• Boris dagliga blogg

Lördagen den 17:e juni 2023

RUBRIKER.

2 x shopping, 2 x sport och 2 x tv-program.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 17/6:
1902: Norwich City FC grundas.
1962: VM-finalen mellan Brasilien och Tjeckoslovakien.
1994: Diana Ross öppnar fotbolls-VM med en praktmiss.
2003: David Beckham väljer nr 23 i Real Madrid.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 17/6:
Jordan HENDERSON, 
Alan DZAGOEV.

NATIONALDAG:
Island 

NAMNSDAG:
Torborg
Torvald
 
TEMADAG:
Naturismens dag.
Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka.
Husbilens dag.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN 16 JUNI 2023.

2 x shopping, 2 x sport och 2 x tv-program.


Igår var det en fredag då dottern var ledig från jobbet. Tur var det, för vår släkting från Stockholm skulle åka hem igår och hans tåg gick från Malmö Central klockan åtta. Detta innebar att någon måste skjutsa honom till Malmö och då dottern var ledig så… Fast jag vaknade till vid sextiden och kom på att jag glömt sätta ut trädgårdstunnan som töms varannan fredan. Då det var gjort kunde jag vila ut några timmar till.

Det blev en riktig lördagsfrukost då vi var samlade hela huset, med bara vi tre som normalt bor här. Alltså vankades det scrambled eggs med tillbehör. Sedan skulle alla iväg och byta kläder i någon klädesaffär inne i Malmö. Då jag var ensam hemma passade jag på att tvätta upp lite av de senast använda fotbollströjorna. Då jag har lite tröjor att välja på så brukar det bli tvätt ungefär en gång i månaden.

Då alla kom hem blev det hustrun som lämnades ensam hemma och all vi andra drog till Hornbach. Det var tre inköp som var viktiga. Kompletterande staket runt tomten så att den Lille inte ska kunna smita, sladdar och lampkontakter så att taklamporna kan börja komma på rätt plats och så en sticksåg så att jag kan kapa överhyllorna på våra skåp. Päronvägens hus har inte samma takhöjd som Ärtgränd. Alltså måste ovanskåpen kortas med knappt tio centimeter för att få plats. Det blev en sticksåg av märket DeWalt. Till den behövdes även köpas batteri och en laddare. Men detta är ju en engångssumma då samma batteri passar i alla andra redskap av samma märke. Tyvärr fick vi en falsk uppgift som sade att det fanns sågklinga med i maskinpaketet. Det fanns det inte. Så igår kunde vi bara titta och beundra sticksågen.
 
Det var lite att titta på i TV. Två olika sportprogram, men dessa såg jag bara tillfälligt på. Sveriges B-lag i fotboll mötte Nya Zeeland som också verkade ha lite av ett B-lag. Efter första halvlek stod det 3-1 och sedan såg jag att de hade slutat 4-1.

Andra sportsändningen var US Open i golf. Det är en av de fyra stora turneringarna som herrarna har varje år. Man kan inte se en hel dag med golf, men från halvtolv tills jag somnade såg jag lite på denna tävling som avslutas på söndag.

Mellan sporten kom ett program för hela familjen och det var andra programmet om och med Karl Fredrik från Eklaholm. Efter det gick hustrun och Rhiann och lade sig och dottern och jag stannade uppe för att se film. Det blev ”Shazam! Fury of the Gods”. Detta var andra filmen i serien om barnn som får superkrafter och blir lite halvtöntiga superhjältar. Det är DC som står bakom och deras superhjältefilmer är oftast mycket mörkare än Marvels, men i Shazamfilmerna är det betydligt mer humor i. Första filmen såg jag med yngsta dottern på bio i Växjö. Nu såg jag tvåan med äldsta dottern i Åkarp. Det är HBO som har filmen till streaming trots att den kom i år och gick på biograferna för inte så länge sedan.

Historien om tonåringen Billy Batson, som kan förvandlas till sitt vuxna alter ego - superhjälten Shazam fortsätter. Tillsammans med sina fostersyskon, som också har superkrafter, måste de stoppa systrarna Hespera och Calypso som hotar världen. Och givetvis lyckas de med detta även om det ser mörkt ut. Jag gillade filmen och hade en förnöjsam kväll de två timmar och tio minuter som den varade.

Kolla Trailern till filmen HÄR

IDAG! LÖRDAG 17 JUNI 2023.

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.

NATIONALDAG:
Island 

 

Islands nationaldag firas den 17 juni. Då firar man årsdagen av då Island 1944 blev republik, självständig från Danmark. Danmark var vid denna tid ockuperat av Tyskland, medan USA, Kanada och Storbritannien hade skickat soldater till Island. När Islands unionsavtal med Danmark löpte ut 1943 kunde inte nya unionsrevisioner hållas på grund av ockupation och Island förklarade sig självständig republik under det kommande året.

NAMNSDAG:
Torborg
Torvald

 

Namnsdagar för den 17:e juni i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Botolf (till minne av en engelsk abbot i Lincolnshire på 600-talet)
1901–1985 – Torborg
1986–1992 – Torborg, Torhild (utgått) och Toril (utgått)
1993–2000 – Torborg och Torvald
Från 2001 – Torborg och Torvald

TEMADAG:

Naturismens dag.

Den 30 augusti 1953 bildades Internationella naturistförbundet i Frankrike. Naturismens Dag är lördagen före Midsommarhelgen.


Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka.

1995 beslöt FN att införa Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka. Den inträffar den 17:e juni varje år. Man vill få människor att tänka på att över en miljard fattiga och utsatta människor bor på de torraste landområdena i världen.
 

Husbilens dag.

Husbilens dag infaller lördagen före midsommar, och är instiftad av Husbilskompisar 2015.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 17 JUNI.

1902 Norwich City bildas.
 

Norwich CEYMS F.C. var ett fotbollslag som grundades 1988. CEYMS står för Church of England Young Men's Society. Idag 1902 var kaptenen och vice kaptenen ur denna klubb på Criterion Cafe. De tyckte att ambitionen inte var tillräckligt stor så de bestämde sig för att starta en egen fotbollsklubb. Det blev Norwich City FC. Efter två amatörår blev klubben professionell. Mest beroende på att de uteslöts ut amatörligan för att vissa spelare hade fått lite betalning. 1921 kom de med i proffsligan och 1992 var de med i första Premier League.

1962 Brasilien – Tjeckoslovakien.
 

På Estadio Nacional i Santiago i Chile spelades idag 1962 den sjunde VM-finalen i fotboll. 56 länder hade kvalat och 16 var med i turneringen. Finalen stod mellan de regerande världsmästarna Brasilien och Tjeckoslovakien. Josef Masopust gav tjeckerna ledningen efter en kvart, men sedan var det bara Brasilien. Pelé hade skadat sig redan i andra matchen men det fanns spelare som Amarildo, Zito och Vava som kunde göra mål. 3-1 slutade finalen och för andra och senaste gången hade en nation försvarat sitt världsmästerskap.
 

Klicka HÄR för ett sammandrag av finalen

1994 VM i USA.
 

Första matchen i fotbolls-VM i USA spelades idag 1994 på Soldier Field i Chicago. Tyskland vann över Bolivia med 1-0 och målet gjordes av Jürgen Klinsmann. Fast det som de flesta kommer ihåg är invigningen. Efter ett tal av Oprah Winfrey presenterade hon Diana Ross som framförde sin nya singel "I'm Coming Out". Under låten skulle Ross lägga en straff så att målet rämnade då bollen träffade nätmaskorna. Det var då bloopern kom. Diana Ross sköt så illa att bollen gick långt utanför mål, men målet rasade i alla fall. Det fanns ingen chans att göra en andra tagning i direktsändningen.

Klicka för öppningen med missen.

2003 Beckham till Real och varför nummer 23?
 

David Beckham var 14 år då han skrev på för Manchester United 1991. Ryktet gick att han och Sir Alex inte gick riktigt ihop. Hur det nu än var så flyttade han från Manchester idag 2003 då han skrev på för Real Madrid. David ville givetvis ha nummer 7, men det var redan upptaget av Raul. Då David kollade över de lediga numren påpekade Davids fru Victoria att basketstjärnan Michael Jordan just hade slutat sin karriär och hade David spelat basketboll i Washington Wizards hade Jordans 23 varit ledigt. På så sätt blev det 23 i Real Madrid och det numret passade ju ännu bättre då Beckham 2007 flyttade till USA och LA Galaxy.
 

Klicka för att se en video om förklaringen

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 17 JUNI.

Jordan HENDERSON blir 33 år.
 

Jordan Brian HENDERSON är född 1990 i Sunderland, England.
Mittfältare
29 U- och 75 A-landskamper för England (2009-).

Klubbar som spelare:
Sunderland (2006-11),
Coventry City (2009 lån),
Liverpool (2011-).

Säsongen 2010-2011 spelade Henderson i 37 av lagets 38 ligamatcher och blev för andra året i rad utsedd till klubbens bästa unga spelare.

Alan DZAGOEV blir 33 år.
 

Alan Yelizbarovich DZAGOEV är född 1990 i Beslan, Sovjetunionen
Mittfältare/anfallare
9 U- och 59 A-landskamper för Ryssland (2007-18).

Klubbar som spelare:
Yunost Vladikavkaz (1999–2005),
Konoplyov (2005–06),
Krylia Sovetov-SOK (2006–07),
CSKA Moskva (2008–22),
Rubin Kazan (2022–).


Det var hans mor som var så intresserad av fotboll att hon tog Alan och hans bror Gela till närmsta fotbollsklubb för att de skulle starta med den sporten.

Alan DZAGOEV blir 33 år.
 

Alan Yelizbarovich DZAGOEV är född 1990 i Beslan, Sovjetunionen
Mittfältare/anfallare
9 U- och 59 A-landskamper för Ryssland (2007-18).

Klubbar som spelare:
Yunost Vladikavkaz (1999–2005),
Konoplyov (2005–06),
Krylia Sovetov-SOK (2006–07),
CSKA Moskva (2008–22),
Rubin Kazan (2022–).


Det var hans mor som var så intresserad av fotboll att hon tog Alan och hans bror Gela till närmsta fotbollsklubb för att de skulle starta med den sporten.

DAGENS MATCHTRÖJA 17 JUNI 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA ETT BRA VECKOSLUT!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv