• Boris dagliga blogg

Måndagen den 12:e april 2021

Både vi och vädret höll dålig form. 
Fyra PL matcher och VAR som ställer till det igen. 
Rögle och HBK. 
Mästarnas Mästare i Backarna igen. 
Japan vinner Masters.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 12/4:
1891: Världens äldsta liga utanför de brittiska öarna drar igång.
1987: Bröllop inställt.
1992: Manchester Uniteds första ligacup och Giggs första titel.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 12/4:
Christian, Lucas, Bobby.

DAGENS MATCHTRÖJA.

IDAG: MÅNDAGEN DEN 12/4 2021.

TEMADAG:
Lakritsdagen

12/4 är den internationella lakritsdagen. Ett firande och tradition som kommer från USA där man började fira lakritsen redan 2004. Och vill man inte bara äta lakrits idag så har Farbror Frej ett annat tips:

TEMADAG:
Linssoppans dag

2011 bestämde sig bloggarna Lotta Brinck, Ika och CrimsonAnna för att instifta Linssoppans dag 12 april. Då linssoppa anses nyttigt, billigt och närande så beslöts att dess dag skulle ligga när Liv har namnsdag.
 

TEMADAG:
Internationella dagen för bemannade rymdfärder

På initiativ från Ryssland, har FN:s generalförsamling utsett den 12 april till den internationella dagen för bemannade rymdfärder. Dagen markerar att det är femtio år sedan Jurij Gagarin blev den första människan i rymden.

NAMNDAG:
Liv

Liv infördes 1986 på 2 oktober. 1993 flyttades det till 15 januari och 2001 till dagens datum.

Gillis förekom på 1790-talet på 1 september, men utgick sedan. Det återinfördes på dagens datum 1986, men utgick 2001.

Julius fanns, till minne av påven och martyren Julius I, som dog denna dag 352, sedan gammalt på dagens datum. Det fanns kvar där ända till 2001, då det flyttades till 16 februari, för att där göra sällskap med Julia.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN SÖNDAGEN DEN 11/4 2021.

Både vi och vädret höll dålig form.


Det var en lite halvkrasslig söndag. Inte blev det bättre av att regnet stod som spön i backen i stort sett hela dagen. Fast jag var tvungen att ge mig ut till ICA för att skaffa ingredienser till den beställda maten. Kålpudding stod på schemat. Det blev en med blandfärs och en med vegofärs. På så sätt blev alla fyra i familjen tillfredsställda. Det blev även matlåda till yngsta dottern som skulle ge sig upp till Jönköping till kvällen. En begynnande temperatur som låg på febergränsen gjorde att hon inte åkte igår, utan tar en sjukdag för att se hur det utvecklar sig. Bättre att vara bland familjen än ensam i en lägenhet i Jönköping om det skulle bli mer.
 

Fyra PL matcher och VAR som ställer till det igen.


Det var ju både fotboll, ishockey, golf och mästarnas mästare att hålla reda på igår. Av Premier Leagues fyra matcher så var det två som jag inte såg på alls. Det var den första som Newcastle lite sensationellt vann över Burnley. 2-1 och det betyder att De tre lagen under strecket nu hamnade ännu längre efter. Hela sex poäng från nedflyttning upp till säker plats. Sheffield United har 19 poäng att ta in på Newcastle med 21 poäng kvar att spela om så då de förlorade med 3-0 till Arsenal så kan de vara klara för nedflyttning efter nästa omgång.
 

De matcher jag såg var en toppmatch: West Ham mot Leicester. Det låter inte som topplag, men de har de två Champions Leagueplatserna efter manchesterlagen i tabellen. West Ham tog ledning med 3-0, men Leicester knappade in. Fast de kom inte längre än till 3-2. Tottenham mot Manchester United låter mer som en toppmatch och United är och kommer förmodligen att bli tvåa. Tottenham är sjua. Det blev 3-1 till United igår och det var rättvist. Ytterligare en märklig VAR-situation tog bort Uniteds kvitteringsmål då VAR-domarna hittat en situation en halv minut före målet som kunde vara frispark. Så blev det och målet dömdes bort. För en gångs skull fick Mourinhos lag hjälp av en märklig domarinsats och då han efteråt fick frågan om hur han såg på situationen så svarade han; att han inte kunde uttala sig då han inte längre visste hur reglerna i fotboll såg ut. Då menade han givetvis detta absurda VAR-kollande i alla lägen. För en gångs skull håller jag med honom.
 

Rögle och HBK.


Ishockeyn var kvartsfinalerna i SM och för min del var det givetvis att hålla koll på Rögles andra match mot Frölunda. Det blev vinst igen, 5-2 och 2-0 i matcher. En seger till och Rögle är för första gången i semifinal. Allsvenskan har ju inget Helsingborg längre som jag kan följa, men jag har ju ett lag till som jag följt och som är nya i Allsvenskan. Igår så mötte Halmstads BK BK Häcken. Det blev 1-0 och MFF, Djurgården och HBK toppar Allsvenskan efter en omgång.
 

Mästarnas Mästare i Backarna igen.


Då jag struntade i Sheffield United mot Arsenal var det för att titta på Mästarnas Mästare. Än en gång fanns det en kamp i Backarna. Området där jag lekt mycket som barn och där jag som vuxen bromenerat med våra hundar när mina föräldrar levde och vi hälsade på dem. Micke Leijnegard förklarade att platsen heter Grevie Åsar, men att de lokalt kallades Grevie Backar. Vi som bott här använde rätt och slätt Backarna. Då programmet har hållit sig i Sverige har det varit förvånansvärt mycket skador och sjukdomar. I gårdagens program ”isolerade” sig skidskytten Fredrik Lindström, då hans covid-test analyserades. Alltså var han inte med i gårdagens tävlingar. Fast han hade redan så många poäng att han är kvar. (Testet var nämligen negativt). Fd Kusken Tomas Eriksson var den som åkte ur även om han inte blev sist. Han hade dock inte så långt hem då han bor bara ett stenkast från Backarna.
 

Japan vinner Masters.


Slutligen så blev det lite golf. Jag har lovat att själv göra debut i veckan, men jag står över detta ytterligare minst en vecka. Så golfen spelades på TV. Eller rättade sagt på Augusta National Golf Club i Augusta i Georgia i USA. Det var årets första av de fyra stora tävlingar som kallas Majors. En svensk var med, Henrik Stenson. Han har varit riktigt under isen på det senaste, men klarade att få lov att spela alla fyra dagar. 54 spelare fick vara med alla fyra dagarna och Henrik kom 38:a. Även om inte tävlingen var slut då jag skrev detta så kan jag lova att japanen Hideki Matsuyama tog segern och den gröna kavajen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 12:E APRIL.

1891 Argentinska ligan sparkar igång.

Idag 1891 möttes Buenos Aires och Saint Andrew's. Det blev 2-5. Dagens andra match mellan Old Caledonians och Belgrano slutade 6-0. Detta var de två första matcherna i Argentinska Primera Divisións historia. Ligan innehöll även klubbarna Rosario Railway och Buenos Aires FC. Initiativet att bilda en liga togs av Alex Lamont som tillhörde Saint Andrew's Scots School i Buenos Aires. Detta var den första fotbollsligan i världen utanför de brittiska öarna.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 12:E APRIL.

1987 Inget bröllop för Neil Aspin.

En av semifinalerna i FA-cupen spelades idag 1987 på Hillsborough i Sheffield. Det var Coventry City som mötte Leeds United. Matchen slutade 3-2 till Coventry efter förlängning. Samma resultat blev det i finalen mot Tottenham och Coventry vann därmed sin enda stora titel i historien. Men nu kommer det som gjorde dagens semifinal unik. Varken Coventry eller Leeds hade seriematcher inplanerade denna dag 1987. De visste inte förrän senare att de skulle gå vidare i FA-cupen och mötas i semin denna dag. Därför hade backen Neil Aspin i Leeds friat till sin blivande fru och bröllopet passade bra att ha en spelledig dag. Alltså idag. Och hade det varit idag (2020) så hade säkerligen Leeds spelat semifinalen utan en av sina backar. Men så var det inte 1987. Bröllopet sköts upp till någon vecka senare och Aspin kunde spela semifinalen i FA-cupen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 12:E APRIL.

1992 Man Utd vinner Ligacupen. Giggs första titel.

Ryan Giggs meriter. Ryan Giggs meriter.

Idag 1992 var Manchester United i final i Ligacupen som detta år hette Rumbelows Cup. Det var sista gången Nottingham Forest var i final. De hade redan fyra mästerskap sedan tidigare så de flesta tyckte nog att det var ok att United tog sin första titel genom segern med matchens enda mål av Brian McClair. Detta var även Ryan Giggs allra första titel. Han skulle så småningom bli en av de mest vinstrika spelarna i Brittiska fotbollshistorien. Eller vad sägs om 13 ligatitlar, 4 FA-cupmästerskap, 4 Ligacuptitlar, 9 FA Community Shieldtitlar, 2 Champions Leaguemästerskap, 1 Supecupstitel, 1 Interkontinentaltitel, 2 Klubblags-VM plus 29 individuella utmärkelser i England, Wales och Europa. Detta kan ju kompensera att han spelade i Wales landslag och aldrig nådde några titlar i landslagssammanhang.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 12:E APRIL.

Christian PANUCCI blir 48 år

Christian PANUCCI är född 1973 i Savona, Italien.
Försvarare
19 U- och 57 A-landskamper för Italien (1992-2008).

Klubbar som spelare:
Genoa (1985–93),
Milan (1993–96),
Real Madrid (1996–99),
Inter (1999–2001),
Chelsea (2000–01 lån),
Monaco (2001),
Roma (2001–09),
Parma (2009–10).

Lag som tränare:
Rysslands landslag (2012-14 assisterande),
Livorno (2015 och 2016),
Ternana (2016),
Albaniens landslag (2017–19).

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 12:E APRIL.

Lucas RADEBE blir 52 år

Lucas Valeriu Ntuba RADEBE är född 1969 i Soweto, Sydafrika.
Försvarare
70 A-landskamper för Sydafrika (1992-2003).

Klubbar som spelare:
Diepkloof Wolf Wanderers (1980-87),
ICL Birds (1987-88),
Kaizer Chiefs (1989-94), 
Leeds United (1994-2005).

Med landslaget vann han Afrikanska mästerskapet i fotboll 1996. Han var även lagkapten under två VM-turneringar (1998 och 2002)

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 12:E APRIL.

Bobby MOORE blev 51 år

Robert Frederick Chelsea "Bobby" MOORE var född 1941 i Barking, Essex, England, och dog den 24:e februari 1993 i London efter att ha kämpat mot cancer redan sedan 1964.
Försvarare.
108 A-landskamper för England (1962-73).

Klubbar som spelare:
Barking (1952-56),
West Ham United (1956-74),
Fulham (1974-77),
San Antonio Thunder (1976 lån),
Seattle Sounders (1978),
i Herning Fremad (som nu heter Midtjylland) (1978). 

Lag som tränare:
Oxford City (1980),
Eastern AA (i Hong Kong) (1980-81),
Southend United (1984-86).  

Han var lagkapten då han förde sitt England till VM-guld 1966.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln