• Boris dagliga blogg

Lördagen den 15:e januari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Granen klippt.  Covid-19 är spelaren i alla lag.  Lite fotboll.  På Spåret och animerat.


NAMNSDAG: Laura och Lorentz
TEMADAGAR: Tulpanens dag och Släktforskningens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 15/1:
1958: Nordirland kvalar in till VM.
1959: Liverpools snöpligaste förlust.
2010: Lyon valde fel sponsor.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 15/1:
Joshua
KING, SUN Xiang, El Hadji DIOUF, Essam EL-HADARY, Charmaine HOOPER.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 14/1 2022.

Granen klippt.
 

Tanken var att vi skulle få mat ifrån Mathem igår, men… Vid försök till beställning i förrgår så var det så många som beställde att Mathem inte kunde leverera varor till alla, och en som skulle bli utan var vi. Alltså var en av mina uppgifter att gå till ICA Maxi och bära hem så mycket jag kunde i de två kassar jag hade med mig. Det visade sig att jag fick med allt. Jag träffade dessutom en av mina gamla kollegor från Kungshögsskolan. Då vi är födda samma år så vågar jag säga gammal kollega. Båda är vi pensionärer och båda njöt vi av detta att inte behöva stiga upp i ottan. Hemma var det dags att avsluta julen. Det gjordes genom att jag sedvanligt bar ut hela åbäket på altanen och där använde mig av en sekatör för att klippa ner allt i lämpligt stora delar så att hela granen fick plats i trädgårdstunnan.

Covid-19 är spelaren i alla lag.
 

Vid tidningsläsningen fastnade jag för några saker. En var en insändare som ville försvåra rökning för unga och på så sätt ville att alla tobaksvaror endast skulle säljas på Systembolaget. Detta tyckte jag var ett alldeles utmärkt förslag, även om det verkar vara lika omöjligt som mina förslag till att ändra på fotbollsregler så att det spelet ska bli lättbegripligt. På tal om fotboll så hade man en förklaring till att domare Janny Sikazwe i afrikanska mästerskapen inte kunde hålla koll på tiden. Han hade troligtvis fått solsting. Visst hade en tidtagare utanför planen kunnat lösa sådana problem. Förutom att den nya Scream-filmen fick en femma så var Max Wimans krönika om handbollen intressant. Den gäller inte bara handboll utan all sport. Han ansåg att det fanns ytterligare en spelare i handbolls-EM förutom alla de som är i landslagen. Den spelaren heter Covid-19. Denna spelare finns i alla ligor nu. Detta gör att det som jag alltid sagt är det mest rättvisa: En sluttabell i någon idrott, inte stämmer. Då Covid-19 kommer in och plockar bort vissa spelare, ibland så många att man kan få regler att ändras så att matcher ställs in och ibland tvingar matchernas spelas med försvagade lag, så blir ingenting inom fotboll, handboll, ishockey mm rättvist. Då idrotten var inställd och då man spelade ifatt ligor hade alla lag samma förutsättningar, men så fungerar det inte idag då TV-pengar tvingar lagen att spela så mycket som möjligt.

Lite fotboll.
 

Då det inte är så rättvist längre så blev det inte någon fotboll för mig igår. Det var kanske inte heller de mest intressanta matcherna som spelades. Afrikanska mästerskapen inleddes med en 0-0 match. Sedan blev det en 100% ökning i de andra tre matcherna. Med det menar jag att alla tre matcher innehöll minst två mål. Malawi slog t o m Zimbabwe med 2-1. Marockos 2-0 på Comorerna gör att Marocko redan är klart för avancemang från gruppspelet. Premier League inledde omgång 22 med Brighton mot Crystal Palace. Det slutade 1-1. Då jag inte såg matchen har jag endast statistiken att gå på. Då var det ett synnerligen orättvist resultat. Crystal Palace hade bara ett skott på mål och det gick in. Målet Brighton fick var ett självmål och räknas alltså inte in i de fyra skott de hade på mål. Förutom det hade de en missad straff och ett bortdömt VAR-mål.

På Spåret och animerat.
 

Det blev trots allt två TV-program. För första gången i år såg vi På Spåren direkt och jag kunde spela på Duo-appen utan att veta om resmålen innan. 47 poäng var jag nöjd med. De bästa denna säsong. Sedan var det äldsta dottern som skulle välja film. Jag hade två val. Ett var Marvels nya Eternals. Fast den är över två och en halv timme lång, så då klockan var ganska mycket tog vi den som var en timme kortare. Det var en animerad film om en fjällräv som önskade bli en posthund. Lite Zootropolis om filmen som heter ”Arctic Justice”. Tyvärr så hade Viasat filmen endast med svensk dubbning under titeln ”Operation Nordpolen”. Det blev inte riktigt detsamma, men det fick gå. Om inte annat så var titelmelodin i slutet en medryckande sång, även den lite som låten från Zootropolis. Rocky Wallace heter artisten som sjunger Center og gravity.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 15/1 2022.

NAMNSDAG:

Laura och Lorentz
 

Namnsdagar den 15:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Maurus (till minne av en helgonförklarad fransk benediktinmunk från 500-talet; utgått)
1901–1985 – Laura
1986–1992 – Laura, Lauritz (utgått) och Lotten (utgått)
1993–2000 – Laura och Liv (nu 12 april)
Från 2001 – Laura och Lorentz

 
TEMADAGAR:

Tulpanens dag.
 

Tulpanens dag har funnits sedan 1990 och firas den 15 januari varje år. Att blomman har en egen dag är en självklarhet med tanke på dess popularitet. Normalt tänker man på Nederländerna då man hör blomman tulpan.  Redan under mitten av 1500-talet kom tulpanen till Europa och en tid därefter insåg man att klimatet i Nederländerna var ypperligt för odling. Men faktum är att svenskarna är de som köper flest tulpaner i världen. Varje år odlas omkring 160 miljoner tulpaner i Sverige som sedan får ett nytt hem. Förpackningen är då ofta märkt med sigillet ”Från Sverige”.
 

Släktforskningens dag
 

Släktforskningens dag infaller tredje lördagen i januari och är instiftad av Sveriges Släktforskarförbund. Temat för Släktforskningens dag den 15 januari 2022 kommer att vara ”släktplatser”, det vill säga gårdar, orter och andra släktrelaterade platser.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 15:E JANUARI.

1958 Nordirland till VM för första gången.
 

Nordirland tar sig till VM för första gången samtidigt som Italien missar VM för enda gången i historien. Dittills!
Inför VM i Sverige spelades idag 1958 den sista matchen i den kvalgrupp som bestod av Italien, Portugal och Nordirland. Italien ledde på fyra poäng och Nordirland och Portugal hade tre poäng. Då Portugal spelat alla sina matcher stod det en VM-plats på spel. Segraren mellan Nordirland och Italien skulle få åka till Sverige.


Nordirland gjorde två mål i första halvlek. I andra kom Italien tillbaka men orkade bara få in ett mål bakom Harry Gregg. Detta resulterade i att Nordirland för första gången hade kvalificerat sig till ett världsmästerskap i fotboll. Italien missade avancemang och detta är hittills enda gången som italienarna missat ett VM-slutspel. Detta i sin tur innebar att en fjärdedel av alla lag i VM 1958 kom från Storbritannien, då England, Skottland och Wales också var med.

Ja, det förstås, 2017 var det Sverige som satte käppar i det italienska hjulet och såg till att Italien missade sitt andra VM i historien.

1959 Liverpools kanske värsta förlust.
 

Vissa Liverpool-fans våndas ibland och undrar vad deras lag håller på med. Då ska man titta tillbaks till idag 1959 och komma ihåg att det har varit värre. Det anses vara den största missräkningen i Liverpools historia då de 1959 mötte icke-liga laget Worcester City. Visserligen befann sig Liverpool i Division två på den tiden, men Worcester skulle bli en munsbit. Det blev det inte. Det blev 2-1 och Liverpools mål kom i sista minuten, så det var aldrig riktigt nära. Och det snöpligaste av allt var kanske att Worcesters 2-0 mål i 81:a minuten var en lobb över egen målvakt av Liverpool-backen Dick White.

2010 Lyon skriver nytt sponsoravtal
 

Idag 2010 fick Lyon ett sponsoravtal med Sony och kunde göra reklam för Playstation 3. Det hade kostat klubben för mycket att spela sponsorlöst under hösten. Fast man hade skrivit avtal med BetClic. Problemet var bara att fransk lag förbjöd fotbollslag att göra reklam för alkohol och spelbolag. Även utländska lag som t ex Liverpool med sitt Carlsberg fick täcka över eller ha annan sponsor då de mötte lag i Frankrike.

I åttondelsfinalen mot Real Madrid i Madrid hade Lyon ingen sponsor då Sony-avtalet inte gällde Europamatcher. Real Madrid hade däremot sitt Bwin på bröstet. Men de hade de inte så mycket för. Lyon slog ut Real och tog sig till semifinal i Champions League denna säsong.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 15:E JANUARI.

Joshua KING blir 30 år.
 

Joshua Christian Kojo KING är född 1992 i Oslo, Norge
Anfallare
19 U- och 57 A-landskamper för Norge (2007-).

Klubbar som spelare:
Romsås (1998-2006),
Vålerenga (2006-08),
Manchester United (2008-13),
Preston North End (lån 2010),
Borussia Mönchengladbach (lån 2011),
Hull City (lån 2012),
Blackburn Rovers (lån 2012),
Blackburn Rovers (2013-15),
Bournemouth (2015-21),
Everton (2021),
Watford (2021-).

King är en av de få landslagsspelarna i Norge som aldrig spelat i norska högstaligan. Han har en gambisk far och en norsk mor.

SUN Xiang blir 40 år.
 

SUN Xiang är född 1982 i Shanghai, Kina
Försvarare/Mittfältare
5 U- och 69 A-landskamper för Kina (2000-13).

Klubbar sin spelare:
Shanghai Cable 02 (1995-2001),
Shandong Luneng (2001-10),
PSV Eindhoven (lån 2007),
Austria Wien (lån 2008-09),
Guangzhou Evergrande (2010-14)
Shanghai SIPG (2015-16).

Xiang är tvillingbror med den kinesiska landslagsmannen (3 landskamper) Sun Ji. Den 20 februari 2007 blev Xiang den första kinesiska spelaren som deltagit i UEFA Champions League, detta gjorde han i en match med PSV Eindhoven mot Arsenal FC som slutade 1–0.

El Hadji DIOUF blir 41 år.
 

El Hadji Ousseynou DIOUF är född 1981 i Dakar, Senegal
Anfallare
70 A-landskamper för Senegal (2000-08).

Klubbar som spelare:
Sochaux (1998-99),
Stade Rennais (1999-2000),
Lens (2000-02),
Liverpool (2002-05),
Bolton Wanderers (lån 2004-05 + transfer 2005-08),
Sunderland (2008-09),
Blackburn Rovers (2009-11),
Rangers (lån 2011),
Doncaster Rovers (2011-12),
Leeds United (2012-14),
Sabah FA (2014-15)

Han blev utsedd till Årets fotbollsspelare i Afrika av Afrikanska fotbollsförbundet både 2001 och 2002. Han har dessutom röstats fram till Afrikas bäste spelare (BBC African Footballer of the Year) 2002.

Essam EL-HADARY blir 49 år.
 

Essam Kamal Tawfiq EL-HADARY är född 1973 i Kafr El-Battikh, Damietta, Egypen
Målvakt
159 A-landskamper för Egypten (1996-2018).

Klubbar som spelare:
Damietta (1991–96),
Al Ahly (1996–2008),
Sion (2008–09),
Ismaily (2009–10),
Zamalek (2010–11),
Al Merreikh (2011–13),
Al-Ittihad Alexandria (2012 lån),
Wadi Degla (2013–14),
Ismaily igen (2014–15),
Wadi Degla (2015–17),
Al-Taawoun (2017–18),
Ismaily igen (2018–19),
Nogoom (2019-20).

I maj 2018 blev han uttagen i Egyptens trupp till fotbolls-VM 2018. Han stod i sista gruppspelsmatchen mot Saudiarabien och blev därmed VMs äldste spelare genom tiderna 45 år och 161 dagar gammal.

Charmaine HOOPER blir 54 år.
 

Charmaine Elizabeth HOOPER är född 1968 i Georgetown, Guyana
Anfallare
128 A-landskamper för Kanada (1986-2006).

Klubbar som spelare:
NC State Wolfpack (1987–90),
FK Donn (1993),
Lazio (1993–94),
Prima Ham (1994–98),
Rockford Dactyls (1995–96 lån),
Chicago Cobras (1998–2000),
Atlanta Beat (2001–03),
Chicago Cobras (2004),
New Jersey Wildcats (2006–07),
Fort Worth FC (2008).

Hon har en syster, Lyndon Hooper, som också varit ladslagsspelare för Kanada.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA ETT UNDERBART VECKOSLUT

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv