• Boris dagliga blogg

Fredagen den 23:e mars 2018.

Tre matcher från start blev Zlatans facit i Manchester U denna säsong.
Flyttar man till USA så är det snart slut med karriären.
Japans, Mexikos och Colombias andratröjor i VM.

Tyska landslag äger.
Sjukt att lotta ett hemmalag i en final, och dessutom spela på konstgräs.
​​​​​​​Första sex fotbollsäggen klara.


FOTBOLLSHISTORIA:
1895: Manchester Citys största segermarginal.
1997: Slaget vid A10, Huliganism i Nederländerna.

FÖDDA IDAG:
Jerzy, Fernando.

DAGENS TRÖJA
TYSKLANDs förstatröja i VM i Brasilien 2014

Nu startar nästsista träningskamperna inför VM och då väljer jag världsmästarnas tröja från 2014. Förutom att Tyskland är regerande världsmästare så var tre ungdomslandslag igång och alla tre vann sina landskamper utan att släppa in ett enda mål.

Tre matcher från start blev Zlatans facit i Manchester U denna säsong.


För någon dag sedan skrev jag om det med att upprätta ett kontrakt mellan en fotbollsspelare och en klubb och att detta kontrakt inte alls säger att spelaren ska spela matcher för det ”företag som han anställts i.” Han kan ju lånas ut, säljas mitt under anställningen eller själv bryta det avtal han skrev under för ett tag sedan. Och helt plötsligt så tycker jag att det är OK i det fall som inträffade igår. Zlatan har brutit sitt kontrakt med Manchester United och de som skaffat sig en tröja från i år med nummer 10 och Ibrahimovic på ryggen får se det som ett museieföremål. Det blev tre matcher från start, fem inhopp som avbytare och tre gånger på bänken utan att få spela. Ett enda mål blev det och det var i Ligacupmatchen mot Bristol City. Zlatan har ju redan gått ut och sagt att Los Angeles är en fin stad, så snart kommer säkert meddelande om att han kammar hem ytterligare ett antal miljoner i LA Galaxy.
 

Flyttar man till USA så är det snart slut med karriären.


Men det positiva med att han bröt kontraktet ser jag som att nu kan svenska landslaget i lugn och ro koncentrera sig på VM utan att behöva rikera att en Zlatan kommer in och förstör stämningen i truppen. Är man 36 år och flyttar till USA för att spela fotboll så är karriären på väg att ta slut. Det finns säkert någon, men jag kan inte komma på någon europeisk fotbollsspelare så här på rak arm som åkt för att spela fotboll i USA och fortfarande varit aktuell för landslagsspel. Så tack och adjö Zlatan!
 

Japans, Mexikos och Colombias andratröjor i VM.


Adidas är flitiga att släppa tröjor och ett nytt antal andratröjor till diverse landslag visades upp igår. Jag tänkte nöja mig med tre som tillhör landslag som deltar i VM. Det handlar om lag från tre olika världsdelar, med ganska häfiga förstatröjor. Här är Japans förstatröja en av de fräckaste så då kan man kanske ursäkta att andratröjan är betydligt mjäkigare. Det är en ganska intetsägande gråvit sak som visserligen har Adidas tre väldigt breda ränder som hänger över vänster axel. De bildas genom smala ränder. Från Asien till Nordamerika där Mexikos gröna förstatröja kompletteras med ytterligare en vit andratröja. Här har man försökt att piffa till det med två tvärränder i nationsfärgerna rött och grönt. Det har inte lyckats så bra, men en OK tröja. Till Sydafrika och Colombia, där den gula förstatröjan fått en blå andratröja. Detta är den häftigaste av dagens tre tröjor med sitt mönster på vänster sida. Men varför ha orange som kontrastfärg. Det hade varit snyggare med gult.

Tyska landslag äger.


Landslagsfotbollen startade igår med ett antal U-landskamper. Det var EM-kval för tjejernas U-17, killarnas U-21.  Dessutom spelar U-20 killarna någon sorts ligaspel. Et landslag var ute i alla grupperna och spelade. Alla tre lagen vann sina matchen och alla leder sin grupp eller liga. Givetvis talar jag om Tyskland som är regerande världsmästare för stora pojkar och som jag anser är favoriter att vinna VM i sommar. Tysklands tjejer vann med 5-0 över det land ingen kan stava till. Jag kör den här varianten: Azerbajdzjan. U-20 slog Portugal med 1-0 och U-21 slog Israel med 3-0. Totalt 9-0 till Tyskland.
 

Sjukt att lotta ett hemmalag i en final, och dessutom spela på konstgräs.


Det lottades i förrgår i Svenska Cupen ochman kan ju undra varför det. Malmö FF är ju i final mot Djurgårdens IF. Jo, det skulle lottas vilket lag som skulle bli hemmalag. Det blev Djurgården och det betyder att finalen går på Tele 2 Arena och på konstgräs. Detta haar jag två synpunket på. Allt vad konstgräs är är av ondo. En fotbollsmatch, och speciellt en final i ett hyfsat stort mästerskap ska spelas på en riktig fotbollsplan; Alltså gräs. Dessutom så borde finalen spelas på en neutral plan, eller på en förut bestämd arena. Så går det till i alla andra nationella cupturneringar i Europa.
 

Första sex fotbollsäggen klara.


Avslutningsvis så är det ju strax påsk och då brukar jag färdigställa mina ägg till Premier Leaguelaagen i England. Det handlar om hönsägg som jag varje år sedan säsongen 2003-04 har målat och satt upp på ställningar på väggen i mitt TV-rum. Igår blev jag klar med de första tre lagen. Manchester City, Liverpool och Tottenham.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 23:e mars.

1895 slutresultat 11-3

 
St. Marks (West Gorton) grundades 1880. Då laget 1887 flyttade till Hyde Road i Ardwick bytte de namn till Ardwick A.F.C. 1892 blev laget medlemmar i Football League och ett av de lag som spelade första året i Second Divisions historia. Säsongen 1893-94 stod klubben för en omorganisation och då tog man namnet Manchester City. Matchen mot Lincoln City som spelades idag 1895 vann City med 11-3. Det är Manchester Citys största seger i historien. Det är även Lincolns största förlust genom alla tider.

1997 Slaget vid Beverwijk

 
Nederländerna är tyvärr kända för sin fotbollshuliganism. Det fick bl a Carlo Picornie erfara. Detta blev hans sista dag i livet. De så kallade firmorna till klubbarna Feyenoord och Ajax hade planerat ett slagsmål i februari. Då detta uteblev flyttades bataljen till idag1997 vid motorväg A10 i närheten av Beverwijk. Med knivar, basebollträn, metallrör och elektriska vapen drabbade ”firmorna” samman, (trots att de båda fotbollslagen inte ens möttes idag). Den före detta ledaren av Ajax firma Carlo Picornie knivhöggs och misshandlades till döds. Detta fick den Nederländska regeringen att börja ta itu med problemet huliganism inom nationens klubbfotboll.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 23:e mars.

45 år Jerzy DUDEK född 1973 i Rybnik, Polen
Målvakt
60 landskamper för Polen.
Klubbar som spelare:
Górnik Knurów (1985-91),
Concordia Knurów (1991-95),
Sokol Tychy (1995-96),
Feyenoord (1996-2001),
Liverpool (2001-07),
Real Madrid (2007-11).

50 år Fernando HIERRO född 1968 i Vélez-Málaga, Spanien
Försvarare/Mittfältare
5 U- och 89 A-landskamper för Spanien.
Klubbar som spelare:
Vélez-Málaga (1980-84),
Málaga (1984),
Vélez-Málaga igen (1985-87),
Real Valladolid (1987-89),
Real Madrid (1989-2003),
Al-Rayyan (2003-04),
Bolton Wanderers (2004-05).
Lag som tränare:
Real Madrid (2014-15 assisterande)
Oviedo (2016-17).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv