• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 21:a december 2022

RUBRIKER.

Skånskt julväder.   Vem bestämmer prissättning?  Lax med senapsmos och saffranskräm.   Tur att argentinare fick något att glädja sig åt.  Rätt att jag pensionerade Benzema från landslaget.   Sinisa begravdes.   Bara Premier Leaguelag vidare i Ligacupen.   Inte många plus för "Moonfall"!

LUCKA 21

NAMNSDAG:
Tomas

TEMADAGAR:
Vintersolståndet, Tomasdagen, Kortfilmens dag och Skumtomtens dag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 21/12:
1957: Sex mål och trots det förlust.
2009: Martas fjärde seger.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 21/12:
Cheikhou KOUYATÉ.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TISDAGEN 20/12 2022.

Till trailern. Till trailern.
Skånskt julväder.

Då var det Skånskt jul igen. Regnet stod som spö i backen. Små spön men ändå. Två sysslor var att åka till vårdcentralen med hustrun. Årlig test a la bilbesiktning. Där var det som på Postnords teminal. Fast inte med en massa brev och paket utan en massa snuviga snörvlande patienter som undrade när i sjutton de skulle få komma in till provtagning och doktorer. Och givetvis var de på vårdcentralen likt passpolisen underbemannade. När i sjutton rasade det svenska samhället ihop som det ynkliga korthus det tydligen är? Nåja, hustrun som hade tidsbokad provtagning kom in och jag tog förmiddagsrundan med hundarna i parken runt vårdcetralen i det strilande vädret. De två blöta hundarna led inte och blev lyckliga då de kom hem och fick öppna sina julkalendrar.
 
Vem bestämmer prissättning?

Min andra syssla var att åka till AnnaKaga och hämta ägg. Normalt har hon fredag och lördag som öppettider, men varken lilljulafton eller Julafton hade hon tänkt ha öppet så då hade tisdagen blivit en reservdag. På väg hem blev det tankning av bilen och trots att den för första gången i år var nere på reserven så klarade jag fylla upp tanken just under tusenlappen. Detta tack vare att literpriset sjunkit ner under 20 kronor. Vem är det som sitter och sätter priser? Fast man ska ju inte klaga då det går på rätt håll.
 
Lax med senapsmos och saffranskräm.

Det fanns ytterligare en syssla för dagen, men den var en dagligt återkommande syssla. Nämligen middagslagning. Enkelt igår igen. ”Lax med senapsmos och saffranskräm”. Laxen skötte sig själv på stekpannan. Potatismos fixar också sig själv tills den lilla detalj då den ska stötas. Då skulle det i lite senap och vips, eller visp, så hade det blivit senapsmos. Saffranskräm bestod i en burk med crème fraiche som man rörde ner en påse saffran i. Lätt som en plätt och väldigt gott.
 
Tur att argentinare fick något att glädja sig åt.

Lite fotbollsnotiser från tidningen säger mig att det kanske inte bara var tur för Messis det att Argentina vann. Det var tur även för det eländiga landet Argentina. Inflationen och maten i landet kom i skymundan inför julen och de flesta glädjer sig åt att de är världsmästare i fotboll.
 
Rätt att jag pensionerade Benzema från landslaget.

Det hade inte varit riktigt samma sak med Frankrike som segrare. Där finns inte lika stolta spelare som gör allt för sitt land. Jag hade ju Karim Benzema i bloggen då han fyllde 35 den 19:e januari. Då avslutade jag hans landslagsspel eftersom han vägrade vara med i VM-finalen. För en gångs skull hade jag rätt då han själv har meddelat att han spelat färdigt i Landslaget.
 
Sinisa begravdes.

En annan som också gjort sitt inom fotbollen är kroaten Siniša Mihajlović. Han spelade sina klubbmatcher i Italien och var även tränare där. I år var han i Bologna innan han återfick som leukomi som gjorde att han avled den 16:e december. Igår begravdes han i Rom med bl a Roberto Mancini, Attilio Lombardo och Dejan Stankovic som kistbärare.
 
Bara Premier Leaguelag vidare i Ligacupen.

Egentligen skulle jag sett någon av matcherna i den engeksla ligacupen. Åttondelsfinalerna spelas före jul och det var fyra matcher igår. Alla innehöll ett Premier Leageulag mot ett lag från lägre liga, och alla matcher hade Premier Leaguelaget som segrare och de fyra som igår tog sig till kvartsfinalerna var Leicester, Newcastle, Southampton och Wolverhampton. Så där fanns inga sensationer.
 
Inte många plus för "Moonfall"!

Det var kanske inte heller några stora sensationer i det program som jag valde framför fotbollen. Katastroffilmer brukar ju i allt elände till sist sluta att världen räddas. Så var det även i ”Moonfall”. Premissen är som det oftast brukar vara i undergångsfilmer. Ett märkligt objekt kommer snart att kollidera med jorden, och vi har bara en kort tid på oss att rädda mänskligheten. I det här fallet har en mystisk kraft slagit månen ur sin omloppsbana, och nu är den på väg att i rasande fart krocka med vår planet, samtidigt som det faller ner stora månbitar ju närmare den kommer. Det är nu upp till en före detta astronaut, en NASA-chef och en konspirationsteoretiker att mot alla odds kirra biffen. På bara tre veckor. Men det visar sig att månen kanske inte är vad vi har trott att den är. Halle Berry, Patrick Wilson och John Bradley spelar de tre hjältarna som räddar jorden och visst undrar man hur de ska göra detta, men filmens förklaring på vad månen är blir urtöntig, så någon höjdare kan man inte påstå att filmen är även om månen ju är lite av en höjdare.

JULKALENDER 2022.

Lucka 21.

Svaret på frågorna i Lucka 20 är: 
Landslagströjan var Elfenbenskusten. De har endast deltagit i tre VM och i alla mästerskapen har Didier Drogba haft tröja nummer 11. Den på gårdagens bild var från VM i Sydafrika 2010. Då var inte Sverige med, men det var två svenska managers. Lasse lagerbäck hade hand om Nigeria vid detta VM och Sven-Göran Eriksson coachade Elfenbenskusten. Det lustiga är att de bara var managers en kort perion 2010 under VM i dessa två landslag. 

IDAG, ONSDAGEN DEN 21:A DECEMBER 2022.

NAMNSDAG:

Tomas
 
Namnsdagar för den 21:a december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Tomas apostel (till minne av aposteln med detta namn).
1901–1985 – Tomas
1986–1992 – Tomas, Tom och Tommy (utgått)
1993–2000 – Tomas och Tom (utgått)
Från 2001 – Tomas
TEMADAGAR:
 
Vintersolståndet
 
Vintersolståndet är tidpunkten på året när solen har sin lägsta middagshöjd, vilket sammanfaller med den kortaste dagen. Detta inträffar när jordens rotationsaxel lutar mest bort från solen. Detta sker två gånger om året – på norra halvklotet cirka 21–23 december, på södra halvklotet runt 20–23 juni. 2022 så inträffar det klockan 21:48:10.
 
Tomasdagen
 
Tomasdagen var årets kortaste dag som gick under namnet Tomasmäss. Tomasmäss den 21 december, var i Sverige helgdag fram till 1772 då dess helgdagsstatus avskaffades. Det var helige Tomas namnsdag. Han hade enligt legenden döpt de tre vise männen, och dessutom varit missionär i Indien.
 
Kortfilmens dag
 
Kortfilmens dag är instiftad av Sveriges Film- och Videoförbund. På olika håll bland annat i SVT firar man dagen med att visa ett antal kortfilmer.
 
Skumtomtens dag
 
De sega röda och vita skumtomtarna från Cloetta ska givetvis ha sin alldeles egen dag så här nära julafton. Skumtomtarna började tillverkas redan år 1934 men slog igenom på riktigt först på 60-talet. Det var Sandra Andersson och Jonas Lundqvist som instiftade skumtomtens dag. Skumtomtar kallas ibland även för juleskum och är ett traditionellt godis som de flesta svenskar äter i samband med julen. Det är en av de populäraste godisbitarna bland julgodiset och varje år äter svenskarna runt 200 miljoner skumtomtar. Se till att fira skumtomtens dag genom att äta extra många skumtomtar just idag och dela gärna några med dina vänner. Från 2012 har Cloetta kommit ut med en extra variant med olika smaker. De har genom åren varit äpple, knäck, pepparkaka, clementin mm.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 21:A DECEMBER.

1957 sex mål räckte inte.
 
I division två var det idag hemmamatch för Charlton Athletic på The Valley. Besökarna hette Huddersfield Town. Allt verkade gå emot hemmalaget. Derek Ufton skadades i 17:e minuten, och då det inte fanns några reserver, på den tiden, tvingades de spela med 10 spelare. I paus ledde gästerna med 2-0.  Bytet som gjordes i Charlton var att vänsteryttern Jimmy Summer satte på sig ett par helt nya skor. Dessutom fick han spela center. Han gjorde 2-1 målet, men det verkade inte hjälpa. Efter 62 minuter hade Huddersfield utökat ledningen till 5-1. De skulle göra ytterligare ett mål, men då hade Summers gjort fyra mål till och passat fram lagkompisen Buck Ryan två gånger. Efter 90 minuter stod Charlton som segrare med 7-6. Summers lovade att alltid spela med de nya skorna. Tyvärr blev det sant då han dog endast 32 år gammal i leukemi.
 
Men rekordet är Huddersfields. ALDRIG TIDIGARE ELLER SENARE HAR ETT ENGELSKT LIGALAG GJORT 6 MÅL OCH TROTS DETTA FÖRLORAT MATCHEN.
2009 fjärde gången i rad till Marta.
 
FIFA delade ut priset till årets spelare idag 2009. För herrar delades priset ut första gången 1991 och 2001 fick även damer denna utmärkelse. Idag var sista gången priset delades ut. Från 2010 kallas det istället FIFA Ballon d'Or. Det unika idag 2009 var att det var första gången en fotbollsspelare vunnit för fjärde året i rad. Segraren hette Marta Vieira da Silva eller rätt och slätt Marta. Men det var inte slut där. Hon vann även utmärkelsen 2010 och är ensam om att ha blivit utsedd till världens bästa fotbollsspelare fem år i rad. Hon vann även samma utmärkelse 2018.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 21:A DECEMBER.

Cheikhou KOUYATÉ blir 33 år.
 
Cheikhou KOUYATÉ är född 1989 i Dakar, Senegal
Försvarare/Mittfältare
3 U-, 4 OS- och 84 A-landskamper för Senegal (2007-).

Klubbar som spelare:
ASC Yego Dakar  (1996–2006),
RWDM Brussels (2006–07),
RWDM Brussels (2007–08),
Anderlecht (2008–14),
Kortrijk (2008–09 lån),
West Ham United (2014–18),
Crystal Palace (2018–22).
Nottinham Forest (2022-).

Han är fyfaldig Belgisk mästare och deltog 2018 i världsmästerskapet i fotboll i Ryssland 2018.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv