• Boris dagliga blogg

Lördagen den 11:e februari 2023

NATIONALDAGAR:
Iran
Japan

NAMNSDAG:
Yngve
Inge

TEMADAGAR:
Internationella 112-dagen
Världsdagen för de sjuka
Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap

INTERNATIONELLA TEMADAGAR:
Latte Day
Inventors’ Day
Get Out Your Guitar Day
Make A Friend Day
White Shirt Day
Don’t Cry Over Spilled Milk Day

RUBRIKER.

Svenskorna hade ingen skruv lös och tog två medaljer.
Fotbollsspelare utmärkta som skådespelare!


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 11/2:
2010: Chester City FC utesluts ur ligan.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 11/2:
Rafael VAN DER VAART, 
Tommy BALL.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN TIONDE FEBRUARI 2023.

Svenskorna hade ingen skruv lös och tog två medaljer.
 

Igår blev det lite sport. Först så var det bekräftat att Sebastian Samuelsson hade en skruv lös. Det var därför han sköt bort det svenska laget i mixedstafetten i skidskytte-VM. Sedan var det väl inte riktigt Sebastian själv som hade en lös skruv utan hans bössa. Igår fick de svenska tjejerna klara sig själv och där fanns det verkligen inga lösa skruvar. Tävlingen kallades sprint. Det betyder att alla startar med en halv minuts mellanrum, åker 7,5 kilometer och skjuter två gånger, en liggande och en stående. De bästa nationerna får ställa upp med fem deltagare. För Sveriges del så slutade den sämsta åkaren på plats 22. Det var Mona Brorsson. Elvira Öberg blev 16, Anna Magnusson nia och brons gick till Linn Persson och silver till Hanna Öberg endast 2,2 sekunder efter tyskan Denise Herrmann-Wick. Gårdagens lopp ligger till grund för nästa tävling som är jaktstart över 10 kilometer. Då startar man med samma försprång som man hade igår. Så visst kan det bli fler medaljer.

Fotbollsspelare utmärkta som skådespelare!
 

Jag läste två saker om fotbollsspelare i tidningen. Den ena var tråkig då jordbävningen i Turkiet som drabbade staden Antakya har gjort att fotbollslaget härifrån har dragit sig ur första ligan. Hatayspor heter laget och spelare och ledare saknas fortfarande. En är Christian Atsu som gjort 65 landskamper för Ghana och har haft proffskarriär i klubbar som Chelsea, Everton och Newcastle. Först rapporterade att han hittats och förts till sjukhus, men nu har dessa uppgifter dementerats och han är fortsatt försvunnen.

En annan uppgift var att Zlatan Ibrahimovic nu var tillbaka i Milans trupp efter sin långa skada. Efter 264 dagars frånvaro så satt han på bänken i mötet med Torino igår. Däremot har Zlatan hunnit med en skådespelarprestation. Han har nämligen en liten roll som den divige romerske härföraren Antivirus i filmen ”Asterix & Obelix: I drakens rike”. Jag vet inte om hans 40 sekunders framträdande är någon succé. Däremot är jag förvånad att inte fler fotbollsspelare ställer upp i filmer som skådespelare. De har ju alla lyckats utmärkt med sina filmningar och skådespel på fotbollsplanen. Så vilka är inte lämpligare att satsa på vita duken är fotbollsspelare?

IDAG! LÖRDAGEN DEN ELFTE FEBRUARI 2023.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

Iran
 

Landet genomgick en omfattande industrialisering under kejsardynastin med Reza Pahlavi som monark. Han störtades under den iranska revolutionen 1979. Detta blev slutet för Irans uråldriga tradition som monarki. Landet blev officiellt islamisk republik den 1 april 1979. Fast redan den 11:e februari var revolutionen fullbordad och därför finns även detta datum som Irans nationaldag.

NATIONALDAG:

Till flagga och nationalsång Till flagga och nationalsång

Japan
 

Nationaldagen till minne av den förste kejsarens kröning 660 f.Kr. Jimmu var enligt legenden Japans förste kejsare, sonsons son till Ninigi och sonsons sonsons son till solgudinnan Amaterasu. Enligt legenden föddes han 1 januari 711 f.Kr., kröning 11 februari 660 f.Kr. och dog 11 mars 585 f.Kr. Före andra världskriget firades dagen stort. Efter freden avskaffades nationaldagen, men återinrättades 1966. Nuförtiden är det en nationell helgdag, men firas inte särskilt stort.

NAMNSDAG:

Yngve
Inge

 

Namnsdagar den 11:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Eufrosyne (till minne av en jungfru i Alexandria på 400-talet, som ska ha klätt sig som man och i 38 år ha levt som munk under namnet Smaragdus; utgått)
1901–1985 – Yngve
1986–1992 – Yngve, Yvonne (nu 29 maj) och Yvette (utgått)
1993–2000 – Yngve och Ingolf (utgått)
Från 2001 – Yngve och Inge

TEMADAGAR:

Internationella 112-dagen
 

Det betyder att du kan ringa 112 var som helst i hela EU och få hjälp i en akut nödsituation. 112-dagen firas i hela EU den 11 februari (11/2) och är ett intitativ av European Emergency Number Association (EENA). Dagen infördes 2009 och uppmärksammas över hela Europa.

 
Världsdagen för de sjuka
 

Dagen instiftades 1992 av påve Johannes Paulus II och firades första gången i Lourdes den 11 februari 1993. Dagen är främst till för alla att tänka på de sjukas behov och mer allmänt över de som lider. Känner du någon som kämpar mot en sjukdom eller ett tillstånd som tar mycket energi? Hjälp till med någon vardagssyssla eller ta med fika och visa att du finns där
 

Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap
  

Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap, som instiftades av FN december 2015. Det är alltså en av de temadagar som lyder under FN. Då finns det tillfälle att uppmärksamma kvinnornas arbete och den ojämlikhet som råder, samt att uppmuntra eleverna till att engagera sig i vetenskap.

INTERNATIONELLA  TEMADAGAR:

Latte Day. Det fanns en dag som kommer att firas hos oss och det är Kaffe latte dagen. Den firar vi varje dag. Historiskt sett finns drycken daterad till 1600-talet, men den moderna latten startade pä 1950-talet.

Inventors’ Day. Uppfinnarnas dag beslöts av president Ronald Reagan 1983. dagen valdes då det var USAs kanske mest kände uppfinnare Thomas Alva Edisons födelsedag.

Get Out Your Guitar Day. Ta fram din gitarrdagen. Om man har en gitarr i hemmet så är det idag som den ska fram och sedan är det bara att lätta upp minnet och se vad man kommer ihåg. Så spela på.

Make A Friend Day. Skaffa en vän dagen. Oavsett hur många vänner man har så är dagen en påminnelse om att man idag kan försöka få ytterligare bekanta.

White Shirt Day. Att ta på en vit t-shirt eller annan tröja idag har faktiskt en historisk bakgrund. Det går tillbaka till depretionen i USA då arbetarna på bilfabrikerna behandlades väldigt illa och det var problem mellan arbetsgivare och fackföreningar. En uppmaning som arbetarna fick inför möten och demonstationer var att deras skjortor skulle vara lika rena som deras chefers. Därav kom Vita skjortans dag.

Don’t Cry Over Spilled Milk Day. "No weeping for shed milk" skrev britten James Howell i en av sina texter 1659. Detta blev under årens lopp till att Inte gråta över spilld mjölk. Alltså att inte gå och grubbla eller beklaga sig för en olycka som inte går att göra något åt.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN ELFTE FEBRUARI.

2010 Problem i Chester.
 

Detta var året då Chester City FC skulle fira sitt 125-årsjubileum. Men så blev det inte. Laget hade hoppat mellan proffsliganorna och ligorna under. Efter fem år i Division Two blev det nedflyttning till Football Conference i slutet av säsongen 2008-09.
 
Klubbens ekonomi var nu körd i botten och även supportrarna tröttnade på hur klubben sköttes och startade en bojkott av klubbens hemmamatcher. Endast 425 åskådare följde matchen mot Salisbury City den 19 januari 2010 och i samma månad delgav Skatteverket Chester City avveckling av verksamheten pga en skatteskuld. Efter att spelarna strejkat pga uteblivna löneutbetalningar vid matchen mot Forest Green Rovers FC den 9 februari 2010 ställde ledningen för Football Conference ett ultimatum till klubben som den inte kunde hantera och idag 2010 uteslöts Chester City FC från Football Conference och alla ligaresultat för säsongen nollställdes.
 
Efter att klubben utan framgång sökt medlemskap i Welsh Premier League, avvecklades Chester City FC den 10 mars 2010. När den officiella avvecklingen av Chester City var klar började anhängarna omedelbart att bilda en ny klubb. Den supporterägda Chester FC inrättades officiellt i maj 2010.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN ELFTE FEBRUARI.

Rafael VAN DER VAART blir 40 år.
 

Rafael Ferdinand VAN DER VAART är född 1983 i Heemskerk, Nederländerna
Mittfältare
25 U- och 109 A-landskamper för Nederländerna (1998-2013).

Klubbar som spelare:
De Kennemers (1987–93),
Ajax (1993-2005),
Hamburger SV (2005-08),
Real Madrid (2008-10),
Tottenham Hotspur (2010-12),
Hamburger SV igen (2012-15),
Real Betis (2015-16),
Midtjylland (2016-18),
Esbjerg fB (2018).

Lag som tränare:
Esbjerg fB (2021-23 assisterande).

Tommy BALL blev 23 år.
 

Thomas Edgar BALL var född 1900 i Chester-le-Street, County Durham, England, och dog den 11:e november 1923 i Perry Barr, Warwickshire, England
Mittfältare
0 landskamper.

Klubbar som spelare:
Usworth Central School (junior),
Wadley Colliery (junior),
Felling Colliery (junior).
Newcastle United (1919–20),
Aston Villa (1920–23).

Att han platsar bland min födelsedagar beror på att han lär vara den  ende engelske proffsspelare som blivit mördad. Det blev han efter ett bråk med sin hyresvärd George Stagg som hotade förgifta Balls hönor. Ball vägrade göra sig av med sina hönor och vid grälet sköt Stagg ihjäl honom.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA ETT TREVLIGT VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv