• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 12:e oktober 2021

När det blir "lag". Second shot. Hornbach. Bra Nordisk VM-kvalsafton.IDAG: 12/10 -21:
Nationaldagar: Ekvatorialguinea, Spanien
Namnsdagar: Valfrid och Manfred.
Temadagar: Civilkuragets dag, Internationella reumatikerdagen, Ada Lovelace-dagen, Sockerfria dagen..

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 12/10:
1902: Första fotbollslandskampen där inget av lagen var brittiskt.
2003: Sveriges damer förlorar VM-finalen på ett "Golden Goal".
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 12/10:
Wim JONK, Chris
NICHOLL.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN MÅNDAGEN DEN 11/10 2021.

När det blir "lag".


Vad kallar man en person som är glad på en måndag? Svar: Pensionär. Detta är en ”Dagens ord” som jag haft med här någon gång. Men min pensionärsmåndag var nästan fullspäckad. För att starta i kronologisk ordning så behövs lite bakgrundsinformation. Jag har ju en ganska klar inställning till mitt eget liv: Det är att man kan göra vad man vill så länge man inte skadar någon eller sig själv. Det betyder att det måste ett lagförslag till för att jag ska ändra ståndpunkt. Tidigare var det mitt motstånd mot mobiler, men då jag inte kunde parkera bilen utan att ha en app att parkera med så ansåg jag att det var det samma som att det var lag på att ha en mobil. Den har jag haft i drygt ett och ett halvt år, och jag använder den lika mycket som så många andra som har en mobil.
 

Second shot.


Min andra ståndpunkt som jag hade, men fått ändra mig på då det kommit en ”lag” är att vaccinera sig mot covid. Min inställning till det i början var att det fanns så många otaliga vaccin och att dessa plockats fram på för kort tid. Nu har de reducerats till ett fåtal som jag kan förlika mig med. Dessutom har alla restriktioner släppts och jag kan inte längre själv bestämma att hålla avstånd till andra medmänniskor. Tredje punkten är att jag vill följa med mina barn till Köpenhamn och Halloween på Tivoli. Alltså inleddes morgonen med att jag var iväg och tog spruta nummer två.
 

Hornbach.


Snabbt hem och promenad med hundarna. Sedan blev det en längre promenad till Nydala för att hämta ut ett paket som äldsta dottern beställt. Nästa sak hon beställt var adventskalendrar med 24 olika sorters te. Dessa släpptes igår på Tehuset Java i Lund. Alltså fick jag ta mig dit. Fast nu tog jag bilen. På väg hem hämtade jag familjekassen på City Gross och gjorde samtidigt en liten veckohandling där. Ett par hundra meter därifrån låg Hornbach. Där skulle jag köpa en passande nyckel till att lufta värmeelementen i hemmet så att vi skulle få bort kylan. Samtidigt skulle jag leta upp akvarieexpertis som skulle kunna svara på frågan hur man får bort de tusentals små snäckor som finns i Bulkes akvarium. Bulke är en vattensköldpadda. Det skulle finnas ett knep i att lägga en bit av en slanggurka i akvariet. Då skulle snäckorna samlas på denna för att äta och sedan var det bara att plocka upp gurkan och slänga. Slutligen skulle jag klippt gräset, men som tur var hade det börjat stänka så smått, så denna syssla fick ställas in.
 

Bra Nordisk VM-kvalsafton.

 

Sedan var det dags för gårdagens fotboll. Det pågår VM-kval över hela världen till VM i fotboll nästa år som alla både vill komma med till och samtidigt inte åka dit. Qatar är ju ett suspekt land som inte fått VM på andra premisser än att FIFA ska få in så mycket pengar som möjligt. Detta gäller ju även FIFAs ide om att hålla VM vart annat år. Det finns ingen som helst sportslig vinst i det. Snarare tvärtom. Förslaget finns ju bara för att det ska generera mer pengar till FIFA. Men från Uefa så spelades det kval och Nordens två representanter igår klarade sig bra. Island har ju inte gått speciellt bra. De kommer inte till VM. Endast en seger på sju matcher. Den kom mot Liechtenstein och igår möttes de igen. Det blev Islands andra seger i kvalgruppen. 4-0 slutade det. Den match jag så lite av var Norge mot Montenegro. Och Norge har chans som tvåa i gruppen att kvala vidare till VM. Då krävdes vinst mot Montenegro. Det såg länge ut att bli 1-0, men på drygt fem minuters övertid kom även 2-0.

IDAG: TISDAGEN DEN 12/10 2021.

NATIONALDAGAR:
 

Ekvatorialguinea

Ekvatorialguinea, (tidigare Rio Muni och Spanska Guinea) blev självständigt den 12 oktober 1968, efter 190 år som den spanska kolonin Spanska Guinea.
 

Spanien

Spanska nationaldagen, Fiesta Nacional, kallas numera Día de la Hispanidad. Firandet uppmärksammar Christopher Columbus första resa till America år 1492. Den 12 oktober är också det spanska skyddshelgonet Pilars, Our Lady of the Pillar minnesdag (Fiestas del Pilar).

NAMNSDAGAR:

Valfrid och Manfred

Namnsdagar för den 12:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1680 – Maximilian (nu 1 februari)
1680–1712 – Valfridus (till minne av en engelsk missionär, som dog bland friserna 709 och som egentligen hette Wilfrid)
1713–1900 – Valfrid
1901–1985 – Valfrid
1986–1992 – Valfrid, Ina (utgått) och Inez (nu 6 augusti)
1993–2000 – Valfrid och Ernfrid (utgått)
Från 2001 – Valfrid och Manfred

 


TEMADAGAR:

Civilkuragets dag

Civilkuragets dag är alltid den 12 oktober och är instiftad av SAC-Syndikalisterna. SAC Syndikalisterna delar ut sitt årliga pris till en person som på sin arbetsplats visat personligt mod och civilkurage i motståndet mot orättvisor och missförhållanden. Dagen sker till minne av den fackliga aktivisten Björn Söderberg, som mördades av nazister i sitt hem 1999.

 
Internationella reumatikerdagen

Internationella reumatikerdagen är alltid den 12 oktober. World Arthritis Day, grundades 1996 av Arthritis and Rheumatism International, ARI. Dagen syftar till att uppmärksamma och öka kunskapen om reumatiska sjukdomar.

 
Ada Lovelace-dagen

Ada Lovelace-dagen infaller andra tisdagen i oktober och är instiftad av Suw Charman-Anderson. Dagen har målet att stärka den kvinnliga närvaron inom vetenskap, teknologi, ingenjörsvetenskap och matematik. Ada var en brittisk matematiker och skribent. Hon är mest ihågkommen för sitt arbete med Charles Babbages mekaniska dator, den analytiska maskinen. Hennes anteckningar om maskinen innehåller den första algoritm som är avsedd att bearbetas med en maskin. Därför beskrivs hon ofta som historiens första datorprogrammerare.

 
Sockerfria dagen

Sockerfria dagen infaller den 12:e oktober varje år och är ett initiativ av Ewa Meurk, Bitten Jonsson och Babben Larsson. Dagen är en dag då man vill uppmärksamma hur mycket socker som faktiskt finns i våra livsmedel utan att man tänker på det. Man vill utmana och titta närmare på vad det är vi äter, hur mycket socker som finns i allt. Varför behöver det till exempel finnas så mycket socker i färdigmat och snacks?

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 12:E OKTOBER.

1902 första landskampen utan britter.
 

På Wiener A.C.s hemmaarena spelades idag 1902 en landskamp mellan Österrike och Ungern. I och för sig inte så konstigt då dessa två länder var i union med varandra fram till 1918. Kejsardömet Österrike besegrade Kungariket Ungern med 5-0. Josef Taurer och Gustav Huber gjorde varsitt mål och Johann Studnicka gjorde ett hat trick. Det unika med landskampen var att detta blev den första landkamp mellan nationer där inget av de båda landslagen var brittiskt.

2003 Golden Goal avgör VM-finalen

 
På The Home Depot Center i Carson i USA spelades idag fjärde VM-finalen i fotboll för damer. För första och hittills enda gången hade Sverige tagit sig till final genom att komma tvåa i sin grupp efter USA och sedan vinna kvartsfinalen över Brasilien med 2-1 och semin med samma siffror över Kanada. Motståndarna Tyskland hade överlägset vunnit sin grupp och sänkt Ryssland i kvarten med 7-1 och USA i semin med 3-0. Det var alltså inget snack om vilka som var favoriter i finalen.
 

Sverige tog ledningen genom Hanna Ljungberg i slutet av första halvlek. I början av andra kvitterade Maren Meinert. 1-1 stod sig matchen ut och det blev förlängning. Åtta minuter in i den tog matchen slut. Då gjorde Nia Künzer 2-1, och då man tillämpade ”Golden Goal” så var det likt ishockeyns ”sudden death” slut då första laget gjorde, mål. Snöpligt för Sverige, men innerst inne var det värdiga världsmästare som kunde lyfta pokalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 12:E OKTOBER.

Wim JONK blir 55 år 
 

Wilhelmus Maria "Wim" Jonk är född 1966 i Volendam, Nederländerna.
Mittfältare
49 A-landskamper och 11 mål för Nederländerna (1991-99).

Klubbar som spelare:
Volendam (1986-88),
Ajax (1988-93),
Inter (1993-95),
PSV Eindhoven (1995-98),
Sheffield Wednesday (1998-2000).

Lag som tränare:
Ajax (2008-11 individuell ungdomstränare)
Ajax (2011-15 chef för ungdomsakademin)
Volendam (2019-).

Två gånger har han vunnit UEFA-cupen. Först 1992 med Ajax och sedan 1994 med Inter.

Chris NICHOLL blir 75 år
 

Christopher John Nicholl är född 1946 i Wilmslow, England.
Försvarare
51 A-landskamper och 3 mål för Nordirland (1974-83).

Klubbar som spelare:
Burnley (1963-66),
Witton Albion (1966-68),
Halifax Town (1968-69),
Luton Town (1969-72),
1972-77 Aston Villa,
Southampton (1977-83),
Grimsby Town (1983-84).

Lag som tränare:
Southampton (1985-91),
Walsall (1994-97),
Nordirland (1998-2000 assisterande).

Hans första landslagsmål gjorde han den 30:e oktober 1974 i en EM-kvalmatch. Den gick på Råsunda och det var alltså mot Sverige.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv