• Boris dagliga blogg

Måndagen den 21:a juni 2021

Frittata, X sätt att dö, Portugal grupptrea i förra EM, Utvisning ibland och varning ibland??? Byten en ritual i fotboll, Italien överlägsna, Wales vidare och säkert även Schweiz.

IDAG, 21/6 -21:
Sommarsolståndet
Temadagar: Åtta stycken
Namnsdagar: Alf och Alvar

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 21/6:
1970: Brasilien först till tre världsmästerskapstitlar.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 21/6:
Sebastian, Cheick, Dean, Michel.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN SÖNDAGEN DEN 20/6 2021.

Värmen var kvar, men på något sätt kändes det inte lika kvävande. Det berodde nog på att solen inte stekte direkt utan gömde sig lite bakom moln. Dessutom fläktade det lite. För hundarna var det lite bättre men inte mycket. Själv hann jag stödhandla på ICA så att alla ingredienser fanns till ”Svampfrittata, sallad med rädisor, sockerärtor & citronvinägrett”. Det var en vegetarisk måltid som fanns kvar sedan förrförra veckan. Det blev ganska bra om jag får säga det själv.
 

Innan middagslagning hann jag med två saker. Dels skulle gräsmattan klippas innan allt regn kommer och och allt börjar skjuta i höjden. Då märkte jag av värmen. Som väl var så var det lätt att klippa. Då jag var klar blev det loungegruppen tillsammans med Stefan Ahnhems femte bok ”X sätt att dö”, om Helsingborgspolisen Fabian Risk. I denna bok blev det avslut på ett antal mord som förekommit i de fyra tidigare böckerna. Två massmördare greps och det ska bli spännande att fortsätta med sexan då den kommer ut i pocketupplaga. ”Den sista spiken” heter den.
 

Sedan var det så klart fotboll. Redan vid förrs EM införde man att det skulle vara 24 landslag med i mästerskapet. Det är inte riktigt optimalt. 16 lag passade bättre för då var det klart att ettan och tvåan gick vidare. Det gör de i och för sig nu också, men sedan ska fyra treor vara med i åttondelsfinalerna, och då det ska vara de treor som är de fyra bästa i en specialtabell med bara treor så vet man inte vika som gått vidare förrän alla grupper spelat klart. Det betyder ju inte att om man blivit trea så skulle chanserna vara mindre för i förra EM så gick Portugal till åttondelsfinalerna som tredje bästa trea, eller nästsämsta laget om man så vill. Och alla vet hur det slutade med att de tog sig till final och vann den på övertid över Frankrike.
 

Grupp A spelades klart och här finns storfavoriten Italien som inte förlorat en landskamp på de 30 senaste matcherna. Dessutom har de inte släppt in ett mål på de tio senaste matcherna. De hade hemmamatch i Rom och tvåan Wales var motståndare. I Baku fanns Schweiz om Turkiet. En match på TV och en på datorn gjorde att jag kunde se alla fem mål och en utvisning. Utvisningen kom för Wales Ethan Ampadu som stämplade en italienare på foten. Det finns inget att säga till om utvisningen som enligt regelboken var korrekt. Men i pausen visades minst fem liknande situationer från årets EM upp där förövaren bara fick varning. Vissa av dessa stämplingar VAR-kollades, men alla gav enbart gult kort. Där har vi ett stort problem med fotbollen att det inte finns fasta regler utan att det är en bedömningssport där domare har olika regelböcker att luta sig mot. Jag förstår att många halvinsatta undrar vad fotboll är för märklig sport.
 

Märkligt är också varför ett spelarbyte måste ske så som det gör i fotboll. I slutet av Italien mot Wales gjorde båda lagen ett par byten. Jag klockade tiden och det tog exakt TVÅ MINUTER att åstadkomma dessa byten. Ska det vara så? Nej, så länge ett spelarbyte är en typ av ritual inom fotbollen så kommer det att ta tid. För mig kan det vara helt okay om man bara ändrar matchtiden och spelar en fotbollsmatch med effektiv speltid.
 

Nåja, Italien spelade sin vana trogen utan att släppa in mål. De gjorde ett och verkade vara nöjda med det. Då Italien redan var klara att gå vidare luftade de reserverna och lät spelarna i normala startelvan vila. Wales var också fullt nöjda med en förlust på endast ett mål. De hade givetvis koll på matchen i Baku och då de hade spelat oavgjort mot Schweiz så skulle inte inbördes möte kunna skilja dem åt om de båda hamnade på fyra poäng. Då Wales inledde gårdagen med +2 i målskillnad och Schweiz -3 så skulle schweizarna behöva vinna med fem mål över Turkiet. De vann med 3-1. Detbetydde att Wales är tvåa och vidare till åttondelsfinal, med jag är nästan helt säker på att Schweiz med sina fyra poäng och -1 i målskillnad klarar sig vidare som en av de fyra bästa treorna.

Jag avslutar med en bild som jag fick mig tillskickad i förrgår. Kan det ha sett ut så här i de EM-trupper som blev vaccinerade inför EM?

IDAG: MÅNDAGEN DEN 21/6 2021.

Sommarsolståndet

Vid sommarsolståndet lutar jordaxeln som mest mot solen. Under dygnet då norra halvklotets sommarsolstånd infaller får man där sin längsta dag och kortaste natt. Norr om norra polcirkeln är det då midnattssol, alltså att solen inte alls går ned. Men det blir aldrig riktigt beckmörkt någonstans i Sverige eftersom solen bara är en bit under horisonten i nordlig riktning.

TEMADAGAR:
Internationella ALS-dagen
Långsamhetens dag
Internationella yogadagen
Världsmusikdagen
Ride to Work Day
Giraffens dag
Internationella selfiedagen
Världshumanistdagen

Varje år uppmärksammas Internationella als-dagen (Global day of ALS/MND) den 21 juni. ALS (amyotrofisk lateralskleros) är en neurologisk sjukdom som drabbar människor i hela världen. Dagen infaller på sommarsolståndet.
 

Långsamhetens dag behövs som motvikt till att allt ska gå så fort idag. Vi stressar, har maskiner till allting, vi transporterar oss allt snabbare med snabbtåg, bil och flyg, vi äter snabbmat, vi springer för att hinna med så mycket på jobbet och på fritiden.
 

Internationella Yogadagen (International Day of Yoga), ”Yogadagen”, firas sedan 2014 årligen den 21 juni efter ett beslut i FN:s generalförsamling. Detta var lite av grunden till at föregående temadag kom till.
 
Fête de la Musique är en årligen återkommande musikfestival som äger rum 21 juni, tiden för sommarsolståndet på norra halvklotet. Den firas i omkring 340 städer i 110 länder på fem kontinenter och är även känd som International Music Day (Internationella musikdagen) och World Music Day (
Världsmusikdagen).
 

Ride To Work Day är ett initiativ till att cykla till arbetet. Dagen instiftades i Australien av en mängd cykelsällskap och firades första gången 1994.
 
På årets längsta dag firas världens högsta djur. Den 21 juni är det
Giraffens Dag (World Giraffe Day) ett årligt firande av den älskade och fascinerande giraffen. Det globala syftet med dagen är att samla in pengar och skapa medvetenhet om giraffens utsatta situation. Giraffe Conservation Foundation instiftade dagen 2014.

Internationella selfiedagen infaller så klart på årets längsta dag så att du ska kunna ta så många selfies som möjligt. Annars tycks detta med att ta selfies var något som gäller varje dag på året.
 

Världshumanistdagen. Detta är en dag att sprida det humanistiska värderingarna: Att förespråka en världsbild som byggs utifrån observation, utvärdering och omprövning. Att se värdet och skapa mening i vårt enda liv. Att visa omtanke till våra medmänniskor, var helst de bor.

NAMNSDAGAR:
Alf och Alvar

Namnsdagar för den 21:a juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Albanus (till minne av ett helgon, som dog martyrdöden i antingen Tyskland eller på Brittiska öarna).
1901–1985 – Alf
1986–1992 – Alf, Alvin (utgått) och Alvina (utgått)
1993–2000 – Alf och Alva (nu 3 september)
Från 2001 – Alf och Alvar

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 21:A JUNI.

1970 Brasilien världsmästare

VM-finalen i 1970 års världsmästerskap i fotboll i Mexiko spelades idag 1970. Brasilien ställdes mot Italien på Aztekastadion i Mexico City inför 107 412 åskådare. De såg Pelé ge Brasilien ledningen, men Italien kom tillbaka och kvitterade innan halvtidsvilan till 1-1 genom Roberto Boninsegna. I andra halvlek var det klasskillnad mellan lagen och Pelé kunde styra sina mannar till en enkel 4-1 seger genom mål av Gérson, Jairzinho och Carlos Alberto.
 

Detta var tredje gången ett lag lyckats vinna VM och Jules Rimet-pokalen tillföll Brasilien för alltid. Tyvärr blev den stulen 1983 och är sedan dess försvunnen, troligen nedsmält.
 

Det var också första och hittills enda gången en spelare vunnit tre VM, Pelé. Det var också första gången en person vunnit VM som både spelare och tränare, Mário Zagallo. Endast två personer till har lyckats med denna bedrift. Nämligen Franz Beckenbauer och Didier Deschamps.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 21:A JUNI.

Sebastian PRÖDL blir 34 år

Sebastian PRÖDL är född 1987 i Graz, Österrike.
Försvarare
13 U- och 73 A-landskamper för Österrike (2007-).

Klubbar som spelare:
SV Kirchberg (1993-97),
SV Feldbach (1997-2002),
Sturm Graz (2002-08),
Werder Bremen (2008-15),
Watford (2015-20),
Udinese (2020-21),
Utan klubb (2021-).

Cheick TIOTÉ blev 30 år

Cheick Ismael TIOTÉ var född 1985 i Yamoussoukro, elfenbenskusten, och dog den 5:e juni 2017 i Peking, Kina efter att drabbats av ett hjärtstillestånd under en träning.
Mittfältare
55 A-landskamper för Elfenbenskusten (2009-15).

Klubbar som spelare:
FC Bibo (1998–2005),
Anderlecht (2005–08),
Roda JC (2007–08 lån),
Twente (2008–10),
Newcastle United (2010–17),
Beijing Enterprises (2017).

Dean SAUNDERS blir 57 år

Dean Nicholas SAUNDERS är född 1964 i Swansea, Wales.
Anfallare
75 landskamper för Wales (1986-2001).

Klubbar som spelare:
Swansea City (1980-85),
Cardiff City (1985 lån),
Brighton & Hove Albion (1985-87),
Oxford United (1987-88),
Derby County (1988-91),
Liverpool (1991-92),
Aston Villa (1992-95),
Galatasaray (1995-96),
Nottingham Forest (1996-97),
Sheffield United (1997-98),
Benfica (1998-99),
Bradford City (1999-2001). 

Lag som tränare:
Blackburn Rovers (2003-04),
Newcastle United (2004-06),
Wales landslag (2007-10 assisterande),
Wrexham (2008-11),
Doncaster Rovers (2011-13),
Wolverhampton Wanderers (2013),
Crawley Town (2014-15),
Chesterfield (2015).

Michel PLATINI blir 66 år

Michel François PLATINI är född 1955 i Jœuf, Frankrike
Mittfältare
7 OS- och 72 A-landskamper för Frankrike (1975-87) och 1 landskmp för Kuwait på begäran av Kuwaits Emir. Det blev 20 minuter i en väskapslandskamp mot Sovjet som vann med 2-0 (1988).

Klubbar som spelare:
AS Jœuf (1966-72),
Nancy (1972-79),
Saint-Étienne (1979-82),
Juventus (1982-87).  

Lag som tränare:
Frankrikes landslag (1988-92).

Den 26 januari 2007 blev Platini president för Uefa som efterträdare till Lennart Johansson och blev sedan omvald två gånger: 2011 och 2015. Michel Platini och Sepp Blatter stängdes av från all fotboll i åtta år från och med den 21 december 2015, av Fifas etiska kommitté, för att ha överträtt sina befogenheter och genomfört ”olovlig utbetalning” (korruption). Blatter hade 2011 genomfört en olaglig penningtransaktion till Platini på motsvarande 17,2 miljoner kronor.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN FIN MIDSOMMARVECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv