• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 11:e september 2018

Svenska landslaget hade behövt matchen mot Österrike av spela ihop sig på. (Janne vad gör du?)
Finns det ingen bättre anfallare än Marcus Berg???
Självklart är Europamästarna bättre än ett lag som missade VM, även om Ronaldo tackat nej.
Heja, Kosovo!


FOTBOLLSHISTORIA:
1895: FA-cuppokalen blir stulen och återfinns aldrig.
2011: Ryssland vinner VM-finalen över Brasilien. (I beachfotboll).

FÖDDA IDAG:
Eric, Dejan, Slaven, Preben, Franz.

DAGENS TRÖJA
PORTUGALs förstatröja i VM i Sydafrika 2010

Jag tänkte först fundera ut vilken svenska landslagströja jag skulle ta på mig idag, och valde den som de spelade VM i och använde  igår. Men de två siata minuterna ändrade totalt förutsättningarna för Dagens Tröja. Det fick bli Portugal för segern över Italien med 1-0 igår.

Svenska landslaget hade behövt matchen mot Österrike av spela ihop sig på. (Janne vad gör du?)


UEFA Nations League satte igång på allvar igår i och med att Sverige gick in i turneringen. Efter en och en halv timme var turneringen över. Kanske kommer det att bli bra om svenskarna ramlar ner i Liga C för då har de chansen att möta lättare motstånd och vinna en eller ett par landskamper. Men det får nog sägas att Sverige inte tar så allvarligt på denna nya turnering. Hade man gjort det så hade man givetvis ställt upp med A-laget i träningsmatchen mot Österrike i torsdags och inte skojat bort allt med att välja ett B-landslag. I mitt resonemang igår om Nordens bästa landslag i herrfotboll så är den kampen avgjord. Det är helt klart Danmark. Så lite stolt kam man vara då landsdelen man bor i under historien varit dansk längre än svensk.
 

Finns det ingen bättre anfallare än Marcus Berg???


Nej, helt uselt var inte det svenska landslaget. De kontrollerade matchen fram till 2-0 i början av andra halvlek. Turkiets snabba reducering gjorde att de fick mer råg i ryggen och kunde i slutet av matchen kvittera och det var ju lite surt att det bara skulle bli en poäng. Då det på övertid blev ett turkiskt mål till är sveriges chanser till avacemang till högsta ligan helt borta. Jag kan inte se att Ryssland skulle förlora till Sverige och har Turkiet vunnit borta så bör de kunna vinna hemma också över Sverige, speciellt med tanke på att Sverige historiskt sett alltid haft svårt för Turkiet. Inte för att jag vill utnämna någon syndabock, men hade man haft en anfallare och målgörare istället för Marcus Berg så hade Sverige kunnat haft minst 4-0 innan turkarna började göra mål.
 

Självklart är Europamästarna bättre än ett lag som missade VM, även om Ronaldo tackat nej.


Samtidigt som svenskarnas flopp spelades det en toppmatch i Liga A. Det var Europas bästa lag Portugal, de är ju fortfarande Europamästare, som spelade mot Italien, som ju inte var med i VM då de inte kunde besegra Sverige. Då kan vem som helst räkna ut att det bara kunde gå på ett sätt. Nämligen att Portugal skulle vinna. Jag hade matchen på datorn och det var Portugal som förde det mesta av matchen. I början av andra halvlek fick Andre Silva äntligen in bollen bakom den italienske målvakten och det var resultatet som stod sig matchen ut. Italien ligger alltså ganska risigt till med en oavgjord och en förlust i de två första matcherna. Portugal leder tabellen före Polen. Det ska också noteras att Cristiano Ronaldo för första gången verkar ha lite problem med sin karriär. Flytten till Juventus hhar resulterat i noll mål på tre matcher. Därför vill han stanna i Turin och har tackat nej till landslaget åtminstone under denna landslagssamlingen.
 

Heja, Kosovo!


På tal om Sveriges grupp så var det igår Rysslands tur att spela en träningsmatch. Den gick hemma mot Tjeckien. Ryssland vann med 5-1. Detta gör att jag ser ryssarna som segrare av Grupp 2 i Liga B. Liga D har in lite intressant grupp. Det är Grupp 3. Här finns fyra lag och alla har spelat två matcher. Före gårdagens omgång ledde Färöarna efter sin seger över Malta med 3-1 i fredags. De övriga två lagen är Azerbajdzjan och Kosovo som inledde med att spela 0-0. Igår mötte Malta hemma Azerbajdzjan, och det slutade 1-1. Alltså var det lite av gruppfinal i Pristina dit Färöarna åkt. Matchen slutade mellan Kosovo och Färöarna slutade 2-0. Detta var Kosovos åttonde officiella landskamp, och de leder alltså sin grupp. Ska de kunna ta sig upp i Liga C? Jag tror det.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 11:e september.

Aston Villa med FA-cup pokalen som stals. Aston Villa med FA-cup pokalen som stals.

1895 FA-cupen stulen.

 
Regerande FA-cupmästarna Aston Villa hade vunnit turneringen och pokalen. Det var brukligt att det lag som var mästare fick ha hand om FA-cuppokalen tills ett nytt lag vann världens äldsta fotbollsturnering. Sedan 1871 hade pokalen ägts av mästarna, men idag 1895 stals den och återfanns aldrig. Pokalen fanns i ett skyltfönster i en fotbollsaffär som hette W. Shillcock och låg på Newton Row i Birmingham. Det utfästes en belöning på 10 pund för den som kunde tipsa vem som stulit pokalen, men ingen nappade på det. Istället fick Aston Villa böta 25 pund för att det skulle kunna köpas in en ny pokal. 1958 påstod en 83-årig tjuv och kåkfarare Harry Burge, att det var han som tagit pokalen och smält ner den för att göra falska mynt. Det finns dock inga bevis för att hans historia ska vara sann.

De ryska världsmästarna med pokal och skumpa. De ryska världsmästarna med pokal och skumpa.

2011 Ryssland slår Brasilien i VM-final

 
För sextonde gången spelades det som officiellt heter FIFA Beach Soccer World Cup. Turneringen startade 1995 och den spelades på Copacabana i Rio de Janeiro i Brasilien. Det har den gjort tio gånger. De första femton åren spelades turneringen varje år. Från 2009 hålls den vart annat år. 2017 gick turneringen på Bahamas (Brasilien slog Tahiti i finalen). 2008 var första gången som Brasilien inte var värd. Fram till idag 2011 hade Brasilien blivit världsmästare tretton gånger. Dagens final skulle bli fjortonde mästerskapet, men det satte Ryssland stopp för. Ryssarna vann dagens final med 12-8 och tog sitt första Beach-fotbolls-VM. Mästerskapet spelades 2011 på Marina di Ravenna i Ravenna i Italien.

Lite extra historia idag.
Hur hemska saker som hänt den 11:e september även påverkat fotboll.

Den 11:september 2001 var Champions League ointressant


Jag drar mig till minnes ruskiga saker som inträffade idag och har lite med fotboll att göra. Den 11:e september 2001. Det var en tisdag och vi hade ett stort gemensamt föräldramöte på skolan på kvällen. En kollega mötte mig i dörren på skolan och sa: ”Har du hört vad som hänt?” Ja, det var den dagen som förändrade världen eller åtminstone USA. Al-Qaidas terrorattack med finessen att använda fredliga passagerarplan som dödliga jättebomber. Visserligen hade USA varit utsatta för detta tidigare med de japanska kamikaze-piloterna som härjade i krigstid under Andra Världskrigets slutskede.

Föräldramötet blev kort för en del skulle hem och titta på Champions League. Det är här fotbollen kommer in. Jag som såg mycket gott i fotboll på denna tid skulle givetvis också hem och se någon match. Normalt hade jag haft anteckningar och kunde berättat vilken match jag såg och vad resultatet blev, men jag tittade inte på fotboll. Det blev en helkväll med rapporter och kommentarer från New York och Washington och om det hade funnits ytterligare ett fjärde plan och spekulationer om vad det skulle kunnat ha kraschat in i om inte passagerarna offrat sina liv i att övermanna terroristerna. 
 

Inställd Champions Leagueomgång


Champions League spelade sin omgång den 11:e och skulle kört en omgång den onsdagen 12:e. Då hade UEFA fattat beslutet att skjuta upp onsdagsomgången. Det är hittills enda gången en halv Champions League omgång skjutits upp.
 

Den 11:e september 1973 satte spår i VM 1974


En annan händelse som satte spår inom fotbollen var dagens militärkupp 1974 i Chile då president Alliende dödades eller begick självmord. Hur som helst så tog militärjuntan med Pinochet i ledningen över. Chiles nationalarena i huvudstaden Santiago Estadio Nacional de Chile kom att användas som ett koncentrationsläger, men snyggades till då det skulle bli VM-kval. De fick en extra chans att kvala in från Sydamerikagruppen mot ett Europeiskt lag. Detta lag var Sovjetunionen.
 

En av de mest absurda VM-kvalmatcherna.


Den 23:e september 1973 spelades första matchen i Moskva. Den slutade 0-0. Returen skulle gå den 21;a november, och Sovjet gjorde allt för att få matchen flyttad från Estadio Nacional de Chile. FIFA vägrade lyssna på detta. Matchen skulle spelas där Chile ville. Allt slutade med att Sovjet bojkottade tillställningen och en unik och absurd händelse inträffade då Chiles lag, domare och en fåtalig publik såg det Chilenska laget göra avspark, dribbla sig ner till ett tomt mål och slå in bollen. Resultattavlan visade Chile 1 Sovjet 0 och så var matchen över och Chile kom till VM.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 11:e september.

39 år Eric ABIDAL född 1979 i Saint-Genis-Laval, Frankrike
Försvarare
67 landskamper för Frankrike.
Klubbar som spelare:
Lyon Duchère (1994-2000), 
Monaco (2000-02),
Lille (2002-04),
Lyon (2004-07),
Barcelona (2007-13),
Monaco igen (2013-14),
Olympiakos (2014).
Annan fakta:
Förutom att ha vunnit La Liga fyra gånger och Champions League två gånger så var det många som följde Eric då det meddelades 2011 att han hade levercancer. Han fick en ny lever, återhämtade sig och var tillbaka på fotbollsplanen den 6 april 2013.

40 år Dejan STANKOVIC född 1978 i Belgrad, Jugoslavien
Mittfältare
39 landskamper för Jugoslavien, 22 landskamper för Serbien och Montenegro, och 42 landskamper för Serbien. Totalt 103 landskamper
Klubbar som spelare:
Teleoptik (1985-92),
Röda Stjärnan Belgrad (1992-98),
Lazio (1998-2004),
Inter (2004-13).
Lag som tränare
Udinese (2014-15 assisterande),
Inter (2015-16 assisterande).
Annan fakta:
Sex gånger blev han Serie A mästare. En med Lazio och och Svennis som tränare. Resten av framgångarna kom i Inter där han även blev Champions League och världsklubmästare 2010. Det var det året Zlatan hade flyttat till Barcelona för att han äntligen skulle vinna Champions League. 

50 år Slaven BILIC född 1968 i Split, Jugoslavien
Försvarare
44 landskamper för Kroatien.
Klubbar som spelare:
Hajduk Split (1977-93),
Primorac (1988 lån),
Šibenik (1988-89 lån),
Karlsruher SC (1993-96),
West Ham United (1996-97),
Everton (1997-99),
Hajduk Split igen (1999-2000). 
Lag som tränare
Hajduk Split (2001-02),
Kroatien U 21 (2004-06),
Kroatiens landslag (2006-12),
Lokomotiv Moskva (2012-13),
Beşiktaş (2013-15),
West Ham United (2015-17).
Annan fakta:
Med Hajduk Split blev han både jugoslavisk och kroatisk cupmästare. I VM 1998 ingick han i det Kroatiska lag som tog brons. Han spelade som högerback. Slaven har även studerat till advokat.

61 år Preben ELKJÆR född 1957 i Köpenham, Danmark
Anfallare
20 U- och 69 A-landskamper för Danmark.
Klubbar som spelare:
Frederiksberg BK (1963–73),
KB (1973–74),
Frederiksberg BK (1974–75),
Vanløse (1976),
1. FC Köln (1977–78),
Lokeren (1978–84),
Verona (1984–88),
Vejle (1988–90).

Lag som tränare
Silkeborg (1995–96).
Annan fakta:
Några titlar han har är Bundesligamästare med Köln. Där vann han även tyska cupen två gånger. Sedan lyckades han även bli italiensk Serie A-mästare med Verona. 1084 och 85 var en av världens hetaste anfallare och kom trea och tvåa i utmärkelsen Ballon d'Or. 1986 var han med i det danska succélandslag som var med för första gången i VM och tog sig till åttondelsfinal. Preben kom med i världslaget som röstades fram efter VM.

73 år Franz BECKENBAUER född 1945 i München, Västtyskland
Försvarare
3 U-, 2 B- och 103 A-landskamper för Västtyskland.
Klubbar som spelare:
SC München von 1906 (1951-59),
FC Bayern München (1959-77),
New York Cosmos (1977-80),
Hamburger SV (1980-82),
New York Cosmos igen (1983).
Lag som tränare:
Västtysklands landslag (1984-90),
Marseille (1990-91),
Bayern München (1993-94),
Bayern München igen (1996).
Han rankas som Tysklands främste fotbollsspelare genom tiderna och anses av många också vara den främste försvarsspelaren någonsin. Smeknamnet är Kaiser Franz. Han är en av tre fotbollsspelare som blivit världsmästare både som spelare och manager. De andra är brasilianaren Mario Zagallo och fransmannen Didier Deschamps.
I semifinalen i VM i Mexiko 1970 mot Italien spelade han hela förlängningen med en bruten arm som tejpades mot kroppen. Det är lite tuffare än dagens sköra "stjärnor"

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv