• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 24:e januari 2023

NAMNSDAG:
Frej
Freja

TEMADAG:
Frufridagen

RUBRIKER.

Trollade fram Färsfräs med kål & morot.
Jag kan inte längre minnas mina bowlingresultat.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 24/1:
1912: Tio mål skiljde mellan borta- och hemmaplan.
1976: Kettering blir först i England med reklam på tröjan.
2015. Svettig vändning av Watford.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 24/1:
KI Sung-Yueng, 
Luis SUAREZ, 
Wayne HENNESSEY, 
Guido BUCHWALD, 
Michel PREUD'HOMME, 
Raymond DOMENECH

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN TJUGOTREDJE JANUARI 2023.

Trollade fram Färsfräs med kål & morot.
 

Måndagens stora begivenhet är att åka till City Gross och hämta veckans middagslåda. Det är ju tre rätter till fyra personer som är vår Familjepack. I kartongen finns receptbladet och det innehåller alla fem veckorecept. Ett av de två recept som vi inte hade ingredienser till lagade jag igår. ”Färsfräs med kål & morot” hette rätten och det skulle vara fläskfärs. Det saknades, men det fanns en bit karré som bara behövdes till två portioner. Då den var till fyra kunde jag ta halva och strimla och hacka så att det blev som en grovmalen färs. Sedan var det vegofärs i andra stekjärnet. Det strimlade löken, morötter och vitkål delades mellan de två järnen och sedan var det ris till. Allt föll väl ut. Det blev två hundmiddagar, en och en halv köttmiddag och två portioner till vegetarianerna. Dagen var räddad.

Jag kan inte längre minnas mina bowlingresultat.
 

Resten av eftermiddagen ägnade jag åt att redigera min nya tröja, Southamptons andratröja, till min hemsida. Jag hann även lösa lite korsord i Kvällsstunden. Allt detta var bara för att vänta ut tiden klockan åtta. Då skulle jag vara i Löddeköpinge för att inleda årets första match i bowlingens Löddeliga. Det visade sig bliva rena katastrofen. Förr då vi spelade i Löddeligan så kom jag ihåg varje resultat i alla serier jag spelade. Det finns två förklaringar till att jag inte längre kan minnas mina resultat. Ett är att man blivit äldre och sämre till kom-ihåget. Ett annat är att det blir resultat som man inte vill komma ihåg. Så var det nog igår. En fördel med spelet är att det kan i alla fall inte bli sämre.

Sverige mot Egypten och Kane tangerade rekord.
 

Gårdagens Premier Leaguematch blev lite försenad och det hade jag glädje av. Då jag kom hem hade det bara gått en kvart. Under matchens gång kollade jag även upp resultaten i handbolls-VM. Den viktiga matchen var Danmark mot Egypten. Sverige ska ju möta förloraren på onsdag. Det blir Egypten. Jag har ju nämnt att VM egentligen är som ett EM. Framme i kvartsfinal är endast ett lag utanför Europa och det är Egypten. Söm svensk hoppas man att det ät stopp för Egypten vid en kvartsfinalplats. De andra kvartarna är Frankrike mot Tyskland där segraren kommer att möta vinnaren av Sverigematchen i Semifinal. Danmark möter Ungern och Norge möter Spanien. Då handbollen uppfanns i Danmark så är det kanske inte så konstigt att Norden är väl representerat.

Åter till fotbollen och det var väl ingen höjdare till match. Fulham mot Tottenham låter kanske som en enkel match för Tottenham, men det skiljde bara två poäng och två placeringar i tabellen. Femma och sjua. Dessa två placeringar behåller lagen, men efter matchen skiljer det fem poäng. 1-0 till Tottenham på ett sent mål i förstahalvlek av Harry Kane. Han har nu delad ledning i Tottenhams all-time skytteliga med Jimmy Greaves. 266 mål har de presterat. Harry Kane kommer givetvis att bli ensam etta då Jimmy satte sitt rekord 1961–1970 och dessutom avled han i september 2021.

IDAG: TISDAGEN DEN TJUGOFJÄRDE JANUARI 2023.

NAMNSDAG:

Erika
 

Namnsdagar den 24:e januari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Erik translatus (även känd som Ericus Translatus, som betyder ”Eriks förflyttning”, fanns, till minne av att den svenske 1100-talskungen Erik den heliges benreliker flyttades från kyrkan i Gamla Uppsala till domkyrkan i nuvarande Uppsala denna dag 1273)
1901–1985 – Erika
1986–1992 – Erika, Jarl (nu 11 oktober) och Jarla (utgått)
1993–2000 – Erika och Eira (utgått)
Från 2001 – Erika

TEMADAG:

Frufridagen
 

Lennart Hyland var en svensk journalist och programledare vid Sveriges Radio och Sveriges Television. Hyland ansågs under sin storhetstid som en nydanande och inflytelserik medarbetare inom sport och underhållning. Många är hans berömda kommentarer inom idrotten med ”Den gliiider in i mååååål” då Sveriges Tre Kronor tog sitt tredje VM-guld i ishockey. Nisse Nilsson avgjorde med en puck i tomt mål mot favoriterna Kanada. Liksom många journalister inom sporten så fick även Lennart Hyland ta hand om underhållningsprogram på radio och TV. I radion var det programmet ”Karusellen” och i TV kom på 60-talet ”Hylands hörna”.
 
Hyland ville gärna skapa stora rubriker och i ett Karusellen-program 1954 så instiftade han ”Frufridagen”. Tanken var att alla husmödrar skulle få ledigt en hel dag och deras män skulle sköta hushållet och sköta barnen. Frufridagen söndagen den 24 januari 1954 blev mycket omdiskuterad och omskriven. Tidningarna fylldes av recept och praktiska tips inför frufridagen och idrottsrörelsen undrade hur det skulle gå med tävlingar och lagsporter om männen var tvungna att laga mat och byta blöjor.
 
Nio år senare, 1963, togs idén upp ytterligare en gång i radioprogrammet Karusellen. Denna gång bestämdes att den skulle infalla söndagen den 24 november. Debatten blev inte alls lika intensiv och det var inte männens problem i köket som väckte mest uppseende, utan de rabatterade flyg- och tågresor för kvinnor som SJ, SAS och Linjeflyg erbjöd. Fler föreningar än 1954 ordnade aktiviteter kring dagen. Karusellens sista timme samsändes med TV och brukade ha omkring fem miljoner tittare varje vecka. Den här kvällen blev det ingen sådan sändning eftersom världshistorien ingrep genom att president Kennedy mördades två dagar tidigare. Programmet spelades in fredagen den 22 november, samma dag som mordet på Kennedy, men kom aldrig att sändas; programmet sågs inte av fler än de 250 personer som fanns i studiopubliken.
 
Nu är Frufridagen tillbaka den 24:e januari, men trots könsrollsskillnader så är det inte längre så revolutionerande att män hjälper till hemma med hushållsarbete och att ta hand om barnen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGOFJÄRDE JANUARI.

1912 Wolverhampton utnyttjade hemmaplansfördel.
 

Idag 1912 spelades en märklig omspelsmatch i FA-cupen. Watford hade den 13:e januari mött Wolverhampton för första gången. Denna match slutade 0-0. Idag 1912 spelades omspelet på Wolves hemmaplan Molineux Ground. Man kan verkligen säga att Wolves hade fördel av hemmaplan. De gick vidare med en seger på 10-0!!!!!

1976 först med sponsring på tröjan.
 

Kettering Town var idag 1976 första klubben i Storbritannien som spelade I tröjor med sponsor på bröstet. Sponsring startade i mitten på 1950-talet i Uruguay. Sedan följde Frankrike och Tyskland efter.

Ketterings nytillträdde manager Derek Dougan hade varit i kontakt med det lokala däckföretaget Kettering Tyres. Detta stod i stora botstäver över bröstet i dagens match mot Bath. Laget spelade i Southern Premier League och då FA fick reda på detta kom ordern att omedelbart plocka bort reklamen. De spelade dock vidare med texten KETTERING T och påstod att det stod för laget, Kettering Town. FA gick inte med på detta utan hotade med 1000 pund i böter.

Året därpå startade skottska Hibernians med reklam på tröjorna och då ändrade FA ståndpunkt och det var fritt med sponsring på tröjor i England också.

2015 Watford vände och vann.
 

Jag vet inte om Watford tänkte på den match de spelade idag 2015, som en revansch för storförlusten för 103 år sedan. (se första fotbollshistorian idag). Troligtvis inte då det inte fanns någon levande kvar från den tiden och dessutom var det inte samma lag de mötte. 2015 var det Blackpool som kom på besök. Gästerna hade spelat ganska dåligt under säsongen och hade inte en enda bortaseger. Fast då de gick till pausvila trodde nog alla Tangerines att nu äntligen. De ledde nämligen med 2-0. Vad Watford talade om i paus vet inget riktigt, men då matchen var slut hade hemmalaget vänt. Och det var inte vilken vändning som helst. Watford vann matchen med 7-2.

Klicka på bilden och se målen!

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGOFJÄRDE JANUARI.

KI Sung-Yueng blir 34 år.
 

KI Sung-Yueng är född 1989 i Gwangju, Sydkorea
Mittfältare
44 U- och 110 A-landskamper för Sydkorea (2004-19).

Klubbar som spelare:
John Paul College (2001–2005),
Kumho High School (2005),
FC Seoul (2006–09),
Celtic (2009–12),
Swansea City (2012–18),
Sunderland (lån 2013–14),
Newcastle (2018-20),
Mallorca (2020),
FC Seoul (2020-).

Han blev Ligacupmästare 2013 med Swansea.

Luis SUAREZ blir 36 år.
 

Luis Alberto SUAREZ Diaz är född 1987 i Salto, Uruguay
Anfallare
8 U- och 137 A-landskamper för Uruguay (2006-).

Klubbar som spelare:
Nacional (2003-06),
Groningen (2006-07),
Ajax (2007-11),
Liverpool (2011-14),
Barcelona (2014-20),
Atlético Madrid (2020-22),
Nacional (2022),
Grêmio (2023–).

Suárez har en dotter vid namn Delfina, vilket är ett anagram för Anfield.
Tyvärr har han förutom sitt fantastiska fotbollsspelande blivit känd för att bita sina motståndare. Tre gånger har det skett. Senast i VM 2014 då han efter att ha bitit den italienska spelaren Giorgio Chiellini i axeln, blev avstängd från all fotbollsrelaterad aktivitet i fyra månader.

Wayne HENNESSEY blir 36 år.
 

Wayne Robert HENNESSEY är född 1987 i Bangor, Wales
Målvakt
19 U- och 108 A-landskamper för Wales  (2002-).

Klubbar som spelare:
Manchester City (1998-2003),
Wolverhampton (2003-14),
Bristol City (lån 2006),
Stockport County (lån 2007),
Yeovil Town (lån 2013),
Crystal Palace (2014-21),
Burnley (2021-22),
Nottingham Forest (2022–).

Då han spelade en U-19 landskamp mot Turkiet gjorde han mål på en frispark 30 meter från målet.

Guido BUCHWALD blir 62 år.
 

Guido Ulrich BUCHWALD är född 1961 i Västberlin
Försvarare
1 U- och 9 OS-landskamper för Västtyskland och 76 landskamper för Tyskland (1980-94).

Klubbar som spelare:
Stuttgarter Kickers (1978-83),
VfB Stuttgart (1983-94),
Urawa Red Diamonds (1994-97),
Karlsruher SC (1997-99).  

Lag som tränare:
Urawa Red Diamonds (2004-06),
Alemannia Aachen (2007),
Stuttgarter Kickers (2012).

Världsmästare 1990 där han i finalen ”plockade bort” Maradona.

Michel PREUD'HOMME blir 64 år.
 

Michel Georges Jean Ghislain PREUD'HOMME är född 1959 i Seraing, Belgien
Målvakt
58 A-landskamper för Belgien (1979-94).

Klubbar som spelare:
Standard Liège (1969-86),
Mechelen (1986-94),
Benfica (1994-99).

Lag som tränare:
Standard Liège (2001-02),
Standard Liège igen (2006-08)
K.A.A. Gent (2008-10),
Twente (2010-11),
Al-Shabab (2011-13)
Club Brugge (2013-17),
Standard Liège än en gång (2018-20).

Han var med i två världsmästerskap 1990 och 1994. Efter sin andra VM-turnering blev han den förste att bli tilldelad Yashin Award som turneringens bäste målvakt.

Raymond DOMENECH blir 71 år.
 

Raymond DOMENECH är född 1952 i Lyon, Frankrike
Försvarare
8 A-landskamper som spelare (1973-79) och 79 som manager för Frankrikes landslag.

Klubbar som spelare:
Lyon (1969–77),
Strasbourg (1977–81),
Paris Saint-Germain (1981–82),
Bordeaux (1982–84),
Mulhouse (1984–85).  

Lag som tränare:
Mulhouse (1985–89),
Lyon (1989–93),
Frankrike U-21 (1993–2004),
Frankrikes landslag (2004–10),
Bretagnes landslag (2016–19),
Nantes (2020-).

Mest känd är han för två VM. 2006 var det succe då han tog Frankrike till final och en andra plats. I Sydafrika 2010 blev det fiasko då delar av landslagsspelarna strejkade för missnöjet med hans sätt att sköta sitt jobb.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv