• Boris dagliga blogg

Söndagen den 26:e december 2021

NAMNSDAG:
Stefan och Staffan
TEMADAG:
Annandag jul

DAGENS RUBRIKER.

Pussel på Juldagen.  Covidpass.  4Dx kasst men Spier man bra. Wingspan.   Fy för julkalendrar som Knyckertz!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 26/12:
1860 Boxing Day fotboll för första gången.
1999 Chelsea ”köpelag”.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 26/12:
Aaron
RAMSEY, Hugo LLORIS.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN 25/12 2021.

Pussel på Juldagen.


Juldagen startade som den brukar. Pussel. Jodå, den gamla sedvänjan att starta ett pussel på juldagen kunde vi, eller jag inleda då en av våra nya grannar kom med ett sådant som julklapp till familjen. Faktum är att även den andra invandrarfamiljen som vi har som grannar på andra sidan kom med julklapp i form av konfekt och varsin vattenflaska att ha med på utflykter till hundarna. Detta är saker som vi aldrig upplevde med de ursvenska grannar vi hade före dessa nya flyttade in. Pusslet är på 1000 bitar och är en tavla av Stockholm. Den är skapad av Martin Schwartz som är en dansk illustratör och grafisk formgivare vars motiv av städer framhäver den specifika arkitekturen för varje stad. Med fokus på de minsta detaljerna- skapar Martin Schwartz inspirerande och färgstarka universum i sina affischer. Ramen blev lagd.

Covidpass.
 

Sedan var det dags att bege sig till Mobilias biograf. Här var vi ett gäng på fem personer som skulle se och känna av den senaste filmen om Spider Man. ”Spider-Man: No Way Home”. Det var jag, mina döttrar, en belgare och en annan vän. Dessa biljetter var köpta i god tid och det fanns inga krav då ingen salong tar över 100 besökare. Problemet som dykt upp i Jul är att nu gäller inte dessa regler utan nu krävdes covidpass. Som jag tidigare meddelat så är Sverige oerhört rasistiska mot EU-medborgare. Belgaren som numera är bosatt i Sverige sedan över ett halvår och bor med min yngsta dotter i Jönköping är inte välkommen i Sverige som vägrar honom jobb, bankkonto och personnummer. Dessa tre hänger ihop. Man skulle kunna tro att han klassats som brottsling, men han var en hederlig belgisk arbetade innan han bröt upp och valde flytta till Sverige. Han har haft coronaviruset och efter detta fått två vaccinationer i Sverige. MEN, han kan inte få ett covidpass. Han tvingades stanna hemma och då stannade även yngsta dottern hemma.

4Dx kasst men Spier man bra.
 

Sedan är frågan hur mycket de missade. Filmen om Spider Man kan de se senare, men på Mobilias Nordic Film biograf har man som andra biograf i Sverige, efter en i Uppsala, det som kallas 4Dx. Med 19 olika effekter erbjuder 4DX ett helt nytt och unikt sätt att se film på bio. Vind i håret och stolarna som skakar, hoppar och kränger, dimma, doft av bränt gummi och snö som faller från taket. Ja, så står det i reklamen och visst var det intressant att prova, men detta med att stolarna kränger fick mig efter en stund att tänka på en sådant där flygplan, racerbil eller motorcykel som finns i vissa varuhus och som småbarn älskar att sitta och skaka i om man lägger på en tia. Så för mig var det ingen succé. Föreställningen var klockan tre och det var faktiskt fullt med småbarn på föreställningen. De måste ha gillat skakmomentet för filmen i sig var absolut ingenting för dem. Det krävdes att man kunde sin Spider Man och att man sett alla de tidigare filmerna för att hänga med i svängarna. Plus att man sett filmerna där Dr Strange medverkat. Har man gjort detta, vilket jag gjort, så var det en bra film, men titta helst på den på en vanlig biograf med golvfasta stolar.

Wingspan.
 

Hemma på Ärtgränd hade belgaren läst in sig på en present han och yngsta dottern gav till äldsta dottern i julklapp. Då den äldre gillar fåglar så var det ett fågelspel kallat Wingspan. Det var väldigt bra att en person läst in sig och kunde hjälpa till att förklara hur spelet gick till. Hade man bara satt inång gemensamt och försöka komma på de något komplicerade reglerna så hade det kanske blivit tråkigt, men nu visade det sig vara ett intressant spel som inte hade något med att man måste kunna en massa om fåglar. I stället lärde man sig en hel del. Upplagan hade endast amerikanska fåglar, men det finns även expansion-pack med fåglar från andra världsdelar. T ex Europa. Döttrarna spelade tillsammans om de vann med mig på en god andra plats bland oss fyra deltagare. Spelet kan spelas för en till femspelare.

Fy för julkalendrar som Knyckertz!
 

Avslutningsvis innan jag satte mig för att skriva dessa rader så tittade hustrun och jag färdigt på julkalendern ”En hederlig jul med Knyckertz”. Vi hade de två sista avsnitten kvar att se klart. Min förhoppning var att dessa skulle knyta ihop allting och att det skulle rätta till de fördomar som kalendern spridit. Nämligen att poliser är tjuvar och tjuvar är hjältar. En person som kallades Gisslander skulle man få en förklaring till varför han var med några avsnitt i mitten. Den som ”golar” ska frysas ut. Gisslander var med i sista avsnittet utan förklaring, tjuvarna förblev tjuvar även om de släpptes ut från fängelset på julafton. Polisen var båda två riktiga tjuvar. Jag läste i tidningen om en forskare som förbjöd sina barn att se Kalle Anka på julafton då det var ett rasistiskt och sexistiskt program som borde vara borttaget från Tv-tablån för många år sedan. Jag säger något liknande om SVTs julkalender: Hur kunde en sådan eländig historia kunna få spelas in som julkalender. Något av det sämsta någonsin i julkalenderns historia.

IDAG: SÖNDAGEN DEN 26/12 2021.

NAMNSDAGAR:

Stefan och Staffan.

 

Namnsdagar för den 26:e december i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Stefan
1901–1985 – Stefan
1986–1992 – Stefan, Staffan och
Stefanie (utgått)
1993–2000 – Stefan och Staffan
Från 2001 –
Stefan och Staffan

 
TEMADAG:


Annandag jul

 

I Sverige är det en helgdag, precis som juldagen. Sångerna om Staffan stalledräng, som numera brukar framföras i samband med Luciafirandet, sjöngs från början på denna, Sankt Stefans dag. I äldre tider utfördes också så kallad Staffansritt denna dag.
I Storbritannien heter Annandag jul Boxing Day, medan man i Republiken Irland säger Saint Stephen's Day eller Wren's Day. Åren 1954-1993 hette dagen Christmas Sunday i Storbritannien om juldagen inföll på en söndag. Dessa år (1954, 1965, 1971, 1976, 1982 och 1993), flyttades Boxing Day till den 27 december. Därför är det korrekt att säga att i Storbritannien kunde det aldrig vara Boxing Day på en lördag eller söndag även om dessa dagar ibland felaktigt kallades Boxing Day.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 26:E DECEMBER.

1860 Boxing Day fotboll för första gången
 

Sheffield FC bildades 1857. Fotbollsklubben kom till för att cricketspelarna skulle ha lite att träna med även under vintersäsongen. Laget blev världens första fotbollsklubb och det skulle dröja tills 1860 innan det fanns en klubb till så att dessa två kunde mötas. Lyckligtvis bildades också denna klubb i Sheffield. De heter Hallam FC. Och idag 1860 på Boxing Day spelades världens första fotbollsmatch mellan två lag från olika klubbar. Reglerna var inte riktigt skrivna så det beslöts att det var Sheffield FC:s regler som skulle gälla. Detta gick Hallam med på i alla punkter utom en. De propsade på att få spela med 14 spelare. Sheffield FC nöjde sig med sina 13. Trots detta vann världens äldsta fotbollslag med 2-0.

Båda lagen finns fortfarande och är aktiva. Sheffield FC spelar i Northern Premier League Division One South East, och Hallam FC spelar lite längre ner i Northern Counties East League Division One. Senaste mötet lagen emellan var i den 9:e oktober 2012 i en cup kallad Sheffield & Hallamshire Senior Cup. Då vann Sheffield med 3-2, och då är det fotbollens vanliga regler som gällde för båda lagen.

1999 Chelsea ”köpelag”.
 

Redan före Roman Abramovitj tog över Chelsea så hade Londonlaget kallts för ett ”köpelag”. Då Bosmandomen började gälla 1995 så satsade Chelsea stort och skaffade spelare från hela Europa. Idag 1999 spelade man borta mot Southampton. Manager Gianluca Vialli (Italien) hade tagit ut en startelva som helt saknade engelsmän. Ed De Goey (Nederländerna), Albert Ferrer (Spanien), Frank Leboeuf (Frankrike), Emerson Thome (Brasilien), Dan Petrescu (Rumänien), Celestine Babyaro (Nigeria), Gus Poyet (Uruguay), Didier Deschamps (Frankrike), Roberto Di Matteo (Italien), Gabriele Ambrosetti (Italien) och Tore André Flo (Norge). Detta var första gången ett engelskt lag var utan inhemska spelare, och det gick bra. Chelsea vann med 2-1.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 26:E DECEMBER.

Aaron RAMSEY blir 31 år.
 

Aaron James RAMSEY är född 1990 i Caerphilly, Wales
Mittfältare
27 U-landskamper och 71 A-landskamper för Wales och 5 OS-landskamper för Storbritannien (2005-)

Klubbar som spelare:
Cardiff City (1999-2008),
Arsenal (2008-19),
Nottingham Forest lån (2010-11),  
Cardiff City lån (2011),
Juventus (2019-).

Hugo LLORIS blir 35 år.
 

Hugo LLORIS är född 1986 i Nice, Frankrike
Målvakt
26 U- och 136 A-landskamper för Frankrike (2004-).

Klubbar som spelare:
CEDAC Cimiez (1993-97) 
Nice (1997-2008),
Lyon (2008-12),
Tottenham Hotspur (2012-).

Hugo Lloris kommer från en överklassmiljö, hans mor (död 2008) var advokat och hans katalanskättade far är en Monte Carlo-baserad bankman.
Han vann VM-guld med Frankrike i VM 2018 som lagets förstemålvakt och lagkapten.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA ANNANDAG JUL!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv