• Boris dagliga blogg

Fredagen den 17:e februari 2023

NATIONALDAGAR:
Kosovo
Libyen

NAMNSDAG:
Alexandra
Sandra

INTERNATIONELLA  TEMADAGAR:
Cabbage Day
No One Eats Alone Day
Random Acts of Kindness Day

RUBRIKER.

Än lever papperstidningen (hos oss).
Korsordet jag löste igår.
Svenska besvikelser i vintersports-VM.
Europa League och Knives Out 2 "Glass Onion".


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 17/2:
1957: Real Madrid inleder sviten på 121 hemmamatcher utan förlust.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 17/2:
Amy RODRIGUEZ, 
ADRIANO.

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN SEXTONDE FEBRUARI 2023.

Borde det inte vara NAPP i stället för App? Borde det inte vara NAPP i stället för App?

Än lever papperstidningen (hos oss).


Det lustiga med vädret just nu är att det kan vara sol, molnigt eller dimma som det var i förmiddags. Så fort vi kommer ut för hundpromenad så börjar det automatiskt att regna. Det bär inte stora eller många droppar, men ibland undrar man var dropparna kommer ifrån? På vår promenad möter vi nästan alltid några grannar som också tar sin förmiddagsrunda. Då blir det lite stopp och snack och igår så skulle de två hem och dricka kaffe och lösa korsordet in gårdagens Sydsvenska. De påpekade att de var de enda i deras gränd som fortfarande hade dagstidning i pappersformat. Vi tror nog att vi är de enda i vår gränd som har en papperstidning. För eget välbefinnande så är det bevisat att det är betydligt vänligare för ögonen att ha ljuset bakifrån då man läser än att ha ljuset rakt in i ögonen som man har om man använder läsplattor. Därför läser jag alla mina böcker i pappersformat och är totalt ointresserad i de digitala böckerna.

Korsordet jag löste igår.
 

Då gårdagen inte bjöd på några större sysslor så löste jag faktiskt också korsordet i Sydsvenskan igår. Annars brukar jag nöja mig med korsorden i Kvällsstunden och ICA Kuriren. Dessa sänder jag sedan in svaren på, digitalt. Intressant var att jag i förrgår fick ett brev från ICA Kuriren. Där låg en Sverigelott med gratulation till att jag vunnit på ett av korsorden i ICA Kuriren nummer 4. Nu visade det sig att lotten så klart var en nitlott, men det är ju kul att vinna. Det var första gången från den tidningen. Kvällsstundens korsord har gett mig fyra vinster under åren och om jag inte missminner mig så var det 30 kronor i vinst på en av lotterna. Men som alla vet så är inte ens trisslotter något man ska syssla med om man planerar att bli rik. Det är väldigt osannolikt att det plötsligt händer.

Svenska besvikelser i vintersports-VM.
 

Det var tydligen även osannolikt att det plötsligt skulle hända något i de två vintriga världsmästerskapstävlingar som jag såg under eftermiddagen. Sara Hector var en av favoriterna i alpina VM i Storslalom. Det gick dock inte som hon eller jag hoppats. Utan att göra några stora missar så slutade hon på trettonde plats. Det var tydligen bara segt. En annan storfavorit var Mikaela Shiffrin från USA, och givetvis så vann hon.

Möjligen hade jag och Sverige större förhoppningar på skidskytte som igår avverkade Singel mixad stafett. Det är som ett sprintlopp på skidor, fast här tävlar en dam och en herre i samma lag. De åker fyra omgångar med två skjutstationer, en liggande och en stående. Damerna startar. Sverige hade Sebastian Samuelsson, med två bronsmedaljer och världsmästarinnan på distansloppet, Hanna Öberg. De hamnade snabbt på en fjärde plats och den hade man inte chans att ta igen förrän på siste skjutningen. Tyvärr spände sig Sebastian så att det denna gång inte var geväret utan han som hade en skruv lös. Som fyra så skjuter han på bana station fyra. Då han missade detta och stannade på trean fick han först flytta på sig och sedan var koncentrationen på skyttet så uselt att han inte hade chans att ta ett nytt brons, vilket han gjort om han skjutit fullt. Nu hamnade Sverige på den där förargliga fjärde platsen. Norge vann, men det var ju redan förutbestämt. Då Norge tävlar med en herre i laget så vinner alltid Johannes Thingnes Bø. Han har åkt två stafetter och tre individuella lopp och har på dessa fem tävlingar tagit fem guld. Nu ska han bara vinna herrstafetten och masstarten så blir han historisk med full pott på sju guld.

TRAILER TRAILER

Europa League och Knives Out 2 "Glass Onion".
 

Förutom vintersports-VM så blev det lite fotboll. Europa League hade en sensationell 16-delsfinal. Barcelona mot Manchester United. Det skulle kunnat vara Champions Leaguefinal, men nu ska ett av lagen ut från denna reservturnering. Märkligt nog blev det en riktigt bra och fartfylld match, åtminstone i andra halvlek. 2-2 slutade det och med chans på många fler mål. Kampen är alltså öppen inför returen i Manchester nästa vecka.

Sedan blev det inte mer fotboll utan jag valde en film som jag länge tänkt se. Det var nummer två av Kvives Out. Ettan kom 2019 och egentligen hade jag velat se den först, men för att hänga med i ”Knives Out 2 "Glass Onion", så krävdes inte att man måste känna till ettan. Den enda rollfiguren som finns med i båda är världens bästa detektiv Benoit Blanc, spelad av Daniel Craig. Historien var en pusseldeckare med en inte så liten dos science fiction. Men jag gillade den och går gärna tillbaka och ser ettan om den skulle dyka upp i det ordinarie utbudet av filmer i någon av alla de streamingtjänster vi prenumererar på.

IDAG! FREDAGEN DEN SJUTTONDE FEBRUARI 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

Kosovo
 

Den 17 februari 2008 förklarade sig Kosovo som självständigt från Serbien. På vissa håll i världen är en nationaldag något som inte är helt självklart. Kosovos nationaldag den 17 februari är just en sådan dag.  Landet är erkänt av 107 av FN:s 193 stater, men Serbien anser att det är del Serbien.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

Libyen
 

Libyen uppmärksammade sin självständighet från Italien som erkändes den 24 december 1951. Som ett av de äldre självständiga länderna i Afrika så blev julafton landets nationaldag. Landets ledare Muammar al-Khadaffi styrde landet i 42 år tills han avsättas av libyska rebeller år 2011. Efter detta ändrades nationaldagen till revolutionsdagen den 17 februari.

NAMNSDAG:

Alexandra
Sandra

 

Namnsdagar den 17:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1721 – Alexander (nu 12 december)
1721–1850 – Polychronius (till minne av en biskop i Babylon, som led martyrdöden på 200-talet; utgått) och Ingemar (nu 3 juni)
1851–1900 – Alexandra
1901–1985 – Alexandra
1986–1992 – Alexandra, Sandor (utgått)och Sandra
1993–2000 – Alexandra och Sandra
Från 2001 – Alexandra och Sandra

IN TERNATIONELLA   TEMADAGAR:

Cabbage Day. Det fanns inte så mycket mat-temadagar idag. Det bästa jag hittade var Kålens Dag. Det finns mycket att välja på för att fira dagen. jag skulle välja en Coleslaw. Annars finns det bland annat vitkål, rödkål, grönkål, svartkål, spetskål, savoykål, kinakål, brysselkål, blomkål och broccoli att välja på.
 

No One Eats Alone Day. Ingen ska ära ensam dagen skapades inom den amerikanska studentvärlden 2012. Beyond Differences är den organisation som tog initiativet till dagen efter det att 15-åriga Lili Rachel Smith avled av sin sjukdom Apert’s Syndrom. Denna sjukdom hade under hennes skoltid ofta fått henne att äta sin lunch ensam. 
 

Random Acts of Kindness Day. Slumpmässiga handlingar av godhet dagen skulle man väl fira varje dag. Random Acts of Kindness Foundation är en organisation som startade dagen i Denver 1995. Sedan dess har även Nya Zeeland tagit upp dagen. Det gjorde de 2004. Men alla kan vara med att fira. Allt som gäller är att visa lite vänlighet till sina medmänniskor och varför inte med-djur.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN SJUTTONDE FEBRUARI.

1957 Reals rekordsvit startar.
 

Real Madrid hade förlorat sin senaste hemmamatch till Atletico Madrid, men idag gick det bättre. Då mötte Real Deportivo la Coruna. Det blev seger med 1-0. Det var Real Madrid första hemmaseger i en räcka matcher där Madridlaget skulle vara obesegrade på hemmaplan. Det kom att bli 121 hemmamatcher utan förlust.
 
Bara åtta av matcherna var oavgjorda. De andra 113 var segrar. Sista hemmasegern i räckan kom den 21:a februari 1965 då Real Betis besegrades med 6-1. Nästa hemmamatch den 7:e mars kom första hemmaförlusten på drygt sju år. Det blev förlust med 0-1. Till vem? Jo, givetvis var det Atletico som stoppade Real.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN SJUTTONDE FEBRUARI.

Amy RODRIGUEZ blir 36 år.
 

Amy Joy RODRIGUEZ är född 1987 i Lake Forest, Kalifornien, USA
Anfallare
25 U- och 132 A-landskamper för USA (1995-2018).

Klubbar som spelare:
USC Trojans (2005–08),
West Coast FC (2008),
Boston Breakers (2009),
Philadelphia Independence (2010–11),
FC Kansas City (2014–17),
Utah Royals FC (2018–20),
Kansas City (2021),
North Carolina Courage (2021).

Vid fotbollsturneringen under OS 2008 i Peking deltog hon i det amerikanska lag som tog guld.

ADRIANO blir 41 år.
 

ADRIANO Adriano Leite Ribeiro är född 1982 i Rio de Janeiro, Brasilien
Anfallare
14 U- och 48 A-landskamper för Brasilien (1999-2010).

Klubbar som spelare:
Flamengo (1997-2001),
Inter (2001-09),
Fiorentina (2002 lån),
Parma (2002-04 lån),
Flamengo igen (2009-10),
AS Roma (2010-11),
Corinthians (2011-12),
Flamengo tredje gången (2012),
Atlético Paranaense (2014),
Miami United (2016).

Mot slutet av hans karriär var han mer inblandad i skandaler än fotbollsframgångar. Struntade i träningar och var dessutom inblandad i knarkhandel, vilket han i och för sig friades från i domstol.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN MYSIG FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv