• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 21:a maj 2024

NAMNSDAG:
Konstantin
Conny.

TEMADAG:
Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling,
Internationella tedagen.

NATIONALDAG:
Ingen.

RUBRIKER.
Stängda vägar men middag ändå.
Knapp seger för Tre Kronor.
Första mållösa matchen i Allsvenskan för i år.
The Vanishing Triangle och Alla mot alla.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 21/5:
2003: Mourinhos första Europatitel
2008: Helengelsk Champions Leaguefinal.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 21/5:
Mario MANDŽUKIC´.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM MÅNDAGEN 20 MAJ 2024.

Stängda vägar men middag ändå.

Måndag innebär veckohandling och långa omvägar då man har fått dille på att förbjuda fordonstrafik under och över broar i Åkarp med omnejd. Igår var det ytterligare ett broarbete som gjorde att man inte kunde ta sig över motorvägen. Helt makalöst! Jag lyckades med mina förehavanden och vi blev inte middagslösa. Igår var det ”Tonfisk med äppel- och myntasås”. Receptet finns HÄR! Jag har ris till dagens middag så gårdagens ris bytte jag ut mot Risoni. Så det blev pasta i stället, men risliknande sådan.
 
Knapp seger för Tre Kronor.

Sporten startade tidigt igår då Tre Kronor hade tidig vardagsmatch mot Frankrike i VM. Sverige har ju varit redan klara världsmästare hos de flesta svenska sportjournalister, men då kan de inte fortsätta som de gjort de senaste matcherna. Knapp seger över Kazachstan och det blev även 3-1 över Frankrike efter att det stått 1-1 efter två perioder och Sverige gjorde sista målet i tom kasse. Fast Sverige är eda laget som endast presterat segrar och de är redan klara vinnare av Grupp B och kommer att möta Finland i kvartsfinalen. Det lär inte bli någon lätt match.
 
Första mållösa matchen i Allsvenskan för i år.

Någon lätt match hade inte Halmstads BK i Allsvenskan heller. De var i Stockholm och mötte serietvåan Djurgården. Redan efter en dryg kvart stod det 2-0. Man brukar ju säga att kan man bara hålla ställningarna de första tjugo minuterna så kan det gå vägen. Det hade de gjort för HBK då det inte blev fler mål. Fast 0-0 är ju ett resultat som inte Allsvenskan haft på 77 spelade matcher under 2024. Detta skulle så klart soporna Sirius och Västerås ändra på. De spelade årets första mållösa match. MFF vann med 2-0 mot Häcken och befäster sin serieledning.
 
The Vanishing Triangle och Alla mot alla.

Avslutningen av kvällen bestod i en irländsk serie på sex avsnitt. Jag har sett fyra och Dödens triangel (The Vanishing Triangle) fick jag rekommenderad av min golfkompis som håller på HBK. Det finns lite knepiga vändningar i serien och trots att den påstås vara byggd på verkliga händelser så lyser det som kallas för fiction igenom klart och tydligt. Men det finns ju två avsnitt kvar så jag ska inte slutligen uttala mig om serien förrän jag sett den klart. Alla mot alla är alltid Alla mot alla och kanske blir det de vanliga finalisterna även om man blandat paren. Erik Haag och Ebba Kleberg blev klara för final efter seger över Babben Larsson och David Sundin. Eriks partner Lotta Lundgren tävlar tillsammans med Ebbas partner Olof Lundh. Det hade väl varit en perfekt att ha dessa fyra i final?

IDAG! TISDAG 21 MAJ 2024.

NAMNSDAG:
Konstantin          Conny

Namnsdagar för den 21:a maj i kronologisk ordning:
 
1708–1900 – Konstantin Magnus, vilket är latin för Konstantin den store. Han var en romersk kejsare, som införde kristendomen som statsreligion i romerska riket.
1901–1985 – Konstantin
1986–1992 – Konstantin, Conny och Konstantia (utgått)
1993–2000 – Konstantin och Conny
Från 2001 – Konstantin och Conny

TEMADAG:
Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling

Den 21 maj firas Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling. Dagen utlystes första gången av FN år 2001. Syftet är att öka förståelsen för vikten av kulturell mångfald.

TEMADAG:
Internationella tedagen

Internationella tedagen introducerades 2005 för att uppmärksamma teodlare över hela världen. Dagen firas två gånger om året, den 21:a maj och den 15:e december.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 21 MAJ.

2003 första stora Mourihoframgången.

Idag 2003 speladades finalen i UEFA-cupen. Man hade numera bara en final. Denna spelades på Estadio Olímpico de Sevilla i Sevilla. Porto mötte Celtic. Trots att Henke Larson gjorde Celtics två mål räckte det inte till titeln. Portos Derlei gjorde också två mål, det ena kom i förlängningen och var avgörande. Dmitri Alenichev gjorde Portos andra mål. Men matchen är inte känd för spelare eller något annat spektakulärt utan för att Portos manager hette Jose Mourinho. Denna final blev hans språngbräda till de stora klubbarna och titlarna.
 

2008 Engelsk Champions League final.

Idag 2008 spelades Champions Leaguefinalen för första gången i Ryssland. Matchen gick på Luzhniki Stadion i Moskva. Detta innebar att då man spelade på bästa TV-tid i det mesta av Europa så startade matchen klockan elva lokal tid och polkalen delades ut vid två-tiden på natten. Det blev nämligen förlängning och straffar. Finallagen var Manchester United och Chelsea så det var även första gången två Engelska lag möttes i finalen. Efter 1-1 följdes lagen åt i straffsparksläggningen till 4-4 efter de fem ordinarie straffarna. Cristiano Ronaldo och John Terry hade missat sina. Den sjätte straffen lade Ryan Giggs i mål medan Petr Cech räddade Nicolas Anelkas och Manchester United tog sin tredje Champions League seger.
 

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 21 MAJ.

Mario MANDŽUKIC´ blir 38 år.

Mario MANDŽUKIC´ är född 1986 i Slavonski Brod, Jugoslavien.
Anfallare
20 U- och 89 A-landskamper för Kroatien (2004-18).

Klubbar som spelare:
TSF Ditzingen (1992–96),
Marsonia (1996–2003),
Željezničar Slavonski Brod (2003–04),
Marsonia igen(2004–05),
NK Zagreb (2005–07),
Dinamo Zagreb (2007–10),
VfL Wolfsburg (2010–12),
Bayern München (2012–14),
Atlético Madrid (2014–15),
Juventus (2015–19),
Al-Duhail (2019-20),
Milan (2021).

Lag som tränare:
Kroatiens landslag (2021- assisterande).

2018 blev det silver i VM i Ryssland.

DAGENS MATCHTRÖJA 21 MAJ 2024.

DAGENS RHIANN!

DAGENS ORD!

HA EN BRA TISDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv