• Boris dagliga blogg

Måndagen den 27:e december 2021

NAMNSDAG:
Johannes och Johan
TEMADAG:
Nationella regifting-dagen

DAGENS RUBRIKER.

En verkligt vit jul.   Encanto.  26 av 41 macher inställda.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 27/12:
1915: Manchester United och Liverpool-spelare avstängda.
2008: Världens snabbaste utvisning efter avspark.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 27/12:
Melissa
TANCREDI, Duncan FERGUSON, Roberto BETTEGA.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN 26/12 2021.

En verkligt vit jul.
 

Så tog de tre juldagarna slut och fantastiskt nog så har det varit en helvit jul. Nu tänker jag inte bara på vår alkoholfria familj utan även vädret. I ett antal år valde vi att fira jul i Sälen och då var det alltid vitt ute. Det var ju en förutsättning för att åka dit. Att susa nerför backarna på skidor. Denna jul har det inte susats på några skidor utan mera halkats omkring på cykel- och gångbanor då vi tagit våra promenader med hundarna. I övrigt så var det en typisk jul då vi firat den hemma. Pusslet jag berättade om på 1000 bitar har nog endast 900 kvar som ska på plats. Min stadionmodell av Vicarage Road blev färdig till en fjärdedel. Och äntligen hade jag tid att äta den klassiska julmiddagen som jag är uppväxt med och som är tradition från södra Halland och Nordvästra Skåne. Bruna Bönor, julskinka och stark skånsk senap så att det sticker i näsan.

Encanto.
 

Det blev faktiskt även bio igår, fast den klarades av inom hemmets väggar. För alla som såg Kalle Ankas jul så fanns det en nykomling i form av Disneys nya animerade film ”Encanto”. Avsnittet i Kalles Jul gjorde inte filmen rättvisa. Det alla såg där var ett sångnummer alldeles i början då Mirabel Madrigal sjunger om sin familj och vilka magiska egenskaper alla har. Det visar sig att då alla i familjen ärver sina egenskaper så har Mirabel som enda familjemedlemmen blivit utan magiska egenskaper. Det ställer till problem i byn, men som alla säkert kan räkna ut så blir det till sist hon som räddar byn i den magiska staden Encanto någonstans i Colombia. Jag gillade även denna film och framför allt så kunde vi sitta lugnt och stilla i en bekväm TV-soffa eller Tv-fåtölj.

26 av 41 macher inställda.
 

Givetvis har dagen som i England heter Boxing Day genom åren varit den stora fotbollsligedagen i England. Jag hade tänkt att följa både Liverpools och Watfords julöden på fotbollsarenorna. Då jag gick in på Flashstore.se för att se när jag skulle kolla fotboll igår så såg jag att det man röstat om i den engelska ligafotbollen var felröstat. Man valde nämligen att inget skulle ställas in så att man skulle kunna komma till rätta med det nya coronautbrottet. Alla matcher ska spelas som vanligt. Både Liverpool och Watfords matcher var inställda plus ytterligare en i Premier League. Åtta av tio League Championshipmatcher var inställda och i tredje och fjärdeligan var femton av 22 matcher inställda. För mig försvann fotbollsglädjen och jag gjorde som majoriteten; Ställde in fotbollen igår. Fast jag ska gå in och kolla de få resultat som blev igår och från vinnarna välja ut dagens tröja.

Vera.
 

Men det blev trots att två andra program som tilldrog sig lite olika intresse. Det första kvällsprogrammet tilldrog sig mitt och hustruns intresse. Det var avsnitt fyra av säsong tio av Vera. Vera är originalnamnet och jag fattar inte varför det måste heta ”Ett fall för Vera” på svenska. Episoden igår hette ”The Escape Turn”. På svenska hade det blivit ”Blodspengar”. Ett är större mysterium hur översättaren tänkt där?  Vera undersöker mordet på den välbärgade spelmagnaten som mördats i sitt eget hem framför sin fru och barn, var vad det stod att avsnittet handlade om. Åter var det ett avsnitt med några vändningar, men inte allt för tillkrånglat utan en slutlig lösning som man inte såg från början. Bra.

Riktiga VM i ishockey.
 

Det andra programmet var det bara jag som såg i familjen. Det var av två skäl. Dels startade det inte förrän halvelva då alla andra sov, och sedan var det ishockey. Alltså sport som jag är ensam om att tycka om i familjen. Ishockey var VM. Visserligen kallas det junior-VM, men detta är enda ishockey-VM där de bästa spelarna är med. Alltså anser jag att detta är det riktiga VM i ishockey. Inte ett där man har en massa seniorer som man får locka till ett VM i början av sommaren och där det är B- eller C- lag som ställer upp. Sveriges juniorer startade mot en tuff motståndare; Ryssland som för en gångs skyll får heta Ryssland och inte något annat fjantigt som seniorerna kallar sig för i alla idrotter Ryssland är med i något sammanhang. Sverige hade hela tiden kommandot i matchen och hade 1-0 efter första perioden och 3-1 efter andra. Då 4-1 kom så trodde jag att allt var klart, men två turliga ryska mål gjorde ställningen till 4-3 sex minuter in i tredje perioden. Så var det spännande fram till Sverige gjorde 5-3 och kunde vinna med 6-3 efter mål i tom kasse då det var 50 sekunder kvar. Bra svensk start på VM.

IDAG: MÅNDAGEN DEN 27/12 2021.

NAMNSDAGAR:

Johannes och Johan
 

Namnsdagar för den 27:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Johannes
1901–1985 – Johannes
1986–1992 – Johannes, Johan och Hannes
1993–2000 – Johannes och Hannes (utgått)
Från 2001 – Johannes och Johan

 
TEMADAG:

Nationella regifting-dagen
 

Julhandeln beräknas nå nya svindlande höjder varje år. Vi köper mer julklappar än tidigare, samtidigt som vi i dagarna efter julafton kan väntas byta fler än var tredje julklapp, till ett ungefärligt värde av 12 miljarder kronor. Grovt räknat skulle värdet av de klappar som returneras kunna förse ca *60 miljoner människor med rent vatten och sanitet. Den instiftades av organisationen WaterAid Sverige sajten www.regifting.nu – ett sätt för missnöjda julfirare att sälja sina julklappar på nätet och bidra med en del av förtjänsten till arbetet med att förse människor i katastrofländer med rent vatten och sanitet.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 27:E DECEMBER.

1915 Avstängningar
 

Tidigt på våren 1915 spelade Liverpool och Manchester United ett hett derby. Liverpool hade vid vinst kunnat knuffa ner United från högsta divisionen. Liverpool låg tryggt på 13:e plats och skulle stanna där oavsett hur matchen slutade. Manchester United låg på en prekär 18:e plats och måste vinna. Det gjorde de, med 2-0 och då hade Liverpool dessutom missat en straff. Detta tycktes så märkligt att FA gjorde en undersökning av vad som skedde under matchen. Idag 1915 kom resultatet.

Matchen var uppgjord mellan ett antal spelare i båda lagen. De var Sandy Turnbull, Arthur Whalley, och Enoch West från United och Jackie Sheldon, Tom Miller, Bob Pursell, och Tom Fairfoul från Liverpool. Dessa sju spelare stängdes av för livstid från all fotboll. Avstängningen hävdes 1919, men då hade redan några av de bestraffade stupat i första världskriget.

2008 snabbast att lämna planen i en match.
 

Chippenham Town mötte Bashley i en av de Engelska divisionerna som ligger alldeles under de fyra första. Southern Premier League. Chippenhams David Pratt satte idag 2008 ett världsrekord som han säkert kunde varit utan. Han blev nämligen den spelare i en ursprungselva som blivit utvisad snabbast. Tidigare världsrekordhållare var Bologna:s Guiseppe Lorenzo. För honom tog det 10 sekunder 1990 innan han fick rött kort. Pratt som försökte bryta bollen direkt efter motståndarnas avspark behövde bara tre 3 sekunder innan han hade satt dobbarna i motståndarens skenben och fick se det röda kortet. Frågan som många ställde sig var om den var någon idé för David Pratt att duscha efter matchen, men världsrekordhållare är han alltjämt.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 27:E DECEMBER.

Melissa TANCREDI blir 40 år.
 

Melissa Palma Julie Tancredi är född 1981 i Ancaster, Ontario, Kanada
Anfallare
125 A-landskamper för Kanada (2004-17).

Klubbar som spelare:
Notre Dame Fighting Irish (2000–04),
Detroit Jaguars (2004),
Atlanta Silverbacks (2005–06),
Jersey Sky Blue (2007),
River Cities Futbol Club (2007),
Saint Louis Athletica (2009),
Vancouver Whitecaps (2010),
Piteå IF (2011),
Dalsjöfors GoIF (2012),
Chicago Red Stars (2014–15),
KIF Örebro DFF (2016).

Hon har spelat tre VM-turneringar (2007, 2011 och 2015) och tre OS för Kanada (2008, 2012 och 2016).

Duncan FERGUSON blir 50 år.
 

Duncan Cowan FERGUSON är född 1971 i Stirling, Skottland
Anfallare
5 A-landskamper för Skottland (1992-97).

Klubbar som spelare:
Carse Thistle (1989-90),
Dundee United (1990-93),
Glasgow Rangers (1993-94),
Everton (1994-98),
Newcastle United (1998-2000),
Everton igen (2000-06).

Lag som tränare:
Everton (2019),
Everton (2019 assisterande).

Roberto BETTEGA blir 71 år.
 

Roberto BETTEGA är född 1950 i Turin, Italien
Anfallare
42 A-landskamper för Italien (1975-83).

Klubbar som spelare:
Juventus 326 matcher (1969-83),
Varese (lån 1969-70)
Toronto Blizzard (1983-84). 

Vid VM 1978 kom han med i All Star team.
Efter den aktiva karriären har Bettega verkat inom Juventus där han var vice president. Han fick avgå efter Serie A-skandalen 2006.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA MELLANDAGSMÅNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv