• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 25:e april 2023

NAMNSDAG:
Markus

TEMADAG:
Världsmalariadagen
Mamatummy Day


RUBRIKER.

Kokos vårmästare utsedd.
Svensk mästare i ishockey utsedd.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 25/4:
1953: Debut för Jack Charlton.
2007: Alan Ball lämnar in.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 25/4:
Raphaël VARANE, 
Johan CRUIJFF.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN TJUGOFJÄRDE APRIL 2023.

Kokos vårmästare utsedd.
 

Då dottern i Småland hjälpte till med packningen av vår bil hade hon lyckats packa in sina nycklar som tillhörde hennes hus’ snickarbod. Den var låst och till helgen skulle stora snickerier ta plats i Hagafors. Alltså öppnade jag dagen med att gå till ICA Nära och posta nycklarna i ett rekommenderat brev. Då ska de vara framme senast onsdag.

Det blev lite färska bullar och frukost där jag även fixade en liten matlåda och en termos kaffe. Det skulle bli Koko-gängets årliga vårutflykt. Den skulle hållas i två dagar på Sjöbo Golfklubb. Det var en bra utflykt då jag är den ende i gänget som inte sover över. Alltså var det inte så långt att köra fram och tillbaka i två dagar. Restaurangen på Sjöbo GK håller alltid stängt på måndagar. Därför hade jag en liten matsäck med mig att ta efter nio hål.

För första gången under min tid som medlem på den årliga vår- och även höstutflykten så var vädret väldigt instabilt. Vi startade i regn, men defter ett par tre hål blev det uppehåll och då vi gick i mål vid tretiden var det riktigt hyfsat väder. Spelet var inte lika hyfsat tyvärr. Efter ett par rejäla klantningar på par fem hälen hade jag inget med slutsegern att göra. Jag blev till och med sämst av de tre i min boll. Fritte fanns i denna och fick motta pokalen som tecken på att han blev vårmästare på 2x38 slag. Alltså 76 netto. Det var två slag bättre än tvåan.

Innan gänget åkte in till Sjöbo och middag och lite förfriskningar så enades vi om att ses på samma plats halvtio i morgon. Då skulle vi spela ”Norsk poängbogey”.

Svensk mästare i ishockey utsedd.
 

Jag hade en matlåda på City Gross att hämta och lite veckohandling på både City Gross och ICA Maxi att genomföra innan jag anlände hem igen. Klockan hade blivit så mycket att var och en fick stå för sin egen middag. Efter det var det hundrundan och TV med hustrun. Vi hade söndagens Mästarnas Mästare att titta på. Intressant och i sammanhanget kom jag att tänka på mina golfkompisar i Koko-gänget. De hade säkert startat ”Festarnas Festare”, men det lär jag väl få höra om idag.

Jag klarade även av två av veckans avsnitt av Alla mot alla. Men det blev även lite sport. Första halvlek av Malmö FF mot IFK Norrköping i Allsvenskan. Det skulle bli en ganska enkel uppgift för MFF. Jag var med till 1-0 och en fullständigt rättvis ledning. Det slutade 3-0 och en säker serieledning efter fyra matcher.

Jag hann även med sista perioden av Växjö mot Skellefteå i finalspelet i SHL. Det blev också sista perioden för denna säsong. Även här slutade det 3-0 till hemmalaget och med det hade Växjö Lakers tagit fyra segrar i finalen och blev Svenska mästare 2023. De vann även grundserien så det kan inte sägas annat än att de var värdiga mästare.

IDAG! TISDAGEN DEN TJUGOFEMTE APRIL 2023.

NAMNSDAG:

Markus
 

Namnsdagar den 25:e april i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Markus (till minne av evangelisten med detta namn)
1901–1985 – Markus
1986–1992 – Markus, Marika (nu 22 oktober) och Mark
1993–2000 – Markus och Mark (utgått)
Från 2001 – Markus

TEMADAG:

Världsmalariadagen
 

Den 25 april år 2000 hölls ett afrikanskt toppmöte i Abuja, Nigeria sammankallat av WHO/Roll Back Malaria med syfte att uppmärksamma den oerhörda sjukdomsbörda som malaria utgör i de afrikanska länderna samt mobilisera politiskt stöd och diskutera innovativa sätt att begränsa epidemin. Mötet utmynnade i Abujadeklarationen som skrevs under av 44 afrikanska länder. Som påminnelse av Abuja-konferensen, anordnades ett år senare den 25 april 2001 den första African Malaria Day. I maj 2007 antog Världshälsoorganisationens (WHO) högsta beslutande organ världshälsoförsamlingen (WHA) en resolution om att en "Världsmalariadag" ska uppmärksammas varje år för att ge ökad kunskap och förståelse för malaria och sprida information om pågående intensifierade aktiviteter för att bekämpa och förebygga malaria.


Mamatummy Day
 

MamaTummy Day är en dag som infaller 25 april, varje år. Dagen handlar om att uppmärksamma de problem som kvinnor kan drabbas av under en graviditet och förlossning.  I Sverige riskerar 40 000 kvinnor varje år att få bestående problem med magen och över 25 000 kvinnor riskerar att få problem med inkontinens. 2014 instiftades denna dag av den legitimerade naprapaten Katarina Woxnerud.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGOFEMTE APRIL.

1953: Premiär för Jack Charlton i Leeds.
 

Leeds United mötte idag 1953 Doncaster Rovers hemma  i den sista matchen för säsongen i Division 2. Matchen slutade 1-1, men det mest historiska var att en ung kille vid namn Jack Charlton fick chansen att debutera i Leeds. 1973 spelade han sin sista match för Leeds och hade då slagit ett rekord som gäller än idag. Nämligen att han gjort 629 matcher för Leeds United. Under tiden hade han även blivit världsmästare med England 1966. Men om vi går tillbaka till hans debut som tuff försvarare så frågade Jack innan han gick ut på planen, vad han förväntades göra. Manager Raich Carter svarade: "Gå in och fixa så att vi får se hur snabbt deras center kan halta!"
Jack avled 85 år gammal den 10:e juli 2020.

2007: Alan Ball har spelat klart.
 

Alan Ball var den yngste spelaren i den engelska fotbollstrupp som vann VM på hemmaplan 1966. Han var en rödhårig och ettrig mittfältare med precisa passningar i Everton under senare hälften av 1960-talet. Då han själv slutade som aktiv var han tränare i många av de klubbar han en gång spelat i. Idag 2007 jobbade han i sin egen trädgård med att bränna gammalt skräp då han drabbades av en hjärtattack och dog endast 61 år gammal.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGOFEMTE APRIL.

Raphaël VARANE blir 30 år.
 

Raphaël Xavier VARANE är född 1993 i Lille, Frankrike
Försvarare,
18 U- och 93 A-landskamper för Frankrike (2010-).

Klubbar som spelare:
Hellemmes (2000–02),
Lens (2002–11),
Real Madrid (2011–21),
Manchester United (2021-).

Han vann VM-guld med Frankrike i VM 2018.

Johan CRUIJFF blev 68 år.
 

Hendrik Johannes "Johan" CRUIJFF (Cruyff) var född 1947 i Amsterdam, Nederländerna.
Mittfältare/Anfallare,
48 A-landskamper för Nederländerna (1966-77).

Klubbar som spelare:
Ajax (1959-73),
Barcelona (1973-78),
Los Angeles Aztecs (1979-80),
Washington Diplomats (1980-81),
Levante (1981),
Ajax igen (1981-83),
Feyenoord (1983-84 ).  

Lag som tränare:
Ajax (1985-88),
Barcelona (1988-96),
Kataloniens landslag (2009-13).

Tillsammans med Västtysklands Franz Beckenbauer var han 1970-talets största fotbollsstjärna.
Den 24:e mars 2016 avled Johan av cancer som startade i lungorna men hade spritt sig bl a till hjärnan. Han hade varit storrökare sedan ung ålder och trots att han slutade röka 1991 då han genomgick en by-pass-operation så hade rökningen satt sig på lungorna så att det indirekt blev hans död.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

FA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv