• Boris dagliga blogg

Fredagen den 24:e mars 2023

NAMNSDAG:
Gabriel
Rafael


TEMADAG:
Europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass
Grammatikdagen
Internationella dagen för rätt till sanning om grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna, samt för offrens värdighet
Världstuberkulosdagen

RUBRIKER.

Flytt igår igen.
Brynäs ramlade ur och England fick revansch.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 24/3:
1965: Liverpool vidare på lottning.
2007: Montenegros första landskamp.
2007: Första tävlingsmatchen på Nya Wembley
2012: Cristiano Ronaldo snabbast till 100 mål.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 24/3:
Aliou CISSE, 
Archie GEMMILL. 

FAKTA OCH TANKAR OM TORSDAGEN DEN TJUGOTREDJE MARS 2023.

Flytt igår igen.
 

Den tidiga morgonen innebar klockan nio. Fast för att vara tillbaka på Ärtgräng klockan nio så krävdes uppstigning lite tidigare. Nio skulle nämligen representanter från "Öppna Hjärtat" komma till vårt gamla hus för att hämta lite möbler, ett pingisbord, böcker och skivor. Alltså saker vi inte behövde längre, men som kunde komma abdra till nytta. Efter att ha skruvat ner några lampor och fyllt bilen med det och grejer från garaget åkte jag tillbaka till Päronvägen. Där blev det förmiddagsrunda med hundarna i regnet. Sedan förmiddagsfika och därefter återvändning till Ärtgränd. Halvett skulle två flyttgubbar komma för att plocka med tunga möbler och ett rejält piano till vårt nya hem. Då jag just skulle åka så fick jag ett samtal där flyttkarlarna var i Klippan och meddelade att de blev lite sena. Klockan två passade bättre. Då kunde jag kolla upp om jag kunde få in några kanaler på TV:n från ett märkligt antennuttag. En antennsladd som sitter i det stora vardagsrummet. Det gick att få ettan och tvåan, men sedan vile inte TV:n visa fler kanaler. Det blir att fortsätta använda datorn och koppla den via en HDMI-kabel till TV:n.

Klockan två dök flyttgubbarna upp. De hade ett fast pris på pianot och de fyra skåpen. Sedan visade det sig att vi ahde ytterligare ett skåp som vi ville behålla. De flyttade även med detta för en extra hundralapp. De var en bra deal. Det lilla problemet som uppstod på Päronvägen var att alla skåpen inte gick att få upp på andra våningen och att pianot var på centimetern exakt så brett att det gick in. Fast detta sista var ju inget problem utan tvärtom. Att dörrposter blivit så smala beror inte på husbyggadet utan på att människor bara har möbler som man köper och sedan sätter ihop i rummet de ska skå i. Vid flytt så skruvar man isär och plockar med sig. Vi lite äldre äger gedigna skåp som inte går att plocka isär så att de blir mindre. Lådor och dörrar kan plockas av så att det blir lättare, men måtten är trots det lika stora så att man får problem att möblera där man vill att bohaget ska stå.

Brynäs ramlade ur och England fick revansch.
 

Än en dag så tog flytten större delen av vår tid. Efter hundarnas kvällsmacka och promenad så blev det lite sport genom HDMI-kabeln. Jag missade de två första perioderna av Brynäs mot Malmö och då det stod 0-0 kom jag att tänka på sportkommentatorn som läste upp ishockey resultat, då han sa att matcen slutade 0-0. Periodsiffror 0-0, 0-0, 0-0. Men här blev det inte 0-0. Enda målet i matchen gjorde Rwdhawks som därmed spelar SHL även till hösten. Brynäs får för första gången sedan Elitserien och SHL startade, flytta ner en division. Det innebär att Färjestad är enda lag som spelat alla Elitserie- och alla SHL-säsonger.

Kvalet till Europamästerskapet i fotboll inleddes och här blev det andra halvlek av returen på förra Ems final. Då vann Italien över England. Igår fick England sin revanch. Efter en strålande första halvlek ledde de med ”bara” 2-0. I början av andra reducerade Italien och sedan var det endast Englands uppgift att förstöra spelet och maska så mycket det gick. Därför förstår jag de som inte tycker om fotboll, för det var tråkigt att se fotbollsspelare som onekligen kan sin idrott försöka förstöra så mycket de kunde. Allr detta renderade i en utvisning av Luke Shaw i minut 80, men England höll ut. 2-1 borta är en bra öppning. Alla andra sju matcher innehöll väntade resultat. Förutom Slovakien mot Luxemburg. 0-0 får anses vara en liten överraskning.

IDAG! FREDAGEN DEN TJUGOFJÄRDE MARS 2023.

NAMNSDAG:

Gabriel
Rafael

 

Namnsdagar den 24:e mars i kronologisk ordning.
 
1695–1900 – Gabriel
1901–1985 – Gabriel
1986–1992 – Gabriel, Gabrielle (utgått) och Gunni (utgått)
1993–2000 – Gabriel och Rafael
Från 2001 – Gabriel och Rafael

TEMADAG:

Europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass
 

Den femte juli 2012 röstade 584 EU-ledamöter för instiftandet av den europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass. Endast 26 ledamöter röstade emot, sju lade ner sina röster. Initiativtagare till förslaget om instiftandet av en dag för hantverksmässigt tillverkad glass var den italienska kristdemokraten Sergio Paolo Francesco Silvestris.
Han hoppades att införandet av en europeisk dag för hantverksmässigt producerad glass ska leda till en boost för den europeiska glassen, en produkt som tillverkas lokalt av färska råvaror, vilket är bra för miljön.


Grammatikdagen
 

Grammatikdagen är en årligt återkommande temadag om grammatik. Den uppmärksammas i hela Sverige, både i skolorna och i arbetslivet. Grundarnas syfte är att höja statusen för grammatik och sprida insikten att grammatik är kul.


Internationella dagen för rätt till sanning om grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna, samt för offrens värdighet
 

2010 instiftade FN:s generalförsamling ”Internationella dagen för rätt till sanning om grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna, samt för offrens värdighet” Den långa titeln på temadagen säger i stort sett vad det handlar om.


Världstuberkulosdagen
 

Idag är det Världstuberkulosdagen. Tuberkulos är en av de tio främsta dödsorsakerna i världen och den ledande dödsorsaken från ett enskilt smittämne. Miljontals människor insjuknar i tuberkulos varje år.

Riksförbundet HjärtLung har en stark koppling till tbc. I dag är förbundet mest förknippat med hjärtinfarkt, hjärtsvikt och KOL. Men förbundets föregångare var ett antal föreningar som startades av tuberkulospatienter i början av 1900-talet.

Världstuberkulosdagen (World TB Day) uppmärksammar minnet av den dag då Robert Koch år 1882 offentligt beskrev tuberkelbakterien som orsak till tuberkulos.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TJUGOFJÄRDE MARS.

1965 lottning avgör.
 

Idag 1965 spelade Liverpool mot Köln i Europa Cup i Rotterdam. Anledningen till att matchen gick i Nederländerna var att både hemma- och bortamatch i denna kvartsfinal hade slutat 0-0. Dagens match var alltså ett omspel. Liverpool tog ledningen med 2-0, men innan matchen var över hade Köln kvitterat till 2-2. 1965 hade UEFA bara regeln att lottning gällde för att avgöra vilket lag som skulle gå till semin. Slantsinglingen vann Liverpool, men i semin slogs de ut av Inter med 4-3 sammanlagt.

2007 första landskampen.
 

Idag 2007 spelade Montenegro sin allra första landskamp. De mötte Ungern och vann med 2-1. Just nu ligger laget på 69:e plats på FIFAs världsranking.

Första tävlingsmatch-målet på nya Wembley. Första tävlingsmatch-målet på nya Wembley.

2007 första landskampen på Wembley.
 

Idag 2007 spelade England och Italien den första matchen på Nya  Wembley. Det var en U-21 landskamp och Giampaolo Pazzini gjorde det första målet efter bara 29 sekunder. Matchen slutade 3-3 inför 55 700 betalande åskådare trots att det var utsålt 60 000. Nu var det inte riktigt den första matchen då Multiplex och Wembley Stadium andällda hade mötts inför tomma läktare då gräset på arenan var klart. Dessutom hade det spelats en match inför betalande åskådare den 17:e mars. Det var Geoff Thomas Foundation Charity XI som mötte the Wembley Sponsors Allstars. Den matchen slutade 2-0. Men det var idag 2007 som första tävlingsmatchen spelades.

2012 Ronaldo 100.
 

Idag 2012 spelade Real Madrid hemma mot Real Sociedad. Det blev en ganska enkel seger med 5-1. I vanlig ordning var Cristiano Ronaldo en av Reals målskyttar och det var inte vilket mål som helst. Det var Ronaldos 100:e mål för Madridklubben. Fler har gjort 100 mål, men ingen på så få matcher som Ronaldo. Han hade varit i klubben sedan juli 2009. Det tog alltså inte ens tre säsonger.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TJUGOFJÄRDE MARS.

Aliou CISSE blir 47 år.
 

Aliou CISSE är född 1976 i Ziguinchor, Senegal
Försvarare/Mittfältare
35 A-landskamper för Senegal (1999-2005).

Klubbar som spelare:
Lille (1994-97),
Sedan (1997-98),
Paris SG (1998-2001),
Montpellier (2001-02),
Birmingham City (2002-04),
Portsmouth (2004-06),
Sedan igen (2006-08),
Nîmes (2008-09).  

Lag som tränare:
Senegal U23 landslag (2012-13 assisterande),
Senegal U23 landslag (2013-15),
Senegals landslag (2015-).

Alious kusin Ibrahima Cissé har skapat rubriker genom sitt företag Fair Trade Cashew Company som specialiserar sig på cashew i Senegal. Efter att hans kusin rådgivit honom om det åt Aliou enligt rapporter massvis med cashewnötter inför matcher.

Archie GEMMILL blir 76 år.
 

Archibald Gemmill är född 1947 i Paisley, Skottland
Mittfältare
43 A-landskamper för Skottland (1971-81).

Klubbar som spelare:
St Mirren (1964–67),
Preston North End (1967–70),
Derby County (1970–77),
Nottingham Forest (1977–79),
Birmingham City (1979–82),
Jacksonville Tea Men (1982),
Wigan Athletic (1982),
Derby County igen (1982–84).

Lag som tränare:
Rotherham United (1994–96),
SKottland U19 (2005–09).

När Derby Countys dåvarande manager Brian Clough 1970 skulle köpa honom från Preston så sov han över i Gemmills hem för att ingen annan skulle hinna få Gemmills namnteckning på ett kontrakt före honom. Gemmill var själv inställd på att skriva på för Everton men Clough ville annat och förberedde sig för att övernatta i sin bil utanför paret Gemmills hem. Gemmills fru bjöd till slut in Clough till att sova i huset och Gemmill skrev på för Derby efterföljande morgon.

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv