• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 12:e september 2018

Sydamerika vilar inför Copa America?
I Sveriges U-21 landslag fanns det ingen som kunde göra mål.
Island har nog bara hamnat helt fel i UEFA Nations League.
Kroatien är långt ifrån världens nästbästa landslag!
Så var det slut för denna gång. NL öppnar igen i oktober.


FOTBOLLSHISTORIA:
1990: Färöarna vinner sin första EM-kvalmatch som spelas i Landskrona mot Österrike.
2009: Adebayor flippar ut totalt då han möter sin gamla klubb Arsenal för första gången i en City-tröja.

FÖDDA IDAG:
Yuto, Junior, Evanilson.

DAGENS TRÖJA
SPANIENs förstatröja 2010/12

Liga A i UEFA Nations League innehöll igår de två sista matcherna för denna gång. Island – Belgien 0-3, hade jag haft den gula som jag inte fick tag på så skulle jag haft denna Belgientröja idag. Men Spaniens 6-0 på VM-silvermedaljörerna Kroatien gör att det blir denna spanska tröja istället. Den har dessutom VM-skölden på tröjan.

Sydamerika vilar inför Copa America?


Då alla ligor i Europa ligger nere och det passas på att samla landslag och genomföra en massa turneringar, kval och träningsmatcher så förvånar det mig lite att de sydamerikanska lagen bara tar semester. De behöver ju i och för sig inte ha något kval till de Sydamerinakska mästerskapet då det bara är tolv nationer i världsdelen och alla är med i Copa America som ska gå i Brasilien 2019. Fast Surinam och Guyana är inte med utan där har man bjudit in Japan och Qatar istället.
 

I Sveriges U-21 landslag fanns det ingen som kunde göra mål.


Fast i Europa spelas det landskamper och det var sista ”omgången” i detta ladslagsuppehåll. Förutom UEFA Nations League så passade kvalet för U-21 EM att spelasin nästsista omgång. Sverige hade än en gång Turkiet att ta hand om och matchen gick på ett Olympia i Helsinborg som är betydligt mer fullt med publik då HIF spelar. Frågan är om det inte var fler som höll på Turkiet än Sverige på läktarna. Det var i alla fall de som hade mest att jubla över. Trots att Turkiet är borta från EM och Sverge ledde tabellen så var det turkarna som gjorde enda målet. Jag hade förväntat mig se någon nu målgörare i U-21laget som skulle kunna hjälpa A-laget, men det var en massa Marcus Bergare i anfallet. Två skott på mål var det enda svenskarna kunde åstadkomma. Nej, under all kritik. Belgien so svenskarna kämpar med om EM-platsen vann givetvis borta mot Ungern. 3-0 slutade den matchen och det betyder att Belgien leder tabellen inför sista matchen. En match som spelas mellan Sverige och Belgien den 16:e oktober. Segraren där går till EM. Hade Sverige vunnit igår så hade det räckt med oavgjort för dem i sista matchen. Nu är det Belgien som kan nöja sig med oavgjort för att gå vidare.
 

Island har nog bara hamnat helt fel i UEFA Nations League.


De två sista matcherna i UEFA Nations League för denna gång stod mellan Island och Belgien och på datorn hade jag koll på Spanien mot Kroatien. Att Island är på väg ner är klart. De var i början av året i Indonesien och vann två gånger över detta landslag. Sedan har man spelat nio matcher utan att vinna en enda. Dessutom har man historiskt sett mött Belgien också nio gånger och förlorat alla gångerna. Kanske ska jag inte klaga för mycket på Erik Hamrén och det isländska landslaget. De har helt enkelt hamnat alldeles för högt upp i Nations League ligan. Att spela mot Schweiz och Belgien ska ju normalt sett vara fyra förluster. Från 0-6 i Schweiz så var det ett fall framål. Endast 0-3 mot Belgien och den tionde förlusten på raken. Visserligen hade Belgien kunnat göra minst lika många mål till, men även Island kunde fått in någon boll. Fast 3-0 speglade händelserna på planen ganska bra.
 

Kroatien är långt ifrån världens nästbästa landslag!


Det gjorde resultatet i matchen mellan Spanien och Kroatien också. Normalt sett som hade väl alla sagt att Spanien lätt borde vinna, men med tanke på VM så försvann Spanien i åttondelsfinalen mot Ryssland och Kroatien är silvermedaljörer. Detta var en stor överraskning och jag säger samma som om Island. Kroatien dansade en sommar och är på väg ner dit de normalt sett ska ligga. Kroatien var om möjligt ännu sämre i gårdagens match än vad Island var i Schweiz. Resultatet var detsamma. Förlust med 6-0, och det var närmare sju och åtta mål för Spanien än ett enda för Kroatien. Så mina lovord om jämna matcher höll inte i gårdagens kamper i Liga A där det var kattens lek med råttan i i stort sett båda matcherna.
 

Så var det slut för denna gång. NL öppnar igen i oktober.


Nästa omgångar i UEFA Nations League spelas mellan den 11:e och 16:e oktober, men det var ju några matcher i de andra grupperna. Österrike som i träningsmatchen mot Sverige lätt vann hade betydligt svårare mot Bosnien och Hercegovina i Liga B igår. Bosnien vann med 1-0 och leder sin Grupp 2 med två raka segrar. I Liga C var båda matcherna igår från Grupp 2. Finland ligger etta i den gruppen med två raka segrar. 1-0 över Estland igår. Då spelade Ungern-Grekland 2-1 och de har en seger och en förlust var. Liga D och Grupp 2 där spelade också klart sina matcher. Det är fyra lag i dessa grupper och Luxemburg har vunnit sina båda matcher. 3-0 borta mot San Marino igår. San Marino som förlorat sina båda matcher. De övriga två lagen i gruppen klarade inte av att göra några mål igår. Det var Vitryssland, tvåa och Moldavien som ligger trea.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 12:e september.

1990 EM-kval i Landskrona

 
Färöarna hade blivit godtagna av UEFA och trots att de gjorde sin första landskamp 1988 på Island, förlust med 0-1, så spelades idag 1990 Färöarnas första riktiga landskap i fotboll. Det gällde att försöka kvala in till EM i Sverige 1992. Färöarna hade hemmamatch, men bara konstgräs. Så matchen flyttades till Sverige och Landskrona IP. Hit kom storfavoriterna Österrike som skulle vinna lätt över lilla Färöarna. Men Färöarna lyckades med det Sverige inte klarade av i EM-kvalet 2015.
 

Det lilla ölandet blev beryktat redan efter första matchen. De vann nämligen med 1-0. Torkil Nielsen gjorde matchens enda mål, men den störste hjälten var Jens Knudsen, Färöarnas målvakt iklädd sin karakteristiska toppluva. Det blev en oavgjord match i kvalet borta mot Nordirland, annars bara förluster och sista plats i gruppen. Den vanns av Jugoslavien som kvalade in till EM, men uteslöts av UEFA på grund av oroligheterna i landet. Tvåan i gruppen, Danmark kallades in som reserv och vann hela mästerskapet. Och alla sensationer kom från kvalgrupp 4.

2009 City – Arsenal och Adebayor

 
På det som för den tiden hette City of Manchester Stadium möttes idag hemmalaget Manchester City och Arsenal. Mycket intressant var att se Citys nya toppvärvning Emmanuel Adebayor. Han hade gjort mål i sina tre första matcher för sitt nya lag. Det var inte under de allra bästa former han lämnade sin gamla klubb Arsenal, och Adebayor var övertänd. I en duell med van Persie trampar han sin gamle lagkamrat helt medvetet på handen. Det är inget domaren ser. City vinner med 4-2 och 3-1 målet gör Adebayor. För att fira springer han över hela planen ner till eget straffområde och kastar sig jublande och hånfullt mot de tillresta Arsenalsupportrarna. Detta blev för mycket för FA som dömer Adebayor i efterhand till tre matchers avstängning för olämpligt uppträdande.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 12:e september.

32 år Yuto NAGATOMO född 1986 i Saijo, Japan
Försvarare
2 U- och 109 A-landskamper för Japan.
Klubbar som spelare:
Higashi Fukuoka High School (2002-04),
Meiji University (2005-07),
FC Tokyo (2007-11),
Cesena (2010-11 lån),
Inter (2011-18,
Galatasaray (2018 lån),
Galatasaray (2018- ).
Han är gift med den japanska skådespelerskan Airi Taira. Yuto friade på fotbollsarenan San Siro i februari 2016. Fast han spelar i Europa och hon jobbar i Japan så håller äkenskapet än.

35 år Júnior DÍAZ född 1983 i Heredia, Costa Rica
Försvarare, Mittfältare
23 U- och 81 A-landskamper för Costa Rica.
Klubbar som spelare:

Herediano (1993–2007),
Wisła Kraków (2008–10),
Club Brugge (2010–12),
Wisła Kraków (2011–12 loan),
1. FSV Mainz 05 (2012–15),
SV Darmstadt 98 (2015–16),
Würzburger Kickers (2016–17),
Herediano igen (2017–).
Han har blivit polsk mästare tre gånger med Wisła Kraków, och 2005 blev han centralamerikansk mästare med Costa Rica. 

43 år EVANILSON Evanílson Aparecido Ferreira född 1975 i Diamantina, Minas Gerais, Brasilien
Försvarare/mittfältare
13 landskamper för Brasilien.
Klubbar som spelare
América-MG (1996-98),
Cruzeiro (1999),
Borussia Dortmund (1999-2005),
Atlético Mineiro (2005),
1. FC Köln (2006),
Atlético Paranaense (2006),
Sport (2007),
Vitória (2008),
América-MG igen (2009-10),
Timbaúba (2010-12),
Independente Limeira (2012),
Botafogo-PB (2012-13).
Han är kanske inte Brasiliens mest kända stjärna, men håll med om att namnet är coolt. Tänk att heta Eva Nilson i Brasilien. Sedan har han två mästerskap. 2001-02 blev han Bundesligamästare med Borussia Dortmund och 1999 var med i det brasilianska landslagg som vann Copa America.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv