• Boris dagliga blogg

Söndagen den 7:e juni 2020

Ligor i Europa, bok: "Det som göms i snö" och film ”Bad Times at the El Royale".

FOTBOLLSHISTORIA:
1970: Gordon Banks gör sitt livs räddning.
1970: Ett märkligt Mexiko-mål.

FÖDDA:
Cenk, Donovan, Cafu.

DAGENS TRÖJA

BLOGGTEXT OM LÖRDAGEN DEN 6/6 2020

Ligor i Europa, bok: "Det som göms i snö" och film ”Bad Times at the El Royale".


Det blev lite strötittande på Bayern München som borta utklassade Bayer Leverkusen med 4-2. Segern gör inte att Bundesliga är klar, men i teorin så är det ganska klart att Bayern tar sin åttonde ligatitel i rad. Detta föranledde mig att titta på de senaste åtta åren i de andra stora ligorna. Min tanke var att bevisa att Bundesliga är ganska ointressant då man i förväg vet att Bayern München ska bli mästare. Nu visade det sig att jag inte alls hade rätt då jag skulle bevisa att det var betydligt mer spännande i övriga Europa, tvärtom!
 

Serie A i Italien har de senaste åtta åren vunnits av Juventus och då de leder tabellen även i år så kan det vara så att det är än mer ointressant i Italien än Tyskland. Frankrike har nästan lika stor dominans av ett enda lag. Serien är redan slut där och Paris Saint-Germain är segrare denna säsong. Det betyder att Paris-laget blivit mästare sju av de senaste åtta säsongerna. De slutade tvåa 2016-17 efter Monaco. I La Liga i Spanien så är de åtta senaste segrarna Barcelona (5), Atletico (1) och Real Madrid (2). Inga andra lag har där varit i närheten. Dessa tre har belagt de tre första platserna de senaste åtta åren, och det kan mycket väl bli samma tre lag i topp i år. Den mest spännande ligan av de stora är Premier League, även om den är ganska klar i år. Liverpool kommer att ta sitt första mästerska. Annars så har de senaste åtta åren vunnits av Manchester City fyra gånger, Chelsea två, Manchester United och Leicester City en gång var. Och denna säsong sällar sig ett femte lag till mästarskaran. Så detta bidrar lite till att jag håller Premier League lite högre än de andra ligorna.
 

Allsvenskan har fem olika mästare. Malmö FF ligger alltid i topp och har vunnit hälften av mästerskapen de senaste åtta åren. De andra som tagit titeln är IF Elfsborg, IFK Norrköping, AIK och Djurgården och ska vi gå hela nio år tillbaka så var det Helsingborgs IF som blev mästare. Det blir de inte i år om de har pengar nog att kunna vara med i Allsvenskan då den så småningom ska starta. Klubben hade redan före säsongen ekonomiska problem men hade räknat ut att de skulle klara det hela så fort som Allsvenskan startade. Coronaepidimin gjorde att HIF nu söker hjälp med pengar av kommunen. De ligger 17 miljoner back och detta är om det stannar vid sju hemmamatcher utan publik. Skulle restriktionerna gälla längre än så kan det bli tvångsnedflyttning.
 

I dessa tider så var inte Sveriges nationaldag igår något som firades i vårt hem något nämnvärt. Golf hade gått att spela och detta har jag gjort de senaste åren den sjätte juni. Igår stod jag över och det var innan jag visste att vädret skulle bli som det blev. Stormvindar, ösregnskurrar och allmänt kyligt. Nej, golf ska vara behagligt att spela och då är det vädret jag tänker på. Alltså hann jag läsa ut ”Det som göms i snö” av Carin Gerhardsen. Det är lite lustigt att det även finns en kriminalserie med Robert Gustafsson av Leif GW som går på streaming-TV. Jag skrev igår om att boken nominerats som bästa svenska deckare 2018. Nu vet jag inte om jag riktigt håller med? Den var skriven ur de olika huvudpersonernas synvinkel och det var ett speciellt grepp även om det inte är nytt. Det var en spännande och intressant historia där en massa olika personer vävts in i en och samma händelse, men då man kom mot slutet var det ganska lätt att avslöja vem som var den skyldigt, så boken var helt okay, men inte syperlysande.
 

Även nationaldagen avslutade jag med en film. Igår var det en genre som inte tilltalade övriga familjen utan ”Bad Times at the El Royale” såg jag själv.
Regi Drew Goddard, med Jeff Bridges, Cynthia Erivo, Dakota Johnson, John Hamm, Chris Hemsworth, Lewis Pullman.
Det är en thriller som utspelar sig 1969 på ett hotell i Tahoe, på gränsen mellan Kalifornien och Nevada. Hälften av rummen i ena delstaten, gambling tillåten i halva hotellet. Det var en gång ett hett ställe där kändisar samlades.
Nu är det öde och billigt. På The El Royale jobbar endast en ung man. Dit kommer en handfull personer med hemligheter i bagaget. De checkar in, och bit för bit får vi veta mer om främlingarna och deras sanningar.
Vi rör oss i Quentins Tarantinos filmiska landskap, modern film noir. Det betyder vass dialog och några mångordiga monologer. Här finns också skickligt bildberättande, där en lång sekvens avslöjar vad som sker i de olika rummen.
Det är en spännande, överraskande och våldsam film som jag gillade. Texten ovan är hämtad från recensionen i Afronbladet på min födelsedag 2018 och jag håller med i de fyra stjärnor som tidningen gav filmen.

FOTBOLLSHISTORIA från den 7:e juni.

1970 Banks räddning.
 

I VM i Mexiko spelade idag 1970 Brasilien mot England i den fjärde matchen i Grupp 3. Det är lite av en gruppfinal och Brasilien går segrande ur kampen med 1-0. Båda lagen går vidare från gruppen. Men det är inte målet som blir ihågkommet för eftervärlden utan en händelse i tionde minuten då alla trodde att första målet skulle falla. Jairzinho lyckades på högerkanten dribbla förbi Terry Cooper. Målvakten Gordon Banks var på väg ut att täcka då inlägget kom. Pelé gick upp perfekt och fick på en fantastiskt fin nick. Hårt och ner i marken vid Banks högra stolprot. På något magiskt sätt lyckades Gordon Banks fläka sig ner och göra en av fotbollsvärldens mest svettiga räddningar. De sydamerikanska reportrarna hade redan startat sitt GOOOOOOOO…, men det kom aldrig något L.

FOTBOLLSHISTORIA från den 7:e juni.

1970 Mexiko mot El Salvador.
 

I Grupp 1 spelade hemmanationen Mexiko idag 1970 mot det i fotbollssammanhang lilla landet El Salvador. Det var inte många som var förundrade över slutresultatet 4-0. Det var däremot väldigt underligt hur 1-0 målet kom till. I slutet av första halvlek dömde den egyptiske domaren Ali Kandil en frispark till El Salvador. Det märkliga var att en av Mexikos spelare stegade fram och lade frisparken. Istället för att få varning för detta tilltag lät domaren Mexiko fortsätta anfallet och Javier Valdivia satte bollen i mål. El Salvador spelarna protesterade givetvis men det hjälpte föga. Domaren hade dömt mål. Givetvis protesterade El Salvador och vägrade göra avspark både efter målet och då andra halvlek skulle börja. Men inga protester hjälpte och Mexiko kunde göra tre mål till och säkra avancemang medan El Salvador bara fick en match till innan VM var slut för dem.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 7:e juni.

Cenk TOSUN blir 29 år

Cenk Cengligirbi TOSUN är född 1991 i Wetzlar, Tyskland
21 U-landskamper för Tyskland, 12 B- och 42 A-landskamper för Turkiet (2013-).

Klubbar som spelare:
Eintracht Frankfurt (1997–2011),
Gaziantepspor (2011–14),
Beşiktaş (2014–18),
Everton (2018–)
Crystal Palace (2020- lån)


Då Cenk tog steget från U-landslag till A-landslag tog han även beslutet att representera Turkiet istället för Tyskland.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 7:e juni.

Donovan RICKETTS blir 43 år

Donovan RICKETTS är född 1977 i Montego Bay, Jamaika
100 A-landskamper för Jamaika (1998-2013).

Klubbar som spelare:
Wadadah (1994–98),
Seba United (1998–2001),
Galaxy F.C. (2001–02),
Village United (2002–04),
Bolton Wanderers (2004–05),
Bradford City (2004–05 lån),
Bradford City (2005–08),
Village United (2008),
LA Galaxy (2009–11),
Montreal Impact (2012),
Portland Timbers (2012–14),
Orlando City (2015),
LA Galaxy igen (2015),
Tulsa Roughnecks (2017).

Under sin tid i amerikanska ligan MLS blev han två år utnämnd till Årets Målvakt.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 7:e juni.

CAFU blir 50 år

CAFU Marcos Evangelista de Moraes är född 1970 i Itaquaquecetuba, São Paulo, Brasilien.
142 A-landskamper för Brasilien (1990-2006).

Klubbar som spelare:
São Paulo (1988-94),
Real Zaragoza (1994-95),
Juventude (1995),
Palmeiras (1996-97),
Roma (1997-2003),
Milan (2003-08).

Världsmästare: 1994 och 2002. Copa Americamästare: 1997 och 1999

DAGENS ORD.

DAGENS WALLPAPER till PC 1920x1080 BASERAT PÅ DAGENS TRÖJA

HA EN BRA DAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv