24:e februari

NAMNSDAG

Mattias:
Mattias (alternativt Mathias, Matias eller Matthias) är mansnamn med grekiskt ursprung, Μαθθίας, som i sin tur är en grekisk form av de hebreiska namnen מתתיהו (Mattitjahu) eller מתתיה (Mattitja), med betydelsen "Guds gåva" eller "gåva från guden Yahu/Yam".

Mats:
Mats, Matts eller Matz är ett mansnamn som är en svensk kortform av den ursprungliga äldre namnformen Mattias vilken har grekiskt (ursprungligen hebreiskt) ursprung. Formen Mats har förekommit i Sverige sedan slutet av 1400-talet. Den danska formen är Mads.

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Estland: Dagen firas till minne av självständigheten från Ryssland 1918.

VIP födda den 24:e februari

Några andra som också är födda den 24:e februari

1955 – 2011 Steve Jobs,
 Amerikansk entreprenör och affärsman. Han var medgrundare, styrelseordförande och VD för Apple Inc.

Några i musikens värld som är födda den 24:e februari

1942 – Paul Jones,
 Brittisk sångare, munspelare och skådespelare. Han började sin karriär som sångare och munspelare i brittiska pop/rock-gruppen Manfred Mann.

1951 – George Thorogood,
 Amerikansk gitarrist och sångare. Han är känd för sitt slidegitarrspel på elgitarr och spelar med bandet The Destroyers.

1954 – Roger Jouret,
 Belgisk sångare. Han är känd som Plastic Bertrand och för hit-låten "Ça plane pour moi" från 1977.

Några kända personer som avled den 24:e februari

1993 Bobby Moore dog 51 år gammal i sviterna av cancer. Han var en engelsk fotbollsspelare. Han räknas som en av tidernas bästa försvarsspelare. 1966 var han lagkapten för det engelska landslag som blev världsmästare.

2006 Dennis Weaver dog 81 år gammal i sviterna av cancern. Han var en amerikansk skådespelare och sångare. Han är mest känd för  deckarserien McCloud (1970-1977). han hade även den enda rollen i Steven Spielbergs första film Duellen (1971).

2014 Harold Ramis dog 69 år gammal i sviterna av vaskulit, vilket är inflammationer i blodkärlen. Han var en amerikansk filmregissör, skådespelare och manusförfattare. Mest känd är han för Ghostbusters där han själv hade en av huvudrollerna.

2020 Jahn Teigen dog 70 år gammal efter en tids sjukdom på Ystads sjukhus. Han var en norsk sångare, musiker och låtskrivare. Han hade 16 bidrag i den norska melodifestivalen, och blev känd 1978 då han vann med Mil etter mil. I finalen slutade han sist och är en av de få finaldeltagare som fått noll poäng.

Dagens historia i filmklipp 24:e februari

Några händelser som inträffat den 24:e februari

1910
 

MALMÖ FF BILDAS.


  De 19 medlemmarna i ungdomsbollklubben Bollklubben Idrott grundar Malmö fotbollförening (Malmö FF) med Werner Mårtensson som förste ordförande.

1938
 

FÖRSTA ANVÄNDNINGSOMRÅDET FÖR NYLON.


  Det amerikanska kemiföretaget DuPont i New Jersey börjar tillverka tandborstar av nylon, vilket blir den första handelsvaran av detta material.

1992
 

SVERIGE FÅR EN NY VALÖR PÅ EN SEDEL: 20 KRONOR.


  Sveriges riksbank ger ut en ny sedel i valören 20 kronor, med ett porträtt av författaren Selma Lagerlöf på framsidan och en vy från hennes bok Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige på baksidan. Sedeln, som i folkmun snabbt får benämningen ”tjuga”, är från början 130 millimeter lång och 72 millimeter hög, men 1997 minskas formatet till 120x67 millimeter, eftersom synskadade har klagat på risken att förväxla sedeln med hundralappar.