17:e juli

NAMNSDAG

Bruno:
Bruno är ett tyskt mansnamn och efternamn som betyder "brun" och härstammar från germanskan. Andra former av namnet är Bruin, Bruino och Brunon.

VIP födda den 17:e juli

Några andra som också är födda den 17:e juli

1832 – 1876 August Söderman,
Svensk romantisk tonsättare, kormästare vid Kungliga Teatern. Bröllopsmarsch ur Bröllopet på Ulfåsa är en av hans mer kända kompositioner

1883 – 1928 Mauritz Stiller,
Svensk regissör, skådespelare och manusförfattare. Han anses ha varit den som upptäckte Greta Garbo.

1920 – 2010 Juan Antonio Samaranch
Spansk sportadministratör, Internationella olympiska kommitténs ordförande 1980–2001.

1930 – 2019 Sigge Ericsson,
Svensk skridskoåkare. Olympiska vinterspelen 1956 – guld på 10 000 meter.

1937 – Solveig Ternström,
Svensk skådespelare, manusförfattare, regissör och centerpartistisk politiker. Var bl a hemmafrun Elisabeth Lager i tv-serien Svenska hjärtan.

1967 – Regina Lund,
Svensk skådespelare, sångare, låtskrivare, poet, författare och multikonstnär

1969 – Tommy Söderström,
Svensk ishockeymålvakt. 2 VM-guld (1991, 1992)

1970 – Alexandra Pascalidou,
Grekisk-svensk journalist, författare och tv-programledare.

1976 – Anders Svensson,
Svensk fotbollsspelare. Han har spelat 148 landskamper, mest av alla svenska (manliga) fotbollsspelare.

1981 – Jonas Källman,
Svensk handbollsspelare. Årets handbollsspelare i Sverige säsongen 2008-2009

1994 – Victor Nilsson Lindelöf,
Svensk fotbollsspelare. Lindelöf har vunnit två guldbollar (2018, 2019).

Några kända personer som avled den 17:e juli

1959  Billie Holiday dog 44 år gammal av ett omfattande drogmissbruk. Hon var en amerikansk jazz- och blues-sångerska ochlåtskrivare.[1] Hon anses ha en unik diktion och dramatisk intensitet[1] och räknas som en av de största jazz- och blues-sångerskorna.

2006  Mickey Spillane dog 88 år gammal av cancer i bukspottkörteln. Han var en amerikansk författare inom detektiv- och actiongenren. Huvudpersonen är i ett stort antal böcker den tuffe privatdetektiven Mike Hammer.

Today in history 17:e juli

Några händelser som inträffat den 17:e juli

1917
 

BRITTISKA KUNGAFAMILJEN BYTER ÄTTENAMN


  Den brittiska kungafamiljen ändrar sitt ättenamn från Sachsen-Coburg-Gotha till det mer engelskklingande Windsor (efter slottet Windsor Castle). Kungahuset har hetat Sachsen-Coburg-Gotha sedan 1901, då drottning Viktorias äldste son Edvard VII blev kung (han fortsatte då sin far prins Alberts ätt, snarare än moderns Hannover). Under det pågående första världskriget har dock stämningen i landet blivit allt mer antitysk och kung Georg V ser sig därför föranledd att tona ner det tyska ursprunget.

1936
 

SPANSKA INBÖRDESKRIGET INLEDS


  Oppositionella trupper inleder ett uppror i Spanska protektoratet Marocko, vilket blir inledningen på det spanska inbördeskriget. Kriget kommer att pågå i tre år mellan republikanerna (som är trogna den republikanska regeringen) och nationalisterna under general Francisco Francos ledning. På våren 1939 segrar nationalisterna, vilket leder till den andra spanska republikens fall och att Franco blir Spaniens diktator till sin död 1975.

1945
 

KONFERENSEN I POTSDAM SOM BESLUTAR HUR TYSKLAND SKA SE UT INLEDS


  En konferens inleds i Potsdam utanför Berlin mellan andra världskrigets segrarmakter USA, Storbritannien och Sovjetunionen och pågår till 2 augusti. Den leds av sovjetledaren Josef Stalin, den amerikanske presidenten Harry S. Truman och den brittiske premiärministern Winston Churchill (efter det brittiska valet utbytt mot Clement Attlee) och handlar om hur det besegrade Tyskland ska administreras. Man bestämmer bland annat att Tysklands östgräns mot Polen ska utgöras av floderna Oder och Neisse och att tyskarna i de tidigare tyska områden, som nu tillfaller andra stater, ska förflyttas till tyskt territorium.

1955
 

DISNEYLAND I KALIFORNIEN INVIGS


  Filmskaparen Walt Disneys nöjespark Disneyland i Anaheim i Kalifornien invigs, då parken visas för pressen (den öppnas för allmänheten dagen därpå). Parken har tillkommit sedan Disney har fått många förfrågningar om att folk ska få komma och se Disney Studios, men han har insett att en animationsstudio inte är så mycket att se. Numera är parken en av världens mest kända och välbesökta nöjesparker och har sedan öppnandet haft över 500 miljoner besökare. 1971 öppnas ytterligare en Disneypark i USA (Disneyworld i Orlando i Florida) och idag finns flera Disneyparker på olika platser i världen (bland annat i Paris och Tokyo).

1990

 

YASSIR ARAFAT GIFTER SIG


  Den palestinske PLO-ledaren Yassir Arafat gifter sig i Tunisien med Suha Tawil. Äktenskapet hemlighålls i 15 månader, medan den katolska Tawil konverterar till islam. Paret får 1996 dottern Zahwa och efter Arafats död 2004 bosätter sig Tawil och dottern i Paris.