28:e mars

NAMNSDAG

Malkolm:

Mansnamnet Malkolm, Malcolm är ett keltiskt namn, och kom till Sverige på 1600-talet med skotska släkter. Betydelsen sägs vara tjänare hos Colm eller Columbas tjänare, där Columba (eller Columcille) var namnet på den missionär som kristnade Skottland.
 

Morgan:
Morgan är ett namn med keltiskt ursprung, men betydelsen är osäker. En del anser att det innehåller mawn som betyder stor, can som betyder ljus, cant som betyder cirkel och/eller mor som betyder hav. I engelskspråkiga delar av världen är Morgan framförallt ett kvinnonamn.

VIP födda den 28:e mars

Några andra som också är födda den 28:e mars

1921 – 1999 Dirk Bogarde,
 Brittisk skådespelare. Han var mest nöjd med rollen som von Aschenbach i Döden i Venedig.

1936 – Mario Vargas Llosa,
 Peruansk författare, journalist och politiker.  2010 tilldelades han Nobelpriset i litteratur.

1948 – Dianne Wiest,
 Amerikansk skådespelare. Hon har vunnit två Oscar för bästa kvinnliga biroll, båda i Woody Allan-filmer.

1950 – Roland Andersson,
 Svensk fotbollsspelare och tränare. Han var från och med hösten 2004 till 2009 assisterande förbundskapten för svenska fotbollslandslaget.

Några i musikens värld som är födda den 28:e mars

1948 – John Evan,
 Engelsk musiker, mest känd för att ha spelat piano, keyboard och dragspel i brittiska rockbandet Jethro Tull mellan 1970 och 1980.

1969 – Rodney Atkins,
 Amerikansk countryartist. Inledde karriären 1997, med slog igenom som bästa nya manliga artist på Countrygalan 2006.

1978 – Lina Hedlund,
 Svensk sångare och tidigare medlem av musikgruppen Alcazar. Hon är yngre syster till sångaren Hanna Hedlund.

Några kända personer som avled den 28:e mars

1969 Dwight D. Eisenhower dog 78 år gammal av hjärtsvikt. Han var USA:s president 1953-1961 och överbefälhavare för de allierade i Europa under andra världskriget.

1985 Marc Chagall dog 97 år gammal av hög ålder. Han var en judisk rysk-fransk expressionistisk konstnär. Efter ha blivit känd som konstnär flyttade han till Paris för att befinna sig nära konstnärskretsarna i Montparnasse.

1987 Maria von Trapp dog 82 år gammal av hjärtproblem. Hon var en österrikisk sångerska och författare som var förebilden till rollfiguren med samma namn i den kända musikalen Sound of Music som är löst baserad på några böcker hon skrev om sitt och sin familjs liv.

2004 Peter Ustinov dog 82 år gammal av hjärtproblem. Han var en brittisk skådespelare. En av hans mest kända roller på film är som Hercule Piorot, den belgiske detektiven från Agatha Christies böcker.

Dagens historia i filmklipp 28:e mars

Några händelser som inträffat den 28:e mars

1889
 

YNGSJÖMORDET INTRÄFFAR.


  Hemmansägaren Per Nilsson och hans mor Anna Månsdotter mördar Pers hustru Hanna i Yngsjö i Åhus i östra Skåne. Mordet får stor uppmärksamhet, då det vid de senare domstolsförhandlingarna framkommer, att modern har utsatt sonen för incest och att de därför har utfört mordet i samförstånd. På grund av detta benådas Per Nilsson från dödsstraff och får istället livstids straffarbete (han blir frigiven 1913 och avlider 1918). Anna Månsdotter döms däremot till döden för mordet och blir året därpå den sista kvinnan i Sverige, som blir avrättad.

1939
 

GENERAL FRANCO INTAR SPANIEN OCH INBÖRDESKRIGET AVSLUTAS.


  Nationalisterna intar under general Francisco Francos ledning den spanska huvudstaden Madrid. Den 31 mars är hela Spanien i deras händer och dagen därpå kapitulerar de sista republikanerna, vilket innebär, att spanska inbördeskriget är över.

1979
 

KÄRNKRAFTSOLYCKAN UTANFÖR HARRISBURG I USA.


  Det amerikanska kärnkraftverket Three Mile Island utanför Harrisburg i Pennsylvania drabbas av en partiell härdsmälta i en av reaktorerna. Upprensningsarbetet tar fem år och reaktorn stängs för gott (medan övriga reaktorer i kraftverket används än i dag 2015). Olyckan leder till debatt om kärnkraftens säkerhetsaspekter världen över. Bland annat tar Tage Danielsson upp den i sin filosofiska betraktelse Om sannolikhet och den blir en bidragande orsak till att det hålls en folkomröstning om kärnkraftens framtid i Sverige ett år senare.