• Boris dagliga blogg

Måndagen den 25:e februari 2019

Efter tretton fina år tog det tyvärr slut igår.
Sverige stack emellan i den norska dominansen igår.

Två tilltänkta toppmatcher blev båda en stor flopp (som vanligt).
Manchester City tog första titeln i år. Jag tippar de tar två till i England.
Jag tittade sporadiskt på fotbollen och missade tydligen inget.


FOTBOLLSHISTORIA:
1967: Åska dödar spelare
2001: Första final i en Engelsk cup som avgörs på straffar.

Eduardo, Park, Yuji, Jenny.

DAGENS TRÖJA

DAGENS TRÖJA är Manchester Citys senaste förstatröja. Den användes i avgörandet av årets första titel i England. Ligacupmästerskapet. Det var sedan tidigare bestämt att det skulle bli denna eller en Chelseatröja. Då City vann med 4-3 på straffar så stod det klart det blev en ljusblå tröja, med Makadam.

Efter tretton fina år tog det tyvärr slut igår.


Det finns saker som står högre än fotboll och annan sport. En sådan sak var Makadam. Henne åkte jag och min dotter upp till Grästorp i Västergötland och hämtade för tretton år sedan. En liten pigg och glad Shi-tzuvalp som vi hela familjen igår tvingades åka till Evidensia, Malmö djursjukhus och ta ett sista adjö till. Hon kom till ett bättre ställe, men för familjen var det en tuff dag igår. Redan för över trettio år sedan bestämde jag och min fru att då vår dåvarande hund började bli krasslig skulle vi skaffa en ny så att vi aldrig behövde känna lika stor avsaknad av hund. Alltså får vi glädjas åt de två stolliga cocker spanielarna som vi fortfarande har kvar.
 

Sverige stack emellan i den norska dominansen igår.


Så det var lite si och så med att följa det som normalt skulle vara en stor sportdag. Det var det ju i skid-VM. Detta evenemang har jag oftast missat av någon anledning. Kanske kan det vara för att svenskor och svenskar inte är lika framträdande som för ett år sedan då det var vinter-OS, men i sprint-stafett brukar de svenska tjejerna visa framfötterna. Så även igår då Stina Nilsson och Maja Dahlqvist satte Norge på plats och blev världsmästare. Annars är det mest Norge som stått överst på prispallen. Landet har hittills fem guld, tre silver och tre brons. Trea på medaljlistan är faktiskt Sverige med ett guld och ett silver. Så Norge är ganska överlägset.
 

Två tilltänkta toppmatcher blev båda en stor flopp (som vanligt).

 
Fotbollen i England skulle avverka två stormatcher igår. En var i Premier League. Det var North West Derby. Matchen mellan Manchester United och Liverpool. Den andra var Ligacupfinalen mellan Chelsea och Manchester City som spelades på Tottenhams hemmaarena Wembley. Fast det beror bara på att Tottenham aldrig verkar få sin egen nya hemmaarena klar. Wembley är ju Englands finalarena nummer ett. Båda matcherna haussades upp som fantastiska matcher med full rulle framåt och glad fotboll. Sedan händer det som alltid händer. Det är bara skit, med två, eller fyra starka försvar och halft odugliga anfallare. Odugliga kan man väl få lov att kalla dem då inte en enda spelare kunde göra ett enda mål på 90 frespektive 120 minuter.
 

Manchester City tog första titeln i år. Jag tippar de tar två till i England.


Visst tog Liverpool tillbaka ledningen i Premier League med den enda poäng de tog igår. Värre än noll mål anser jag att laget hade endast ett enda skott på mål. Det ser inte alls bra ut och jag befarar att Liverpool kommer i historieböckerna som det lag som för tredje gången under de senaste tio åfren ledde ligan över jul, men misslyckades att ta titeln. Ligacupfinalen stod mållös i 120 minuter, men skulle avgöras och det blev en straffläggning som Manchester City vann med 4-3. Det var inga direkt övertygande straffar där straffsparks skytten såg var målvakten gick och lade den i andra hörnet. Det var snarare en massa straffar som bevisade att ingen av de tio skyttarna klarade av denna bravad som kommentatorerna så ofta tror att en fotbollsspelare kan klara av. På tal om att klara av så är frågan om Manchester City klarar av att ta qudrupeln. Fösta segern är i hamn. Jag tror att de har alla chanser till trippeln i England; att vinna FA-cupen och Premier League. Sedan återstår att se vad de kan prestera i Champions League, beroende på vem de får i kvartsfinalen.
 

Jag tittade sporadiskt på fotbollen och missade tydligen inget.


Som jag inledde med så fanns det andra händelser i familjen som gjorde att jag inte ägnade fotbollen full uppmärksamhet. Manchester United mot Liverpool var en skadefylld och eländig första halvlek så jag lagade middag i andra och det var bra det, för jag kan lova att den Italienska kycklingrätten var bättre än andra halvlek av den så kallade ”toppmatchen”.

FOTBOLLSHISTORIA från den 25:e februari.

1967 dödsfall i fotbollsmatch

Idag 1967 spelade Highgate United kvartsfinal i FA Amateur Cup mot Enfield. Efter knappt en halvtimmes spel inträffade det märkliga att ett åksväder hastigt drog in över fotbollsplanen. Blixten slog ner i mittcirkeln och tre spelare slogs till marken. Matchen bröts givetvis och spelarna kördes i ilfart till sjukhus. Två av dem klarade sig bra efter lite vård, men Tony Allden avled av sina skador dagen efter. Denna sorgliga händelse förde med sig att omspelet hade samlat över 30 000 åskådare som ville hylla minnet av Allden.

2001 vann Liverpool som ingen annan gjort förr

Idag 2001 spelades Ligacupfinalen i England. Matchen spelades i Cardiff på Millennium Stadium och det var Liverpool som mötte Birmingham City.  73 500 fanns på läktaren och fick se Liverpool ta ledningen med 1-0. Det verkade bli slutresultatet, men strax före 90 minuter kvitterade Birmingham på en straff. Det blev förlängning och efter det straffar. Då Jamie Carragher satte sin straff betydde detta 5-4 och Birminghams Andy Johnson var tvungen att göra mål, men hans straff var inte bättre än att Sander Westerveld kunde rädda och segern gick till Liverpool. Detta låter som en av många finaler, men den var den första i den Engelska finalen i FA eller Ligacuphistorien som avgjordes på straffar.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 25:e februari.

EDUARDO blir 36 år

EDUARDO Eduardo Alves da Silva är född 1983 i Rio de Janeiro, Brasilien
Anfallare
12 U- och 64 A-landskamper för Kroatien.

Klubbar som spelare:
CBF Nova Kennedy (junior),
Bangu (1996-98),
Dinamo Zagreb (1999-2007),
Inter Zaprešić (2002-03 lån),
Arsenal (2007-10),
Sjachtar Donetsk (2010-14),
Flamengo (2014-15),
Sjachtar Donetsk igen (2015-16),
Atlético Paranaense (2017),
Legia Warsaw (2018).

Han flyttade till Kroatien som 15-åring då han blev värvad av Novalja. Eduardo fick kroatiskt medborgarskap 2002, två år senare debuterade han i både U21-landslaget och A-landslaget.

PARK Ji-Sung blir 38 år

PARK Ji-Sung är född 1981 i Goheung, Sydkorea
Mittfältare
25 U- och 100 A-landskamper för Sydkorea.

Klubbar som spelare:
Myongji University (1995-2000),
Kyoto Purple Sanga (2000-03),
PSV Eindhoven (2003-05),
Manchester United (2005-12),
Queens Park Rangers (2012-14),
PSV Eindhoven igen (2013-14 lån).

2005 ansågs Park vara storfavorit till att vinna "årets asiatiske fotbollsspelare". Chansen såg dock ut att gå förlorad då AFC meddelade att nominerade spelare som inte kom till galan i Kuala Lumpur i Malaysia skulle diskvalificeras. Detta skapade tumult i Asien, speciellt då andra favoriter som Japans Shunsuke Nakamura och Irans Ali Karimi inte heller kunde dyka upp.
Den officiella ceremonin hölls 30 november 2005 – exakt samma dag som Manchester United spelade en ligacupsmatch mot West Bromwich Albion. Park stod inför ett svårt beslut och valde att strunta i utmärkelsen och spelade matchen istället. Medan ceremonin pågick spelade Park matchen som tog Manchester till kvartsfinal genom en 3–1-vinst. Engelsk och koreansk media kritiserade starkt AFC för att ha uteslutit Park på grund av detta.

Yuji NAKAZAWA blir 41 år

Yuji NAKAZAWA är född 1978 i Yoshikawa, Saitama, Japan
Försvarare
12 U- och 112 A-landskamper för Japan.

Klubbar som spelare:

América (1996–97),
Tokyo Verdy (1999–2001),
Yokohama F. Marinos (2002–18).

Han startade spela för Yoshikawa Higashi Junior High School och Misato Technology High School, men väckte inget större intresse bland talangscouter. Dock hade han bestämt sig för att bli fotbollsproffs och flyttade till Brasilien. Där förbättrade han sin fotbollskunskaper och tränade och spelade med América Mineiro.

Jenny BINDON blir 46 år

Jenny BINDON född 1973 i Belleville, Illinois, USA
Målvakt
77 landskamper för Nya Zeeland.

Klubbar som spelare:
Belle-Clair Soccer (1979–86),
Three Kings United
Glenfield Rovers
Bay Olympic
Hibiscus Coast

Lag som tränare:
Takapuna AFC (2016),
UCLA Bruins (2017– assisterande och målvaktstränare)

Mellan 1991 och 1998 spelade hon även basketboll och tennis på elitnivå. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln