26:e november

NAMNSDAG

Linus:
Linus är den latinska formen av det grekiska mansnamnet Linos, vars betydelse är oklar men kan vara 'klagosång' eller 'han med det linfärgade håret'

VIP födda den 26:e november

Några andra som också är födda den 26:e november

1940 – Curt Lindström,
 Svensk ishockeytränare. Han har coachat såväl Sveriges som Finlands landslag och vunnit VM-guld i båda.

Några i musikens värld som är födda den 26:e november

1945 – John McVie,
Brittisk basist. Han är mest känd som medlem i Fleetwood Mac från dess grundande 1967 och framåt.

1981 – Natasha Bedingfield,
Brittisk sångerska. Hon och Daniel är de första artistsyskonen som har haft ettor på Billboardlistan och de står med i Guinness Rekordbok.

Några kända personer som avled den 26:e november

1952 Sven Hedin dog 87 år gammal. Hon var en svensk upptäcktresande, författare och ledamot av Svenska Akademien. Hans betydelsefulla upptäcktsresor i Centralasien gjorde honom till tidens kanske mest berömde svensk.

1956 Tommy Dorsey dog 51 år gammal kvävd av sin egen uppkastning efter för mycket mat och för många sömnpiller. Hon var en amerikansk jazztrombonist och storbandsledare. 

Today in history 26:e november

Några händelser som inträffat den 26:e november

1751
 

ADOLF FREDRIK KRÖNS TILL SVENSK KUNG.


 Adolf Fredrik kröns till Sveriges kung i Storkyrkan i Stockholm. Hans död är oftast det som vi kommer ihåg av honom.
I bulletinen om kungens död står följande att läsa: "Hans Majestäts dödsfall har skett av indigestion av hetvägg, surkål, rofvor, hummer, kaviar, böckling och champagnevin." "Det är att omkomma på det mest lysande sätt, utan att dö en prostdöd" skriver den samtida greve Johan Gabriel Oxenstierna.

1778
 

JAMES COOK UPPTÄCKER HAWAII.


  Kapten James Cook blir den första europé som besöker ön Maui på Hawaii. Han besökte området tre gånger och den tredje gången slutade i kataströf för Cook. 
En konflikt med lokalbefolkningen ledde till att Cook dödades på stranden vid Kealakekua Bay på huvudön Hawaii den 14 februari 1779.

1867
 

FÖRSTA KVINNAN FÅR (AV MISSTAG) RÖSTA.


  Mrs Lily Maxwell från Manchester röstar i det brittiska parlamentsvalet. Hon har hamnat i röstlängden av misstag och får eskorteras av vakter som skyddar henne från att lynchas av motståndare till kvinnlig rösträtt.
Händelsen ledde till att 5 346 kvinnor i Manchester krävde att få registrera sig för valet, och frågan om huruvida kvinnor faktiskt hade rösträtt eller inte drogs efter detta tilldomstol. Bland andra Richard Pankhurst företrädde rösträttskvinnornas sak, men de förlorade målet vilket var ett stort bakslag för rörelsen för kvinnlig rösträtt.