• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 30:e juni 2021

Corona slog ut golfen och Ukraina slog ut Sverige. Heja Danmark!.

IDAG, 30/6 -21:
Nationaldag: Demokratiska republiken Kongo 
Temadagar: Pilsnerkorvens dag
Internationella dagen för asteroider
Namnsdagar: Elof och Leif

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30/6:
1996: Tyskland vinner EM på ett sätt som aldrig mer kommer att ske.
2002: Brasilien tar som hittills enda landslag sitt femte VM.
2006: Leandro Cufé blir unik som den ende i VM som blivit utvisad utan att ha varit på planen.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 30/6:
Rami, Gary.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TISDAGEN DEN 29/6 2021.

På tisdagar gäller ju golf med Koko-gänget. Normalt sett. Fast detta satte coronaviruset stopp för. Det låter ju dramatiskt, men om inte viruset funnits så hade det inte behövts vaccin. Detta vaccin tar olika på olika personer. På hustrun som fick sin andra spruta i måndags tar det osedvanligt tufft. Liksom vid första sprutan så startade värk i armen där sticket tagits. Efter drygt tolv timmar kom febern och det allmänna sjukdomstillståndet. Alltså låg hon däckad hela dagen i går. Då passade det sin inte att lämna henne ensam med hundarna, utan jag stannade hemma. Det blev lite golfaktig aktivitet. Jag klippte nämligen gräsmattan. Läsning och korsord innan det var dags att hämta dottern på Hyllie och laga första middagen från veckans matkasse. Det blev ”Grillade biffar i bröd med hoisinkål & asiatisk gurk- och äppelsallad”. Enbart middag som passade mig då det inte fanns någon annan som kunde äta.
 

Fotbollskvällen tog vid tio minuter in i matchen mellan England och Tyskland. Men det spelade inte så stor roll. Det hände inte så mycket förrän i andra halvlek. Då steg Raheem Sterling och Harry Kane fram och såg till att England för en gångs skull lyckades slå Tyskland. Det gjorde de senast på Wembley 1966. Då i VM-final. Nu i EM åttondel. Det var ju på gång redan vid VM 2018 att Tyskland och Joachim Löw var på nedgång och nu har Löw gjort sitt i tyska landslaget efter sjutton år. England till kvartsfinal och då tvingas de ifrån Wembley och ska åka ner till Rom.
 

Där ska de möta segraren i sista åttondelen. Det var den som svenskarna sett fram emot. Som gruppvinnare skulle de möta det fjärde och sista rean som tog sig till åttondelarna. Ukraina. Som jag påpekade igår så vinner Ukraina bara över Sverige då det gäller EM. Det blev alltså seger på övertid i förlängningen då Artem Dovbyk nickade in segermålet. Han hade varit inne på plan i fem minuter och byttes säkerligen in för att lägga en av straffarna som även Ukraina säkert trodde på. Mina tankar om utvisningar och att få sätta in en ny spelare efter en tio har jag skrivitom många gånger. Detta hade troligen kunnat hjälpa Sverige som de sista 25 minuterna var en man kort efter en solklar utvisning.
 

Men Sverige hade chanser att kunna avgöra matchen innan 90 minuter, men de gjorde inte det. Och lyckas man inte så var det lika bra att det tog slut igår. Även om Sverige kommit ända hit så ska man i ärlighetens namn inte påstå att de var ett av de bättre lagen i EM. En sak kan man konstatera när det gäller gruppspelet. Det är tydligen bäst att vara en av de fyra bästa treorna. För vidare till kavrtsfinal är både Tjeckien (andra bästa trea), Schweiz (tredje bästa trea) och Ukraina (fjärde bästa trea och sista lag att ta sig till åttondel). Av de sex gruppsegrarna är alla utom Nederländerna och Sverige vidare. Sveriges match som spelades i Glasgow sågs givetvis av många skottar. De brydde sig inte så mycket om ifall Sverige eller Ukraina vann, men det viktiga var att segraren, Ukraina, skulle slå ut England i kvarten. Vi, eller åtminstone jag har bättre tankar om mina grannar. Nu håller jag på Danmark.

IDAG: TISDAGEN DEN 30/6 2021.

NATIONALDAG:
Demokratiska republiken Kongo 

Demokratiska republiken Kongo ofta kallad Kongo-Kinshasa firar minnet av självständigheten från Belgien denna dag 1960. Landet har haft många namn. Tidigare statsnamn har varit Fristaten Kongo, Belgiska Kongo, Kongo-Leopoldville, Republiken Kongo, Demokratiska republiken Kongo och Zaire.

TEMADAGAR:
Pilsnerkorvens dag
Internationella dagen för asteroider

Bullens pilsnerkorv såg dagens ljus första gången 1953. Med sin fantastiska tidlösa design har Bullens pilsnerkorv idag uppnått närmast kultstatus. Pilsnerkorvens dag är självklart instiftad av Bullens pilsnerkorv. Detta skedde 2013 på korvens 60-årsdag och på Bullen Berglunds födelsedag.
 
För att öka medvetandet och intresset för asteroider har FN nu bestämt att 30 juni ska vara den
internationella asteroiddagen. Dagen har funnits sedan 2014 och blev officiellt godkänd av FN 2017.

NAMNSADAG:
Elof och Leif

Namnsdagar för den 30:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Commemoratio Sancti Pauli (Denna benämning, som betyder Sankt Pauli åminnelsedag, fanns på dagens datum i de allra äldsta helgonkalendarierna till minne av Sankt Paulus) och Martialis
1901–1985 – Elof
1986–1992 – Elof, Elvira (nu 1 mars) och Viran (utgått)
1993–2000 – Elof och Leif
Från 2001 – Elof och Leif

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 30:E JUNI.

1996 Tyskland vinner EM

Wembley Stadion var idag 1996 värd för EM-finalen i fotboll. 73 611 åskådare hade samlats för att se Tysklands första EM-final. De vann visserligen både 1972 och 1980 men då som Västtyskland. Denna gång vann de på ett sätt som troligen aldrig kommer att återupprepas. Tjeckiens Patrik Berger hade gett sitt land ledningen på straff efter 59 minuter och i 73:e minuten kvitterade inhopparen Oliver Bierhoff. Han hade då varit på planen i fyra minuter. Förlängningen varade i fem minuter. Då gjorde Oliver Bierhoff sitt andra mål och det var unikt då man hade en regel kallad ”Golden Goal” som fungerade som sudden death i ishockey. Matchen var alltså över och Tyskland var Europamästare.

2002 Brasilien världsmästare igen.

För första gången arrangerade två länder VM i fotboll. Japan åkte ut i åttondelsfinalen mot Turkiet. Samma Turkiet slog andra värdlandet Sydkorea i matchen om tredje pris. Finalen gick på International Stadium i Yokohama idag 2002. Det blev en jämn final mellan Tyskland och Brasilien fram till 67 minuten då Ronaldo slog till för första gången. Det blev även ett andra mål av skyttekungen och med 2-0 till Brasilien blev landet det första och hittills enda landet som vunnit fem världsmästerskap.

2006 Cufre till VM-historien för utvisning.

Tyskland mötte i sitt hemma-VM Argentina i kvartsfinal idag 2006. Det blev en tuff och gruffig match. Redan efter tre minuter fick Lukas Podolski matchens första varning. Trots att det blev 1-1, förlängning och straffar klarade sig alla spelare utan någon utvisning. Men då Jens Lehmann räddade Esteban Cambiassos straff och Tyskland var vidare till semifinal bröt ett stort slagsmål ut och efter detta blev argentinaren Leandro Cufré fick en unik utvisning. Han är nämligen den förste spelare i VM som blivit utvisad trots att han satt på avbytarbänken under hela matchen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 30:E JUNI.

Rami SHAABAN blir 46 år

Rami SHAABAN är född 1975 i Fisksärta i Nacka.
Målvakt
16 A-landskamper för Sverige (2006-08)

Klubbar som spelare:
Fisksätra IF (1985-87),
Järla IF (1988-89),
Nacka FF (1990-93),
Saltsjöbadens IF (1994-95),
Zamalek (1995),
Thadosman (1995-96),
Nacka FF igen (1997-99),
Djurgården (2000-02),
Värtans IK (2001 lån),
Arsenal (2002-04),
West Ham United (2004),
Brighton (2004-05),
Fredrikstad (2006-08),
Hammarby IF (2008-11). 

Han är av egyptisk och finsk härkomst. Shaaban har både svenskt och egyptiskt medborgarskap.
Efter avslutad karriär var han ett tag med i alla ”lek-program” i de olika svenska TV-kanalerna.

Gary PALLISTER blir 56 år

Gary Andrew PALLISTER är född 1965 i Ramsgate, Kent, England.
Försvarare
9 B- och 22 A-landskamper för England (1988-96).

Klubbar som spelare:
Billingham Town (1980-84),
Middlesbrough (1984-89),
Darlington (1985 lån),
Manchester United (1989-98),
Middlesbrough (1998-2001).

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv