21:a februari

NAMNSDAG

Hilding:
Hilding är ett mansnamn med fornnordiskt ursprung, bildat av hildingr 'hövding'. Namnet fick plats i almanackan den 21 februari år 1901 eftersom det påminde om Hilarius, ett okänt helgon som fanns på denna dagen tidigare.

VIP födda den 21:a februari

Några andra som också är födda den 21:a februari

1925 – 1984 Sam Peckinpah,
 Amerikansk filmregissör och manus-författare. Med Det vilda gänget blev han en av de första regissörer som använde slowmotion i en spelfilm

1946 – Tyne Daly,
 Amerikansk skådespelerska. Hon är mest känd som Mary Beth Lacey i kriminal-serien Cagney & Lacey.

1946 – 2016 Alan Rickman,
 Brittisk skådespelare. Han är mest känd för sin insats som Hans Gruber i filmen Die Hard, och Professor Severus Snape.

1949 – 2022 Ronnie Hellström,
 Svensk fotbollsspelare (målvakt). Han anses av många vara en av Sveriges bästa målvakter genom tiderna.

Några i musikens värld som är födda den 21:a februari

1933 – 2003 Nina Simone,
 Amerikansk sångerska, kompositör, pianist och aktivist förmedborgerliga rättigheter. Hon var känd för att kunna repetera in nya låtar i ett enda försök.

1958 –  Mary Chapin-Carpenter,
 Amerikansk singer-songwriter som belönats med fem Grammy Awards. 

2002 –  Marcus och Martinus Gunnarsen,
 Norsk tvillingduo. De är uppvuxna i Trofors i norra Norge, och slog igenom 2012 när de vann Melodi Grand Prix Junior med den självbiografiska låten "To dråper vann". Deras fans kallar sig för MMers.

Några kända personer som avled den 21:a februari

1965 Malcolm X dog 39 år gammal ihjälskjuten av två man med 16 kulor vid ett tal i Manhattans Audubon Ballroom. Han var en amerikansk medborgarrättskämpe och muslim. Malcolm Little kallade sig efter sin pilgrimsfärd till Mecka El-HajjMalik El-Shabazz.

1991 Leo Fender dog 81 år gammal i sviterna av Parkinsons sjukdom. Han var en amerikansk gitarrbyggare som konstruerade och byggde de första serietillverkade elgitarrerna med solid kropp under 1950-talet (s.k. plankor). 

2002 John Thaw dog 60 år gammal av cancer. Han var en brittisk skådespelare mest känd från Kommissarie Morse, som han gestaltade mellan åren 1987 och 2001, TV-deckaren baserad på Colin Dexters kriminalromaner.

2004 Stig Svensson dog 90 år gammal. Han var en legendarisk fotbollsledare i Växjö.
Han var ordförande i Östers IF 1946-1989. Far till Tommy Svensson som tog brons med landslagen i USA 1994. Stig kallades Mr Öster.

2019 Peter Tork dog 77 år gammal efter komplikationer av en ovanlig form av huvud och halscancer. Den hade han dragits med sedan 2009. Han var en amerikansk sångare, gitarrist, pianist och skådespelare. Han är mest känd för att vara en av de fyra medlemmarna i popgruppen The Monkees 1966–1968.

Dagens historia i filmklipp 21:a februari

Några händelser som inträffat den 21:a februari

1940
 

RYSSARNA BOMBAR PAJALA.


  Norrbottniska Pajala bombas av sju sovjetiska flygplan som navigerat fel under ett bombuppdrag över Finland. Flera byggnader i samhället brinner ner och kostnaderna för de materiella skadorna uppgår till 45 000 kronor. Lyckligtvis omkommer ingen människa och endast två skadas lindrigt. Redan samma dag inlämnar den svenska regeringen en protestnot till Sovjetunionen, som den 6 mars erkänner att bombningen är ett misstag av sovjetiska plan och sedermera betalar skadestånd på 40 000 kronor. Detta blir den enda kränkningen av svenskt territorium under andra världskriget, som Sovjetunionen erkänner.

1947
 

FÖRSTA POLAROIDKAMERAN VISAS UPP.


  Edvin Land demonstrerar en ny fiffig uppfinning på the Optical Society of America i New York. Det är en kamera som kan ta, framkalla och printa en bild på fotopapper (på den tiden i svart-vitt) på en minut. Land kallar den nya kameran för ”Polaroid Land Camera”. Den blir en ögonblicklig succé.

1968
 

PALME BLIR VÄRLDSKÄND DÅ HAN FÖRDÖMER VIETNAMKRIGET.


  Sveriges utbildningsminister Olof Palme deltar i en demonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams Moskvaambassadör och håller ett tal där han kritiserar USA för dess krigföring i Indokina och hävdar att kriget är ett hot mot demokratin. Detta leder till en diplomatisk kris mellan Sverige och USA, där den amerikanske ambassadören i Sverige William Heath kallas hem till USA. Det dröjer till 1970, innan en ny amerikansk Sverigeambassadör utses, och de diplomatiska relationerna mellan länderna förblir kylig ännu längre, bland annat då Palme 1972 håller ett tal om de amerikanska bombningarna av Hanoi.