• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 20:e januari 2021

Lösenordsbytardagen, presidentinstallation, Sebastian, Fabian och Leicester i topp i England..

FOTBOLLSHISTORIA:
1974: Första gången man spelar ligafotboll på en söndag i England.
1983: Gravt alkoholiserad avled Garrincha 49 år gammal i Rio.
1985: Paolo Maldini gör debut i Milan.

FÖDDA:
Owen, Lubos.

DAGENS TRÖJA.

Det är ingen sprudlande fotboll med massor av mål som Watford presterar. Igår blev det seger med 1-0 över Barnsley. Målet var en straff som lagkapten Troy Deeney satte. Fast ett mål fram och inget bak ger tre poäng och Watford ligger trea i andra divisionen League Championship.

IDAG: ONSDAGEN DEN 20/1 2021.

Lösenordsbytardagen.

De 20:e januari varje år firas Lösenordbutardagen som instiftades av PC för Alla som är Sveriges största och mest lästa datortidning år 2010. Huvudsyftet med dagen är att informera och påminna alla om att det är viktigt att byta ut och ändra sina lösenord, samt att du skall ha ett säkert lösenord. Du bör byta ut samtliga dina lösenord minst en gång per år för att undvika att det kommer i orätta händer.

Olika lösenord är olika säkra, ett osäkert lösenord kan enklare listas ut än ett säkert genom s k ”Brute force” eller enkelheten att komma ihåg det. Man rekommenderar att använda ett säkert lösenord. Ett säkert lösenord bör innehålla minst 8 tecken, minst en av dessa skall vara en gemen bokstav och minst en VERSAL. Lösenordet bör även innehålla minst en siffra och minst ett specialtecken som t ex *, %, # eller @. Lösenordet skall du aldrig skriva ner någonstans utan du bör ha ett lösenord som du kan komma ihåg, detta för att ditt dokument kan komma i orätta händer. Ett tips är att skapa ett lösenord utifrån ett ord eller en mening.

Sedan har vi en flaggdag och speciell dag i USA som infaller idag vart fjärde år. Det är alltid året efter ett skottår. Då installeras nämligen en ny president, eller en omvald sådan. Förr kunde man väljas till president hur många gånger som helst. Värst blev Franklin D. Roosevelt som valdes om fyra gånger i rad. Efter detta kom en regel som sa att man kan bara väljas om en gång, alltså sitta i två mandatperioder. Ofta blir det så, men denna gång förlorade den sittande presidenten Donald Trump (utan att han själv har insett detta) och Joe Biden ska ta över USA de fyra närmaste åren. Han är den klart äldsta president USA haft med sina 78 år och det måste anses tveksamt om han ställer upp till omval om fyra år.
 

Namnsdag idag har Fabian och Sebastian. Det är två gamla namn som i viss form funnits redan föra 1901. Sebastian fanns med efter Sankt Sebastian. Han var en kristen soldat i kejsar Diocletianus armé som led martyrdöden 287. Kejsaren dömde helgonet till att bindas mitt på ett öppet fält och av soldaterna beskjutas med pilar. Han överlevde detta och kom tillbaka, men greps igen och stenades till döds. Han blev skyddshelgon mot digerdöden och även in på 1990-talet då han var homosexuellas skyddshelgon mot AIDS. Namnet Sebastian togs bort 1901, men återinfördes 1986 den 27:e oktober och flyttades 1993 tillbaka till dagens datum.
 

Fabian har funnits sedan 1901 då man gjorde namnet Fabianus lite modernare. Fabianus dog martyrdöden idag år 250 då kejsar Decius inledde sina förföljelser mot kristna. Dessförinnan hade han varit påve. Det sägs att Fabianus döpte kejsar Filip Araben och dennes son, att han uppförde några byggnadsverk i katakomberna, förbättrade kyrkans organisation, och att han utsåg tjänstemän för att registrera martyrernas gärningar.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 19/1 2021.

Gårdagen lämpades varken till hundpromenader eller någon annan uteverksamhet. På skånska ett redigt pissväder. Trots detta var jag tvingad att ta mig till ICA Maxi för några stödköp då jag lagade ”Het lax i ugn med mos.” Det var en måltid som fyra personer skulle ha nytta av. Alltså behövdes extra lax. Efter mat så blev det jobb med hemsidan och vi firade både Sten Stures Ben och Internationella popcorndagen.
 

18:e omgången avverkade två matcher i Premier League igår. Först var det West-lagen Ham mot Bromwich. Bortalaget spelade i den tröja jag beställt från laget. Jag tog upp transporten med DHL igåt och varje dag lovar de att paketet ska levereras, men inget hände igår heller. Enligt spårningen så har tröjan nu rest runt i halva Europa, men den ska tydligen finnas någonstans i Malmö nu. Nåja, jag hade inte haft användning för den idag då West Ham vann matchen med 2-1. Ganska rättvist.
 

Match två var lite av en toppmatch om man nu räknar Chelsea som ett topplag. Sedan Leicester vann Premier League 2016 så har de hållit till i toppen. Det gjorde de även igår. 2-0 och Leicester tar sig upp i ledning av Premier League med en match mer spelad är lagen strax efter. Det var aldrig någon tvekan om viket som var det bästa laget igår. En fullt rättvis seger.  

FOTBOLLSHISTORIA från den 20:e januari.

1974 första söndagsmatcherna i England

Idag 1974 hände något unikt I Engelsk fotboll. Då dagen var en söndag så borde det inte vara någon fotboll. Söndagen var i dubbel bemärkelse helig. Men då den började bli ont om tid i FA-cupen så hade FA beslutat att fyra matcher skulle spelas på en söndag för första gången i historien.

Det var stora debatter och skriverier i tidningar som ansåg att det var ogudaktigt att spela matcher på söndagar. Millwall's Brian Clark var den förste spelare som gjorde ett söndagsmål. Det var mot Fulham. Matcherna drog storpublik, men det skulle dröja ytterligare ett antal år innan man på nytt utnyttjade söndagar till fotbollsmatcher i England.

FOTBOLLSHISTORIA från den 20:e januari.

1983 Garrincha dör

Idag 1983 avslutades ett tragiskt öde. Gravt alkoholiserad avled Manuel Francisco dos Santos endast 49 år gammal på ett sjukhus i Rio. Garrincha (som betyder gärdsmyg på svenska) var hans artistnamn och som fotbollsspelare blev världsmästare två gånger. Han slog igenom i Sverige under VM. Han var en makalös dribbler i Brasiliens landslag som serverade målgivande inlägg från vänsterkanten. Att han lurade sina motståndare så till synes enkelt kunde bero på det unika att Garrincha var hjulbent på ena benet och kobent på andra.

FOTBOLLSHISTORIA från den 20:e januari.

1985 debut för Maldini

Idag 1985 gjorde en 16-årig back sitt första inhopp i Milans a-lag. Då han avslutade sin karriär 2009 hade han stannat kvar i Milan hela tiden och om man räknar in alla matcher från pojklag och uppåt kom han upp i hela 976 matcher. Otroligt! Spelaren är förstås Paolo Maldini. Trots alla mästerskap så anser han nog att utnämningen till världens bäste fotbollsspelare 1994 är den bästa. Han var den första försvarare att få denna utmärkelse.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 20:e januari.

Owen HARGREAVES blir 40 år

Owen Lee HARGREAVES är född 1981 i Calgary, Kanada.
Mittfältare
3 U-landskamper för Wales, 3 U-, 1 B- och 42 A-landskamper för England (1998-2008).

Klubbar som spelare:
Calgary Foothills (1994-97),
Bayern München (1997-2007),
Manchester United (2007-11),
Manchester City (2011-12).

Hargreaves far har spelat för Bolton Wanderers, och hans äldsta bror har spelat för Kanadas juniorlandslag.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 20:e januari.

Lubos KUBIK blir 57 år

Lubos KUBIK är född 1964 i Vysoké Mýto, Tjeckoslovakien.
Försvarare/mittfältare
17 A-landskamper för Tjeckoslovakien och 39 för Tjeckien (1985-97).

Klubbar som spelare:
Spartak Choceň (1972-79),
Spartak Hradec Králové (1979-82),
TJ Slavia Praha IPS (1982-88),
Fiorentina (1988-91),
FC Metz (1991-93),
1. FC Nürnberg (1993-95),
FK Drnovice (1995-96),
Slavia Prague (1996-97),
Lázně Bohdaneč (1997-98 ),
Chicago Fire (1998-2000),
Dallas Burn (2001).   

Lag som tränare:
Śląsk Wrocław (2006),
Torquay United (2006-07),
SK Týniště nad Orlicí (2007).

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv