• Boris dagliga blogg

Måndagen den 3:e maj 2021

Bjärepotatis har jag plockat massor.
Tanken på Superligan ställde till med inställd match i Manchester..

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 3/5:
1905: Boca Junior grundas.
1999: Liverpool vinner derby, men snortande Fowler förlorar.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 3/5:
Gabriel, Karim, Stephanie.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN SÖNDAGEN DEN 2/5 2021.

Bjärepotatis har jag plockat massor.
Tanken på Superligan ställde till med inställd match i Manchester.

Då det blev utflykt den första maj så tog familjen en utflykt i närområdet igår. Alltså en promenad med hundarna. Hela familjen var med. Sedan höll jag söndag. Två saker till gjorde hustrun och jag gemensamt under dagen. Det var att knappa in självdeklarationen på riksskatteverkets hemsida. Det fixade vi just innan vi kollade Mästarnas mästare. Åter fick vi se de tävlande och hembygden på Bjärehalvön. Intressant att man valde en gren med att stapla Bjärepotatis. Det var sådana som jag jobbat med många somrar under barn- och ungdomen. Det var lätt att få sommarjobb hos någon av bönderna för att plocka potatis. Så det var en sommarsyssla som jag hade sedan jag gick i tredje klass och varje sommar efter det tills jag flyttade till Malmö och lumpen på Lv4. Åter till mästarna och då fotbollsspelaren Frida Östberg för tredje gången var i nattduell så kändes det rättvist att det var hon som denna gång förlorade och fick lämna.
 

I övrigt hade jag tänkt mig lite Premier Leaguefotboll. Att Arsenal skulle slå Newcastle var väntat. 2-0 och Tottenhams seger över bottenlaget Sheffield United var än mer klar. Man skulle kunna säga dubbelt så säker då det blev 4-0. Söndagens stora händelse var Manchester United mot Liverpool. Skulle Liverpool ta en seger och se till så att Manchester Citys mästerskap skulle bli klart? Detta fick vi aldrig något svar på då matchen blev inställd. Det diskuterades om skälet till att matchen blev inställd i studion och Erik Niva tyckte att skälet till att demonstrationerna som stoppade matchen var alldeles utmärkta.
 

Det var tydligen så att en grupp manchester United supporters än en gång ville protestera mot den amerikanska familjen Glazer som äger United. De tänker inte fotboll utan bara pengar och hade satsat på att vara med den tilltänkta Super League. Detta var ju något som enbart ägarna hade gått med på utan att spelare eller och ledare tillfrågats. Alltså hade en mängd supportrar tagit sig in på Old Trafford. De motades ut av polis och det uppstod inget våld. Men denna demonstration i coronatider gjorde att man var tvungen att säkra alla områden demonstranterna varit inne i och tydligen hade några varit i omklädningsrummen. Alltså ställdes matchen in och ska spelas vid senare tillfälle. (hur man nu ska hinna med detta?) Så City får vänta på att fira Premier Leagueguldet till nästa veckoslut.

IDAG: MÅNDAGEN DEN 3/5 2021.

NATIONALDAG:
Polen

Den 3 maj för 230 år sedan fick Europa sin första moderna konstitution med demokratisk filosofi, humanism och tolerans. Året var 1791 och landet Polen. Till minne av den händelsen (konstitutionen) har den 3 maj utsetts till Polens nationaldag.

TEMADAGAR:
Internationella dagen för pressfrihet
Asociala dagen

Världsdagen för pressfrihet instiftades av FN:s generalförsamling 1993, för att hedra offren för kampen för pressfrihet och uppmärksamma världens regeringar på att det inte råder full pressfrihet överallt.
 
Om man letar efter ”
Asociala dagen” på nätet så verkar det som om de flesta tror att det är Osociala dagen. Osocial då man inte är social. Det är man då man inte vill umgås med andra utan mest håller sig för sig själv. Asocial betyder de som har avvikande beteende av en grad som samhället över lag inte accepterar; som bryter mot samhällets normer. Man skulle kunna säga att många miljardärer som startat stora bolag är asociala personer. T ex Steve Jobs och Mark Zuckerberg, så jag vet inte riktigt hur man tänker sig att fira Asociala dagen? Det får väl bli en och en!

NAMNSDAGAR:
John och Jane

Före 1901 – Korsmässa eller Korsmässa om våren
1901–1985 – Göta
1986–1992 – Göta, Görel och Götmar
1993–2000 – John och Jack
Från 2001 – John och Jane

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 3:E MAJ.

1905 Boca grundas

Idag 1905 möttes fem unga italienska emigranter (Esteban Baglietto, Alfredo Scarpatti, Santiago Sana och bröderna Juan Farenga och Teodoro Farenga) i La Boca för att grunda en fotbollsklubb. Klubben fick namnet Boca från stadsdelen och ordet "Juniors" lades till för att ge en engelsk klang och prestige åt laget från det fattiga södra Buenos Aires. CA är en spansk förkortning för Club Atlético (ungefär idrottsklubb).
 

Fast det är kanske historien om deras klubbfärger som har en speciell historia som är extra intressant. Dessa bestämdes inte förrän 1907. Från början spelade laget i en massa olika färger. Då spelarna äntligen kom överrens valdes en svart-vit randig tröja. Då även en annan lokal klubb hade dessa färger valde man att spela om vem som skulle få behålla sina. Boca förlorade.
 

För att välja ny färg valde man att lotta fram dessa. Två medlemmar sändes ner till hamnen för att spana efter flaggan på det första fartyg de såg anlända. Då de tagit plats kom den svenska lastbåten Drottning Sophia (efter Sofia av Nassau, hustru till Oscar II) som gjorde resan mellan Köpenhamn och Buenos Aires. Klart! blått och gult fick det bli.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 3:E MAJ.

1999 Liverpool vinner men Fowler förlorar

Idag 1999 spelades ett av alla Merseyside derbyn. Då slutsignalen gick hade Liverpool vunnit med 3-2 vilket gladde alla rödklädda supporters. Men det var en händelse efter ett av målen som drog till sig världens intresse, med betoning på drog. Everton hade tagit ledningen men redan i 15:e minuten fick Liverpool straff. Robbie Fowler var den givne straffskytten och snyggt rullade han in det vid målvaktens vänstra stolprot.
 

Fowler var som alla andra spelare inne på hur bästa målgesten kunde se ut. Då Evertons supportrar anklagat honom för att använda droger sprang han ner till kortlinjen och lade sig ner och låtsades att den vita linjen var kokain. Den enda som försökte försvara honom var manager Gerard Houllier som påstod att Fowler skulle låtsas äta gräs, vilket skulle vara en festtradition från Kamerun som Rigobert Song lärt Fowler.
 

Detta gick inte FA på som stängde av Fowler i sex matcher och lät honom få en bot på 32 000 pund. Inte heller Liverpools egen ledning trodde på Houllier utan lät Fowler böta 60 000 pund. Så att göra mål är bra, men det gäller att fundera ut rätt målgest.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 3:E MAJ.

GABRIEL JESUS blir 24 år

GABRIEL Fernando de JESUS är född 1997 i São Paulo, Brasilien.
Anfallare
17 U- och 41 A-landskamper för Brasilien (2015-).

Klubbar som spelare:
Anhanguera (2010–12),
Palmeiras (2013–17),
Manchester City (2017–).

I OS-turneringen på hemmaplan 2016 var han med i det brasilianska lag som tog guld.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 3:E MAJ.

Karim ANSARIFARD blir 31 år

Karim ANSARIFARD är född 1990 i Ardabil, Iran.
Anfallare
23 U- och 83 A-landskamper för Iran (2005-).

Klubbar som spelare:
Inter Campus (2000–05),
Zob Ahan Ardabil (2005–06),
Saipa (2006–12),
Persepolis (2012–13),
Tractor Sazi (2013–14),
Osasuna (2014–15),
Panionios (2015–17),
Olympiacos (2017–18),
Nottingham Forest (2018-19),
Al-Sailiya (2019-20),
AEK Aten (2020-).

Han har tidigare valts ut som en av de bästa unga talangerna i världen av World Soccer tillsammans med Javier Hernández och Jack Wilshere.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 3:E MAJ.

Stephanie COX blir 35 år

Stephanie Renee COX är född 1986 i Los Gatos, Kalifornien, USA.
Försvarare
23 U- och 89 A-landskamper för USA (2000-13).

Klubbar som spelare:
Elk Grove Pride (2002–05),
Portland Pilots (2005–08),
Los Angeles Sol (2009),
Boston Breakers (2010–11),
Seattle Sounders Women (2012),
Seattle Reign FC (2013–15).

Lag som tränare:
Gig Harbor High School (2016-),
Seattle Reign FC (2017 assisterande),
Reign FC (2019 assisterande).


Vid fotbollsturneringen under OS 2008 i Peking deltog han i det amerikanska lag som tog guld.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN SKÖN VÅRVECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv