28:e februari

NAMNSDAG

Maria:
Maria är ett kvinnonamn, och en grekisk eller latinsk form av det ursprungliga arameiska namnet Mariam, (hebreiska Mirjam, arabiska Maryam). En finsk form av namnet är Marja, och likaså smekformerna Maj och Maja. Den engelska formen av namnet är Mary, den franska är Marie. I framförallt katolska länder är Maria/Marie också vanligt namn på män, oftast sammansatt som dubbelnamn.

Återkommande minnesdagar

Flaggdag:​
Finland: Kalevaladagen, den finländska kulturens dag.

VIP födda den 28:e februari

Några andra som också är födda den 28:e februari

1906 – 1947 Bugsy Siegel,
 Amerikansk brottsling nära knuten till maffian. Han ägde också Flamingo Hotel i Las Vegas och var en av de drivande krafterna i stadens tillväxt.

1915 – 1977 Zero Mostel,
 Amerikansk skådespelare. Han var populät ståuppare och hade huvudrollen i Mel Brooks "Det våras för Hitler".

1923 – 2012 Charles Durning,
 Amerikansk skådespelare. Han framträdde på såväl scen som film, ofta i tuffa, dominanta roller, ofta poliser.

Några i musikens värld som är födda den 28:e februari

1940 – 2012 Joe South,
 Amerikansk gitarrist och kompositör. Han är mest ihågkommen för låtarna "Games People Play", "Rose Garden" och "Hush".

1940 – Cindy Wilson,
 Amerikansk sångerska och låtskrivare. Hon är mest känd för att ha varit medlem i rockbandet The B-52’s.

1977 – Jason Aldean,
 Amerikansk sångare, gitarrist och låtskrivare. Han har haft otaliga hits i USA inom den tuffare countrymusikstilen.

Några kända personer som avled den 28:e februari

1908 Pat Garrett dog 57 år gammal skjuten till döds i öknen när han stannade för att urinera på väg till ett möte. Han var en amerikansk amerikansk sheriff och är mest känd som den som dödade Billy the Kid.

1985 David Byron dog 38 år gammal som ett resultat av många års missbruk av alkohol. Han var en brittisk rocksångare. Han var med om att bilda Uriah Heep 1969.

1986 Olof Palme dog 59 år gammal sköts på Tunnelgatan vid Sveavägen, utanför affären Dekorima i centrala Stockholm klockan 23.21 den 28 februari 1986 när han tillsammans med sin hustru Lisbet Palme skulle ta en promenad hem efter att ha sett Bröderna Mozart på biografen Grand. Han var en svensk politiker, statsminister 1969 till sin död.

Dagens historia i filmklipp 28:e februari

Några händelser som inträffat den 28:e februari

1710
 

SLAGET VID HELSINGBORG.


  14 000 svenskar under Magnus Stenbock besegrar en jämstark dansk styrka under Jørgen Rantzau i slaget vid Helsingborg i norra Skåne. Detta blir sista gången svenska och danska trupper möts i strid på svensk mark och också den sista större svenska segern under stora nordiska kriget, som dock pågår i ytterligare elva år.

1986
 

OLOF PALME MÖRDAS.


  Då den svenske statsministern Olof Palme och hans hustru Lisbet är på väg hem från biografen Grand i Stockholm blir de klockan 23.21 beskjutna i korsningen mellan Tunnelgatan och Sveavägen. Hon träffas i armen, medan han blir skjuten i ryggen och dör omedelbart, även om han dödförklaras först klockan 0.06, sedan han av tillkallad ambulans har förts till Sabbatsbergs sjukhus. Trots att Lisbet Palme sedermera pekar ut Christer Pettersson som mördaren förblirmordet på statsministern olöst.

2013
 

PÅVEN BENEDICTUS XVI ABDIKERAR.


  Påven Benedictus XVI abdikerar från ämbetet den 28 februari klockan 20.00, på grund av sviktande kroppsliga krafter, till följd av hans ålder (85 år). Detta är första gången sedan 1415 som påven abdikerar, och första gången sedan 1294 som abdikationen sker på eget initiativ och inte av tvång.