• Boris dagliga blogg

Fredagen den 24:e februari 2023

NATIONALDAG:
  Estland

NAMNSDAG:
Mattias
Mats

TEMADAGAR:
Sverigefinnarnas dag 
Internationella EBM-dagen

RUBRIKER.

På besök i Lund (Amsterdam).
Strålande öppning i skid-VM för damerna.
Harry Potter och dödsrelikerna – Del 2.
United och Gent vidare.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 24/2:
1910: Grattis MFF på 113-årsdagen
1993: No more Bobby Moore
2004: Dagen då Edu gjorde tre mål men inte hat trick.
2004: 141 sekunder, det snabbaste hat tricket.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 24/2:
Clyde BEST,
Denis LAW. 

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN TJUGOTREDJE FEBRUARI 2023.

På besök i Lund (Amsterdam).
 

Hustrun har alltid tagit hand om det vardagliga med boende och finanser, medan jag har fått ansvara för världsliga saker som kriget i Ukraina, inflationen och sådana saker. På så sätt så krävdes det lite finansiell rådgivning av vår bank nu då vi lever i pensionsåldern och har ett hus som är sålt och ett nytt som i liten mån ska finansieras av oss gamla. Alltså skulle hon på konsultation till SEB som hade sina rådgivare i Lund. Efter en kort hundpromenad styrde vi kosan till Lund. Hustrun släpptes av och jag och hundarna parkerade på Centralstationen och tog sedan en dryg timmes promenad på Lunds gator. Vi hade faktiskt också ett ärende. Det ar att titta in i de två spelbutiker som fanns i staden och skaffa ett nytt tågset och två nya spel i serien av de små Ticket to Ride Inget av detta fanns i Lunds spelbutiker. Då konsultationen var över så gjorde vi ett snabbt besök på Tehuset Java där det inhandlades några nya tesorter. Sedan styrdes kosan tillbaka till Malmö och innan vi angjorde hemmet så stannade jag till på Playoteket där de hade både det tågset med gröna tåg som jag köpte tillsammans med New York och Amsterdamutgåvorna av Ticket to Ride.

Strålande öppning i skid-VM för damerna.
 

Det blev lite tidigare middagstid igår då jag lagade sista receptet av veckans matkasse. Det var ”Currygryta med haloumi”. Alltså en vegetarisk rätt. Då kom kycklingpuckarna som jag stekte i förrgår till sin rätt. Eller rättare sagt hundarnas rätt, även m jag också smög ner tre puckar till riset och haloumiröran med kokosmjölk.

Den tidiga middagen berodde lite på att jag ville se hur det gick för svenskarna i deras paradgren Sprint, då VM i längdskidåkning öppnade igår. Man skulle kunna säga att det gick som vanligt; Två norrmän först och svensken Halfvarsson på femte plats i finalen. Det var herrarnas final. Damernas fem kvartsfinaler var unika. Alla fem vanns av en svenska. En av dem försvann i semifinalerna, men de fyra som tillsammans med två norskor startade i finalen var alla på de fyra första platserna. Helt otroligt att se fyra svenskor ensamma i täten komma in på upploppet. Jonna Sundling tog sitt andra VM-guld i rad, silver till Emma Ribom, brons till Maja Dahlqvist och stackars Linn Svahn blev ”bara” fyra. Häftig svensk öppning på VM.

TRAILER TRAILER

Harry Potter och dödsrelikerna – Del 2.
 

Då tandläkardottern hade sin lediga fredag idag så ansåg hon att det var passande att vi tittade färdigt på Harry Potterfilmerna. Nu fick vi rätt film och avslutade med nummer sju ”Harry Potter och dödsrelikerna – Del 2”. Det var alltså den sista boken som var delad upp i två delar. Vi råkade ju se första delen innan vin sett film nummer fem, men nu har vi sett alla. Tvåan av Harry Potter och dödsrelikerna är betydligt bättre, och grymmare, än ettan. Storskurken Voldermort dör så klart och även om en del andra huvudpersoner också gör det i det slutliga kriget så får man väl säga att det slutar lyckligt. För att göra det lyckliga slutet än tydligare har man hoppat nitton år framåt i slutscenen då Harry med fru Ginny och Ron med fru Hermione lämnar sina barn på Hogwartsexpressen för att barnen ska starta på Hogwarts. Lite löjligt är det att inte skådespelarna sminkats till lite bättre. De ser nästan exakt likadana ut. Harry skulle varit 17 år då serien slutar och 36 år i slutscenen av sista filmen. Det har alltså inte skett något åldrande på 19 år???

United och Gent vidare.
 

Det blev inte mycket fotboll, men Manchester United mot Barcelona höll fortfarande på då vårt filmtittande var slut. När jag kom in i matchen stod det 1-1 och det var alltså helt jämt målmässigt då första mötet slutade 2-2. Med en dryg kvart kvar gjorde United 2-1 och det stod sig tiden ut. Tyvärr förstördes matchen av att Manchester United spelarna gjorde det som hör till fotbollen i högre ligor. Nämligen att spelarna i det ledande laget blir dödligt sårade varje gång de faller och måste har sjukvård för att efter ett par minuter kuta runt igen som om de vore pånyttfödda. Märkligt att denna sport tillåter sådana här avarter. United är vidare och Barcelona utslagna ur Europa League.

Då jag ganska nyligen fått ett belgiskt lag att hålla på så såg jag att detta lag Gent spelade mot Qarabağ i UEFA Conference League och den matchen visades också på Viasport. Efter 1-0 till hemmalagen i båda matcherna så blev de förlängning som var ganska intetsägande. Däremot var straffsparksläggningen felfri från hemmalaget Gent som satte alla fem. Då Qarabağ missade sin näst sista straff så kunde Gent ta sig vidare i turneringen med 5-3 i straffläggningen.

IDAG! FREDAGEN DEN TJUGOFJÄRDE FEBRUARI 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga oh nationalsång. Till flagga oh nationalsång.

Estland
 

Estland deklarerade sin självständighet från Ryssland 24 februari 1918 och sedan från Sovjetunionen 20 augusti 1991
Efter oktoberrevolutionen i Ryssland utropade Estland den 24 februari 1918 självständighet men kom sedan att bli införlivat i Sovjetunionen.
Estland deklarerade på nytt sin självständighet den 20 augusti 1991 och självständigheten erkändes av Sovjetunionen den 6 september 1991. Då nationaldagen fastställdes valde man dagen från 1918 då man anser att det var då som Estland efter mången kamp blev självständigt.

NAMNSDAG:

Mattias
Mats

 

Namnsdagar den 24:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Mattias och (vart fjärde år) Skottdagen
1901–1985 – Mattias och (vart fjärde år) Skottdagen
1986–1992 – Mattias, Mats och Matti (utgått) samt (vart fjärde år) Skottdagen
1993–1999 – Mattias och Mats samt (vart fjärde år) Skottdagen (Fram till 1996 lades skottdagen in denna dag vart fjärde år, vilket innebar, att namnsdagarna 24-28 februari då försköts till 25-29 februari. Sedan år 2000 har skottdagen dock flyttats till 29 februari.)
2000 – Mattias och Mats
Från 2001 – Mattias och Mats

TEMADAGAR:

Sverigefinnarnas dag
 

Sverigefinnarnas dag firas på folklivsforskaren Carl Axel Gottlunds födelsedag den 24 februari. Dagen började firas 2011 och från och med 2013 finns den som en officiell dag i den svenska almanackan. Sverigefinnar utgör den största nationella minoriteten i Sverige och dagen ska synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet.
 

Internationella EBM-dagen

 
Förkortningen EBM står för Electronic Body Music, vilket är ett musikaliskt uttryck för en speciell stil. Uttrycket myntades 1978 och användes sedan i allt större utsträckning under 80-talet inom stilen industry/dance. Stora band under denna stils var exempelvis Kraftwerk, DAF och Front 242. Dagen är vald efter den belgiska gruppen Front 242 (24/2).

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGOFJÄRDE FEBRUARI.

1910 MFF bildas.
 

Klubben uppstod som ett kommunalt initiativ 1905 för att uppmuntra ungdomar i Malmö att spela organiserad fotboll. Ett av ungdomslagen, Bollklubben Idrott, även känt som BK Idrott, var en föregångare till Malmö FF. BK Idrott gick ihop med IFK Malmö i deras nyskapade fotbollsavdelning 1909, men lämnade rätt snabbt på grund av problem mellan de två klubbarna. Den 24 februari 1910 grundade de 19 medlemmarna i BK Idrott, Malmö FF. Den första ordföranden i klubben var Werner Mårtensson.
 

Bilden: Malmö FFs första klubbmärke.

1993 Bobby Moore no more.
 

Idag 1993 avled Bobby Moore i cancer. Han blev 51 år och räknas som en av Englands legendariska spelare. Mycket av detta kan tillskrivas att han var lagkapten under enda VM som England vunnit. Han spelade större delen av karriären i West Ham men även över 100 matcher i Fulham. Efter lite spel i USA avslutade han sin karriär som spelare i: Hör och häpna, danska Herning Fremad, som nu heter FC Mittjylland.
 

Bilden: Bobby Moore med Jules Rimet Cup efter VM-segern 1966.

2004 Celta Vigo – Arsenal 2-3.
 

Idag 2004 spelade Arsenal en Champions Leaguematch i Spanien. Det fanns lite historia i matchen. Den minst överraskande var att svensken Anders Frisk dömde. Lite märkligare var att det var första gången Arsenal under Arsene Wenger vann i Spanien mot ett spanskt lag. Det märkligaste var att Edu gjorde de tre första målen utan att det var ett hat trick. Det var nämligen Celta Vigos Edu, Luís Eduardo Schmidt, som gjorde kvitteringen till 1-1 medan Arsenals tvåmålsskytt var Edu, Eduardo César Daude Gaspar. Så kan det vara med brasilianska spelare då inte smeknamnen räcker till.
 

Bilden: Luís Eduardo Schmidt EDU till vänster och Eduardo César Daude Gaspar EDU till höger

2004 rekord hat trick.
 

Idag 2004 spelade Bournemouth hemma mot Wrexham. Det såg bra ut då de ledde med 3-0 då managern tyckte att James Hayter kunde få vara med de sista minuterna. Han byttes in i 84:e minuten. Fyra minuter senare var ställningen 6-0. Hayter hade då gjort ett äkta hat trick på bara 141 sekunder. Det är tidernas hat trick-rekord i en högre liga.
 

Bilden: Klicka för att komma till videon och se målen!

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGOFJÄRDE FEBRUARI.

Clyde BEST blir 72 år.
 

Clyde Cyril BEST är född 1951 i Somerset, Bermuda
Anfallare
2 A-landskamper för Bermuda (1968).

Klubbar som spelare:
Somerset Trojans (junior)
West Ham United (1968–76),
Tampa Bay Rowdies (1975 lån),
Tampa Bay Rowdies (1976 indoor),
Tampa Bay Rowdies (1976),
Portland Timbers (1977–81),
Feyenoord (1977–78),
Cleveland Force (1979–80 indoor),
Portland Timbers igen (1980–81 indoor),
Toronto Blizzard (1981–82),
Toronto Blizzard (1981–82 indoor),
Los Angeles Lazers (1982–84 indoor).

Lag som tränare:
Bermudas landslag (1997-99).

Clyde har blivit känd som den allra första färgade fotbollsspelaren i den engelska förstaligan, och det så sent som 1968.

Denis LAW blir 83 år.
 

Denis LAW är född 1940 i Aberdeen, Skottland
Anfallare
3 U- och 55 A-landskamper för Skottland (1958-74).

Klubbar som spelare:
Huddersfield Town (1956-60),
Manchester City (1960-61),
Torino (1961-62),
Manchester United (1962-73),
Manchester City igen (1973-74).

Denis Law var en av Storbritanniens bästa anfallare under 1960-talet. Större delen av sin karriär tillbringade han i Manchester United, där han tillsammans med George Best och Bobby Charlton var en av de mest omtalade spelarna i Europa.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv