4:e mars

NAMNSDAG

Adrian:
Adrian är ett mansnamn som är en modern form av det latinska namnet Adrianus eller Hadrianus som betyder man från Adria. Adria (eller Hadria) är en stad i Norditalien som gett upphov till namnet Adriatiska havet. 

Adriana:
Adriana är ett latinskt kvinnonamn, ursprungligen Hadriana som betyder en kvinna från staden Hadria. Den manliga motsvarigheten är Adrian. Adriana har funnits som namn i Sverige sedan cirka år 1500.

VIP födda den 4:e mars

Några andra som också är födda den 4:e mars

1936 – 1968 Jim Clark,
 Skotsk Formel 1 förare. Han blev världs-mästare i formel 1 två gånger, 1963 och 1965.

1945 – Tommy Svensson,
 Svensk fotbollsspelare och tränare. Han var förbundskapten för Sveriges herr-landslag i fotboll då det blev VM-brons 1994.

Några i musikens värld som är födda den 4:e mars

1678 – 1741 Antonio Vivaldi,
 Italienskviolinist, präst och tonsättare. Mest känd av han kompositioner är Le quattro stagioni ("De fyra årstiderna").

1948 – 2015 Chris Squire,
 Brittisk musiker. Han var känd som basist och grundare av den progressiva rockgruppen Yes.

1951 – Chris Rea,
 Brittisk gitarrist och låtskrivare. Han är en produktiv artist och har släppt över 20 album som sammanlagt sålt i över 30 miljoner exemplar.

1952 – Umberto Tozzi,
 Italiensk popstjärna. Han har bland annat medverkat i Eurovision Song Contest med låten "Gente di Mare" 1987.

Några kända personer som avled den 4:e mars

1948 Elsa Brändström dog 59 år gammal av skelettcancer. Hon var en svensk lärare och krigssjuksköterska, känd som "Sibiriens ängel". Hon arbetade för krigsfångars rättigheter under första världskriget 

1994 John Candy dog 43 år gammal av en hjärtattack i sömnen efter för mycket mat, röka och dricka. Han var en kanadensisk skådespelare, manusförfattare och komiker. Från 1980 och fram till 1994 medverkade han i över 30 biofilmer och ett tiotal TV-produktioner.

Dagens historia i filmklipp 4:e mars

Några händelser som inträffat den 4:e mars

1861
 

LINCOLN BLIR FÖRSTA REPUBLIKANSKE PRESIDENTEN I USA.


  Abraham Lincoln blir USA:s förste republikanske president. Eftersom det republikanska partiet vid denna tid har det amerikanska slaveriets avskaffande som en av sina viktiga frågor blir detta ett steg på vägen i den delning av USA, som har inletts redan tidigare under året, då flera sydstater har utträtt ur unionen och istället bildar Amerikas konfedererade stater (Confederate States of America; CSA). Fler stater följer efter Lincolns installation och den 9 april utbryter det amerikanska inbördeskriget.

1923
 

FÖRSTA KVINNAN I VASALOPPET.


  Den andra upplagan av Vasaloppet hålls och gymnastikdirektör Margit Nordin blir den första kvinnan som deltar. Då tävlingen är tänkt som ett ”kraftprov” för verkliga ”karlakarlar” beslutar tävlingsledningen efter detta att förbjuda kvinnor att delta i Vasaloppet. Inte förrän 1981 blir det åter tillåtet för kvinnor att delta och först 1997 inrättas en särskild damklass. Denna omgång av loppet blir dessutom första gången, då målgångsdevisen ”I fädrens spår för framtids segrar” används.

1966
 

BEATLES MER POPULÄR ÄN JESUS!


  Beatlesmedlemmen John Lennon fäller under en intervju, som publiceras i en brittisk tidning denna dag, ett yttrande om att gruppen nu är mer populär än Jesus. I Storbritannien väcker uttalandet ingen större uppmärksamhet, men när den amerikanska tonårstidningen Datebook publicerar intervjun i USA i augusti samma år utbryter stora protester, där gruppens skivor bränns offentligt och deras musik förbjuds. Detta sker på skilda platser världen över.