• Boris dagliga blogg

Söndagen den 4:e augusti 2019

Jag kan i alla fall inte bli sist.
Tufft för lagen som kom från Premier League.
Säsongens första titel till Dortmund.
HIF ska vara glada om de klarar av att hanka sig kvar i Allsvenskan.


FOTBOLLSHISTORIA:
1952: Kina spelar sin första landskamp i och mot Finland.
1999: Mexiko vinner lite överraskande Confederations Cup.
2001: Ronaldinho gör debut i Europa för Paris SG.

FÖDDA:
Antonio, John, Hasse.

DAGENS TRÖJA

Årets första titel i ett av de stora fotbollsländerna är säkrad. Det var Borussia Dortmund så besegrade Bayern München i den tyska Super Cup. Cupmästare mot ligamästare är det tänkt, men då Bayern vann båda so blev det tvåan i ligan som ficck äran att spela matchen. Det gjorde de bra och i och med segern så blev det denna tröja för mig idag.

DAGENS BLOGG OM LÖRDAGEN DEN 3:e AUGUSTI 2019

Jag kan i alla fall inte bli sist.


Om det är lördag och man är uppe med tuppen så kan det bara bero på en sak: Golf! Söderslätts GK hade KM vilket betyder klubbmästerskap. I ett ögonblick av dåligt omdöme hade jag anmält mig. Fast det handlar om olika klasser och jag spelade i den som kallas H60. Mitt mål var att inte bli sist. Det fanns bara åtta anmälda i min klass och då en lämnat återbud och en bröt så kan jag inte bli sist. Fast av de sex som är kvar är jag sist. Dock på delad sistaplats och det ska spelas en dag till, idag. Sovmorgon med tanke på att jag går ut en timme senare, klockan tjugo över nio. Det är lite parodiskt att den som lämnade återbud skulle spelat i min boll idag. Nu blir vi bara två i den bollen. Det parodiska är att min med spelare är Mikael Falk, han som jag spelat allra flest golfrundor med och som lockade mig att spela golf. Jag är två slag sämre än Micke och de ska jag försöka ta igen.
 

Tufft för lagen som kom från Premier League.
 

Ta igen, det gjorde jag mig under eftermiddagen. Det var matcher i League Championship och TV sände nykomlingen Barnsley mot förra Premier Leaguelaget Fulham. Inte riktigt lika bra match som i fredags, men spännande och en lite överraskande seger med 1-0 till Barnsley. Det gick inget vidare för de två lag från förra säsongens Premier League. Även Cardiff åkte på pumpen mot Wigan. 3-2 slutade den kampen. Det tredje laget som åkte ut var Huddersfield och de spelar imorgon mot Derby. Slaven Bilic som numera bor i Birmingham och har ansvaret för West Bromwich var lika Engagerad som vanligt i matchen mellan Nottingham och West Bromwich som var kvällsmatchen. Även här blev det kanske lite överraskande resultat. Bortalaget lyckades vinna med 2-1.  
 

Säsongens första titel till Dortmund.


Då League Championship var slut för igår så gick det en kvällsmatch på gamla Westfalenstadion eller Signal Iduna Park som stadion nu heter. Det var Super Cup i Tyskland. Tyskarnas två bästa lag Borussia Dortmund och Bayern München möttes. Då Bayern vann både liga och cup så hade man valt, som i England att inte låta tvåan i cupen utan tvåan i ligan få möta Bayern. Det passade Dortmund bra som på så sätt fick hemmabana. Detta utnyttjade de till att vinna med 2-0. Med tanke på chanser och bollinnehav så var det inte helt rättvist, men Dortmund har i och med segern tagit säsongens första titel i Tyskland.
 

HIF ska vara glada om de klarar av att hanka sig kvar i Allsvenskan.


För att komma ner på jorden igen så avslutar jag med de två matcherna i Allsvenskans artonde omgång. Det började med en stor överraskning. Nämligen att ett av bottenlagen Eskilstuna vann med 2-1 uppe i Östersund. Match nummer två är frågan om man kan kalla sensation, men visst hade väl de flesta trott att Helsingborgs IF skulle kunna vinna mot ett av de andra bottenlagen Falkenberg. Men i vanlig ordning så visar HIF att de ska vara väldigt glada om de bara kan klara nytt kontrakt då säsongen är slut. Trots övertag i chanser så fick de bara in bollen en enda gång och då hade Falkenberg redan gjort sitt mål i matchen. 1-1 och Falkenberg ser det kanske som en vunnen poäng. HIF måste se det som två förlorade poäng.

FOTBOLLSHISTORIA från den 4:e augusti.

1952 Finland slår Kina 4-0

Kinas fotbollsförbund bildades 1924 och landslaget var med i OS både 1936 och 1948, men laget var Republiken Kinas och då regeringen av Republiken 1949 tvingades till Taiwan på grund av inbördeskriget så kan man säga att fotbollslandslaget också följde med. På Kinas fastland fanns nu Folkrepubliken Kina och de bildade snabbt ett nytt fotbollsförbund, men det var inte många länder som erkände det nya Kina som ett eget land. Finland var ett av de första länderna i världen som gjorde det. Därför blev de också först med att möta Kinas landslag när de bjöd in dem till Finland idag 1952. Sedan var finnarna inte lika vänliga längre utan körde över Kina med 4-0.

FOTBOLLSHISTORIA från den 4:e augusti.

1999 Mexiko slår Brasilien
 

Confederations Cup är en turnering som innehåller alla kontinenters mästare, världsmästare och värdland. Det ska vara åtta lag som spelar i två grupper. Turneringen spelas i värdlandet för VM året före själva VM går av stapeln, men det har det bara gjort sedan 2005. De sex första mästerskapen gick i lite olika länder och med lite olika tidsmellanrum. De tre första mästerskapen 1992, 1995 och 1997 gick alla i Sudiarabien. 1999 var första gången tävlingen gick i ett annat land, nämligen Mexiko. Finalen spelades idag 1999 och storfavorit var Brasilien, men värdlandet gav dem en match och vann en målrik match på Aztekastadion i Mexiko City. 110 000 personer såg domare Anders Frisk från Sverige blåsa för mål sju gånger. 4 för Mexiko och bara 3 för Brasilien.

FOTBOLLSHISTORIA från den 4:e augusti.

2001 debut för Ronaldinho i Europa.
 

Brasilien hade en stor talang som spelat i Gremio i Brasilien. Många Europeiska klubbar hade visat intresse och lite överraskande valde han Paris Saint Germain. Idag 2001 gjorde han debut i klubben i en träningsmatch mot Auxerre. Matchen slutade 1-1 och Ronaldinho kom in som avbytare, men gjorde inget större väsen av sig. Det skulle bli bättre med 25 mål på 86 matcher. Egentligen skulle det blivit många fler mål då PSG hade ett femårskontrakt med Ronaldinho. Redan efter två år gick Barcelona in och köpte ut honom.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 4:e augusti.

Antonio VALENCIA blir 34 år

Luis Antonio VALENCIA Mosquera är född 1985 i Nueva Loja, Ecuador.
Mittfältare.
96 A-landskamper för Ecuador.

Klubbar som spelare
Caribe Junior (1999-2001).
El Nacional (2001-05),
Villarreal (2005-08),
Recreativo (2005-06 lån),
Wigan Athletic (2006-08 lån),
Wigan Athletic (2008-09),
Manchester United (2009-19),
L.D.U. Quito (2019-).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 4:e augusti.

John WARK blir 62 år

John WARK född 1957 i Glasgow, Skottland.
Mittfältare
9 U- och 29 A-landskamper för Skottland.

Klubbar som spelare:
Ipswich Town (1973-84),
Liverpool (1984-88),
Ipswich Town igen (1988-90),
Middlesbrough (1990-91),
Ipswich Town för tredje gången (1991-97).

Wark valdes in i the Scottish Football Hall of Fame 2016.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 4:e augusti.

Hasse BORG blir 66 år

Hasse BORG är född 1953 i Örebro. Närke.
Mittfältare.
49 A-landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare
BK Forward (1972-73),
Örebro SK (1974-76),
Eintracht Braunschweig (1977-84),
Malmö FF (1985-88).

Han arbetade sedan 1999 som sport- och marknadschef i Malmö FF. 31 augusti 2011 lämnade Borg sin klubb efter 28 års tjänstgöring för att trappa ner och ägna tid åt familjen. Under de 12 sista åren som sportchef tog sig klubben tillbaka till Allsvenskan och tog laget till SM-guld 2004 och 2010.
Borg har varit inblandad i försäljningen av flera Malmö-spelare, däribland Zlatan Ibrahimović, Markus Rosenberg, Afonso Alves och Ola Toivonen. Han är även initiativtagare till sponsorsamarbetet Nätverket.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv