• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 9:e november 2023

NAMNSDAG:
Teodor
Teodora.

NATIONALDAG
Kambodja.

TEMADAG:
World Quality Day.
Användbarhets-dagen.
Internationella refluxdagen.

RUBRIKER.
Det var inte Covid, Ny tidning? Olika regler i herr- och damfotboll, Champions League.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 9/11:
1907: Första Londonderbyt i historien.
1996: Målrekord för Makedonien och Liechtenstein i samma landskamp.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 9/11:
Alessandro DEL PIERO, 
Andreas BREHME, 
Luiz Felipe SCOLARI.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN 8 NOVEMBER 2023.

Det var inte Covid, Ny tidning? Olika regler i herr- och damfotboll, Champions League.
 

Då hustrun var rejält förkyld så fick jag fixa hundpromenaden själv. Det var inte så svårt. Från att ha tagit hundrundorna med tre hundar så var det bara Rhiann och jag som kunde promenera runt i grannskapet. Esme har åkt till Norra Småland och den Lille hade sträckt sig och var inte så pigg på längre promenader än ut i trädgården. Under dagen ringde vår trummis i vårt band och meddelade att han blivit sjuk efter bandträningen. Det visade sig var Covid han hade. Genast drog vi slutsatsen att jag eller dottern dragit med den smittan hem så att hustrun blivit sjuk. Det var precis som då syster i skolan kom in i salen och berättade om att det fanns hårlöss på skolan. Då började det automatiskt klia i hela hårbottnen. Nu då Covid fanns i luften så kände jag alla symptom som man kunde ha vid den sjukdomen. Dottern kom hem med Covid-tester och då det misslyckades med den första så fick hustrun ta min test och göra om. Den fungerade enligt alla punkter och prickar, och det visade sig att det INTE var Covid hon hade. Det betydde att jag blev kärnfrisk med en enda gång, och det gjorde inte så mycket att jag inte kunde testa mig.

En sak som vi snart är unika med i vårt hushåll är att vi har en papperstidning på morgonen. Det är Sydsvenskan som på framsidan meddelade att man gick in i en ny period och hade gjort om layouten och typsnittet i tidningen. Den notisen på framsidan den enda skillnad jag kunde se från gårdagens tidning. Det nya typsnittet hette Sole, och såg likadant ut som det gamla, vilket det nu var?

Inne i tidningen så fastnade jag vid en artikel på sportsidorna. Det var att Danmark ska ändra de vita shortsen i sin landslagsdräkt till röda. Detta med fotbollsdräkter ligger ju mig varmare om hjärtat än själva fotbollen många gånger. Då jag kom några rader ner i texten så visade det sig gälla damlandslaget. Det stod att även klubblag bytt sina vita short mot märkare. Manchester City har mörkblå och Evertons damer samma blå som tröjan. Det fanns ett enda skäl till färgbytet och det var att det inte skulle kunna synas på shortsen ifall en spelare skulle ha mens och blöda ner shortsen. Då ser jag ytterligare en punkt som skiljer herrfotboll och damfotboll åt. I herrfotboll får inte en spelare vara på planen om han blöder. Denna regel gäller tydligen inte i damfotboll!

Trots sjukdom så gick dagens middag ner hos både hustrun och Lillen. Rhiann och jag äter ju det mesta. Jag hade utgått från de recept som fortfarande finns på City Gross hemsida. Vi beställer inte matkassar längre utan köper ingredienserna själv. Jag kan tipsa om att det blir mycket billigare. Det blev alltså ”Kålpudding med potatismos”. Faktiskt ganska enkel middagsrätt att göra och en riktigt klassisk husmanskost, eller som Rhiann brukar kalla det ”hushundskost”.

Sedan var det grupperna A till D som skulle spela sin fjärde omgång i Champions League. Men först måste jag erkänna att jag inte alltid är fullt uppdaterad vad det gäller fotboll. Mina golfkompisar var eld och lågor över att Elfsborg missade SM-guldet då de bara fick oavgjort i nästsista omgången. De leder dock med tre poäng. Så mycket visste jag, men då de berättade att MFF hade chansen att bli mästare om de vann sista matchen så svarade jag med att: Ja, men då måste Elfsborg förlora! Detta tog de så klart som att jag behagade skämta. Sanningen är ju att det är så raffinerat att det är just MFF och Elfsborg som möts i sista omgången. Det betyder att Lennart Johanssons pokal kommer att finnas på Eleda Stadion. Nu vet jag vad som kommer att ske i Malmö på söndag klockan 15:00. Vad jag också vet är att jag inte har chansen att följa detta då jag befinner mig i Småland på Huseby marknad eller Huseby julmässa, som det egentligen heter, just då.

För att återgå till fotbollen så såg jag givetvis på Målextra LIVE i vanlig ordning. Då får jag med allt det viktiga och slipper se och höra vilken taktik lagen har och vilken de borde ha enligt alla besserwissers som kallar sig expertkommentatorer.

Grupp A: Här är Bayern München favorit och i praktiken klara för vårens åttondelar. Fyll poäng efter fyra matcher. Sedan är det tufft om andraplatsen. Köpenhamns magiska seger över Manchester United med 4-3 tar dem upp på andra platsen före Galatasaray som också har fyra poäng. Sist är Manchester United på tre poäng. Det kan alltså bli vilket lag som helst som får följa med Bayern till vårens cupspel.

Grupp B: Här leder Arsenal och de var och är favorit i gruppen. Seger med 2-0 över Sevilla, som är sist i gruppen, igår. Fyra poäng efter Arsenal finns både Lens och PSV. Igår slutade det 1-0 till PSV och båda ska möta Arsenal och Sevilla i de två sista matcherna.

Grupp C: Där är de två platserna i åttondelarna redan klara i praktiken. Real Madrid har full poäng och vinner gruppen före den nuvarande tvåan Napoli. Braga kan ta sig till Europa League och Union Berlin kommer att sluta sist även om de gjorde sitt första mål i Champions League igår då de spelade 1-1 mot Napoli. Detta lär dock inte påverka vare sig Napolis eller Union Berlins slutplacering i gruppen.

Grupp D: Här har vi den enda gruppen hittills som är helt klar vad det gäller vilka som ska till åttondelarna i vår. Det blir Real Sociedad och Inter. Båda har tio poäng och trean Salzburg har bara två poäng. De får slåss med nollpoängaren Benfica om Europa Leagueplatsen i vår.

IDAG! TORSDAG 9 NOVEMBER 2023.

NAMNSDAG:

Teodor
Teodora.

 

Namnsdagar för den 9:e november i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Teodor (till minne av en romersk soldat som 303 brände ner ett hedniskt Kybeletempel och därför blev bränd på bål)
1901–1985 – Teodor
1986–1992 – Teodor, 
Tea (nu 23 september) och Ted
1993–2000 – Teodor och 
Ted (utgått)
Från 2001 – 
Teodor och Teodora

NATIONALDAG:
 
Kambodja

 

Kambodja blev självständigt från Frankrike den 9 november 1953.
Efter att ha varit invaderat av Siam (Thailand) under flera århundraden blev Kambodja år 1863 ett franskt protektorat som en del av det Franska Indokina. Under andra världskriget ockuperades landet av Japan.

 

Till flagga och nationalsång!

TEMADAG:

World Quality Day

 November månad är tänkt att vara en hel temamånad där vi ska tänka på livskvalité och företags kvalité. Sedan har man beslutat att den andra torsdagen i novemner ska vara en speciell dag där kvalitén ska få extra mycket utrymme.


Användbarhetsdagen

 Användbarhetsdagen heter på engelska World Usability Day. Dagen uppmärksammas för att göra tekniska produkter enklare att använda. Användbarhetsdagen infaller andra torsdagen i november.


Internationella refluxdagen

 Reflux är ett stort problem som det pratas alldeles för lite om. Därför har teamet bakom IQoro, från företaget MYoroface, skapat Internationella Refluxdagen. Datumet är valt med omsorg och med glimten i ögat. 9 november firas till minne av St Teodor, en soldat som på 300-talet blev bränd på bål. Kopplingen till halsbränna är för oss självklar.
Mer än 20 procent av världens befolkning är drabbade av reflux och lider av symtom som sura uppstötningar, halsbränna och slemhosta. I många fall är problemen så stora att det är svårt att äta en vanlig måltid eller ens ligga ner och sova.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 9 NOVEMBER.

1907 Derby i London.
 

Premier League har i år över 20 olika Londonderby. Idag 1907 spelades det allra första i högsta ligan. Arsenal var först med att ansluta sig till Football League och hade spelat i högsta ligan i tre år innan nästa Londonlag tog sig upp i First Division. Det var Chelsea. Matchen idag 1907 spelades på Stamford Bridge och det var lite si och så med att hålla koll på hur många åskådare som kom till matchen, men uppskattningsvis var det mellan 50 och 70 tusen. De flesta var nog nöjda med matchen då Chelsea stod som segrare med 2-1 när slutsignalen gick. 

1996 Båda lag slår rekord i VM-kval.
 

Makedonien och Liechtenstein drömde båda om att få kvala in till VM i Frankrike 1998. Man kan säga att Liechtenstein misslyckades kapitalt. De slutade på noll poäng efter sina tio kvalmatcher. Makedonien tog sig inte heller vidare med fyra segar, en oavgjord och fem förluster, men lite stolta kunde de känna sig idag 1996. För Makedonien lyckades vinna med hela 11-1 i bortamatchen. Detta är fortfarande rekord för båda länderna. Makedoniens största seger och Liechtensteins största förlust.
 

Se målen HÄR!

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 9 NOVEMBER.

Alessandro DEL PIERO blir 49 år.
 

Alessandro DEL PIERO är född 1974 i Conegliano i Italien
Anfallare
29 U-och 91 A-landskamper för Italien (1991-2008).

Klubbar som spelare:
San Vendemiano (1981-88),
Padova (1988-93),
Juventus (1993-2012) 513 matcher,
Sydney FC (2012-14)
Delhi Dynamos (2014).

MERITER:
Juventus

Serie A-mästare: 1994–95, 1996–97, 1997–98, 2001–02, 2002–03, 2004–05, 2005–06, 2011–12
Serie B-mästare: 2006–07
Coppa Italia-vinnare: 1994–95
UEFA Champions League: 1995–96
1 UEFA Super Cup: 1996
1 Intercontinental Cup: 1996
1 UEFA Intertoto Cup: 1999
Italien
Världsmästare: 2006

Andreas BREHME blir 63 år.
 

Andreas BREHME är född 1960 i Hamburg i Västtyskland
Försvarare/Mittfältare
3 U- och 86 A-landskamper för Västtyskland och Tyskland. Dessutom 10 OS-landskamper för Västtyskland (1980-94).

Klubbar som spelare:
Barmbek-Uhlenhorst (1978-80),
FC Saarbrücken (1980-81),
Kaiserslutern (1981-86),
Bayern München (1986-88),
Inter (1988-92),
Real Zaragoza (1992-93),
Kaiserslutern igen (1993-98). 

Lag som tränare:
Kaiserslautern (2000-02),
Unterhaching (2004-05)
VfB Stuttgart (2005-06 assisterande). 

MERITER:
Kaiserslautern

Bundesliga: 1997–98
DFB-Pokal: 1995–96
Bayern München
Bundesliga: 1986–87
DFL-Supercup: 1987
Inter Milan
Serie A: 1988–89
Supercoppa Italiana: 1989
UEFA Cup: 1990–91

Världsmästare 1990 där han gjorde enda målet i finalen på straff.

Luiz Felipe SCOLARI blir 75 år.
 

Luiz Felipe SCOLARI är född 1948 i Passo Fundo i Brasilien
Försvarare
Inga landskamper som spelare.

Klubbar som spelare:
Aymoré de São Leopoldo-RS (1966-73),
Caxias (1973-79),
Juventude (1980),
Novo Hamburgo (1980-81),
CSA (1981).

Lag som tränare:
CSA (1982),
Juventude (1982-83),
Brasil de Pelotas (1983),
Al-Shabab (1984-85),
Brasil de Pelotas igen (1986),
Juventude igen (1986-87),
Grêmio (1987),
Goiás EC (1988),
Al Qadisiya Kuwait (1988-90),
Kuwaits landslag (1990),
Criciúma EC (1991),
Al-Ahli (1991),
Al Qadisiya Kuwait igen (1992),
Grêmio igen (1993-96),
Júbilo Iwata (1996-97),
Palmeiras (1997-2000),
Cruzeiro (2000-01),
Brasiliens Landslag (2001-02),
Portugals Landslag (2003-08),
Chelsea (2008-09),
FC Bunyodkor (2009-10),
Palmeiras igen (2010-12),
Brasiliens landslag igen (2012-14),
Grêmio igen (2014-15),
Guangzhou Evergrande (2015-17),
Palmeiras än en gång (2018-19),
Cruzeiro igen (2020-21),
Grêmio igen (2021),
Athletico Paranaense (2022),
Atlético Mineiro (2023–).

Han ledde det brasilianska landslaget till finalen i VM-slutspelet 2002 och vann guldet.

DAGENS MATCHTRÖJA 9 NOVEMBER 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv