• Boris dagliga blogg

Lördagen den 20:e januari 2024

NAMNSDAG:
Fabian
Sebastian

TEMADAG:
Släktforskningens dag.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
Fem ärenden.
Club Sandwich med varmrökt lax.
Bättre förlora i gruppspel än i finalen.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 20/1:
1974: Första gången man spelar ligafotboll på en söndag i England.
1983: Gravt alkoholiserad avled Garrincha 49 år gammal i Rio.
1985: Paolo Maldini gör debut i Milan.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 20/1:
Owen HARGREAVES, 
Lubos KUBIK.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM FREDAGEN 19 JANUARI 2024.

Fem ärenden.


Att hämta mediciner till sina husdjur kan man göra på vilket apotek som helst. Ska man vara riktigt säker på att få det man vill så är det bäst att åka till apoteket på djursjukhuset. Därför åkte jag till våra gamla hemtrakter och passade samtidigt på att besöka vårt gamla ICA Maxi. Där gjordes stödinköp till veckohandlingen och inköp till Club Sandwich som dottern önskat. På väg hem hade jag tre ärenden till. Först var det El-Giganten på Bernstorp. Där var jag för att jag tyckte det var dags för en ny kaffekvarn. De hade en likadan som den jag köpte på City Gross för drygt fem år sedan. Den fungerar fortfarande även om den är lite sliten, men det kan vara bra att ha en extra då jag har ett antal olika smaksatta kaffesorter som ska malas. De två sista platserna jag besökte var två utlämningsställen i Åkarp. Det första hade paket från Schenker och det var en kalender från Adlibris till dottern. Andra utlämningsstället var ICA Mathem och där hämtade jag leveransen från Postnord och framför allt Unisport. Det var mina nya overallbyxor som syns på dagens bloggtextbild.
 

Club Sandwich med varmrökt lax.


Club Sandwichen måste jag återkomma till. En äkta sådan ska innehålla kalkon, bacon, sallad, och tomater. Ost och/eller majonnäs är vanliga tillägg till dessa. Sandwichen ska serveras på tre rostade brödskivor. Då varken kalkon eller bacon går att servera familjen så tillverkade jag en egen variant. Det innehöll: majonnäs, sallad, tomat, varmrökt lax, sparris, purjolök och kapris. Sedan på med nästa rostade brödskiva och samma på den innan tredje brödet täckte allt. Detta höll ihop så bra att det inte behövdes några stora tandpetare att hålla fast skapelsen då jag delade den på diagonalen. Alla blev så mätta att vi fick vänta en stund med att fira Sten Stures ben och popcorndagen. Dessa två firanden tog vi till nyheterna innan På Spåret.
 

Bättre förlora i gruppspel än i finalen.


På Spåret och andra avsnittet av andra säsongen på deckarserien Annika blev det som alla kunde titta på. Därefter ägnade jag lite tid åt handbollen mellan Danmark och Sverige. Min tanke är att dessa två lag kan mötas igen i turneringen och då kanske det är bäst för Sverige att försöka ta revansch när det verkligen gäller. Men det var ju nästan att det hade blivit oavgjort. Några märkliga domslut av de tjeckiska domarna gjorde att ett danskt mål ströks och Sverige hade chansen att kvittera. När de gjorde det så gick domarna åter in och dömde bort det svenska kvitteringsmålet. Kanske var det rättvist så. Nu har Sverige i alla fall förlorat. Världsmästarna besegrade Europamästarna med ett mål. Vi får väl förutsätta att Sverige vinner de två återstående matcherna i huvudrundan mot Portugal och Norge. I så fall är det inte omöjligt att det kan bli Sverige mot Danmark ytterligare en gång. I så fall i final.

IDAG! LÖRDAG 20 JANUARI 2024.

NAMNSDAG:
Fabian        Sebastian

Namnsdagar den 20:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Fabianus (till minne av påven med detta namn, som dog denna dag 250; utbytt mot Fabian) och Sebastian
1901–1985 – Fabian
1986–1992 – Fabian, Lina (utgått) och Linus (nu 26 november)
1993–2000 – Fabian och Sebastian
Från 2001 – Fabian och Sebastian

TEMADAG:
Släktforskningens dag.

Släktforskningens dag infaller tredje lördagen i januari och är instiftad av Sveriges Släktforskarförbund. Då håller många av Sveriges Släktforskarförbunds medlemsföreningar, hembygdsföreningar, arkiv och bibliotek öppna hus och arrangerar aktiviteter för släktforskningsintresserade. Ofta har dagen haft olika teman varje år från 2009, men de senaste åren har dagen firats utan något särskilt tema.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 20 JANUARI.

1974 första söndags-matcherna i England.

Idag 1974 hände något unikt I Engelsk fotboll. Då dagen var en söndag så borde det inte vara någon fotboll. Söndagen var i dubbel bemärkelse helig. Men då den började bli ont om tid i FA-cupen så hade FA beslutat att fyra matcher skulle spelas på en söndag för första gången i historien.

Det var stora debatter och skriverier i tidningar som ansåg att det var ogudaktigt att spela matcher på söndagar. Millwall's Brian Clark var den förste spelare som gjorde ett söndagsmål. Det var mot Fulham. Matcherna drog storpublik, men det skulle dröja ytterligare ett antal år innan man på nytt utnyttjade söndagar till fotbollsmatcher i England.

1983 Garrincha dör.

Idag 1983 avslutades ett tragiskt öde. Gravt alkoholiserad avled Manuel Francisco dos Santos endast 49 år gammal på ett sjukhus i Rio. Garrincha (som betyder gärdsmyg på svenska) var hans artistnamn och som fotbollsspelare blev världsmästare två gånger. Han slog igenom i Sverige under VM. Han var en makalös dribbler i Brasiliens landslag som serverade målgivande inlägg från vänsterkanten. Att han lurade sina motståndare så till synes enkelt kunde bero på det unika att Garrincha var hjulbent på ena benet och kobent på andra.

1985 debut för Maldini.

Idag 1985 gjorde en 16-årig back sitt första inhopp i Milans A-lag. Då han avslutade sin karriär 2009 hade han stannat kvar i Milan hela tiden och om man räknar in alla matcher från pojklag och uppåt kom han upp i hela 976 matcher. Otroligt! Spelaren är förstås Paolo Maldini. Trots alla mästerskap så anser han nog att utnämningen till världens bäste fotbollsspelare 1994 är den bästa. Han var den första försvarare att få denna utmärkelse.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 20 JANUARI.

Owen HARGREAVES blir 43 år.

Owen Lee HARGREAVES är född 1981 i Calgary, Kanada.
Mittfältare
3 U-landskamper för Wales, 3 U-, 1 B- och 42 A-landskamper för England (1998-2008).

Klubbar som spelare:
Calgary Foothills (1994-97),
Bayern München (1997-2007),
Manchester United (2007-11),
Manchester City (2011-12).

Hargreaves far har spelat för Bolton Wanderers, och hans äldsta bror har spelat för Kanadas juniorlandslag.

Lubos KUBIK blir 60 år.

Lubos KUBIK är född 1964 i Vysoké Mýto, Tjeckoslovakien.
Försvarare/mittfältare
17 A-landskamper för Tjeckoslovakien och 39 för Tjeckien (1985-97).

Klubbar som spelare:
Spartak Choceň (1972-79),
Spartak Hradec Králové (1979-82),
TJ Slavia Praha IPS (1982-88),
Fiorentina (1988-91),
FC Metz (1991-93),
1. FC Nürnberg (1993-95),
FK Drnovice (1995-96),
Slavia Prague (1996-97),
Lázně Bohdaneč (1997-98 ),
Chicago Fire (1998-2000),
Dallas Burn (2001).   

Lag som tränare:
Śląsk Wrocław (2006),
Torquay United (2006-07),
SK Týniště nad Orlicí (2007).

DAGENS MATCHTRÖJA 20 JANUARI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA ETT FINT VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln