Skönt slippa höra Pops "ANALYSERA", och Kosovos mästare vidare.

1996: Tyskland vinner EM på ett sätt som aldrig mer kommer att ske.
2002: Brasilien tar som hittills enda landslag sitt femte VM.
2006: Leandro Cufé blir unik som den ende i VM som blivit utvisad utan att ha varit på planen.

FÖDDA IDAG:
Rami, Gary.

DAGENS TRÖJA
TYSKLANDs andratröja i EM i Polen/Ukraina 2012

Då det inte var några större fotbollsmatcher igår så väljer jag att fira Tysklands EM-seger idag 1996 mot Tjeckien. Avgjord på Golden Goal. Sedan är det ju så att Tyskland fortfarande är världsmästare i fjorton dagar till.

Efter att med lätthet ha kunnat ta upp diverse matcher från fotbolls-VM i två veckor så blev det tvärt stopp då det kändes som om inte ett dugg hände igår.  Det var ju en dags uppehåll i VM spektaklet då det är bestämt så enligt programmet. Det enda som fanns var att vänta på dagens åttondels finaler. De startar med två åttondelar där en europeisk världsmästare möter en dubbel värkdsmästare från Sydamerika och en annan dubbel världsmästare från Sydamerika få ta sig an ett lag som aldrig vunnit ett VM, men som däremot är regerande Europamästare. Det finns mer än ett skäl till att jag tror på de Europeiska lagen. För det första så har det bara lyckatsven enda gång, 1958, att ett Sydamerikanskt lag vunnit i Europa. Det var då Brasilien slog Sverige i finalen. För det andra så klassar jag de Europeiska lagen bättre.

Först möts Frankrike och Argentina. Argentina klarade sig med nöd och näppe till VM från det Sydamerikanska kvalet. De har inte visat mycket i gruppspelet och klarade sig vidare som tvåa i gruppen. Men om man slagit ihop alla resultat och räknat poäng och målskilnad från de åtta grupperna så har både Iran och Seneganbättre resultat, men de slutade trea i sina grupper och fick åka hem. Frankrike är ett lag som i VM antingen är succé eller fiasko. I år lutar det  åt succé och de imponerade i gruppspelet. En säker vinnare idag.

Det andra Europa Sydamerika-mötet står mellan Portugal och Uruguay. Uruguay vann visserligen sin grupp på full poäng och inget insläppt mål, men då ska det sägas att de var det enda laget av någotsånär klass i sin grupp. Saudiarabien, Egypten och Ryssland bjöd inte mycket motstånd. Portugal och Spanien kände sig ganska klara efter två omgångar och kunde passa på att spela oavgjort i sista matchen mot Iran. Men det var ju med oavgjorda resultat och seger i förlängning eller på straffar som Portugal blev Europamästare för två år sedan. Jag tippar att de gör samma idag. Spelar oavgjort och vinner i förlängningen.

Trots att det inte spelats VM-fotboll så har jag i alla fall kunnat glädjas åt att en  hel dag slippa få höra Andre Popps säga det ord som seglat upp i topp på alla de ord som jag tycker mest illaom. Nämligen ordet ANALYSERA. Rysningar! Fast det har ju varit en match i Champions League igår. Fyra av de minsta och sämst rankade ländernas mästare hade samlats i Gibraltar och igår gick finalen mellan hemmalaget Lincoln Red Imps och Kosovos mästare Drita. Det var så jämt att 1-1 medförde förlängning. Här hände mer än på hela resten av matchen. Två utvisningar, en i vardera laget och Drita gjorde sedan hela tre mål i förlängningen. Det blir de som tar sig vidare i kvalet till den stora Champions league tävlingen i höst.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 30:e juni.

1996 Tyskland vinner EM

Wembley Stadion var idag 1996 värd för EM-finalen i fotboll. 73 611 åskådare hade samlats för att se Tysklands första EM-final. De vann visserligen både 1972 och 1980 men då som Västtyskland. Denna gång vann de på ett sätt som troligen aldrig kommer att återupprepas. Tjeckiens Patrik Berger hade gett sitt land ledningen på straff efter 59 minuter och i 73:e minuten kvitterade inhopparen Oliver Bierhoff. Han hade då varit på planen i fyra minuter. Förlängningen varade i fem minuter. Då gjorde Oliver Bierhoff sitt andra mål och det var unikt då man hade en regel kallad ”Golden Goal” som fungerade som sudden death i ishockey. Matchen var alltså över och Tyskland var Europamästare.

2002 Brasilien världsmästare igen.

För första gången arrangerade två länder VM i fotboll. Japan åkte ut i åttondelsfinalen mot Turkiet. Samma Turkiet slog andra värdlandet Sydkorea i matchen om tredje pris. Finalen gick på International Stadium i Yokohama idag 2002. Det blev en jämn final mellan Tyskland och Brasilien fram till 67 minuten då Ronaldo slog till för första gången. Det blev även ett andra mål av skyttekungen och med 2-0 till Brasilien blev landet det första och hittills enda landet som vunnit fem världsmästerskap.

2006 Cufre till VM-historien för utvisning.

Tyskland mötte i sitt hemma-VM Argentina i kvartsfinal idag 2006. Det blev en tuff och gruffig match. Redan efter tre minuter fick Lukas Podolski matchens första varning. Trots att det blev 1-1, förlängning och straffar klarade sig alla spelare utan någon utvisning. Men då Jens Lehmann räddade Esteban Cambiassos straff och Tyskland var vidare till semifinal bröt ett stort slagsmål ut och efter detta blev argentinaren Leandro Cufré fick en unik utvisning. Han är nämligen den förste spelare i VM som blivit utvisad trots att han satt på avbytarbänken under hela matchen.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 30:e juni.

43 år Rami SHAABAN född 1975 i Fisksärta i Nacka.