• Boris dagliga blogg

Fredagen den 18:e mars 2022

DAGENS RUBRIKER.

Okay att jobba om man är covid-positiv.   Jexi.   Everton-Newcastle; för mycket annan skit för att det ska få kallas en fotbollsmatch.   Europa League; sju olika nationer i kvartsfinalerna.

NAMNSDAG
Edvard och Edmund

TEMADAG
Internationella sömndagen
Bussförarens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 18/3:
1900: Ajax återbildas.
1904: Österrikiska fotbollsförbundet grundas.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 18/3:
Tomas
ŽVIRGŽDAUSKAS, Temuri KETSBAIA.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN 17/3 2022.

Okay att jobba om man är covid-positiv.
 

Det har blivit lite status quo i covidsmittan. Febern på väg ner, men det vill inte släppa helt. Hosta, allmän trötthet och allt annat sitter kvar, men vi två gamla pensionärer kan vara hemma utan att behöva bry oss. Dottern som är den som tillfrisknat snabbast jobbar ju som tandläkare på Folktandvården i Hyllie. Hon var sjuk från i måndags och har tagit sina fem sjukdagar i och med fredag. Problemet är dock att hon har ett schema som säger att hon även ska jobba på lördag.

Därför testade hon om hon var frisk och självtester visade att hon fortfarande var positiv. Fast landets covidregler säger att detta spelar ingen roll. Det viktiga är bara att man är feberfri. Sedan kvittar det att man är covidpositiv. Detta ska inte få hindra att man jobbar. Det betyder att hon startar igen på lördag trots att hon är covidpositiv. Det är fantastiskt vad reglerna för pandemin svänger. Tur att alla är vaccinerade och är de inte det så får de skylla sig själva. Åtminstone om de har tandläkartid på Hyllie Folktandvård på lördag.

Jexi.
 

Men dottern är hemma även idag och då var det önskemål om en film igår också. Först var vi inne på Oscarsnominerade West Side Story, men det blev istället en absolut icke-Oscarsnominerad film. Lite som dagen innan. Fast Groundhog Day var lite rumsrenare än ”Jexi”.

Phil har ett stort beroendeproblem - han är beroende av sin mobiltelefon. Han har inga vänner och hans kärleksliv existerar inte. När han tvingas uppgradera till en ny telefon, upptäcker han att den senaste modellen levereras med Jexi - en artificiell livscoach, assistent och cheerleader.

Adam Devine har huvudrollen i denna typiskt amerikanska grova komedi. Den är från 2019, och fick bara 6,0 på IMDb, men är stundtals lite kul.
 

Bild: Klicka för att se trailern.

Everton-Newcastle; för mycket annan skit för att det ska få kallas en fotbollsmatch.
 

Sedan fanns det lite fotboll att studera sent på kvällen igår. Ibland undrar jag hur människor med ett jobb på normaltid har möjlighet att titta på fotboll. Den sista matchen jag följde var inte över förrän cirka halvtolv. Det blir tufft om man ska varva ner, somna och sedan upp vid sextiden för att hinna till jobbet nästa dag.

Första matchen som intresserade mig var Everton mot Newcastle. Det var två lag som ligger i botten, men som jag nästan kan lova kommer att klara sig kvar. Det var en ryckigt och otrevlig match. Otrevlig för att Richarlison i Everton filmade skador och låg ner ett tiotal gånger. Varje gång var han lika ilsken över att han inte fick frispark. Denna ilska gick vidare till resten av laget och Allan i Everton gjorde en vansinnestackling och blev utvisad. Sedan sprang han runt på planen och till alla domare och protesterade mot utvisningen.

Mitt i detta sprang en miljöaktivist in och band fast sig själv i ena målstolpen. Det måste ha varit rejäla doningar för det tog drygt tio minuter innan mängder med banarbetare och poliser lyckades klippa loss den totalt fotbolls-ointresserade som sedan skulle åla sig så att det tog ytterligare tid att bära ut honom. Detta gjorde att matchen fick 14 minuters tillägg. Där lyckades faktiskt hemmalaget göra segermålet till 1-0. Men det var en match som hade för mycket irritation och spelförstörande moment att det var en riktig skitmatch.

Europa League; sju olika nationer i kvartsfinalerna.
 

England och Spanien äger ju Champions League och igår var det de andra UEFA ligorna. Europa League är ju lite av gamla UEFA-cupen och där kunde jag följa förlängningen mellan West Ham och Sevilla. Hemmalagen vann med 1-0 och då stod det 1-1 sammanlagt. Förlängningen öppnade lika trevande som förlängningar brukar och jag tänkte då att jag skulle skriva att det var meningslöst att ha en förlängning. Ta istället straffar direkt. Men förlängningen tog sig och ukrainaren Andriy Yarmolenko fick göra målet som tog West Ham vidare till kvartsfinal.

Det var lite sorgligt för Sevilla för finalen i denna turnering går på Ramón Sánchez Pizjuán Stadium i Sevilla. Där kommer lite fler nationer att vara med om de två finalplatserna än i Champions League. Det finns två tyska lag och sedan ett från England, Frankrike, Italien, Skottland, Spanien och Portugal. Lottninge sker senare idag.

IDAG: FREDAGEN DEN 18:E MARS.

NAMNSDAG:

Edvard och Edmund
 

Namnsdagar den 18:e mars i kronologisk ordning.
 
Före 1695 – Gabriel (nu 24 mars)
1695–1720 – ?
1721–1900 – Edvard
1901–1985 – Edvard
1986–1992 – Edvard, Eddie och Eda (utgått)
1993–2000 – Edvard och Eddie (utgått)
Från 2001 – Edvard och Edmund

TEMADAG:

Internationella sömndagen
 

Det är viktigt för alla att få en god natts sömn och det är avgörande för både hälsa och välbefinnande hos människor. Därför har Internationella sömndagen instiftats av World Association of Sleep Medicine (WASM). Internationella sömndagen infaller på varierande datum varje år och heter på engelska World Sleep Day. Dagen är instiftad för att hylla sömn och upplysa om viktiga frågor som rör sömnen. Men även saker kring, t ex medicin, utbildning och sociala aspekter. Samtidigt syftar dagen till att hjälpa människor med sömnproblem genom att bättre förebygga och hantera sömnstörningarna.

TEMADAG:

Bussförarens dag
 

Den 18:e mars är det bussförarens dag, en temadag som länge funnits internationellt och här i Sverige sedan 2014. Dagen firades första gången i Seattle 2009, Transit Driver Appreciation Day.

Dagen syftar till att uppmärksamma våra bussförare och det ovärderliga arbete som de gör i resenärernas och medborgarnas tjänst.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 18:E MARS.

1900 Ajax återskapas.
 

Ajax startade då några studenter vid en realskola grundade en fotbollsklubb på ett café på Amstelveenseweg 1883. Det första klubbnamnet blev Union men 1894 antogs namnet Foot-Ball Club Ajax efter den grekiske hjälten Ajax. Efter meningsskiljaktigheter lämnade de flesta medlemmarna klubben och klubben föll samman. 18 mars 1900 återstartades Ajax av Han Dade, Floris Stempel och Karel Reeser.
 

Klubben kom att bli en av Europas bästa. De har 35 nederländska mästerskap och fyra Champions League titlar, fast alla Champions Leaguetitlarna kom på den tiden det kallades Mästarcupen. 1971, 1972, 1973 och 1995. Det var inte förrän säsongen 1997/1998 som turneringen ändrade namn och plockade med lag som inte bara blivit mästare i sina respektive länder.

1904 Ett av Europas starkaste landslag grundas.
Wunderteam 1904

Idag 1904 bildades den österrikiska fotbollsförbundet i Wien. Landslaget tillhörde länge ett av världens lästa lag. 1931 till 1932 kallades de ”Wunderteam” då de vann 14 landskamper i rad. Trots att de försvann som eget land och fick tillhöra Tyskland så klarade de sig bra även efter kriget. Vid VM 1954 kom de trea vilket är den största triumfen i ett mästerskap. Tyvärr för Österrike så dalade deras dominans efter detta men den senaste tiden har de stigit och var ett tag uppe på tionde plats. Idag rankas de 30:e i världen.
 

Bild: Wunderteam 1904

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 18:E MARS.

Tomas ŽVIRGŽDAUSKAS blir 47 år.
 

Tomas ŽVIRGŽDAUSKAS är född 1975 i Vilnius, Sovjetunionen.
Försvarare
5 U- och 56 A-landskamper för Litauen (1995-2011).

Klubbar som spelare:
Žalgiris Vilnius (junior-1995),
Næstved BK (1995-96),
Žalgiris Vilnius igen (1996),
Polonia Warszawa (1997-2001),
Widzew Łódź (2001-02),
Halmstads BK (2002-11).

Temuri KETSBAIA blir 54 år.
 

Temuri "Temur" KETSBAIA är född 1968 i Gali, Georgien
Mittfältare/Anfallare
52 A-landskamper för Georgien (1990-2003).

Klubbar som spelare:
Dinamo Suchumi (1986),
Dinamo Tbilisi (1987-92),
Anorthosis Famagusta (1992-94),
AEK Aten (1994-97),
Newcastle United (1997-2000),
Wolverhampton Wanderers (2000-01),
Dundee (2001-02),
Anorthosis Famagusta igen (2002-06). 

Lag som tränare:
Anorthosis Famagusta (2004-09, 04-06 som spelande),
Olympiakos (2009),
Georgiens landslag (2009-14),
APOEL (2014-16),
AEK (2016),
Orenburg (2017),
Anorthosis Famagusta (2019-).

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv