• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 30:e maj 2018.

Svårt för Mexiko att göra mål!
USA borde vara i VM.
Rigoletto är som en fotbollsmatch, men med otroligt mycket bättre yrkespersoner.
Real Madrids nya tröjor ganska tråkiga.


FOTBOLLSHISTORIA:
1979: Första och enda gång ett svenskt lag i en Champions League-final.

FÖDDA IDAG:
Steven, Thomas.

DAGENS TRÖJA
U.S.A:s förstatröja i VM i Sydafrika 2010

Åter en sval dag för riktig fotboll, trots att VM-lagen kom igång i förrgår. Det är detta träningslandskampande som gör att jag letat fram denna USA-tröja. Natten till igår spelade USA mot Bolivia. Detta var två lag som inte tog sig till VM, men kanske skulle USA varit där. De vann igår med 3-0.

Svårt för Mexiko att göra mål!


Egentligen var träningslandskamperna i förrgår, men två spelades på andra sidan pölen och därför spelades de inte förrän natten till igår, svensk tid. Och svenskt intresse var det i den ena matchen. I Pasadena i USA möttes Sveriges gruppspelsmåtståndare i VM, Mexiko Wales. Trots att Wales inte hade sin bäste spelare med, Champions Leaguehjälten Gareth Bale med i laget så blev det inga mål i matchen. 22-3 i målchanser och 9-1 i skott på mål visar att det var Mexiko som styrde, men att de var oförmögna att göra mål. Vi kan ju hoppas på det även då de möter Sverige.
 

USA borde vara i VM.


Den andra matchen gick mellan två lag som inte är med i VM. Sydamerikanska Bolivia kom nästsist i VM-kvalet. De har visserligen spelat tre VM, men senast var i USA 1994 då de tog in enda poäng genom oavgjort mot Sydkorea. Det var USA de mötte igår. Ett USA som floppade rejält i kvalet och hamnade efter Mexiko, Costa Rica, Panama och Honduras. Men igår spelade de som ett VM-lag och vann med 3-0.
 

Rigoletto är som en fotbollsmatch, men med otroligt mycket bättre yrkespersoner.


Själv hade jag ingen fotboll på programmet. Det var malmö Opera som gällde och det var just opera som jag var på. Verdis Rigoletto. Ni som kan Er opera och Rigoletto vet att det är en berättelse (med många melodiösa och kända sånger) som bygger på Victor Hugos drama ”Kungen roar sig”. Det är en historia med massor av egoism, elakhet, hämndbegär som inte har någon hjälte. Med detta kom jag att tänka på att det är precis som många fotbollsmatcher som jag sett på sistone. Då föredrar jag Rigoletto. Där förekommer i alla fall yrkesmän och kvinnor som kan sitt yrke och inte missar en ton. Där skiljer sig Rigoletto fruktansvärt mycket från de som har ett yrke som fotbollsspelare.
 

Real Madrids nya tröjor ganska tråkiga.


Jag nämnde tidigare Real Madrid i samband med Wales och Bale. Han saknades i landslaget. Frågan är om han gör det även i Real Madrid till hösten. I så fall får han inte dra på sig denna nya kollektion från Adidas som Real Madrid kommer att använda 2018-19. Både första och andra tröjan är väldigt tråkiga. Helt vit och Adidas ränder och Fly Emirates i svart. Andratröjan är en tröja som inte behöver fotograferas i färg. Den innehåller tre färger från gråskalan och även klubbmärket är ”svartvitt”. OK andratröjan är lite bättre än första, men som sagt väldigt tråkiga.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 30:e maj.

1979 Nottingham – MFF

 
Idag 1979 spelades en unik final i Mästarcupen. Den var unik för svensk fotboll. Malmö FF hade besegrat Monaco, Dynamo Kiev, Wisła Kraków och Austria Wien. På Olympiastadion i München väntade ett lika Askungelikt lag från England. Nottingham Forest. Båda lagen var kanske mest kända för sina karismatiska ledare: Bob Houghton, MFF och Brian Clough, Nottingham. Två engelsmän ledde alltså lagen. MFF var i underläge då de hade skador på ett antal viktiga spelare, men de lyckades nästan med sitt försvarsspel. Tyvärr brast det en gång. Det var i första halvleks sista minut då nyförvärvet Trevor Francis nickade in matchens enda mål. Francis hade slagit alla rekord då han kostade Nottingham en hel miljon pund (småpotatis idag). När får vi se ett svenskt lag i en Champions League-final igen? Aldrig!

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 30:e maj.

38 år Steven GERRARD född 1980 i Whiston, England.
Mittfältare
4 U- och 114 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare
Liverpool (1988-2015),
Los Angeles Galaxy (2015-16).
Lag som tränare:
Liverpool U-18 (2017-18),
Rangers FC (2018-).

52 år Thomas HÄßLER född 1966 i Väst-Berlin, Västyskland
Mittfältare
1 U-, 11 OS- och 101 A-landskamper för Tyskland.
Klubbar som spelare:
BFC Meteor 06 (1977-79),
Reinickendorfer Füchse (1979-84),
Köln (1984-90),
Juventus (1990-91),
Roma (1991-94),
Karlsruher (1994-98),
Borussia Dortmund (1998-99),
1860 München (1999-2003),
SV Salzburg (2003-2004). 
Världsmästare 1990.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv