• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 7:e juni 2022

Varför ska vi ha Nationaldag? Rhiann och dottern debuterad på golfbanan, Spaghetti alfredo till hela familjen, Written in the Stars och är amerikanerna kloka? UEFA Nations League inte viktig.

NAMNSDAG
Robert och Robin

TEMADAG:
Punkens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 7/6:
1970: Gordon Banks gör sitt livs räddning.
1970: Ett märkligt Mexiko-mål.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 7/6:
Donovan RICKETTS, CAFU.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 6:E JUNI 2022.

Varför ska vi ha Nationaldag? Rhiann och dottern debuterad på golfbanan, Spaghetti alfredo till hela familjen, Written in the Stars och är amerikanerna kloka? UEFA Nations League inte viktig.

Svenska flaggans dag, som jag brukar kalla gårdagen, brukar innebära golfspel. Grosshandlaren Nils Ljunggren kom på idén 1915 att det datum då Gustav Vasa 1523 valdes till kung i Strängnäs, den 6:e juni skulle bli Svenska flaggans dag och året därpå infördes detta. Sedan var det så fram till 1983 då riksdagen kommit på att man vill ha det lika festligt som i Norge och införde Sveriges Nationaldag. Men vi har ingen tradition, så något riktigt firande blir det inte. Varför kunde man inte varit det tredje landet i världen utan nationaldag. För det finns bara två länder som inte har en nationaldag. Det är Storbritannien och Danmark.

Fast golf blev det. På Söderslätt med vår vän Håkan och döttrarnas kusin Robert. Äldsta dottern gjorde sin debut för året och det gjorde även vår golfhund Rhiann. Mitt spel var nära katastrof och efter nio hål var jag klart sist. Sedan började regnet och med det min upphämtning. De andra spelade som de första nio, men jag lyckads betydligt bättre, och efter arton hål var jag segrare. Det var inget superresultat, men det räckt till en handikappssänkning med 0,1.

Efter att ha kommit hem och bytt kläder kunde jag torr åka till City Gross för att hämta ut veckans familjkasse. Då yngsta dottern och hennes belgare skulle åka tillbaka till Jönköping så hade de valt den maträtt jag lagade. Det var ”Spaghetti alfredo”. Som avslutning på deras Pingstvistelse hemma i Malmö fikade vi med kaffe och några tårtbitar jag köpt på City Gross. Sedan vinkad vi adjö och det sedvanliga Sverigspelet kom fram. Ett spel väldigt likt TP, men med endast frågor om Sverige. Spelet slutade som förra året med mig som Sverigemästare.

Avslutning med en något sånär samlad familj blev avsnitt 93 av Morden i Midsomer. ”Written in the Stars” hette det och handlade om ett astronomisällskap som stryker med en efter en med tre mördade, som det brukar vara. Sedan var även avslutningen som den brukade. Även om vi sett avsnittet tidigare så hade vi inget minne av det, men då man kommit upp i så här många avsnitt så är det alltid den mest sympatiska figuren i avsnitten som är mördaren. Så även igår.

Innan fotbollen så måste jag bara poängtera människans och amerikanernas fullständiga galenskap. Jag hade glömt dagstidningen från igår så innan golfen bläddrade jag igenom den. Där fanns en notis om att man diskuterat alla skjutningarna i USA och de vapen som finns. Lösningen på att stoppa skolskjutningar skulle vara att det skulle bli lättare för lärare att kunna bära vapen i skolan. Då skulle de snabbare kunna stoppa om det kom in en galning med vapen i skolorna. Jag bara undrar; Vart är vi på väg?
Sedan fortsätter UEFAs Nations League. Jag vet inte hur mycket det är att raportera om detta. UEFA tyckte att de gjort något väldigt fiffigt då de introducerade detta landskampsspel. Nu skulle det inte vara trista och experimentella träningslandskamper utan varje match skulle gälla något. På grund av det vansinniga VM som placerades på vintern har man lagt fyra omgångar på tio dagar så att d välbetalda fotbollsspelarna ska få sin semester och den vila som alla påstår att de behöver. Men det är som om luften gått ut både spelare och ledare efter seriesäsongen. De har därför gjort uttalande om att Nations League är ett onödigt och ointressant landskampande. Mest har Jürgen Klopp och Kevin de Bruyne uppmärksammats för sina uttalande om denna meningslösa turnering och till och med vår egen Janne Andersson har sagt att givetvis är dessa matcher inte tillnärmelsevis lika viktiga som EM- eller VM-kval. Så vi ska kanske inte ta det så hårt då Sverige förlorar.

Man kan förstå att det inte är någon riktig geist från lag och spelare i matcherna. Det blir gärna oavgjort eller storsegrar. Igår spelades tre matcher i A och B-ligan. Island och Albanien spelade 1-1. Samma resultat blev det mellan Kroatien och Frankrike. Den tidiga seriefinalen i de två sistnämnda lagens grupp stod mellan Österrike och Danmark. Fast det var nära att den inte blev av. Ett stort strömavbrott i Wien gjorde att matchen blev rejält försenad. Det såg länge ut att även här sluta 1-1, men danskarna lyckades få in ett segermål. De och Norge leder sina grupper på full poäng.

IDAG: TISDAGEN DEN 7:E JUNI 2022.

NAMNSDAG:
Robert och Robin

Namnsdagar för den 7:e juni i kronologisk ordning:
 
1701–1900 – Robertus (till minne av helgonet Robert av Newminster, som levde på 1100-talet)
1901–1985 – Robert
1986–1992 – Robert, Robin och Ruben (nu 17 maj)
1993–2000 – Robert och Robin
Från 2001 – Robert och Robin

TEMADAG:
Punkens dag

Punkens Dag uppstod faktiskt i Eskilstuna. Idén kläcktes av Jörgen Bröms som varit dedikerad till punken sedan slutet av 70-talet. Att punkens dag blev den 7 juni beror på att siffrorna i datumet 7/6 också bildar årtalet -76, året då punken föddes.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 7:E JUNI 2022.

1970 Banks räddning.

I VM i Mexiko spelade idag 1970 Brasilien mot England i den fjärde matchen i Grupp 3. Det är lite av en gruppfinal och Brasilien går segrande ur kampen med 1-0. Båda lagen går vidare från gruppen. Men det är inte målet som blir ihågkommet för eftervärlden utan en händelse i tionde minuten då alla trodde att första målet skulle falla. Jairzinho lyckades på högerkanten dribbla förbi Terry Cooper. Målvakten Gordon Banks var på väg ut att täcka då inlägget kom. Pelé gick upp perfekt och fick på en fantastiskt fin nick. Hårt och ner i marken vid Banks högra stolprot. På något magiskt sätt lyckades Gordon Banks fläka sig ner och göra en av fotbollsvärldens mest svettiga räddningar. De sydamerikanska reportrarna hade redan startat sitt GOOOOOOOO…, men det kom aldrig något L.
Bild: Klicka för att se ett räddningen.

1970 Mexiko mot El Salvador.

I Grupp 1 spelade hemmanationen Mexiko idag 1970 mot det i fotbollssammanhang lilla landet El Salvador. Det var inte många som var förundrade över slutresultatet 4-0. Det var däremot väldigt underligt hur 1-0 målet kom till. I slutet av första halvlek dömde den egyptiske domaren Ali Kandil en frispark till El Salvador. Det märkliga var att en av Mexikos spelare stegade fram och lade frisparken. Istället för att få varning för detta tilltag lät domaren Mexiko fortsätta anfallet och Javier Valdivia satte bollen i mål. El Salvador spelarna protesterade givetvis men det hjälpte föga. Domaren hade dömt mål. Givetvis protesterade El Salvador och vägrade göra avspark både efter målet och då andra halvlek skulle börja. Men inga protester hjälpte och Mexiko kunde göra tre mål till och säkra avancemang medan El Salvador bara fick en match till innan VM var slut för dem.
 
Bild: Klicka för att se ett sammandrag av matchen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 7:E JUNI 2022.

Donovan RICKETTS blir 45 år.

Donovan RICKETTS är född 1977 i Montego Bay, Jamaika
100 A-landskamper för Jamaika (1998-2013).

Klubbar som spelare:
Wadadah (1994–98),
Seba United (1998–2001),
Galaxy F.C. (2001–02),
Village United (2002–04),
Bolton Wanderers (2004–05),
Bradford City (2004–05 lån),
Bradford City (2005–08),
Village United (2008),
LA Galaxy (2009–11),
Montreal Impact (2012),
Portland Timbers (2012–14),
Orlando City (2015),
LA Galaxy igen (2015),
Tulsa Roughnecks (2017).

Under sin tid i amerikanska ligan MLS blev han två år utnämnd till Årets Målvakt.

CAFU blir 52 år.

CAFU Marcos Evangelista de Moraes är född 1970 i Itaquaquecetuba, São Paulo, Brasilien.
142 A-landskamper för Brasilien (1990-2006).

Klubbar som spelare:
São Paulo (1988-94),
Real Zaragoza (1994-95),
Juventude (1995),
Palmeiras (1996-97),
Roma (1997-2003),
Milan (2003-08).

Världsmästare: 1994 och 2002. Copa Americamästare: 1997 och 1999.
Han har spelat fler matcher för brasilianska landslaget än någon annan, med totalt 142 matcher. Han spelade fyra världsmästerskap, vann två och är den ende som spelat i tre (raka) VM-finaler (1994, 1998, 2002)

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 7:E JUNI 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv