• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 20:e februari 2020

Lite om fotbollströjor och var jag rekommenderar att köpa dem.
Sista dagen i Växjö för mig.
Hemmakväll i Växjö har filmer???
Så var Mourinho tillbaka som psykopat!


IDROTTSHISTORIA:
1897: Irland blir första landslaget med en coach.
2002: Tommy Salos miss i OS.

FÖDDA:
Artur, Karim, Jari, Sinisa, Phil, Peter, Jimmy.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGGTEXT FRÅN ONSDAGEN DEN 19/2 2020

Lite om fotbollströjor och var jag rekommenderar att köpa dem.


Då jag fick idén att börja samla på fotbollströjor så var jag i London och upptäckte Soccer Scene på Carnaby Street. Vid alla mina Londonresor i slutet av förra millenniet så var jag alltid där och införskaffade ett antal nya tröjor. Då jag åter besökte London för ett antal år sedan så visade det sig att Soccer Scene inte bara flyttat från Carnaby Street utan även helt enkelt lagts ner som företag. Men jag har under tiden mellan mina Londonresor fått tag i fotbollströjor på annat sätt. För en dag sedan fick jag en hälsning från en gammal kollega från Kungshögsskolan i Oxie på Messenger. Han hade en son som fått för sig att börja samla på fotbollströjor och undrade var det var bäst att få tag på sådana. Jag kände att ett svar på Messenger skulle bli alldeles för långt och beslöt att istället låta alla som är intresserade få svar på min blogg.
 

Fysiska butiker finns det ont om så det är på nätet det mesta finns att köpa. Här finns det många avarter. Går man in på någon sida som har de senaste modellerna för ett par hundra kronor så ska man veta att det är sådana tröjor som man kan köpa på marknader i Turkiet eller Thailand. De är alltså inte äkta och består av en ganska dålig kvalité. När jag startade att handla mina tröjor så var det exakt samma modell som spelarna använde. Numera finns det två varianter av äkta tröjor. Sådana som spelarna använder och kallas authentic eller något liknande. Dessa tröjor är betydligt tajtare i modellen och ligger normalt mellan 1200 och 1500 kronor. Sedan finns även den äkta modell som är en riktigt utprövad sporttröja och som de flesta köper. Den ligger mellan 700 och 800 kronor. De har normal storlek. Åtminstone om man köper en Nike eller Adidas. Nike kan vara ett halvt nummer mindre och går vi till Kappa eller Errea så får man lägga till en storlek för att de ska sitta normalt.
 

Givetvis rekommenderar jag i första hand nätbutiken https://www.fotbollsaffaren.se/ . Där har jag själv jobbat då den fanns som en fysisk butik. Numera hjälper jag Micke med hans hemsida för butiken. Han är absolut billigast när det gäller nya tröjor. Skulle han inte ha det man söker så finns https://www.unisportstore.se/ . Det är egentligen en dansk butik som man även kan besöka om man skulle ha vägarna till Köpenhamn. I Unisports affär har jag köpt en hel del tröjor. Den ligget mitt på Ströget vid Jocks Passage. Där kan man prova tröjorna, men med kurser så är det faktiskt lite billigare att beställa över nätet än att handla i butiken. Sedan har jag en tredje näthandel som jag utnyttjat många gånger och som ligget i Manchester. Den heter https://www.classicfootballshirts.co.uk/ . Här kan man köpa förra årets och ännu äldre modeller till väldigt billiga priser. De flesta är begagnade, men i väldigt gott skick och alla är äkta.
 

Sedan har jag ytterligare ett antal inköpsställen. Det är nämligen så att de som säljer tröjor inte tar in mindre efterfrågade klubbar och vissa fotbollsklubbar väljer att endast sälja sina produkter i den egna shopen. Det finns alltså mång tröjor som jag köpt direkt från klubbarna från deras webshop. Det är bara att googla klubbens namn och skriva shop efter så får man oftast den rätta adressen i första sökrutan. Om man bor i någon av de större svenska städerna så kan man alltid titta in på InterSport eller Stadium. Speciellt InterSport har plockat hem några tröjor till mig, men de har oftast bara det lokala fotbollslaget numera. Söker man någon av de mest kända lagen som Real Madrid, Barcelona, Juventus, PSG, Manchester United eller Liverpool så är det i stort sett endast XXL Sport som har dessa i butiken. Men då kanske man får skynda sig för man vet inte hur länge den kedjan finns kvar. Norskägt verkar inte vara det optimala. Först kursade 4Sound och XXL har tydligen stora problem.

Klicka för att komma till Fotbollsaffären
Klicka för att komma till Unisport
Kliocka för att komma till Classic Football Shirts

Sista dagen i Växjö för mig.


Annars var det en vanlig dag i Växjö. Fast inte riktigt. Jag jobbade med hemsidan, löste korsord, såg lite rörigt skidskytte och tog min promenad till Dollarstore. På vägen tittade jag även in hos Hemmakväll och detta är ju butiken som tagit över som videouthyrare. Problemet är att nästan ingen hyr video längre så i Malmö har Hemmakväll inga filmer längre utan bara godis, dricka och mjukisdjur. Men i Växjö har Hemmakväll fortfarande filmer att både hyra och sälja. Min tanke var att ta Ebba dit innan vi åkte hem så att hon kunde få några filmer då hon fyller år idag. Hon samlar nämligen på filmer så som jag samlar fotbollströjor.
 

Hemmakväll i Växjö har filmer???


Ett besök på Hemmakväll och tre filmer i present så blev det lite senare än normalt som vi kom ifrån Växjö. Jag fixade middag först. Det var kasslergryta med spenat och ris. Sedan packades det ut i bilen. Ebba hade tagit ut de sista två semesterdagarna hon har så att de inte brinner inne. Nästa vecka är hennes sista på detta jobb så på lördag åker jag upp igen med släp och några bärare för att flytta ut ur lägenheten och lämna Kronoberg residensstad. Det var betydligt angenämare att köra hem än upp. Då tänker jag vädermässigt. Vi var hemma strax före tio. Det blev fika både för oss, men framförallt för hundarna. Det betydde att fotbollen på TV hade nästan tagit slut då jag satte på TVn
 

Så var Mourinho tillbaka som psykopat!


Hängmatchen i Premier Leagues 26 omgång mellan Manchester City och West Ham hade tagit slut och helt programenligt så hade Manchester City vunnit med 2-0. Champions Leaguematcherna var på sluttampen och om det i förrgår blev resultat som gör att returerna kan bli spännande och ovissa så ser det ut som om gårdagens matcher avgjorde utgången i dessa två möten. Atalanta slår Valencia hemma med 4-1 och det innebär att Atalanta redan är vidare enligt mitt sätt att se det. Detta är lika säkert som att Leipzig är vidare. Vinner man på bortaplan så ska det mycket till för att Tottenham ska kunna vända. Speciellt som tränaren Jose Mourinho efter matchen var supernöjd med vad hans killar presterade och att han dessutom klassade ner sina reserver med att säga att han inte hade några spelare att sätta in som skulle kunna göra det bättre än de elva som startade. Han skulle gärna vilja ha Leipzigs reserver i sitt lag. Nej, du Mourinho. Nu är du där igen med dina urlöjliga uttalanden som skadar ditt lag mycket mer än vad de gör nytta.

IDROTTSHISTORIA från den 20:e februari.

1897 Första landslag med en coach.

Billy Crone Billy Crone

Idag 1897 mötte Irland England i en landskamp. Det blev förlust med 0-6, men det unika var att det var första gången ett landslag ställde upp med en coach som ledde laget. Billy Crone som tidigare spelat 12 landskamper tog i denna match på sig rollen som världens första landslagscoach. Tyvärr hjälpte det inte så mycket i just denna match. De andra lagen sköttes genom att fotbollsförbunden plockade ut de spelare som skulle vara med och bland dem valdes en av spelarna till lagkapten. Det var också han som ledde laget.

IDROTTSHISTORIA från den 20:e februari.

2002 Ett av Tre Kronors största fiasko.

Tommy Salo var svensk ishockeymålvakt som man ofta glömmer då han gjotrde straffräddningen som gav OS-guld 1994 i Lillehammer. Detta för att Peter Foppa Forsberg hade gjort ett legendagiskt mål på sin straff. Därför är Tommy Salos minne i ishockey-historien ofta det som hände idag 2002 i OS i Salt Lake City. Alla NHL-proffs var tillgängliga och frågan var om Sverige kunde visa att de var vbäst i världen. De hade lätt vunnit sin grupp som innehöll både Tjeckien och Kanada. I kvartsfinalen skulle Vitryssland lätt köras över, men med fyra minuter kvar av matchen stod det 3-3. Då skjuter den vitryske spelaren Vladimir Kopatin ett skott från halva planen. Pucken studsar på svenske Tommy Salos axel och glider sedan in i mål. I och med detta blir ställningen 4–3 till Vitryssland och under matchens få återstående minuter ändras inte läget. Sverige är utslaget och lite orättvist så är det denna tavla som Tommy Salo ofta koms ihåg för.

IDROTTSPROFIL som föddes den 20:e februari.

Artur BORUC blir 40 år
FOTBOLL

Artur BORUC är född 1980 i Siedlce, Polen
Målvakt
65 A-landskamper för Polen.

Klubbar som spelare:
Pogoń Siedlce (1998-99),
Legia Warsaw (1999–2005),
Dolcan Ząbki (2000 lån),
Celtic (2005 lån),
Celtic (2005–10),
Fiorentina (2010–12),
Southampton (2012–15),
Bournemouth (2014–15 lån),
Bournemouth (2015–).

Under sin tid i Celtic vann laget den skotska ligan tre gånger (2006, 2007 och 2008).

IDROTTSPROFIL som föddes den 20:e februari.

Karim BAGHERI blir 46 år
FOTBOLL

Karim BAGHERI är född 1974 i Tabriz, Iran
Mittfältare
97 A-landskamper för Iran.

Klubbar som spelare:
Tractor Sazi (1986–94),
Keshavarz (1994–96),
Persepolis (1996–97),
Arminia Bielefeld (1997–2000),
Persepolis (2000),
Al-Nasr (2000 lån),
Charlton Athletic (2000–01),
Al-Sadd (2001–02),
Persepolis igen (2002–11).

Lag som tränare:
Persepolis (2012–13 assisterande),
Persepolis (2015– assisterande).

Den 9 januari 2009 gjorde Bagheri sitt 50:e landslagsmål.

IDROTTSPROFIL som föddes den 20:e februari.

Jari LITMANEN blir 49 år
FOTBOLL

Jari Olavi LITMANEN är född 1971 i Lahtis, Finland
Mittfältare
137 A-landskamper för Finland.

Klubbar som spelare:
Lahden Reipas (1977-90),
HJK Helsinki (1991),
MyPa 47 (1992),
Ajax (1992-99),
Barcelona (1999-2001),
Liverpool (2001-02),
Ajax igen (2002-04),
Lahti (2004),
Hansa Rostock (),
Malmö FF (2005-07),
Fulham (2008),
Lahti igen (2008-10),
HJK Helsinki igen (2011).

Jari Litmanen anses som Finlands bäste fotbollsspelare genom tiderna. Hans landslagskarriär sträckte sig över fyra årtionden, från 1989 till 2010.

IDROTTSPROFIL som föddes den 20:e februari.

Sinisa MIHAJLOVIC blir 51 år
FOTBOLL

Sinisa MIHAJLOVIC är född 1969 i Vukovar, Jugoslavien (nuvarande Kroatien)
Försvarare
63 A-landskamper för Förbundsrepubliken Jugoslavien. (Serbien och Montenegro).

Klubbar som spelare:
Borovo (1986-88),
Vojvodina (1988-90),
Röda Stjärnan (1990-92),
Roma (1992-94),
Sampdoria (1994-98),
Lazio (1998-2004),
Inter (2004-06).   

Lag som tränare:
Inter (2006-08 assisterande),
Bologna (2008-09),
Catania (2009-10),
Fiorentina (2010-11),
Serbiens landslag (2012-13),
Sampdoria (2013-15),
Milan (2015-16),
Torino (2016-18),
Sporting (2018),
Bologna (2019-).

Den 9 april 2006, i en bortamatch mot Ascoli Calcio, slog Mihajlović nytt rekord då han satte sitt 27:e frisparksmål i Serie A.

IDROTTSPROFIL som föddes den 20:e februari.

Phil NEAL blir 69 år
FOTBOLL

Philip George "Phil" NEAL är född 1951 i 
Irchester, Northamptonshire, England
Försvarare
50 A-landskamper för England.

Klubbar som spelare:
Northampton Town (1967-74),
Liverpool (1974-85),
Bolton Wanderers (1985-89).

Lag som tränare:
Bolton Wanderers (1985–1992),
Coventry City (1993–1995),
Cardiff City (1996),
Manchester City (1996 tillfällig)

Neal är en av de mest framgångsrika spelarna i Liverpools historia. Han blev ligamästare åtta gånger, Ligacupvinnare fyra gånger, Europacupvinnare fyra gånger och UEFA-cupvinnare en gång.

IDROTTSPROFIL som föddes den 20:e februari.

Peter OSGOOD blev 59 år
FOTBOLL

Peter Leslie OSGOOD var född 1947 i Winsdor, England och dog av en hjärtattack den 1:a mars 2006 i Slough i England
Anfallare
4 A-landskamper för England.

Klubbar som spelare:
Chelsea (1964-74),
Southampton (1974-77),
Norwich City (1976-77 lån),
Philadelphia Fury (1977-78),
Chelsea igen (1978-79).

När han avled den 1 mars 2006, 59 år gammal, hyllades han av Chelseas fans och spelare som den bäste, tillsammans med Gianfranco Zola, att ha spelat i Chelseatröjan. Vid en ceremoni den 1 oktober 2006 lades hans aska till den sista vilan under straffpunkten vid den södra läktaren (Shed End) på Stamford Bridge. På dagen fyra år efter att Peter Osgoods aska placerades under straffpunkten hyllades "The King of Stamford Bridge" ännu en gång. En staty till minne av Osgood avtäcktes utanför West Stand på Stamford Bridge.

IDROTTSPROFIL som föddes den 20:e februari.

Jimmy GREAVES blir 80 år
FOTBOLL

James Peter "Jimmy" GREAVES är född 1940 i Manor Park, London
Anfallare
12 U- och 57 A-landskamper för England.

Klubbar som spelare:
Chelsea (1955-61),
AC Milan (1961),
Tottenham Hotspur (1961-70),
West Ham United (1970-71),
Brentwood (1975-76),
Chelmsford City (1976-77),
Barnet (1977-79),
Woodford Town (1979-80).

Greaves har flera målrekord. Bland annat har han gjort näst flest mål (366 mål) i de fem stora ligorna i Europa (England, Spanien, Frankrike, Tyskland och Italien). Han har gjort fjärde flest mål i engelska högstaligan (357 mål), flest för Englands landslag (44 mål) och flest antal mål för Tottenham Hotspur(268 mål). Han var med i Englands trupp som blev världsmästare 1966. Han har vunnit engelska skytteligan sex gånger och med sina sex hattrick har han även det rekordet.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

  • Pontus • 24 februari 2020 11:33:36
    Hejsan! Jag tackar för informationen angående om hemsidor där man kan inhandla fotbollströjor.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv