• Boris dagliga blogg

Fredagen den 30:e juni 2023

RUBRIKER.

Golf, kyckling och deckare. 

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30/6:
1996: Tyskland vinner EM på ett sätt som aldrig mer kommer att ske.
2002: Brasilien tar som hittills enda landslag sitt femte VM.
2006: Leandro Cufé blir unik som den ende i VM som blivit utvisad utan att ha varit på planen.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 30/6:
Inga över 50 landskamper.

NATIONALDAG:
Demokratiska republiken Kongo

NAMNSDAG:
Elof
Leif
 
TEMADAG:
Pilsnerkorvens dag.
Int dagen för asteroider.
Int dagen för parlamentarism.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN 29 JUNI 2023.

Golf, kyckling och deckare. 
 

Efter fyra dagars vila från golfen var jag åter på Söderslätt GK där det var torsdagsgolf med Koko-gänget. Isdag är vår stora dag och på torsdagar brukar vi vara maximalt fyra. Det var vi igår och då hade en i gänget även tagit med sin fru så att vi skulle bli fyra. I vanlig ordning spelades det om vemsom hade bäst resultat över 18 hål. DEfteråt fick jag höra att jag inte längre var någon sponsor och en av golfarna hade redan satt in en vdeckolid swish-insättning till mig. Det blev vinst igen och det blev en ny sänkning. Två slag bättre än mitt normala par gjorde 38 poäng och en sänkning från 15,5 till 14,9.
 
På väg hem var jag tvungen att stanna till på ICA Maxi för att skaffa den vegetarska varianten till City Gross sista måltid för oss denna vecka. På menyn stod ”Grillad kyckling med snabb potatissallad”. Kyckling för vegetarianer blir i min matlagning quorn-filéer. Dessa köptes. Potatissalladfen var i stort klar och kyckling filéerna skulle bara glaceras och in i ugnen. Där önskade jag att min bill skulle vara lika lätt att fixa som kycklingen. För i ugnen lagade sig kycklingen själv.
 
Efter golf och mat hann jag med att läsa en stund i ”Sommarfesten” som är den sommardeckare jag håller på med. En annan deckare är Morden i Helsingör och igår kom vi in på den nya säsongen som inte jag sett tidigare. I allra första avsnitten avtackades Sven som skulle gå i pension. Personalbrist gjorde att han var med i tre säsongen med att hjälpa till att lösa fall och baka diverse saker till stationen. I säsong fyra hade han verkligen gå i pension. Fallet med den mördade vinproducenten och en tysk vinhandlare avklarades.

IDAG! FREDAG 30 JUNI 2023.

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.

NATIONALDAG:
Kongo-Kinshasa  

 

Självständigheten från Belgien erkändes den 30 juni 1960. Alltså firar landet nationaldag på detta datum.
Rundabordssamtal mellan inhemska politiska ledare och representanter för kolonialstyret följde och 1 juli 1960 förklarades Republiken Kongo (allmänt kallat Kongo-Léopoldville för att särskilja det från grannlandet med samma namn i norr) självständigt.

NAMNSDAG: 
Elof
Leif 

 

Namnsdagar för den 30:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Commemoratio Sancti Pauli (Denna benämning, som betyder Sankt Pauli åminnelsedag, fanns på dagens datum i de allra äldsta helgonkalendarierna till minne av Sankt Paulus) och Martialis
1901–1985 – Elof
1986–1992 – Elof, Elvira (nu 1 mars) och Viran (utgått)
1993–2000 – Elof och Leif
Från 2001 – Elof och Leif

TEMADAG: 
Pilsnerkorvens dag.

Bullens pilsnerkorv såg dagens ljus första gången 1953. Med sin fantastiska tidlösa design har Bullens pilsnerkorv idag uppnått närmast kultstatus. Pilsnerkorvens dag är självklart instiftad av Bullens pilsnerkorv. Detta skedde 2013 på korvens 60-årsdag och på Bullen Berglunds födelsedag.
 

Internationella dagen för asteroider.

För att öka medvetandet och intresset för asteroider har FN nu bestämt att 30 juni ska vara den internationella asteroiddagen från och med nu. Dagen har funnits sedan 2014 men blir nu officiellt godkänd av FN. Anledningen till att datumet blir just den 30 juni är att det vid detta datum år 1908 detonerade en asteroid några kilometer upp i atmosfären ovanför Sibirien i Ryssland. En person dog vid detta tillfälle och anledningen till att det inte omkom fler människor beror på att området är så glest befolkat.


Internationella dagen för parlamentarism.

Den 30 juni är det den Internationella dagen för parlamentarism, en dag instiftad av FN 2018.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 30 JUNI.

1996: Tyskland vinner EM på ett sätt som aldrig mer kommer att ske.
 

Wembley Stadion var idag 1996 värd för EM-finalen i fotboll. 73 611 åskådare hade samlats för att se Tysklands första EM-final. De vann visserligen både 1972 och 1980 men då som Västtyskland. Denna gång vann de på ett sätt som troligen aldrig kommer att återupprepas. Tjeckiens Patrik Berger hade gett sitt land ledningen på straff efter 59 minuter och i 73:e minuten kvitterade inhopparen Oliver Bierhoff. Han hade då varit på planen i fyra minuter. Förlängningen varade i fem minuter. Då gjorde Oliver Bierhoff sitt andra mål och det var unikt då man hade en regel kallad ”Golden Goal” som fungerade som sudden death i ishockey. Matchen var alltså över och Tyskland var Europamästare.
 

Se ett sammandrag av matchen HÄR.

2002 Brasilien världsmästare igen.
 

För första gången arrangerade två länder VM i fotboll. Japan åkte ut i åttondelsfinalen mot Turkiet. Samma Turkiet slog andra värdlandet Sydkorea i matchen om tredje pris. Finalen gick på International Stadium i Yokohama idag 2002. Det blev en jämn final mellan Tyskland och Brasilien fram till 67 minuten då Ronaldo slog till för första gången. Det blev även ett andra mål av skyttekungen och med 2-0 till Brasilien blev landet det första och hittills enda landet som vunnit fem världsmästerskap.
 

Se ett sammandrag av matchen HÄR.

2006 Cufre till VM-historien för utvisning.
 

Tyskland mötte i sitt hemma-VM Argentina i kvartsfinal idag 2006. Det blev en tuff och gruffig match. Redan efter tre minuter fick Lukas Podolski matchens första varning. Trots att det blev 1-1, förlängning och straffar klarade sig alla spelare utan någon utvisning. Men då Jens Lehmann räddade Esteban Cambiassos straff och Tyskland var vidare till semifinal bröt ett stort slagsmål ut och efter detta fick argentinaren Leandro Cufré en unik utvisning. Han är nämligen den förste spelare i VM som blivit utvisad trots att han satt på avbytarbänken under hela matchen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 30 JUNI.

Inga med över 50 landskamper.

DAGENS MATCHTRÖJA 30 JUNI 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv