Bale med matchens prestation och målvaktstavla två.

FÖDDA IDAG:
Johan, Paul.

DAGENS TRÖJA
FULHAMs förstatröja 2009/10

Givetvis var min tanke att jag skulle bära en vinnartröja från Champions League, men den matchen tog slut efter 30 minuter och med målvaktstavlor och dylikt så väljer jag segraren av kvalet till Premier League istället. Fulham vann över Aston Villa med 1-0 och det med en man mindre i större delan av andra halvlek.

De allsvenska lönerna fortsätter att stiga. För första gången någonsin är snittlönen över 100 000 kronor i månaden. Svenska Fotbollförbundet har analyserat de allsvenska klubbarnas ekonomi. Och klubbarna mår allt bättre. De allsvenska spelarlönerna 2017 uppgick till totalt 480,7 miljoner kronor. Det ger en snittlön på 104 319 kronor i månaden. SvFF har räknat på 12 månaders anställning och 24 spelare i snitt per allsvensk trupp. Det är första gången snittlönen i Allsvenskan överstiger 100 000 kronor i månaden. 2017 var det egna kapitalet för de allsvenska klubbarna totalt 816,8 miljoner kronor.

Detta är uppgifter och text jag hämtat direkt från Fotbollstransfers.com. Visst ligger Sverige långt efter övriga stora länder, men även i vårt land har fotbollsspelare en hutlöst hög lön, och då jämför jag mig med mig själv som med akademisk utbildning och ett jobb som lärare ligger långt ner i en helt annan division vad det gäller lön. Visst har jag gjort en massa misstag på jobbet genom åren, men jag kan svära på att de, även i Sverige, överbetalda fotbollsspelarna är skamlöst mycket sämre på sitt jobb än jag någonsin varit en dålig dag på miss jobb. Men vem har sagt att livet ska vara rättvist.

Rättvist var det i alla fall i matchen som skulle avgöra vilket lag som skulle följa Wolverhampton och Cardiff upp i Premier League till hösten. Jag hade gärna sett att Aston Villa hade kommit tillbaka i toppen. Birmingham behöver ett lag i Premier League mer än London. Men Fulham hade ju slutat trea i tabellen och i en medioker match var det de som lyckades göra matchen enda mål. Men med statistiken 2-3 i skott på mål var inget av lagen igår värdiga att få tillgåmng till Premier League. Att Fulham slutade trea i tabellen får vara det som jag anser att det var rättvist att de får spela i högsta ligan i England.

Matchen kunde ses som en förmatch till Champions Leaguefinalen. Där var det Real Madrid och Liverpool som skulle avgöra vilket lag som är bäst i Europa och då också oftast i världen. Det som gör att matcjen känns helt fel är att inget av de två lagen är bäst i sitt land. I Spanien är barcelona och Atletico Madrid bättre än Real Madrid och i England är det ännu värre. Där är både Manchester City och United plus Tottenham bättre än Liverpool.

Matchen kom igång och bjöd på en fin underhållning, åtminstone om man jämför med gårdagskvällens tidiga match från England. Fast underhållningen toig slut efter 30 minuter. Då tog Sergio Ramos ett ordentligt brottargrepp på Mohamed Salah som i och för sig landade olyckligt och troligen bröt nyckelben eller på annat sätt skadade axeln. Kanske VM är i fara. Matchen hamnade i alla fall i fara. Liverpool slutade spela. Nio målchanser på 30 minuter och noll resterande första halvlek då Salah hade lämnat.

Strax efter detta byte tvingades även Real Madrid att sätta in en reserv då Dani Carvajal hade skadat sig ”själv”. Vad man kan säga om fotbollsspelare är att de är otroligt veka då de två skadade spelarna grät så tårarna skvalade. Det måste vara en av de mesigaste idrotter som finns, för även förlorare grät och fan vet om inte vissa av segrarna också grät. Ja, det hela var en otroligt sorglig historia.

Real Madrid styrde även i andra halvlek och det dröjde inte länge förrän de gjorde 1-0. Fast jag hade inte godkänt målet om jag varit domare. Jag trodde inte man fick springa fram till en målvakt och lyfta på benet då målvakten ska kasta eller skjuta ut bollen. Men det gick bra igår och ingen verkade protestera nämnvärt. Alltså en stor målvaktstavla. Mot all förmodan kom Liverpool fran och lyckades kvitterna genom den ende Liverpoolspelare som stod för anfall. Saido Mané.

Då gjorde Zidane ett genidrag och satte in gareth Bale. Efter två minuter på planen hade han gjort det som var den enda behållningen av denna final. Med en otrolig cykelspark utanför straffområdet gav walesaren Real Madrid ledningen med 2-1. Han skulle göra ett mål till och det målet bevisade att det alltid lönar sig att skjuta på mål. Åter en gång kom ett skott utanför straffområdet. Det gick mitt på målvakt Loris Karius. På något underligt sätt lyckades han sjabbla in bollen i mål. 3-1 var även slutresultatet och Real Madrid tog inte helt orättvist sin tredje raka och trettonde Champions Leaguetitel totalt. En tanke om Liverpools målvakt Karius slog mig med tanke på då Liverpool vann finalen 2005 i miraklet i Istanbul. Den gången var det målvakten Jerzy Dudek som var Liverpools stora hjälte. Nästa säsong fick han sparken från klubben. Vad ska hända med syndabocken Loris Karius?

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 27:e maj.

1965 Inter vinner hemma

Idag 1965 gick Mästarcupfinalen på San Siro i Milano inför 85 000 betalande åskådare. Det innebar att Inter hade hemmaplan. Inter var regerande mästare och laget de mötte var Benfica som vunnit turneringen 1961 och 1962.
Man kan lugnt säga att det var Europas två bästa lag som möttes. Hemmaplan visade sig vara en fördel. Det blev ett mål och det gjordes av brasilianaren Jair. Han var en av tre icke-italienare i Inter. Det var inte tillåtet med fler utlänningar i laget. Benfica ställde upp med elva portugiser. Inter tog sitt andra raka mästerskap.

2000 Glasgow Rangers skotska cupmästare slår världsrekord.

Idag 2000 spelades den skotska cupfinalen på Hampden Park i Glasgow. På plats fanns 50 000 åskådare som fick se Glasgow Rangers vinna över Aberdeen. Det blev aldrig någon spännande match då Rangers vann med 4-0. Cuptiteln var nytt världsrekord i titlar.
Ingen klubb hade någonsin vunnit 100 titlar. Glasgow Rangers blev första klubben i världen med 49 ligamästerskap, 29 skottska cupvinster, 21 Skottska Ligacupvinster och en Cupvinnarcupseger.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 27:e maj.

37 år Johan ELMANDER född 1981 i Alingsås, Västergötland.