• Boris dagliga blogg

Lördagen den 26:e juni 2021

Jordgubbe, nypotatis och Danmark och Italien vidare?

IDAG, 26/6 -21:
Nationaldagar: Madagaskar
Temadagar: Midsommardagen
Internationell solidaritetsdag för tortyroffer
Internationella dagen mot missbruk av och olaglig handel med narkotika
Chokladpuddingens dag
Namnsdagar: Rakel och Lea

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 26/6:
1992 Danmark vinner EM-finalen.
2003 Marc-Vivien Foe dör i direktsändning.
2006 Schweiz slår två icke önskvärda VM-rekord.
2011 River Plate ramlar ur första ligan i Argentina för första gången på 110 år.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 26/6:
Joel, Samir, Paolo.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN FREDAGEN DEN 25/6 2021.

NATIONALDAG:
Madagaskar

Madagaskar är beläget på en ö i Indiska oceanen, öster om södra Afrika. Ön är till ytan världens fjärde största ö. Från år 1896 var Madagaskar en fransk koloni. 29 juni 1960 blev landet en självständig republik.

TEMADAGAR:
Midsommardagen
Internationell solidaritetsdag för tortyroffer
Internationella dagen mot missbruk av och olaglig handel med narkotika
Chokladpuddingens dag

Midsommardagen är en religiös högtid inom Svenska Kyrkan. Länk till Wikipedia.
 
FN har instiftat två temadagar den 26:e juni. Dagar som inte direkt är till för att firas utan mer för att minnas och tänka på de hemskheter som fortfarande finns runt om i världen. 1998 instiftades
Internationell solidaritetsdag för tortyroffer och redan 1987 fastställde FN: s generalförsamling Internationella dagen mot missbruk av och olaglig handel med narkotika, Denna dag ska fungera som en påminnelse om de mål som fastställdes för medlemsstaterna att skapa ett internationellt samhälle fritt från drogmissbruk.

Sedan har vi en lite trevligare temadag som man väl kan försöka sig på att fira.
Chokladpuddingens dag passar utmärkt till lite av de överblivna jordgubbarna och grädden från midsommarafton. Fast det gäller bara i år då midsommaren är sen. Chokladpuddingens dag är alltid den 26:e juni.

NAMNSDAGAR:
Rakel och Lea

Namnsdagar för den 26:e juni i kronologisk ordning:
 
Till 1600-talet – Johannes och Paulus (Johannes är till minne av en hovman hos den romerske kejsaren Konstantin den store, som tillsammans med sin bror Paulus led martyrdöden.)
1600-talet–1900 – Jeremias (till minne av profeten med detta namn i Gamla testamentet)
1901–1985 – Rakel
1986–1992 – Rakel, Rafael (nu 24 mars) och Ralf (nu 27 mars)
1993–2000 – Gunni (utgått) och Jim (utgått)
Från 2001 – Rakel och Lea

IDAG: LÖRDAGEN DEN 26/6 2021.

Midsommarafton och ett humant väder. Fast vissa hade kanske föredragit ett varmt solstekt utomhusklimat. Inte jag dock. Det var utmärkt att kunna promenera upp till ”Bär-Wille” och hämta de beställda jordgubbarna. Vi hade en diskussion hemma innan jag gick om någon annan skulle följa med och välja ut lite andra bär eller frukt. Ingen ville eller kunde följa med och då jag kom fram så fanns det endast jordgubbar att köpa. Fast det är klart; Det var ju Midsommarafton. På väg hem tänkte jag tjuväta lite av bären, men hejdade och kom av mig då jag hittade denna jordgubbe som växt precis som en fyrklöver. Klöver kan man ju spara, men en jordgubbe tror jag inte blir stor succé om man lägger i en tjock bok för att pressa.
 

Mitt jobb till midsommarmåltiderna var igår endast att sköta potatisen. Ett antal kilo nypotatis skulle skalet avlägsnas på. Det fixades genom ett par speciella handskar som skrubbar dem fina. Först gällde det att koka dem så att de passade till matjessillen och de övriga sillsorter som resten av familj och gäster skulle ha. Kvällsmålet bestod av grillat som yngsta dottern står för. Jag fixade till en potatissallad av de kokta nypotatisar som blev kvar sedan sillamiddagen. Det kändes lite som jul när det gällde mat. Det blev många måltider och i sedvanlig ordning även ett midsommarfirande utan alkohol. Då inte vi gamla nyttjar det så gör ingen av våta döttrar eller deras vänner det heller.
 

Dessa sistnämnda hade som sitt pyssel att knyta sina egna midsommarkransar. Då de ändå var igång så passade de även på att fixa varsin krans till hundarna också. Fast de sprang givetvis inte omkring med dessa hela kvällen utan hade dem bara till fotografering. Då klockan var tio kom vi alla på ett det kanske var lika bra att spara jordgubbstårtan till idag. Då har vi något att se fram emot även idag. Annat att se fram emot är att de två första åttondelsfinalerna spelas i kväll. Först Wales mot Danmark och här håller jag inte bara på Danmark utan tror även att de kommer att gå vidare. Italien mot Österrike kan bara gå på ett sätt. Ska Italien vinna som jag påstår så kommer de givetvis enkelt att spela Österrike ur årets EM.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 26:E JUNI.

1992 En riktig askungesaga

Sverige stod som värd för Europamästerskapet i fotboll. Idag 1992 spelades finalen mellan storfavoriten Tyskland och ett reservlag. Det lag som kvalificerat sig till EM var Jugoslavien, men då krig och oroligheter utbrutit i landet uteslöts de och en reserv fick i all hast kallas in. Då Danmark blev tvåa i den kvalgrupp Jugoslavien vann gick förfrågan först dit. Danskarna samlade ihop ett landslag och startade lite knackigt, men i tredje gruppspelsmatchen på Malmö Stadion lyckades de vinna över Frankrike med 2-1. Detta är för mig den hittills häftigaste fotbollsupplevelsen jag varit med om live.
 

Danmark var klart för semifinal och lyckades vinna på straffar mot Nederländerna. Det var lite märkligt att det blev grupptvåorna som gick till final. På Nya Ullevi i Göteborg hade 37 800 personer samlats för att se sensationen fullbordats. Danmark vann med 2-0 och blev Europamästare. Det var en riktig askungesaga.

2015 gjordes en film om detta under som heter "Sommeren '92". Inför denna film kontaktades jag av Meta Film som stod för produktionen. De fick låna ett antal fotbollströjor av mig som de hade som mall då de sydde upp de matchtröjor som användes av skådespelarna i filmen. Så på ett litet sätt var även jag inblandad i denna film, som förutom detta kan rekommenderas för fotbollsälskare.

2003 Farväl till Marc-Vivien Foe.

Confederations Cup avgjordes i Frankrike. Mästarna från de olika världsdelarna gjorde upp om titeln. Bäst gick det för Frankrike som vann turneringen då de besegrade Afrikas stolthet Kamerun med 1-0 efter förlängning. Då pokalen delades ut så höjdes den av Frankrikes lagkapten Marcel Desailly tillsammans med Kameruns lagkapten Rigobert Song. Det var en final i vänskapens tecken och alla tänkte på vad som hade hänt i semifinalen.
 

Semifinalen mellan Kamerun och Colombia spelades idag 2003, och Kamerun hade tagit ledningen efter bara åtta minuter. Att det inte blev fler mål berodde delvis på vad som hände på Stade de Gerland i Lyon i den 72:a matchminuten. Då föll Kameruns och Manchester Citys mittfältare Marc-Vivien Foe plötsligt ihop vid mittcirkeln. När den tyske domare Markus Merk blåste av spelet för att sjukvårdare skulle kunna se till Foe, var han redan död. En förtjocknad i hjärtmuskulaturen var orsaken till att hans hjärta gav upp.

2006 Schweiz två VM-rekord.

Schweiz hade gjort bra ifrån sig i gruppspelet i VM i Tyskland. De hade spelat 0-0 mot Frankrike och vunnit de andra två matcherna med 2-0 över Togo och Sydkorea. Idag 2006 spelade de åttondelsfinal mot Ukraina. Inte heller i denna match släppte Schweiz in något mål, men de gjorde inget mål heller.
 

Ukraina startade straffläggningen och självaste Andriy Shevchenko skickade bollen i famnen på den schweiziske målvakten. Schweiz jublade, men lite för tidigt. Även de missade sin första straff, och andra, och tredje. Då Ukraina hade gjort mål på alla sina tre följande straffar var turneringen slut för Schweiz. Då hade de slagit två rekord som de gärna varit utan. De var det första laget i VM som förvunnit ur turneringen utan att ha släppt in ett enda mål under speltid. De är också det enda lag i VM som inte gjort ett enda mål under ett straffsparksavgörande.

2011 det gick utför för River Plate.

Sista omgången i Argentinska ligan spelades idag 2011 och River Plate fick bara 1-1 mot Belgrano. Det räckte inte utan River Plate blev nedflyttade till division 2. Nedflyttade brukar alltid några lag bli varje år, men just denna nedflyttning var lite speciell. Det var nämligen första gången i River Plates 110-åriga historia som laget blev nedflyttade. Efter en säsong var de tillbaka i Argentinska högsta divisionen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 26:E JUNI.

Joel CAMPBELL blir 29 år

Joel Nathaniel CAMPBELL Samuels är född 1992 i San José, Costa Rica.
Mittfältare
22 U- och 99 A-landskamper för Costa Rica (2008-).

Klubbar som spelare:
Saprissa (2004-11),
Puntarenas (2011 lån),
Arsenal (2011-18),
Lorient (2011-12 lån),
Real Betis (2012-13 lån),
Olympiakos (2013-14 lån),
Villareal (2015 lån)
Sporting Lissabon (2016-17 lån),
Betis (2017-18 lån),
Frosinone (2018–20),
León (2019–20 lån),
León (2020-).

Trots att han tilhör en viss klubb så har han mest varit utlånad till andra klubbar.

Samir NASRI blir 34 år

Samir NASRI född 1987 i Marseille, Frankrike.
Mittfältare
50 U- och 41 A-landskamper för Frankrike (2002-13).

Klubbar som spelare:
Pennes Mirabeau (1995-97),
Marseille (1997-2008),
Arsenal (2008-11),
Manchester City (2011-17),
Sevilla (2016-17 lån),
Antalyaspor (2017-18).,
West Ham (2019),
Anderlecht (2019-20).

Paolo MALDINI blir 53 år

Paolo Cesare MALDINI är född 1968 i Milano, Italien
Försvarare
12 U- och 126 A-landskamper för Italien (1986-2002).

Klubb som spelare:
Milan (1984-2009) där han spelade 976 matcher.

Han anses idag vara världens bästa försvarsspelare någonsin och en av de bästa fotbollsspelare genom tiderna.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN HÄRLIG MIDSOMMARDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv