• Boris dagliga blogg

Fredagen den 9:e april 2021

Lite inköp, bl a ett armbandsur! 
Veckoschema. 
Social Network. 
Golf på Augusta. 
Europa League.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 9/4:
1938: Första direktsända TV-matchen.
1988: Alan Shearer blir yngst i England att göra hattrick.
1997: Coventry mot Coventry.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 9/4:
Blaise, Robbie, Thomas.

DAGENS MATCHTRÖJA.

IDAG: FREDAGEN DEN 9/4 2021.

TEMADAG:
CSS-naked day

Vad är då CSS Naked day? Jo, det är ett initiativ av Dustin Diaz, för att visa vikten och betydelsen utav webbstandarder, och hur viktigt det är med CSS (Cascading Style Sheets, på svenska stilmall). Det är ett språk som beskriver presentationsstilen för ett strukturerat dokument som till exempel typsnitt, textstorlek och färg. Tekniken är ett sätt att anpassa dokumentet med hänsyn till datortyp, skärmupplösning, färgdjup och installerade typsnitt. Så under den 9 april, världen runt (alltså under 48 timmar) så kommer en lång rad bloggar och webbsidor att delta med att visa upp sin "<body>". Alltså en temadag för riktiga programmeringsnördar och kanske inget för oss vanliga dödliga. Men skulle ni gå in på någon hemsida som ser lite annorlunda ut idag så finns det alltså en förklaring. I morgon är det som vanligt igen.
 

TEMADAG:
Internationella gin och tonic-dagen

Och så till en temadag som de flesta förstår. Den internationella Gin & Tonic-dagen.  Gin & Tonic som idag är en klassiker världen över kom till, som mycket annat, av en ren slump. För att förebygga malaria i Indien på 1800-talet drack nämligen soldater i det brittiska ostindiska kompaniet stora mängder kinin baserat tonicvatten. För ta udden av den beska tonicen hällde man i en skvätt gin! Hokus pokus så var den klassiska GT'n född. Jag hoppar detta firande.
 

NAMNSDAGAR:
Otto och Ottilia

Otto förekom tidvis på 4 november, innan det 1772 infördes på dagens datum, där det har funnits sedan dess.

Ottilia fanns på 1600-talet på 12 december. 1901 infördes det på 7 mars, men flyttades 1993 till dagens datum, där det har funnits sedan dess.

Som ni ser så är det riktigt gamla namn idag. 1986 satte man in Ottar och Orvar. Ottar försvann ganska snart, men Orvar finns kvar på den 18 september.

Prochorus fanns, till minne av en av förtroendemännen i den första kristna församlingen, på dagens datum före 1772, då det utgick.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TORSDAGEN DEN 8/4 2021.

Lite inköp, bl a ett armbandsur!


Efter den sedvanliga morgonen i Jönköping, köra Ebba till jobbet, hem och vila en stund, så hade jag en del ärenden att utföra. Mitt armbandsur lade av och då jag håller mig med ganska billiga sådana så väljer jag att aldrig byta batteri utan jag byter till en ny klocka. Eller byter och byter, jag köper en ny helt enkelt. Jag hade kollat upp att Ur & Penn fanns på köpcentret Asecs. Då jag valde att handla när det inte fanns så många kunder i affärer så var jag på plats klockan tio. Det var inte personalen på Ur & Penn. Jag han uträtta en del andra ärenden, som att köpa en laddare till en platta. Ett ärende jag blivit ombedd av dottern att fixa på Kjell & Company. Ett ärende om diskborsthuvuden på Coop. Men fortfarande var ”min” klockaffär den enda som inte hade öppnat.
 

På El-Giganten skulle jag fixa en förlängningssladd och en ny badrumsvåg. En sådan våg hade jag kollat upp på nätet att El-Giganten hade många att välja på. Det visade sig att verkligheten inte stämde med Internet. Det fanns i två varianter kvar. En var så liten att den mer skulle passa som köksvåg och en som var så avancerad att det kunde berätta livshistorian om den person som vägde sig. Jag valde Clas Ohlson som hade en lagom våg till överkomligt pris. Sedan gjorde jag en ny koll hos Ur & Penn, och nu var det öppet. Det blev ett nytt armbandsur och jag hade koll på tiden igen.
 

Veckoschema.


Eftermiddagen gick åt att konstruera veckoblad som vi i familjen har på kylskåpet. Jag hann fram till och med juli månads slut. De ska sedan skrivas ut då jag kommer tillbaka till Malmö. Jag hade glömt att läsa E-tidningen, men hann inte så långt då klockan hade blivit nästan fem och det var dags att hämta hem dottern. Hemma blev det kotlett med lök, potatis, kokta morotsslantar brunsås med lingonsylt. Efter att middagen var uppäten och disken klar så var det filmtime.
 

Social Network.


Igår handlade det om en verklighetsbaserad film "Social Network" som baseras på Ben Mezrichs bok The Accidental Billionaires. Alltså om den unge Mark Zuckerberg och hans partners Eduardo Saverin och Sean Parker. Det handlade om Harvard och tanken att koppla samman studenterna där i The Facebook. Detta utvecklades till fler universitet och namnet ändrades till enbart Facebook. Filmen växlade mellan begynnelsen och en stämning mellan Mark och Cameron och Tyler Winklevoss som anklagade honom för att ha stulit deras idé, plus en stämning mellan Eduardo och Mark. Det hände mycket efter detta och den historien står i eftertexterna. En ganska sevärd film.

Golf på Augusta.


Sedan fanns det givetvis en aning sport. En av de största golftävlingarna i världen startade igår. Det är årets första major ”The Masters Tournament” som varje år spelas på anrika Augusta National Golf Club i Augusta, Georgia, USA. Banan som man bara kan spela på om man är inbjuden. Varje tidigare vinnare är alltid inbjudna och Gary Player 85 år och Jack Nicklaus 81 år öppnade årets tävling. Den avgörs sent på söndag.
 

Europa League.


Europa League kvartarna i fotboll avgörs nästa vecka då returerna spelas. Första matchen i de fyra matcherna spelades igår. De gick inte i några kanaler som dotterns TV har så jag kan endast redogöra för slutresultaten. Arsenal mot Slavia Prag är helt jämn efter 1-1. Slavias kvittering kom på fyra minuters övertid. Roma spelade i Amsterdam mot Ajax. Hemmalaget ledde med 1-0 i paus och missade en straff i början av andra halvlek. Det gjorde att Roma kunde komma tillbaka och vinna med 2-1. Villareal vann med 1-0 över Dinamo Zagreb och slutligen skaffade Manchester United ett bra utgångsläge inför match två genom att vinna i Granada med 2-0.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 9:E APRIL.

1938 Landskamp på Wembley första livematchen
 

Idag 1938 spelades sista matchen i de Brittiska mästerskapen. England mötte Skottland på Wembley. Som landskamp var matchen inte speciellt viktig då England redan hade vunnit över Wales och Irland. Med sina fyra poäng var England redan Brittiska mästare. De vann titeln trots att Skottland vann dagens match med 1-0. Nu kommer vi till det speciella med denna match. Det var den allra första direktsända fotbollsmatchen i TV, något vi kan se hur många som helst varje dag idag. Det var BBC som redan från 1936 hade sänt fotboll, men då bara ett fåtal av Arsenals matcher efterhand och sammandrag. Så idag kan vi fira födelsedag för direktsänd fotboll i TV.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 9:E APRIL.

1988 Shearer hat-trick

Alan Shearer 17 år och 240 dagar Alan Shearer 17 år och 240 dagar

Idag 1988 spelade Southampton hemma mot Arsenal på The Dell. Efter fem minuter nickade Southamptons Alan Shearer in 1-0. Arsenal kvitterade, men då matchen var över hade Southampton gjort fyra mål och Arsenal bara två. Alan Shearer hade gjort tre mål och skulle göra många mål till och även många hat-trick innan hans karriär var över. Men dagens hat-trick var ett engelskt ligarekord. Det var den yngsta spelare i ligan som gjort tre mål i en match. Alan var bara 17 år och 240 dagar. Det var en rejäl putsning då rekordet innan idag hade varit Jimmy Greaves som var 20 år och 290 dagar då han 1960 gjorde sitt hat-trick.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 9:E APRIL.

1997 En match helt i Peugeots anda
 

Idag 1997 möttes Coventry City och Chelsea på Highfield Road. Det var nästan som en vanlig Premier Leaguematch. Manager Gordon Strachan hade tagit ut sig själv i Coventrys startelva och det visade sig vara lyckosamt. Då matchen var över hade Coventry tagit en viktig seger med 3-1. Det hjälpte dem att i slutet av säsongen klara sig kvar i Premier League med en poäng till godo på Sunderland som åkte ur. Men det var inget av detta som var det unika med matchen. Unikt var att Chelsea trodde att de kunde spela i sina blå hemmatröjor då Coventry brukar ha ljusblått. Men denna säsong hade Coventry en mörk och ljusblårandig tröja och Chelsea tvingades byta ställ. Då de inte hade något extraställ med sig så spelade bortalaget i Coventrys bortatröjor. Gladast över detta var nog Peugeot som alltså hade sitt namn som sponsor på bröstet på båda lagens tröjor.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 9:E APRIL.

Blaise MATUIDI blir 34 år

Blaise MATUIDI är född 1987 i Toulouse, Frankrike.
Mittfältare
34 U- och 84 A-landskamper för Frankrike (2006-).

Klubbar som spelare:
US Fontenay-sous-Bois (1993-98),
CO Vincennois (1998-2001),
Créteil (2001-04),
Troyes (2004-07),
Saint-Étienne (2007-11).
Paris Saint-Germain (2011-17),
Juventus (2017-20),
Inter Miami (2020-).

Han vann VM-guld med Frankrike i VM 2018.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 9:E APRIL.

Robbie FOWLER blir 46 år

Robert Bernard "Robbie" FOWLER är född 1975 i  Toxteth, Liverpool, England.
Anfallare
8 U-, 1 B- och 26 A-landskamper för England (1993-2002).

Klubbar som spelare
Liverpool (1984 - 2001),
Leeds United (2001-03),
Manchester City (2003-06),
Liverpool igen (2006-07),
Cardiff City (2003-06),
Blackburn Rovers (2008),
North Queensland Fury (2009-10),
Perth Glory (2009-10),
Muangthong United (2011-12).

Lag som tränare:
Muangthong United (2011-12 spelande),
Brisbane Roar (2019–20),
East Bengal (2020–).

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 9:E APRIL.

Thomas BODSTRÖM blir 59 år

Thomas Lennart BODSTRÖM är född 1962 i Uppsala, Uppland
Försvarare
Inga landskamper för Sverige

Klubbar som spelare:
Edsbergs IF (1970-71),
Turebergs IF (1972-73),
Djurgårdens IF (1974-78),
Edsbergs IF igen (1979-81),
Spånga IS (1982-84),
Taunton United (1984),
Spånga IS igen (1985),
Enköpings SK (1986),
AIK (1987-89),
Enebybergs IF (1990-93),
Kryddgängets BK (1994-95),
Mälarhöjdens IK (1996-99),
IF Lagkamraterna (2000-01),
IV Drottninghamn (2002),
Väsby United (2003-06)

Fast mer känd är han kanske som jurist, deckarförfattare och Sveriges justitieminister 2000-06.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA FREDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv