• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 11:e februari 2021

Japan, 112, sjuka, kvinnor inom vetenskap, Yngve, Inge, Eufrosyne, 

FOTBOLLSHISTORIA:
2010: Chester City FC utesluts ur ligan.

FÖDDA:
Rafael, Tommy.

DAGENS TRÖJA.

IDAG: TORSDAGEN DEN 11/2 2021.

NATIONALDAG
Japan

Nationaldagen till minne av den förste kejsarens kröning 660 f.Kr. Jimmu var enligt legenden Japans förste kejsare, sonsons son till Ninigi och sonsons sonsons son till solgudinnan Amaterasu. Enligt legenden föddes han 1 januari 711 f.Kr., kröning 11 februari 660 f.Kr. och dog 11 mars 585 f.Kr. Före andra världskriget firades dagen stort. Efter freden avskaffades nationaldagen, men återinrättades 1966. Nuförtiden är det en nationell helgdag, men firas inte särskilt stort.
 

TEMADAG
Internationella 112-dagen

Det betyder att du kan ringa 112 var som helst i hela EU och få hjälp i en akut nödsituation. 112-dagen firas i hela EU den 11 februari (11/2) och är ett intitativ av European Emergency Number Association (EENA). Dagen infördes 2009 och uppmärksammas över hela Europa.
 

TEMADAG
Världsdagen för de sjuka

Dagen instiftades 1992 av påve Johannes Paulus II och firades första gången i Lourdes den 11 februari 1993. Dagen är främst till för alla att tänka på de sjukas behov och mer allmänt över de som lider. Känner du någon som kämpar mot en sjukdom eller ett tillstånd som tar mycket energi? Hjälp till med någon vardagssyssla eller ta med fika och visa att du finns där.

TEMADAG
Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap

Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap, som instiftades av FN december 2015. Det är alltså en av de temadagar som lyder under FN. Då finns det tillfälle att uppmärksamma kvinnornas arbete och den ojämlikhet som råder, samt att uppmuntra eleverna till att engagera sig i vetenskap.
 

NAMNSDAGAR
Yngve, Inge och Eufrosyne.

Yngve infördes på dagens datum 1901 och har funnits där sedan dess.
Inge infördes 1901 på 17 december. Där fanns det fram till 2001 då det flyttades till dagens datum.
Andra namn som legat på denna dag är Ingolf, Yvette och Yvonne. Endast Yvonne finns kvar och ligger nu på den 29:e maj.

Eufrosyne fanns fram till 1901 på dagens datum.  Hon var en jungfru i Alexandria på 400-talet, som ska ha klätt sig som man och i 38 år ha levt som munk under namnet Smaragdus.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 10/2 2021.

Inte för att vi tänkt ta bilen och åkt någonstans igår, men det var märkligt att vi inte kände för det. Det brukar ju vara så då man inte har möjligheten. Döttrarna har sina bilar och min Toyota var på rundsmörjning. Eller service. Det skulle bytas några förslitningssaker som olja, bromsar och vindrutetorkare. På eftermiddagen kom samtalet om att allt gått bra, och då tänker jag även på att den gick igenom besiktningen. Detta brukar sammanfalla med då servicen görs och så fixar Håkan på Liljekvists att även besiktiga.
 

Det fick bli apostlahästarna istället. De fungerade utmärkt då enda ärendet igår gick till Djursjukhusets djurapotek och uthämtning av lite medicin till Rhiann. Hon var även med själv. Sportmässigt så påstås det gå ett Alpint VM i Cortina i Italien. Men inte nog med att det rasar en pandemi. Det rasar ett oväder också, så inga tävlingar är genomförda än. Pandemin sätter även stopp för Jürgen Klopp att åka till Tyskland. Tyskarna har inreseförbud från England. Det betyder att Klopp inte kan närvara på sin mors begravning.
 

På tal om fotboll så fortsatte FA-cupen sin mitt-i-veckan-omgång. Ytterligare åttondelsfinaler spelades igår. Med tanke på tidsnöden inom de olika serier och cuper så blir det inga omspel vid oavgjort denna säsong. Varje match ska avgöras inom full tid, förlängning eller straffar. Tre lag tog sig till kvartsfinalerna direkt. Det var Manchester City, Leicester och Sheffield United. Med de tre matcherna försvann två League Championshiplag. Enda ovissa åttondelen var Everton mot Tottenham. Det var en målrik tillställning som slutade 4-4. Här krävdes alltså förlängning. I den gjorde brassen Bernard 5-4 och Everton var vidare till kvarten.
 

Istället för fotboll så valde jag film. Det blev ”Parasit” från 2019. Filmen är unik på det sättet att det är den första film som inte är engelskspråkig som fått en Oscar för bästa film. Det fick den förra året. Den tog dessutom ytterligare tre Oscars statyetter. Bästa internationella långfilm, bästa regi och bästa originalmanus. Filmen är Sydkoreansk, vilket gjorde att dåvarande president Trump kritiserade Oscarskommittén för att ge ”Bästa Film” till ett annat land än USA. Det är en film som är svår att sätta in i någon genre. Drama, komedi, rysare och skräckfilm. Det är bara att välja vad filmen om familjen Kim som nästlar sig in i den välbärgade familjen Parks familj. Väl sevärd med några överraskande svängningar.

FOTBOLLSHISTORIA från den 11:e februari.

2010 Problem i Chester

Detta var året då Chester City FC skulle fira sitt 125-årsjubileum. Men så blev det inte. Laget hade hoppat mellan proffsliganorna och ligorna under. Efter fem år i Division Two blev det nedflyttning till Football Conference i slutet av säsongen 2008-09.
 

Klubbens ekonomi var nu körd i botten och även supportrarna tröttnade på hur klubben sköttes och startade en bojkott av klubbens hemmamatcher. Endast 425 åskådare följde matchen mot Salisbury City den 19 januari 2010 och i samma månad delgav Skatteverket Chester City avveckling av verksamheten pga en skatteskuld. Efter att spelarna strejkat pga uteblivna löneutbetalningar vid matchen mot Forest Green Rovers FC den 9 februari 2010 ställde ledningen för Football Conference ett ultimatum till klubben som den inte kunde hantera och idag 2010 uteslöts Chester City FC från Football Conference och alla ligaresultat för säsongen nollställdes.
 

Efter att klubben utan framgång sökt medlemskap i Welsh Premier League, avvecklades Chester City FC den 10 mars 2010. När den officiella avvecklingen av Chester City var klar började anhängarna omedelbart att bilda en ny klubb. Den supporterägda Chester FC inrättades officiellt i maj 2010.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e februari.

Rafael VAN DER VAART blir 38 år

Rafael Ferdinand VAN DER VAART är född 1983 i Heemskerk, Nederländerna
Mittfältare
25 U- och 109 A-landskamper för Nederländerna (1998-2013).

Klubbar som spelare:
De Kennemers (1987–93),
Ajax (1993-2005),
Hamburger SV (2005-08),
Real Madrid (2008-10),
Tottenham Hotspur (2010-12),
Hamburger SV igen (2012-15),
Real Betis (2015-16),
Midtjylland (2016-18),
Esbjerg fB (2018).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 11:e februari.

Tommy BALL blev 23 år

Thomas Edgar BALL var född 1900 i Chester-le-Street, County Durham, England, och dog den 11:e november 1923 i Perry Barr, Warwickshire, England
Mittfältare
0 landskamper.

Klubbar som spelare:
Usworth Central School (junior),
Wadley Colliery (junior),
Felling Colliery (junior).
Newcastle United (1919–20),
Aston Villa (1920–23).

Att han platsar bland min födelsedagar beror på att han lär vara den  ende engelske proffsspelare som blivit mördad. Det blev han efter ett bråk med sin hyresvärd George Stagg som hotade förgifta Balls hönor. Ball vägrade göra sig av med sina hönor och vid grälet sköt Stagg honom.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv