• Boris dagliga blogg

Söndagen den 5:e maj 2019

Ahnhems fyra avklarad.
Bandträning.
Sparris och Vera.
Tottenham förlorar igen.
Nu är Cardiff City definitivt ute.
Liverpool vann, men till vilken nytta?
​​​​​​​SKÄMS Barcelona SKÄMS!!!


FOTBOLLSHISTORIA:
1956: Trautmann vinner FA-cupfinalen med bruten nacke.
1992: 18 dör i Furiani-katastrofen.
1998: Boca Junior inleder en icke-förlustsvit på 40 matcher.

FÖDDA:
Yossi, Bosse.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGG OM DEN 4:e MAJ 2019

Ahnhems fyra avklarad.


”Motiv X” avslutades på förmiddagen igår. Själva berättelsen i boken avslutades inte helt utan förtsätter i femman ”X sätt att dö” som kommer den 9:e oktober i höst. Det är en ganska unik deckare Stefan Ahnhem fått ihop. Den jag avslutade igår innehöll sex olika utredningar, varav två fick ett någorlunda klart slut. Denna deckarserie kräver absolut att man läser böckerna i rätt kronologisk ordning.
 

Bandträning.


Någon rätt kronologisk ordning har vi inte då vi repar med bandet. Jag introducerade ”Bring it on home to me”, och den låten övade vi in start och slut på. Sam Cooke skrev den 1962, men den har gjorts i otaliga variationer av mängder av artister så vi satte vår egen prägel på den. Sedan blev det den vanliga repertoaren ”Samma Gamla Snea Lea Blues”, ”Aldrig försent att bli ung”, ”While My Guitar Gently Weeps”, ”Fem minuter” (egen låt), ”Premonition”, ”Two steps behind” och ”The Breeze”.
 

Sparris och Vera.


Middagen hade idag ett litet tillägg. Nämligen färsk sparris från ”Tomatklubben” hos Åke Truedsson i Vellinge. Där hade min fru och dotter Frida varit under förmiddagen och fått tipps om olding av tomater, men det fanns även olika marmelader och andra grönsaker som odlades på stället och en gröda var sparrisen som jag stekte i smör. Smarrigt innan vi tittade på tredje avsnittet av första säsongen om Vera. ”The Crow Trap” hette det och i avsnittet löstes både två nya och ett gammalt mord.
 

Tottenham förlorar igen.


Det blev alltså inte mycket fotboll att se på. Serierna börjar gå mot sitt slut för säsongen och det mesta är redan avgjort. Om det inte är det i teorin så är det det i min praktik. Som vanligt så bygger mitt fotbollsintresse mest på engelsk fotboll. Premier League avverkade ett antal matcher i näst sista omgången. Det inleddes med att topp-tre-till-sex-lagen gjorde som de gjort de senaste omgångarna. Tottenham var i Bournemouth och den kampen vann de med 2-0, men det var i utvisningar. Målmässigt slutade det 1-0 och ännu en förlust för Tottenham. Fast det verkar inte spela så stor roll då Arsenal, Chelsea och Manchester United också verkar förlora sina matcher.
 

Nu är Cardiff City definitivt ute.


De två klockan-fyra-matcherna var totalt ointressanta och halvsjumatchen var en av de få som hade någon betydelse. Det var frågan om Cardiff City skulle gripa det sista halmstrået och vinna över Crystal Palace för att ha en teoretisk chans att kunna stanna kvar. Åter igen fick jag rätt då jag redan för flera veckor sedan sagt att Cardiff ska följa Huddersfield och Fulham ner i League Championship. Palace vann med 3-2 och det betyder att de tre nedflyttningslagen redan är klara med en omgång kvar. Det mest intressanta var att se om tränarna skulle överleva. Roy Hodgson och Neil Warnock är ju de äldska i Premier League, 141 år tillsammans. De överlevde och Roy kanske kör ett år till. Frågan är om Neil kommer att vara den som ska försöka ta upp Cardiff igen?
 

Liverpool vann, men till vilken nytta?


Slutligen så har jag ju också sagt de senaste månaderna att Liverpool inge har en chans att nå fatt Manchester City. De båda kommer enligt mig att vinna sina två kvarvarande matcher och City kommer att försvara sitt mästerskap från förra året. Liverpool avslutade Premier League igår med en sen match i Newcastle. Det såg ut som om jag skulle få rätt om ligan redan igår. 2-2 och Mohamed Salah skadad, men mot slutet gjorde Salahs ersättare Origi 2-3, men god hjälp av Newcastles Lascelles. Det blev alltså tre poäng till Liverpool, men tyvärr lär det inte räcka.
 

SKÄMS Barcelona SKÄMS!!!


League One och League Two avslutades. Där väntar nu kvalspel mellan fyra lag i varje division om en plats för uppflyttning. Bundesliga var lite spännande då Bayern München bjöd in Dortmund med sin 1-1 match för två omgångar sedan. Borussia Dortmund var vänliga och bjöd tillbaka. Trots ledning med 2-0 släppte de upp hemmalaget Werder Bremen till 2-2, och nu lär Bayern vara säkra på ligavinst. Barcelona är redan klara ligamästare och tittar man på resultatet skulle man kunna tro att Celta Vigos seger med 2-0 skulle vara överraskande, men tittar man på laguppställningen så var det ett B- eller C-lag som Barca ställde upp med. Varken ter Stegen, Messi, Suarez, Racitic, Alba, Buscets eller Piquet var ens uttagna i truppen. Fy tusan för Barcelona!!!

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 5:e MAJ

1956 Manchester City vinner klassisk FA-cup final.

Idag 1956 var det final i FA-cupen på Wembley. Finallagen var Manchester City och Birmingham City. Manchester blev mästare efter seger med 3-2. Det klassiska med finalen fick ingen veta förrän efter matchen. I 74:e minuten försökte Birmingham förtvivlat få in bollen. Peter Murphy satsade så hårt att han kolliderade med Manchester Citys målvakt Bert Trautmann och råkade knäa målvakten i nacken. Trautmann svimmade av, med då det på den tiden inte fanns avbytare att sätta in försökte man väcka Trautmann så pass till liv att han kunde fortsätta att stå matchen ut. Efter att ha tagit emot medaljen smärtade nacken fortfarande och vid sjukhusbesöket efteråt visade det sig att en av nack-kotorna hade två brott. Trautmann hade alltså stått de sista 18 minuterna med bruten nacke.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 5:e MAJ

1992 Furiani katastrofen

Idag 1992 var det semifinal i Franska cupen mellan Bastia från Korsika och laget som låg etta i ligan Marseille. Matchen skulle spelas på Stade Armand-Césari i Furiani. För att så många som möjligt skulle kunna se matchen hade man byggt ut arenan med en provisorisk läktade för ungefär 10 000 åskådare. Tyvärr höll den inte och strax före avspark rasade den och dödade 18 personer med över 2 300 skadade. Franska fotbollsförbundet ställde in matchen, och de beslöt även att ställa in resten av turneringen där Monaco redan var i final. 1992 spelades aldrig någon final i franska cupen och inget lag korades som segrare.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 5:e MAJ

1998 Bocas första seger i rekordet

Idag 1998 spelade Boca Junior från Argentina ligamatch mot Huracán. Det blev seger med 4-2. Matchen var början på en fantastisk serie av icke-förluster. Det skulle dröja ända till 16 matcher in på säsongen 1999 innan det kom en förlust. Då blev den också ganska rejäl. 0-4 mot Independiente. Men Boca Junior hade då slagit rekordet på 40 matcher i rad som obesegrade. Detta hjälpte också till för dessa två års argentinamästerskap som laget tog.

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 5:e MAJ

Yossi BENAYOUN blir 39 år

Yossi Shai BENAYOUN är född 1980 i Dimona, Israel.
Mittfältare
22 U- och 102 A-landskamper för Israel.

Klubbar som spelare:
Hapoel Dimona (1989-92),
Hapoel Be'er Sheva 1992-95),
Ajax (1995-96),
Hapoel Be'er Sheva igen (1996-98),
Maccabi Haifa (1998-2002),
Racing Santander (2002-05),
West Ham United (2005-07),
Liverpool (2007-10),
Chelsea (2010-13),
Arsenal (2011-12 lån),
West Ham United igen (2102 lån),
Queens Park Rangers (2013-14),
Maccabi Haifa igen (2014-16),
Maccabi Tel Aviv (2016-17),
Beitar Jerusalem (2017-18),
Maccabi Petah Tikva (2018-19),
Beitar Jerusalem (2019).

FOTBOLLSPROFIL SOM FÖDDES DEN 5:e MAJ

Bo LARSSON blir 75 år

Bo Göran "Bosse" LARSSON är född 1944 i Malmö.
Mittfältare
70 landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
Malmö FF (1957-66),
VfB Stuttgart (1966-69),
Malmö FF igen (1969-79),
Trelleborgs FF (1980).

Han räknas som en av Malmö FF:s största och viktigaste spelare genom tiderna, och som Sveriges mest kompletta spelare genom tiderna.

.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln