• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 11:e juni 2019

Pingsten var bättre före 1772.
Ett mål i två matcher i dam-VM.

Reklam istället för att hedra Lennart Johansson.
Fullkömligt rättvis Spanienseger, fast något i underkant.
Kosovo på gång?


FOTBOLLSHISTORIA:
2000: Sista matcherna i US Cup (någonsin)
2002: Danmark eliminerar de regerande världsmästarna.

FÖDDA:
Walid.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG OM MÅNDAGEN DEN 10:e JUNI 2019

Pingsten var bättre före 1772.


Jag hade lite tankar på om sveriges politiker dödade Pingsten då man avskaffade dage som en röd dag 2005. Fast våra religiösa helger kanske har försvunnit sedan långt tillbaka i tiden. De tre stora Jul, Påsk och Pingst har ju kretsat kring tomtar, skinka och gröt eller ägg och påskharar istället för Jesus födelse, död och uppståndelse. Lite hum om detta har de flesta av oss haft, men ärligt talat hur många vet vad Pingsten är? Jo, det har med Påsken att göra. Det var då Jesus dog och uppstod. I 40 dagar fanns han sedan hos lärjungarna för att intruera dem vad de skulle vänta på då Jesus förvann 40 dagar senare på Kristi Himmelfärdsdag. Tio dagar efter det eller 50 dagar efter Påsk infaller Pingst och då kom den Helige Anden till lärjungarna som blev modiga och kunde förstå alla språk. Detta för att de skulle gå ut och predika kristendomen. Visst blev många kristna, men i stort sett alla lärjungar avrättades på det ena mer bisarra sättet än det andra. Men Pingsten kom att firas i Sverige då landet blev Kristet. Vi ska kanske inte klaga för mycket över att Annandag Pingst tagits bort som röd dag. För fram till 1772 var inte bara Annandag Pingst utan även Tredje- och Fjärdedag Pingst helgdagar. Frågan är då när Pingsten helt kommer att försvinna som helg?
 

Ett mål i två matcher i dam-VM.


Jodå, det blev golf även under gårdagen och det mest positiva (förutom en birdie) var för vår hund Rhiann som fick gratis korv med bröd i Söderslätts kiosk. Det rankade både hon och jag som dagens höjdpunkt. För Argentinas damer var deras höjdpunkt att inte släppa in ett enda mål mot storfavoriterna Japan. Senast Argentinas damer spelade första matchen i VM var 2007. Då vann Tyskland med 11-0. Argentina var även med 2003. De hade före igår spelat sex VM-matcher. Sex förluster, noll poäng och 2-33 i målskillnad. Så lagets första VM-poäng så argentinskorna nästan som en seger. Den andra matchen hade också en klar favorit och det var Kanada som enkelt skulle vinna äver Kamerun. Fast det blev endast Dam-VMs vanligaste resultat; 1-0.
 

Reklam istället för att hedra Lennart Johansson.


Annars var gårdagens stora match med svenska ögon EM-kvalet i Madrid mot Spanien. Jag har ofta sagt att man kan se redan vid nationalsångerna hur tända lagen är. Sjunger alla med så finns det stor chans till seger. Problemet för spaniorerna är att deras nationalsång ”Marcha Real” är en av få nationalsånger i världen som saknar text. Efter natinshymnerna så hade man en fin manifestation som hedrade bortgångne Lennart Johansson. Åtminstone påstod kommentatorerna att den var fin för TV 4 skulle ju givetsvis köra reklam. Denna reklam!!!
 

Fullkömligt rättvis Spanienseger, fast något i underkant.


Matchen var inte speciellt spännande då den väl kom igång. Nu råkade sveriges vassaste målskytt Viktor Claesson skada sig och utgå efter drygt 25 minuter, men fram till dess hade inte Sverige haft ett enda skott på mål och då matchen var slut så fanns det ett svenskt skott på mål, men det var inget jag noterade. Spaniens seger med 3-0 var fullkomligt rättvis och i underkant. Hade inte Robin Olsen gjort ett antal makalösa räddninger skulle det kunnat vara dubbelt upp i mål för Spanien. Sedan kunde han ju ha räddat den första straffen om han stått kvar och sett var Ramos skulle slå straffen. Men trots förlusten så ser jag inga problem för Sverige att kunna bli tvåa i gruppen.
 

Kosovo på gång?


De andra matcherna i gruppen var Färöarna – Norge 0-2 och Malta – Rumänien 0-4. Spanien och Sverige är fortfarande etta och tvåa efter fyra matcher. Danmark slog Georgien med 5-1 och alla resultat utom två var precis vad alla med lite kännedom om landslagsfotboll kunnat förutspå. De två matcher jag tänker på var att Ukraina endast vann med 1-0 över Luxemburg. Fast segern var ju klar på förväg. Däremot var det nog inte många som kunde se att Kosovo skulle kunna vinna borta mot Bulgarien med 3-2. Fast Kosovo var ju starkt i höstens UEFA Nations League och vann enkelt sin grupp med Malta, Färöarna och Azerbajdzjan.

FOTBOLLSHISTORIA från den 11:e juni.

2000 US Cup sista dagen

Idag 2000 spelades sista dagens matcher i US Cup. Då möttes USA – Mexiko 3-0 och Irland – Sydafrika 2-1. Turneringen startade 1992 och hade spelats varje år utom 1994 och 1998. Det är USA och tre inbjudna länder som deltar. 2000 vann USA då de vann sista matchen över Mexiko. Mexiko hade skrivit på ett kontrakt att vara med 1999 till 2001. Problemet var att 2000 pågick fortfarande mexikanska ligan så de ville flytta turneringen till hösten. Det ville inte USA som hotade stämma Mexiko om de inte ställde upp. Alltså sände de klubblaget UNAM Pumas som fick kallas Mexikos landslag. Turneringen höll inte längre den standard som USA hade önskat och dagens matcher blev de sista då turneringen efter detta lades ner.

FOTBOLLSHISTORIA från den 11:e juni.

2002 bort med Frankrike
 

Idag 2002 spelades sista omgången i gruppspelet i Grupp A. Det handlar om VM i fotboll i Japan/Sydkorea. De regerande världsmästarna förlorade överraskande premiären mot Senegal med 1-0. Mot Uruguay fick de 1-1. Alltså gällde det att i dagens match vinna över Danmark för att inte bli utslagna direkt i gruppspelet. I 22:a minuten gjorde Dennis Rommedahl 1-0. Efter det var Frankrike som förlamade. När Danmark i andra halvlekens 67:e minut gjorde 2-0 genom Jon Dahl Tomasson kunde de regerande världsmästarna konstatera att de inte längre ens tillhörde de 16 bästa landslagen i världen.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e juni.

Walid ABBAS blir 34 år

Walid ABBAS Al Balushi är född 1985 i Dubai, Förenade Arabemiraten.
Försvarare
83 A-landskamper för Förenade Arabemiraten.

Klubbar som spelare:
Al Shabab (2002–13)
Al Ahli (2013–17),
Shabab Al-Ahli (2017–).

DAGENS CITAT

TACK FÖR IDAG

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv