• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 26:e maj 2022

Aftnar och middag.
Kvällsstunden v. 21.
UEFA Europa Conference League.


NATIONALDAGAR:
Georgien

NAMNSDAG
Vilhelmina och Vilma

TEMADAGAR:
Kristi himmelsfärdsdag
Folknykterhetens dag
Första metardagen
Parfymfria dagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 26/5:
1982 Aston Villa, Champions Leaguemästare.
1989 dramatik i engelska ligan då Arsenal slår Liverpool.
1999 Uniteds mirakelvändning.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 26/5:
Lindsey HORAN, Razvan RAT, Matt BUSBY.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 25:E MAJ 2022.

Aftnar och middag.
 

Jag gillar Johan Glans och hans olika förklaringar och förundringar över hur och varför vi firar vissa högtider i Sverige. Han inleder med att alla vet varförvi firar Jul. Det är för att Jesus föddes den 24:e december. Men då gör han samma misstag som t o m en kyrkorepresentant i min skolla en gång i tiden. Ska vi vara riktigt ärliga så är det ju ingen som vet när Jesus föddes, men ska vihålla oss till religion och tradition så är hans födelsedag den 25:december. Det är det som gör alla Dagar som vi har som helgdagar. Juldagen, Nyårsdagen, Påskdagen, Pingstdagen och Midsommardagen.

Sedan så har vi ju bestämt att det är dagen före som det ska firas på. Den dagen som vi brukar kalla afton. Julafton, Nyårsafton, Påskafton, Pingstafton och Midsommarafton. Jag har med detta i vår familj infört Födelsedagsafton. Ett sätt att fira sin födelsedag två dagar i rad. Då vi idag har en ny helgDAG så var gårdagen en afton; Kristihimmelsfärdsafton. Dagen finns i vissa kalendrar, men det finns inget speciellt firande för denna dag. Trots detta så tyckte jag mig se att det var sparsamt med både jobb och öpperrider på vissa arbetsplatser och i vissa butiker igår.

Vårt enda möjliga firande var att jag tillverkade sista middagen från vår familjekasse. Det var ”Karrè med skysås och krispig kålsallad”. Åter så tillverkade jag en vegetarisk variant så att alla i familjen blev nöjda. Det t o m två portioner till Jönköping också.

Kvällsstunden v. 21.
 

Posten dök upp och hade en enda sak att stoppa i brevlådan. Det var veckans Kvällsstunden. Därför kunde jagigår utnyttja altanen till att läsa och lösa i tidningen. Givetvis hade de en artikel om amerikanskan Anna Jarvis som i Philadelphia 1905 uppfann den allra första Mors Dag som skulle vara en hyllning till hennes mor Ann och sedermera alla mödrar i världen. I Sverige firades mors dag första gången 1919 på initiativ av författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg. Det fanns en lista på sex punkter som man skulle följa då man firade Mors Dag:

1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.
2. Mor hälsas på morgonen med sång av barnen.
3. Hon bjudes före uppstigandet på godt kaffe och bröd, beredt av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.
4. Hon beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp, utantill och ur detta häfte, och hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft. Barnen utbedja sig för Mors förlåtelse för all ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat Mor sorg, suckar, bekymmer och svårigheter.
6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållits på Mors dag.


Vidare hade Kvällsstunden ett reportage om världens mest avlägsna plats. Ögruppen Kerguelen i Indiska oceanen som är ett franskt territorium.
Sjögurkan som anses vara en dyrbar delikatess. Jag har faktiskt ätit detta då vi firade kinesiskt nyår hos en kinesisk familj. Helt okay, men om det var så fantastiskt vet jag inte.
Nöjesprofilen var Piteåbon Ronny Eriksson som är en mångsidig artist som titulerar sig själv pessimistkonsult. Hans ständiga motto är "Det är aldrig för sent att ge upp".

UEFA Europa Conference League.
 

Ger upp gör inte UEFA. För att skaffa in mera pengar till organisationen så skapade de till denna säsong en ny europaturnering kallad. UEFA Europa Conference League. Från begynnelsen av de europeeiska cuperna fanns Mästarcupen som enbart var för ligamästare, Cupvinnarcupen som var för varje nations inhemska cupmästare och UEFA-cupen som var till för lag som förlorat en cupfinal eller kommit tvåa eller trea i de stora ligorna. När man gjorde om till Champions League så kan man säga att man slot ihop alla de tre gamla cuperna. Sedan blev det en UEFA Europa League som skulle kunna kallas en variant av gamla UEFA-cupen.

Men den nya UEFA Europa Conference League har inget sportsligt berättigande utan handlar bara om att ge lite halvstra lag ytterligare en chans och på så sätt tjäna in mer pengar. Det var förvisso inga urusla lag som åkt till Tirana i Albanien för att göra upp i finalen. Det var Roma och Feyenoord. Segraren kunde vinna en plats i höstens UEFA Europa League, men där var båda lagen redan genom säsongens ligaspel. Det är väl inte rätt att säga att matchen var en sprudlande underhållande kamp, men den var spännande. Roma tog ledningen och den behöll de matchen ut trots att Feyenoord hade mest av spel och chanser i andrahalvlek.

Spelarna i Roma verkade uppriktigt glada över att ha blivit historins första UEFA Europa Conference League-mästare och än en gång var managern Jose Mourinho manager för det vinnande laget u en Europacupfinal. Han har vartit det i alla finaler hans lag spelat.

IDAG: TORSDAGEN DEN 26:E MAJ.

NATIONALDAG:

Georgien
 

Georgiens nationaldag firas till minne av självständigheten från Ryssland den 26:e maj 1918. Detta blev en självständighet som varade endast till 1921. Den 9 april 1991 blev landet formellt självständigt igen och utträdde ur Sovjetunionen. Men man enades om att nationaldagen skulle vara dagen man först blev ett självständigt land.
 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NAMNSDAGAR:

Vilhelmina och Vilma
 

Namnsdagar för den 26:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1794 – Eleutherus, (till minne av en påve med detta namn från 100-talet; utgått)
1794–1900 – Vilhelmina
1901–1985 – Vilhelmina
1986–1992 – Vilhelmina, Vilma och Vilmar (utgått)
1993–2000 – Vilhelmina och Helmy (utgått)
Från 2001 – Vilhelmina och Vilma

TEMADAGAR:

Kristi himmelsfärdsdag

 

Kristi himmelsfärdsdag är en helgdag inom kristendomen. Det är dagen då Jesus efter uppståndelsen enligt Nya Testamentet lämnade jorden, och fördes upp till himlen inför elva av apostlarna och har firats sedan 300-talet. Dagen infaller 39 dagar (på den 40:e dagen) efter påskdagen.
 

Folknykterhetens dag

 
Folknykterhetens dag, till slutet av 1940-talet kallad Nykterhetsfolkets dag, är en temadag som sedan 1925 firas på Kristi himmelsfärdsdag runt om i Sverige. Initiativtagare var ursprungligen Nykterhetsrörelsens landsförbund.

 

Första metardagen

 
Till Kristi himmelsfärdsdagen har en något udda tradition knutits – dagen räknas nämligen som första metardagen i nästa hela landet. Det udda är att Kristi himmelsfärd ju kan variera i almanackan från att infalla så tidigt som 30 april och så sent som 3 juni.


Parfymfria dagen
 

Parfymfria dagen infaller sista torsdagen i maj, och är instiftad av MCS Sweden, Multiple Chemical Sensitivity eller kemisk intolerans som det också kallas innebär att man blir sjuk av kemikalier. Detta är en temadag som gäller de nordiska länderna.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 26:E MAJ.

1982 Villas största seger.
 

Idag 1982 spelades Mästarcupfinalen (blivande Champions League) på Feijenoord Stadion i Rotterdam. Engelska Aston Villa hade kvalificerat sig till finalen mot Bayern München. Tyskarna var favoriter och hade gjort sju mål på sina semifinalmotståndare CSKA Sofia. Tydligen hade de spillt allt krut där för i finalen lyckades de inte göra något mål på målsnåla Aston Villa. I 67:e minuten lyckades Peter Withe göra matchens enda mål och Aston Villa hade tagit sin största seger genom tiderna.

Bild: Klicka för att se ett sammandrag och Villaspelare som minns.

1989 Arsenal avgör i sista matchen.
 

Idag 1989 spelades sista omgången i First Division som högsta ligan i England hette på den tiden. Det hade varit en dramatisk säsong med Hillsborough-katastrofen och många unnade Liverpool segern i ligan. De skulle bara klara minst oavgjort i sista matchen hemma mot Arsenal. Arsenal i sin tur skulle bli mästare om de besegrade Liverpool. Då kom de upp på samma poäng men med bättre målskillnad. Arsenal vann med 2-0 och blev mästare. Denna match finns med i filmen ”Fever pitch” som handlar om läraren och Arsenalfanatikern Paul Ashworth.

Bild: Klicka för att se ett sammandrag av målen.

1999 Uniteds mirakelvändning.
 

Idag 1999 hade 90 245 människor samlats i Barcelona på Camp Nou för att se Champions Leaguefinalen mellan Bayern München och Manchester United. Redan i sjätte minuten tog Mario Bassler en frispark och skruvade in den i vänster kryss. United kämpade matchen igenom för att kvittera men Bayern höll emot tiden ut och väntade bara på slutsignalen och pokalen. Men domare Pierluigi Collina hade lite tillagd tid. På den passade Teddy Sheringham att kvittera på en minuts övertid. Två minuter senade slog Uniteds specielle avbytare till. Ole Gunnar Solskjær hade bara varit på planen i tolv minuter då han säkrade segern till Manchester United på i stort set matchens sista spark.
 

Bild: Klicka för att se ett sammandrag av finalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 26:E MAJ.

Lindsey HORAN blir 28 år.
 

Lindsey Michelle HORAN är född 1994 i Golden, Colorado, USA
Mittfältare/Anfallare
41 U- och 101 A-landskamper för USA (2010-).

Klubbar som spelare:
Colorado Rush (2005–12),
Paris Saint-Germain (2012–16),
Portland Thorns FC (2016–).

Till skillnad från många andra damspelare har hon inte spelat i något svenskt lag. Med tanke på hennes efternamn är det kanske tur.

Razvan RAT blir 41 år.
 

Razvan Dincă RAT är född 1981 i Piatra-Olt, Rumänien.
Försvarare
16 U- och 113 A-landskamper för Rumänien (1996-2016).

Klubbar som spelare:
Rapid Piatra-Olt (1988-94),
Universitatea Craiova (1994),
Constructorul Craiova (1995),
Sporting Pitești (1996).
Cetatea Târgu Neamț (1996),
Sporting Pitești (1996-98),
Rapid București (1998-2003),
FCM Bacău (2000-01 lån),
Shakhtar Donetsk (2003-13),
West Ham United (2013-14),
Rayo Vallecano (2014),
PAOK (2014-15),
Rayo Vallecano igen (2015-18),
Poli Timișoara (2018).

Matt BUSBY blev 84 år.
 

Sir Matthew William "Matt" BUSBY var född 1909 i Orbiston, Bellshill, Skottland och dog den 20:e januari 1994 i Cheadle, Greater Manchester, England.
Mittfältare
2 A-landskamper för Skottland (1933).

Klubbar som spelare:
Denny Hibernian (1927-28),
Manchester City (1928-1936),
Liverpool (1936-39),
Chelsea, Middlesbrough, Reading, Brentford, Bournemouth & Boscombe Athletic och Hibernian (gästspelare under kriget) 
  
Lag som tränare:
Manchester United (1945-69),
Storbritanniens OS-lag (1948),
Skottland (1958),
Manchester United (1970-71).

Busby tränade på 1950-talet det unga Manchester United som kallades för Busby Babes. I februari 1958 var laget med om en ohygglig flygolycka i München där åtta spelare samt flera ledare och besättningsmän omkom. Matt Busby blev själv svårt skadad men överlevde.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN FIN KRISTIHIMMELSFÄRDSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv