• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 3:e januari 2024

NAMNSDAG:
Alfred
Alfrida.

TEMADAG:
Internationella JRR Tolkien-dagen.

NATIONALDAG: 
Ingen.

RUBRIKER.
Inte många glada nyheter i årets första papperstidning.
Hur står det till med fotbollen?
Bio framför sporten igår.
Wonka!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 3/1:
2004: Plymouth Argyle tar sin största seger.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 3/1:
Jonny EVANS, 
Lee BOWYER.

FAKTA OCH FUNDERINGAR OM TISDAGEN 1 JANUARI 2024.

Inte många glada nyheter i årets första papperstidning.


I går så kom årets första dagstidning i brevlådan. Nuförtiden så finns det inga dagar som Sydsvenskan står över. Trots att nyårsdagen är utan papperstidningar så har de flesta lokaltidningar en digital tidning och den kan man läsa, men inget kan toppa en papperstidning. Där fanns fortsättning på förra året, men jordbävning i Japan och knivskuren oppositionsminister i Sydkorea.
 

Hur står det till med fotbollen?


Det fanns även en krönika som såg tillbaka (och framåt) på fotbollen. Internationellt så håller fotbollen på att dö ut med alla pengar som ligger i att spela fler och fler matcher. Då blir det så som jag ser på fotbollen. Förr kunde man längta till lördagarna då man fick se veckans match på TV. Nu längtar jag inte längre. Det är många matcher varje dag. Förr kunde man också längta till man skulle gå och se någon livematch. Det har jag gjort på Olympia, Landskrona IP, Örjans Vall och Malmö Stadion. Idag har våldet och terrorn tagit över med sina masker och bengaler. Sydsvenskans Max Wiman hade sin krönika och beskrev avslutningen på Allsvenskan 2023. Då bengaler tändes och utlöste brandlarmet som meddelade att man omedelbart skulle lämna arenan, undrade Max: Hur ska man förklara detta för sin åttaåring som man tagit med sig på matchen? Vi ska inte gå ut, utan vi stannar kvar! Nej, hittar man ingen lösning så måste det vara på tiden att sätta en åldersgräns på 18 år för att komma in på en Allsvensk fotbollsmatch!
 

Bio framför sporten igår.


Det var ju lite sport på TV igår också. Sveriges juniorer gick självklart till semifinal i VM-ishockeyn. Så var min tanke, men jag såg att det behövdes förlängning för att Schweiz skulle besegras med 3-2. Gårdagens Premier Leaguematch var ju inte någon stormatch. Då dessutom West Ham och Brighton spelade 0-0 så var det inget jag missade där. Under den tid dessa evenemang höll på så var jag i Lund. Lund har blivit vår nya biografstad. Det var dags för årets julfilm. Dottern hade en animerad på förslag, men jag plockade fram antingen ”Wonka” eller ”The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes”.
 

Wonka!


Valet blev Wonka. Tidsmässigt utspelar sig filmen före Roald Dahls bok Kalle och chokladfabriken och kretsar kring den unge Willy Wonka och hur han mötte Oompa-Loompas på ett av sina tidigaste äventyr. Lite som man refererar till Sjöwall Wahlöö då det gäller de senare Beck så är det likadant här. Willy Wonka är Roald Dahls skapelse, men det tillsammans med Oompa-Loompas är de enda som Dahl har skapat. Resten av historien är skriven av Paul King tillsammans med Simon Farnaby.

Wonka, i filmen med Chokladfabriken, är en ganska grym person som låter de barn som inte följer reglerna i fabriken, försvinna. Wonka i den nya filmen är en genomsnäll figur som lyckas rädda en hel del andra personer och givetvis sätta dit skurkarna. Filmen har mycket fantasi, lite humor och omtanke och kärlek. Den var betydligt bättre än vad jag hade förväntat mig. Jag var glad att jag valde bio i stället för ishockey och fotboll. Åtminstone för igår.

IDAG! ONSDAG 3 JANUARI 2024.

NAMNSDAG:
Alfred        Alfrida

Namnsdagar historiskt i kronologisk ordning den 3:e januari.
 
Före 1901 – Enok (utgått)
1901–1985 – Alfred
1986–1992 – Alfred, Alfrida och Annefrid (utgått)
1993–2000 – Alfred och Alfrida
Från 2001 – Alfred och Alfrida

TEMADAG:
Internationella JRR Tolkien-dagen

Varje år den 3:e januari firas den Internationella J.R.R. Tolkien Dagen som instiftades av The Tolkien Society för att fira författarens födelsedag. John Ronald Reuel Tolkien är författaren bakom dundersuccé-triologin Sagan om Ringen. Han har även skrivit fantasyromanen Bilbo som är en fristående roman men som utspelar sig strax före Sagan om Ringen-triologin så man kan säga att de ändå hör ihop.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 3 JANUARI.

2004: Plymouth Argyle öppnar året med 7-0.

Hemma på Home Park spelade Plymouth Argyle sin första match för åren idag 2004. De mötte Chesterfield i en seriematch i Division Two. Då matchen var över hade Plymouth tagit sin största seger i klubbens 118-åriga historia. 7-0 slutade det, men ettt rekort i sig var att redan efter 18 minuter av matchen hade Plymouth ledningen med 5-0. Det var speciellt detta rekord som stack ut, för det var faktisk tredje segern laget tog med 7-0. en gång 1932 och en gång 1994 vann de också med samma slutresultat.

Se ett sammandrag HÄR!

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 3 JANUARI.

Jonny EVANS blir 36 år.

Jonathan "Jonny" EVANS född 1988 i Belfast, Nordirland
Försvarare
17 U- och 106 A-landskamper för Nordirland (2004-).

Klubbar som spelare:
Manchester United (2004-15),
Royal Antwerp (lån 2006),
Sunderland (lån 2007 och 2008),
West Bromwich (2015-18),
Leicester City (2018-23),
Manchester United igen (2023–).

Som meriter kan räknas tre Premier Leaguemästerskap med Manchester United och ett League Championship-mästerskap med Sunderland.

Lee BOWYER blir 47 år.

Lee David BOWYER är född 1977 i Canning Town, London, England.
Mittfältare
19 U- och 1 A-landskamper för England (1994-2002).

Klubbar som spelare:
Senrab (1987–90),
Charlton Athletic (1990–96),
Leeds United (1996–2003),
West Ham United (2003),
Newcastle United (2003–06),
West Ham United (2006–09),
Birmingham City (2009 lån),
Birmingham City (2009–11),
Ipswich Town (2011–12).

Lag som tränare:
Charlton Athletic (2018-21),
Birmingham City (2021-22),
Montserrat (2023–).

Lee var känd som en ganska ettrig och hetsig spelare på planen. En händelse från april 2005 var då han inte bara bråkade med motståndarna utan även råkade i ett regelrätt slagsmål med den egna lagkamraten Kieron Dyer. Newcastle fick för detta två spelare utvisare och även avstängning och böter.
 

DAGENS MATCHTRÖJA 3 JANUARI 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv