1:a april

NAMNSDAG

Harald:
Mansnamnet Harald är ett gammalt nordiskt namn som är bildat av ord som betyder 'här' och 'härskare'. Betydelsen är alltså ungefär 'härförare' eller 'befälhavare'.

Hervor:
Kvinnonamnet Hervor är ett isländskt namn vars första del betyder strid eller här.

 

Återkommande minnesdagar

Nationaldag:​
Iran: Dagen firas till minne av utropandet av Iran som islamisk republik 1979.

VIP födda den 1:a april

Några andra som också är födda den 1:a april

1927 – 2001 Jacques Mayol,
 Fransk fridykare. Han var den första fridykaren som nådde ett djup på 100 m.

1932 – 2016 Debbie Reynolds,
 Amerikansk skådespelare, sångerska och dansös. Hon fick sitt genombrott i musikalfilmen Singin' in the Rain.

1939 – Ali MacGraw,
 Amerikansk skådespelare. Hennes mest kända roll är förmodligen som döende hjältinna i 1970-talets största snyftare, Love Story.

Några i musikens värld som är födda den 1:a april

1948 – Jimmy Cliff,
 Jamaicansk rocksteady- och soulmusiker, sångare och låtskrivare samt skådespelare.

1961 – Susan Boyle,
 Brittisk (skotsk) sångerska. Hon slog igenom  i det brittiska talangjakts-programmet Britain's Got Talent.

1975 – Michael Poulsen,
 Dansk sångare och gitarrist i danska metalbandet Volbeat och han har skrivit deras samtliga låtar.

1986 – Hillary Scott,
 Amerikansk sångerska och låtskrivare. Hon mest känd som sångerska i countrygruppen Lady Antebellum.

Några kända personer som avled den 1:a april

1917 Scott Joplin dog 49 år gammal av syfilis som gjorde att han lades in på ett mentalsjukhus. Han var en amerikansk tonsättare och pianist. Han komponerade bland annat "Maple Leaf Rag", "Fig Leaf Rag", "Gladiolus Rag" och "The Entertainer", fyra kända ragtime-stycken.

1984 Marvin Gaye dog 44 år gammal efter att skjutits ihjäl av sin far efter ett bråk. Han var en amerikansk sångare och Motown-legendar. Han brukar även kallas för The Prince of Motownoch Prince of Soul.

2010 Anders "Lillen" Eklund dog 52 år gammal av en hjärtinfarkt, något som låg i släkten. Han var en svensk professionell tungviktsboxare. Han blev tvåfaldig Europamästare, 1985 och 1987.

2017 Gösta Ekman dog 77 år gammal då han somnade in i hemmet efter en tids sjukdom. Han var en svensk skådespelare och regissör. Han föddes in i en skådespelarfamilj, som son till Hasse Ekman och sonson till Gösta Ekman den äldre.

Dagens historia i filmklipp 1:a april

Några händelser som inträffat den 1:a april

1643
 

ÅMÅL BLIR STAD, DEN ENDA I DALSLAND.


  Den dalsländska orten Åmordh får stadsprivilegium av drottning Kristinas förmyndarregering och blir under namnet Åmål landskapets enda stad (numera finns ett antal kommuner i Dalsland, men Åmål är den enda ort i landskapet, som tilldelas stadsprivilegier innan utdelandet av dessa upphör i och med 1952 års kommunreform). Åmåls upphöjelse till stad är ett försök av myndigheterna att få bättre kontroll över och i viss mån helt stoppa gränshandeln med Norge. Dock lyckas man inte hindra den smuggling, som tar vid, när den officiella handeln stoppas.

1905
 

S O S BLIR ALLMÄN NÖDSIGNAL I TYSKLAND.


  I Tyskland införs en lag, genom vilken bokstavskombinationen SOS införs som allmän nödsignal vid telegrafering med morsealfabetet. Året därpå antas den som internationell konvention, vilket träder i kraft 1908. Den tidigare nödsignalen CQD, som har föreslagits av the Marconi Company 1904, men aldrig officiellt antagits som internationell standard, försvinner därmed snart (exempelvis skickas vid Titanics förlisning 1912 både CQD och SOS, men det är en myt att det skulle ha varit första gången SOS användes – däremot var det troligtvis sista gången CQD användes).

1976
 

FÖRETAGET APPLE COMPUTER GRUNDAS.


  De amerikanska datorentreprenörerna Steve JobsSteve Wozniak och Ronald Wayne grundar företaget Apple Computer, som blir bland de första i världen att tillverka persondatorer. Det är idag (2015) ett av de ledande företagen inom datorutveckling och världens dyraste och högst värderade företag.