• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 27:e oktober 2022

RUBRIKER.

Utflykt till Löderup och Kåseberga.  Champions League grupp A, B, C och D.  Champions League grupp A, B, C och D.

NATIONALDAGAR:
Saint Vincent och Grenadinerna och Turkmenistan

NAMNSDAG:
Sabina

TEMADAGAR:
Arbetsterapins dag, Internationella nalledagen, Internationella religionsfrihetsdagen, Internationella skolbiblioteksdagen, Alla svärmödrars dag och Världsdagen för audiovisuellt kulturarv

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 27/10:
1944: Real Madrid startar bygget av sin nya stadion.
2004: Seghinos hjärta stannar mitt under matchen.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA DEN 27/10:
Johann BERG GUÐMUNDSSON, Theodoros ZAGORAKIS, Glenn HODDLE, Harry GREGG.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 26:E OKTOBER 2022.

Utflykt till Löderup och Kåseberga.  Champions League grupp A, B, C och D.
 
Gårdagen till ära hade vi planerat en liten utflykt. Man kan säga att det är en årligt återkommande sådan. Till Halloween brukar vi ha ett antal människor hos oss som karvar i pumpor. Så även i år på fredag. Då brukar vi åka till Leif Nilsson, Pumpakungen i Löderup. I år var det bara hustrun och jag och våra två hundar som gjorde utflykten. Efter att ha plockat ihop tolv pumpor och swishat betalningen från självplockningen så åkte vi ett par hundra meter österut till Eklaholm. Det ingår också i den årliga utflykten. Hundarna brukar få korv med bröd, men det fanns inte i år. Fast det fanns något annat. Nämligen ägaren Karl Fredrik Gustafsson. Han är ju numera ett stående inslag i diverse lek- och bakprogram i TV så jag blev förvånad att han befann sig på Eklaholm. Vi köpte inget, men Karl Fredrik var villig att köpa något av oss i stället. Han förälskade sig i vår Rhiann, men hon är definitivt inte till salu. Utflykten till Österlen avslutades på sedvanligt vid i Kåseberga och efter en promenad upp till Ale stenar tog vi lunch på Kåseberga Fisk. Förutom våra olika fiskburgare så fanns det även korv så att både Rhiann och Lillen också kunde få sig något till livs. Innan vi äkte tillbaka till Malmö så gjorde vi ytterligare ett besök i butiken å Kåseberga fisk. Här köpte vi med oss lite Kåsebergasill och fyra olika rökta fisksorter; Smörfisk, hälleflundra, lax och makrill. Om man inte spelar golf så var detta en perfekt höstdag att utnyttja till utflykt.
 
Målextra live hade CMore döpt om mitt TV-program som jag tittade på igår. Grupperna A till D i Champions League handlade det om och femte och nästsista omgången. Vissa grupper var i teorin klara och igår blev de även det i praktiken.

Grupp A var en sådan. Liverpool var i Amsterdam och mötte Ajax. Hemma vann Liverpool med 2-1, men det gick lättare borta. 3-0 till Liverpool. Obesegrade Napoli är fortfarande obesegrade genom 2-0 över Rangers igår. Det betyder att Napoli och Liverpool enkelt är vidare till åttondelsfinalerna i vår. Ajax till Europa League och Rangers är ute.

Grupp B inledde tidigt igår med seriefinal mellan Club Brügge och Port. I Porto vann Brügge med 4-0. Nu var Porto på besök i Brügge. Då var det portugisernas tur att vinna med 4-0. Brügge leder gruppen med 10 poäng och Porto är tvåa med 9 poäng. Atletico Madrid hade chansen att blanda sig i slutspelet i Champions League till våren. Då var de tvungna att vinna hemma över Bayer Leverkusen. Två gånger hade tyskarna ledningen med båda gångerna lyckades Atletico kvittera. Det såg ut att bli oavgjort fram tills då övertiden var slut. På en hörna hittade domaren och VAR kontrollanterna en totalt obefintlig hands som de helt horribelt och fullständigt felaktigt fick till en straff för Atletico. Nu var det så att rättvisan vann då straffen inte gick i mål och än en gång skulle det VAR granskas om straffen på något märkligt sätt möjligen skulle as om. Det blev inte så utan matchen slutade 2-2 och Både Atletico och Leverkusen hamnar utanför Champions League i vår.

Grupp C var getingboet eller Dödens grupp om man så vill. Tjeckiska Plzen var ute redan efter lottningen och de har varit sist på noll poäng under hela resan i höst. Inter vann den tidiga matchen över Plzen med 4-0. Barcelona var tvungna att vinna över Bayern München hemma för att ha en minimal chans att spela åttondelsfinal vår. Det gjorde de inte Bayern vann med 3-0 och därmed är gruppen helt klar trots att en match återstår. Bayern etta, Inter tvåa, Barcelona till Europa League och Plzen utslaget.

Grupp D igår resulterade i 2-1 mellan Eintracht Frankfurt och Olympique Marseille Medan Tottenham och Sporting delade på poäng med resultatet 1-1. Även här var det VAR som kom in och genomförde ett mycket märkligt beslut då Tottenham på övertid gjorde 2-1. Fast VAR rullade bilder fram och tillbaka och tolkade en något märklig offside som gjorde att målet underkändes. Hade målet stått och varit godkänt hade Tottenham varit klara för åttondelsfinal i vår. Nu är gruppen fortfarande öppen inför sista omgången. Tottenham leder med 8 poäng. Sporting och Frankfurt har båda 7 poäng och Maseille ligger sist med 6 poäng, men alla lag kan vinna gruppen och alla kan bli utslagna. Sista omgången avgör då Marseille möter Tottenham och Sporting tar emot Frankfurt.

IDAG; TORSDAGEN DEN 27:E OKTOBER 2022.

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:

Saint Vincent och Grenadinerna
 
Saint Vincent och Grenadinerna, en stat bestående av 32 öar i Västindien. Ön Saint Vincent ”upptäcktes”  av Christofer Columbus år 1498. I början av 1700-talet började franska bosättare att odla på ön, men 1763 överlät Frankrike kontrollen till Storbritannien. Självständighet från Storbritannien erhölls den 27 oktober 1979.
Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:

Turkmenistan
 
Turkmenistan införlivades med Ryssland år 1884  som började kolonisera landet. 1924 blev Turkmenistan en socialistisk sovjetrepublik. Turkmenistan erhöll sin självständighet den 27 oktober 1991i samband med upplösningen av Sovjetunionen.
NAMNSDAG:

Sabina
 
Namnsdagar för den 27:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Sabina och (tidvis) Viktor (nu 22 januari)
1901–1985 – Sabina
1986–1992 – Sabina, Sebastian (nu 20 januari)  och Sussy (utgått)
1993–2000 – Sabina och Ina (utgått)
Från 2001 – Sabina
TEMADAGAR:

Arbetsterapins dag
 
Syftet med Arbetsterapins dag är att ha en dag där arbetsterapeuter samlas och enas om sin profession. Man kan fråga sig varför det finns en dag för arbetsterapeuter, svaret är egentligen ganska självklart. Det är en dag då arbetsterapeuter ska sprida kunskapen kring arbetsterapi och arbetsterapeuter. Något som i sin tur kan leda till fler anställningar och att arbetsterapeuter blir mer attraktiva på arbetsmarknaden. Arbetsterapeuter ska vara anställningsbara och få en bra lön för det arbete de gör.
 
Internationella nalledagen
 
En kramgo nalle är många barns bästa vän då den ger trygghet och värme. Den internationella nalledagen har firats den 27 oktober varje år sedan 1998. Dagen firas på initiativ av PR-föreningen och har sitt ursprung i den amerikanska Teddy bear day. Nalledagen har sedan 2001 haft sin egna födelsedagssång som är ”Bamsefars födelsedag”.
 
Internationella religionsfrihetsdagen
 
Idag är en mycket viktig dag – internationella religionsfrihetsdagen. Över hälften av världens befolkning lever i länder där staten kraftigt begränsar eller förbjuder medborgarnas frihet att utöva sin tro. Straff i form av förlorad vårdnad av barn, arvsrätt eller egendom, eller till och med dödsstraff, utdelas mot de som lämnar den av staten godkända religionen.
 
Internationella skolbiblioteksdagen
 
Den internationella skolbiblioteksdagen började firas 1999 på initiativ av IASLs (International association of school librarianship) President, Dr Blanche Woolls. Meningen med dagen är att dra uppmärksamhet till vikten av skolbibliotek i barns lärande. Forskning fortsätter att visa att elever presterar bättre om de har tillgång till välutrustade skolbibliotek som är integrerade i undervisningen. De utvecklas dessutom till bättre läsare genom ett bra skolbibliotek.
 
Alla svärmödrars dag
 
Den 27 oktober är det alla svärmödrars dag. Eftersom ungefär 90 000 nya par bildas varje år , och eftersom många av personerna som ingår i dessa par har en mamma , är det ett ganska stort antal kvinnor som ska uppmärksammas.
 
Världsdagen för audiovisuellt kulturarv
 
Världsdagen för audiovisuellt kulturarv är instiftad av Unesco, och är därmed en FN-dag. Världens audiovisuella kulturarv i form av ljudinspelningar och rörliga bilder är extremt känsliga, detta på grund av exempelvis försummelse, naturligt sönderfall, men också avsiktlig förstörelse. Samtliga av världens audiovisuella kulturarv är i farozonen. Därför är Världsdagen för audiovisuellt kulturarv och Världsminnesprogrammet två av de nyckelåtgärderna för Unesco och världen, för att hedra de experter som bidrar till att skydda detta arv för kommande generationer, trots de många tekniska, politiska, sociala, ekonomiska och andra faktorer som hotar dess överlevnad.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 27:E OKTOBER.

1944 Ny stadion börjar byggas i Madrid.
 
Den 22:a juni 1944 togs beslut om att en ny fotbollsstadion skulle byggas i Madrid. Den 5:e september fick arkitekterna Manuel Muñoz Monasterio och Luis Alemany Soler uppdraget att rita stadion och idag 1944 startade bygget. Då den gamla stadion från 1923 hette Estadio Chamartín så kom nybygget att heta Nuevo Estadio Chamartín. Stadion tog ett tag 125 000 åskådare, men efter ombyggnader är kapaciteten idag nere i 85 454. År 1955 beslöt Real Madrid att hedra sin gamla klubbdirektör Santiago Bernabéu de Yeste, med att döpa om stadion till Santiago Bernabéu.
2004 Serginhos hjärta orkar inte längre.
 
Paulo Sérgio Oliveira da Silva var en brasiliansk fotbollsspelare med artistnamnet Serginho. 1995 gjorde han debut i Patrocinense. Sedan klarade han av sex klubbar fram till 1999 då han hamnade i São Caetano. Här blev han en stabil försvarsklippa. Han hade dock ett problem, och det var att hans hjärta var något förstorat. Läkarna ansåg att det fanns en procents chans att detta skulle orsaka Serginho några stora problem, så han fortsatte att spel på elitnivå tills idag 2004. I matchen mot São Paulo hände det som det bara fanns en procents chans till; Hjärtat stannade mitt under matchen och alla återupplivningsförsöken misslyckades.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 27:E OKTOBER.

Johann BERG GUÐMUNDSSON blir 32 år.
 
Johann BERG GUÐMUNDSSON är född 1990 i Reykjavik i Island
Anfallare
16 U- och 81 A-landskamper för Island (2008-).

Klubbar som spelare:
Breiðablik (1997–2006),
Chelsea (2006),
Fulham (2006–07),
AZ Alkmaar (2009–14),
Charlton Athletic (2014–16)
Burnley (2016–).

Han deltog i EM 2016 och VM 2018.
Theodoros ZAGORAKIS blir 51 år.
 
Theodoros ZAGORAKIS är född 1971 i Lydía i Grekland
Mittfältare
120 A-landskamper för Grekland (1994-2007).

Klubbar som spelare:
Kavala (1988-93),
PAOK (1993-98),
Leicester City (1998-2000),
AEK Aten (2000-04),
Bologna (2004-05),
PAOK igen (2005-07).

Han var kapten för det grekiska landslaget som vann EM 2004.
Efter fotbollen sadlade Zagorakis om och blev politiker, invald i EU-parlamentet.
Glenn HODDLE blir 65 år.
 
Glenn HODDLE är född 1957 i Hayes i England
Mittfältare
12 U- och 53 A-landskamper för England (1976-88).

Klubbar som spelare:
Tottenham Hotspur (1975-87),
AS Monaco (1987-91),
Swindon Town (1991-93),
Chelsea (1993-95).

Lag som tränare:
Swindon Town (1991-93 spelande),
Chelsea (1993-95 spelande),
Englands landslag (1996-99),
Southampton (2000-01),
Tottenham Hotspur (2001-03),
Wolverhampton Wanderers (2004-06).

Efter en snöplig förlust i åttondelsfinalen i VM 1998 mot Argentina blev Hoddle genast ifrågasatt. De uttalanden han senare gjorde kring människor med funktionshinder (då han menade att dessa drabbats för att de gjort något fel i tidigare liv och det fanns kvar i deras karma) gjorde att han i förtid tvingades lämna sin post år 1999.
Harry GREGG blev 87 år.
 
Harry GREGG var född 1932 i Tobermore i Nordirland, och dog den 16:e februari 2020 i Coleraine, Nordirland.
Målvakt
25 A-landskamper för Nordirland (1954-63).

Klubbar som spelare:
Windsor Park Swifts (1945-48),
Coleraine (1948-50),
Doncaster Rovers (1950–57),
Manchester United (1957–66),
Stoke City (1966–67).

Lag som tränare:
Shrewsbury Town (1968–72),
Swansea City (1972–75),
Crewe Alexandra (1975–78),
Carlisle United (1986–87).

Gregg överlevde flygolyckan i München 1958. Han hjälpte även flera människor ur det brinnande planet och kom med anledning av detta att kallas "The Hero of Munich".
I Nordirlands landslag gjorde Gregg 25 matcher. Han spelade bland annat VM 1958 i Sverige, Nordirlands första världsmästerskap där man överraskande nådde kvartsfinal och mycket var Greggs förtjänst.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 27:E OKTOBER 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv