8:e januari

NAMNSDAG

Erland:
Erland är ett mansnamn med sannolikt nordiskt ursprung, troligen med betydelsen "utländsk" eller "främmande" från fornnordiska erlendr, och ursprungligen använt som ett binamn.

VIP födda den 8:e Januari

Några andra som också är födda den 8:e januari

1979 – Hanna Ljungberg,
 Svensk fotbollsspelare. Hon spelade under största delen av karriären för klubblaget Umeå IK.

1983 eller 1984 – Kim Jong-un,
 Nordkoreas högste ledare. Fadern Kim Jong-Il titulerades "den käre ledaren", medan Kim Jong-un nu kallas för "den store efterträdaren".

Några i musikens värld som är födda den 8:e januari

1946 – Robbie Krieger,
 Amerikansk gitarrist. Han var gitarrist i The Doors åren 1965-1972.

1947 – Terry Sylvester,
 Engelsk sångare och gitarrist. Spelade i The Swinging Blue Jeans, men är mest känd för tiden i The Hollies där han ersatte Graham Nash.

1955 – Mike Reno,
 Kanadensisk musiker och sångare. Han är mest känd som frontfigur i rockbandet Loverboy.

1967 – R. Kelly,
 Amerikansk R&B-sångare, låtskrivare och musikproducent. Robert Sylvester Kellys största hit var "I Believe I Can Fly". Tyvärr även inblandad i bland annat sexuellt utnyttjande av minderåriga flickor och sexuella övergrepp, människohandel och utpressning.

1976 – Jenny Lewis,
 Amerikansk sångerska känd från indierockbandet Rilo Kiley. Hon var dessutom barnskådespelare i sin ungdom.

Några kända personer som avled den 8:e januari

1324 Marco Polo dog 69 år gammal av sjukdom som gjorde att han låg i sin dödsbädd. Han var en venetiansk upptäcktsresande, som reste till Asien. Sammanlagt tillbringade han 24 år i Asien.

1642 Galileo Galilei dog 77 år gammal av feber och hjärtproblem. Han var en italiensk vetenskapsman. Han spelade en viktig roll i den naturvetenskapliga revolutionen.

1941 Robert Baden-Powell dog 83 år gammal av diverse problem med huvudvärk och prostatan. Han var en brittisk militär, författare och grundare av scoutrörelsen. 

1990 Terry-Thomas dog 78 år gammal drabbad av Parkinsons sjukdom, och dog i sviterna av denna. Han var en brittisk skådespelare och komiker, som hette Thomas Terry Hoar Stevens. Urval av filmer: En ding, ding, ding, ding värld (1963) och Dessa fantastiska män i sina flygande maskiner (1964).

1996 François Mitterrand dog 79 år gammal av prostatacancer. Han var en fransk politiker för socialistpartiet (Parti Socialiste). Han var Frankrikes president och furste av Andorra 1981–1995.

Today in history 8:e januari

Några händelser som inträffat den 8:e januari

1937
 

SPANSKA INBÖRDESKRIGETS FÖRSTA SVENSKA OFFER.


  Den svenske teologen Olle Meurling rapporteras stupad i Spanien. Han är en av de första svenskar som har rest som frivillig till spanska inbördeskriget för att kämpa mot Franco.

1959
 

CASTROS STYRKOR HAR TAGIT ÖVER KUBA.


  Fidel Castro och hans styrkor står som definitiva segrare i det Kubanska inbördeskriget, då de intar staden Santiago de Cuba (huvudstaden Havanna intogs redan på nyårsdagen samma år).

2005
 

GUDRUN DRAR IN ÖVER SVERIGE.


  En stark storm (Gudrun) drabbar norra Europa, däribland Sverige, där 100 000-tals hushåll blir ström- och telefonlösa för en lång tid och skador för flera miljoner kronor uppstår.

2010
 

TERRORATTACK MOT TOGOS FOTBOLLSLANDSLAG.


  Togos herrlandslag i fotboll utsätts för en terroristattack när laget i sin spelarbuss är på väg till det afrikanska mästerskapet i Angola. Tre personer ur sällskapet dödas och ett antal skadas.